Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Zwarte Urządzenia Rektyfikujące i nie tylko...

bartek71
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 16:45
Podziękował: 20 razy

Post autor: bartek71 »

radius pisze:Aparat przeznaczony jest głównie do destylacji smakówek - owocówek i zbożówek ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby po zdjęciu części CM, dołożyć kolejny kawałek rury z głowicą i skraplaczem i normalnie rektyfikować. Ostatnio właśnie dorabiałem koledze taką "przystawkę" do aparatu. Połączenie na teflon sprawdza się znakomicie :ok:
Witam
To moje pierwsze pytanie(a) na tym forum
Czy część CM to skraplacz?
Jak długi kawałek rury należy dołożyć?
Czy dobrze myślę , że dołożyć go między kolumnę a głowicę i i dodać wypełnienie?
Czy termometr zostaje w tym samym miejscu?
I jeszcze sprawa tego termometru , odpowiadałeś komuś że sonda jest luźno w wypełnieniu(luźno ?myślałem że jest wlutowana jakaś zaślepiona kapilara ,żeby było szczelne ) a na pierwszej stronie w opisie jest że 12 cm nad wypełnieniem -
Czy z otworu z rurki na górze skraplacza ulatują jakieś zapaszki? Ten otwór jest dla bezpieczeństwa,żeby nie rozerwało sprzętu podczas niekontrolowanego szybkiego zagotowania,tak?
Ale Wam się trafił użytkownik....:-)
Pozdrawiam
alembiki

MastaMari
150
Posty: 168
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: MastaMari »

Witajcie jestem w trakcje kompletacji elementów aby zrobić własnego Bokakob"a który będzie miał podobna głowice jak w ministill Radiusa

założenia:
- Keg 50l
- kolumna łączna wysokość 150-180CM z rury miedzianej 42
- wysokość rury na wypełnienie 100-120cm wypełnienie to 250ml miedzianych i 1l KO sprężynek i 2 zmywami jako podtrzymanie wypełnienia
- chłodnica 3-4m z rurki 8mm, docelowa długość chłodnicy to 25 cm aby zrobić ją jak najmniejsza co będzie owocować większą kolumna
- głowica na bazie projektu mini-still Radiusa
- termometr 20 cm od dołu kolumny oraz 15 cm poniżej głowicy
- jeziorko docelowo 20ml

Zależy mi na otrzymaniu dobrego spirytusu. Moje wcześniejsze doświadczenia to kolumna 1m potstill z 2 odstojnikami i zimne palce na którym po 2krotnym pędzeniu udawało się osiągnąć zadowalające 85% - niestety zapachy zostawały a na pozbyciu się ich głownie mi zależny

Prosiłbym o porady co do całej kolumny na co zwrócić uwagi bądź co zmienić w jej budowie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 mar 2020, 19:40 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: .Gacek »

3 metry rurki na skraplacz Ci wystarczy, jeziorko zrób sobie jak najmniejsze (czyli grzybek też będzie niższy), zasyp tylko sprężynkami z KO bo rurę już masz miedzianą. Taka kolumna przy odrobinie cierpliwości da Ci od początku do końca 96%.
Pozdrawiam Gacek.

MastaMari
150
Posty: 168
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: MastaMari »

Dzięki wielkie za odpowiedź, kolejna kwestia to grzanie taboretem gazowym czy lepiej zainwestować w grzałkę elektryczna ? nie wiem czy 1,5kw nie będzie zalewać kolumny.

Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 mar 2020, 13:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: użytkownik usunięty »

Odpuść sobie grzanie taboretem, niewygodne, bardziej niebezpieczne i do tego więcej z tym roboty. Wiem, bo sam przez rok grzałem na gazie.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: .Gacek »

Zainwestuj w grzałkę 2kW + 1,4kW na mufie 5/4 cala. Będziesz rozgrzewał na dwóch grzałkach bezpiecznie na bezpieczniku 16 amper, a później poprowadzisz proces na grzałce 1,4kW lub 2kW ale do niej będziesz musiał zastosować regulator.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 mar 2020, 15:11 przez .Gacek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Gacek.

MastaMari
150
Posty: 168
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: MastaMari »

Witajcie, aktualnie daszek mam zrobiony z kapy na rurę 28, czy takie rozwiązanie jest dobre? Czy lepiej zastosować standardowy daszek, który wystaje poza obrys rury?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 kwie 2020, 11:11 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: radius »

Lepiej jak będzie wystawać. Wtedy masz pewność, że możesz odebrać całość skroplonego destylatu. W twoim rozwiązaniu część może spłynąć po ściance do otworów co nie pozwoli wyliczyć dokładnie wielkości refluksu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: T-rex »

Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam podobną kolumnę tylko zasyp sprężynek mam 90cm.
Radius, piszesz że masz odbiór 0.8l/h.
U mnie przez 1 minutę na otwartym zaworku leci 90ml czyli jeśli dobrze rozumiem rr 1:4 to 18ml co daje mi 1.08 /h
Gdy zaczynam odbiór powyżej 0.7/h podskakuje mi temperatura o 0.1. Wg wskazań lessgo i aroni rozumiem, że nie muszę się tym przejmować. Jednak starałem się zaniżać odbiór. Aby temperatura była stała....
Dziś w związku z tym, że mam więcej do odebrania ustawiłem odbiór na 1.02. Oczywiście temperatura podskoczyła o 0.1 stopnia i tak się utrzymuje do teraz. Odebrałem 2l spirytusu a temperatura jest jak zaczarowana.
I tu moje pytanie, czy możliwe jest to, że mam wydajność koło 1l/h czy coś źle robię?
Spirytus który dotrzymuje (jeszcze nie mam wprawionego nosa) wydaje mi się bardzo dobry.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 maja 2021, 06:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: czytam »

Możliwe. Wydajność zależy od wielu czynników. Idąc od dołu; mocy grzania, zawartości alkoholu we wsadzie, średnicy kolumny, rodzaju wypełnienia (sprężynki czy zmywaki też różnią się między sobą), wysokości kolumny a przede wszystkim oczekiwań operatora. Znam taką parę użytkowników jednego sprzętu, w której jeden z nich zmniejsza odbiór podchodząc do kolumny a drugi, gdy tylko się dorwie, to zwiększa ten strumień. Czy kolumna ma w związku z tym większą wydajność - nie. Po prostu oczekiwania co do jakości spirytusu i tempa prowadzenia procesu obu panów są różne. Generalnie im wolniej odbierasz, tym czystszy powinien być otrzymany rektyfikat. Czy lepszy, to już zależy od osobistych preferencji. Nie czytałem całego tematu i nie wiem, gdzie mierzysz tą stojącą temperaturę. To też ma znaczenie.

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: T-rex »

Temperature mierze 30 cm od dołu kolumny a 60 cm od głowicy. Wypełnienie sprężynki od plipka.
Przez ok 10 godz pracy temperatura 78.0
Później 2 korekty przy skoku o 0.1. W sumie to w kegu 96. na głowicy temperatura bez zmian tyle ze teraz to już bardzo wolny odbiór. Przez ten czas odebrałem ok 8.l spirytusu. Niestety przysnąłem i przelało mi się naczynie nie wiem ile czasu spałem ile mogło poleciec na podłogę. Mam w piwnicy beton który wszystko wypił....
Do czasu nie doliczam odbioru przedgonu który bardzo wolno odbieram...
Wsad była to surówka rozcieńczona z wodą. Ale nie sprawdziłem ile procent(żona zbiła alkoholomierz) do sórowki z cukru miałem dolewane pogodny z prób robienia burbonu.
Ogólnie wszystko bardzo ładnie pachnie alkoholem.

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: prolog1975 »

Moja rada taka, masz dame 5l to ja w wiadro wstaw, jak przelejesz to odzyskasz wszystko. Jeszcze lepiej samą dame szklaną w nierdzewny np garnek i po kłopocie jak przelejesz.

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: T-rex »

Ambitnie po 1L odbierałem a tak na poważnie porwałem się z motyka na słońce.
Mało czasu mam a zostałem poproszony przez brata żebym zaopatrzył 18 jego córki w alkohol. Zrobiłem trochę spirytusu z jęczmienia i prawnicy. Teraz z buraka. I wszystko chce z blendować do smaku...
Może coś z tego wyjdzie.

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: czytam »

Na moje wszystko jest ok. Tym bardziej, jeśli smakuje tobie i współpijącym.
Awatar użytkownika

Apocojatu
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2019, 08:58
Krótko o sobie: Jestem prostym człowiekiem. Typowym sabarytą.
Ulubiony Alkohol: Dobry.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 5 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: Apocojatu »

Radius, Panowie,

po Waszych radach, poprawkach i w ogóle - na weekend upędziłem swoją pierwszą psotę! :love:

Nastaw zrobiłem 22l, 5kg cukru, drożdże T8. Kolumna fi54, moc 2k, termometr na dole na dziesiątej półce.

Temperatura bardzo ładnie się ustabilizowała, zacząłem odbiór i właśnie...

Odebrałem 1,5l na stabilnej temperaturze (gdzie podobno z tylu cukru powinienem odebrać 2,5). Ale temperatura mi skoczyła, więc zacząłem odbierać pogon.

I teraz moje pytanie.

1. Ten litr, za szybko się przestraszyłem i mogłem odbierać dalej z uwagi, że temp. będzie rosnąc, bo coraz mniej alkoholu w kotle.
2. Jak do tego podejść kolejnym razem? :D

Psota dziabnięta, nikt nie oślepł :lol: a na następny dzień jak młody bóg się czułem. :P

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja

Post autor: Pako23 »

Mogłeś przykręcić odbiór i odbierać dalej , aż do skoku załóżmy o 0.3 st, te 2.5l to jest uzysk brutto więc netto te 1.5l nie jest złym uzyskiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria destylatorów Reflux”