Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 20 lis 2012, 17:13
- Krótko o sobie: Wino robił juz mój dziadek, z głogu. Ja robie ze wszystkiego.... :D
Fajnie, że takie forum istnieje, życze wam wszystkim nieustającego bulgotania w rurce fermentacyjnej i żeby miód nigdy nie drożał!
I to przez następne 50 lat!
Wasz Goniuś Szczyrbuś - Ulubiony Alkohol: Wino, piwo, miodek.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kosmos
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
Autor tematu - Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Aparat przeznaczony jest głównie do destylacji smakówek - owocówek i zbożówek ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby po zdjęciu części CM, dołożyć kolejny kawałek rury z głowicą i skraplaczem i normalnie rektyfikować. Ostatnio właśnie dorabiałem koledze taką "przystawkę" do aparatu. Połączenie na teflon sprawdza się znakomicie
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Radius mam jeszcze pytanie, chodzi mi o port na termometr czy ma być zamknięty tzn. czy sonda od termometru ma być w rurce czy ma wystawać z kołnierza i pary mają bezpośrednio wpływać na sondę? Drugie pytanie o połączenie z kegiem czy gwint jest inny od normalnego tzn. znalazłem na allegro nypel do wlutowania na rurę 42 z gwintem do kega za 45 zl a gdzieś jeszcze indziej spotkałem nypel 42 mm z gwintem 2 cal za ok 13. Czy ten tańszy będzie pasował czy kupić ten przystosowany już do kega. Jak Ty to zrobiłeś?
-
Autor tematu - Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Sonda termometru jest bezpośrednio w wypełnieniu, nie jest niczym osłonięta i pary alkoholu swobodnie ją omywają.
Co do połączenia rury z kegiem, to gwint w mufie kega jest nietypowy (W 2" x 14) i żadne oryginalne przyłącza nie pasują.
Ten z Alle... jest specjalnie dorabiany do połączenia rury z kegiem. Nawiasem mówiąc to moja aukcja
Pozdrawiam
Co do połączenia rury z kegiem, to gwint w mufie kega jest nietypowy (W 2" x 14) i żadne oryginalne przyłącza nie pasują.
Ten z Alle... jest specjalnie dorabiany do połączenia rury z kegiem. Nawiasem mówiąc to moja aukcja
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Większa średnica rury - większa wydajność. Większa wysokość - większa jakość. Do tego dodaj umiejętności i trochę doświadczenia i masz pełen obraz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
W tym sklepie co podałeś Zygmunt ze sprzętami miedzianymi jest strasznie drogo a obsługa okropna- nie chce u nich kupować. Ten co podałeś radius w temacie o budowie kosztował 12zł?
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 sie 2017, 20:25 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Tutaj masz taki z nierdzewki http://www.ebay.com/itm/1-4-915PSI-Need ... OSwUIhZZLn~Lucent36 pisze:Dzięki.Mam taki metr rury i mysle czy nie sprawić bratu prezentu do owocówek do bloku tak naprawde więc chyba będzie ok. Podpowiesz co to za zaworek? Przegooglowałem hasła... zaworek mosiężny i nic
-
Autor tematu - Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
@ Lucent36, tylko raz zastosowałem ten zaworek z pierwszego postu, ale jeśli taki chcesz zastosować, to szukaj tutaj - https://www.google.pl/search?q=zaworek+ ... 80&dpr=1.1
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Wygląda na to, że robię praktycznie taką samą kolumnę jak autor wątku mimo tego, że dopiero dzisiaj ten wątek znalazłem
Zostało mi zrobienie głowicy i chłodnicy refluksu... Moja rura będzie miała 150cm...
Jedno pytanko jeśli można - czy głowica była zalutowana w całość z rurami, czy też po prostu rury wciśnięte
w mufę tworzącą głowicę? Łatwa rozbieralność byłaby zaletą, pytanie jak ze szczelnością...
PWL
Zostało mi zrobienie głowicy i chłodnicy refluksu... Moja rura będzie miała 150cm...
Jedno pytanko jeśli można - czy głowica była zalutowana w całość z rurami, czy też po prostu rury wciśnięte
w mufę tworzącą głowicę? Łatwa rozbieralność byłaby zaletą, pytanie jak ze szczelnością...
PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
To moje pierwsze pytanie(a) na tym forum
Czy część CM to skraplacz?
Jak długi kawałek rury należy dołożyć?
Czy dobrze myślę , że dołożyć go między kolumnę a głowicę i i dodać wypełnienie?
Czy termometr zostaje w tym samym miejscu?
I jeszcze sprawa tego termometru , odpowiadałeś komuś że sonda jest luźno w wypełnieniu(luźno ?myślałem że jest wlutowana jakaś zaślepiona kapilara ,żeby było szczelne ) a na pierwszej stronie w opisie jest że 12 cm nad wypełnieniem -
Czy z otworu z rurki na górze skraplacza ulatują jakieś zapaszki? Ten otwór jest dla bezpieczeństwa,żeby nie rozerwało sprzętu podczas niekontrolowanego szybkiego zagotowania,tak?
Ale Wam się trafił użytkownik....
Pozdrawiam
Witamradius pisze:Aparat przeznaczony jest głównie do destylacji smakówek - owocówek i zbożówek ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby po zdjęciu części CM, dołożyć kolejny kawałek rury z głowicą i skraplaczem i normalnie rektyfikować. Ostatnio właśnie dorabiałem koledze taką "przystawkę" do aparatu. Połączenie na teflon sprawdza się znakomicie
To moje pierwsze pytanie(a) na tym forum
Czy część CM to skraplacz?
Jak długi kawałek rury należy dołożyć?
Czy dobrze myślę , że dołożyć go między kolumnę a głowicę i i dodać wypełnienie?
Czy termometr zostaje w tym samym miejscu?
I jeszcze sprawa tego termometru , odpowiadałeś komuś że sonda jest luźno w wypełnieniu(luźno ?myślałem że jest wlutowana jakaś zaślepiona kapilara ,żeby było szczelne ) a na pierwszej stronie w opisie jest że 12 cm nad wypełnieniem -
Czy z otworu z rurki na górze skraplacza ulatują jakieś zapaszki? Ten otwór jest dla bezpieczeństwa,żeby nie rozerwało sprzętu podczas niekontrolowanego szybkiego zagotowania,tak?
Ale Wam się trafił użytkownik....
Pozdrawiam
-
- Posty: 168
- Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Witajcie jestem w trakcje kompletacji elementów aby zrobić własnego Bokakob"a który będzie miał podobna głowice jak w ministill Radiusa
założenia:
- Keg 50l
- kolumna łączna wysokość 150-180CM z rury miedzianej 42
- wysokość rury na wypełnienie 100-120cm wypełnienie to 250ml miedzianych i 1l KO sprężynek i 2 zmywami jako podtrzymanie wypełnienia
- chłodnica 3-4m z rurki 8mm, docelowa długość chłodnicy to 25 cm aby zrobić ją jak najmniejsza co będzie owocować większą kolumna
- głowica na bazie projektu mini-still Radiusa
- termometr 20 cm od dołu kolumny oraz 15 cm poniżej głowicy
- jeziorko docelowo 20ml
Zależy mi na otrzymaniu dobrego spirytusu. Moje wcześniejsze doświadczenia to kolumna 1m potstill z 2 odstojnikami i zimne palce na którym po 2krotnym pędzeniu udawało się osiągnąć zadowalające 85% - niestety zapachy zostawały a na pozbyciu się ich głownie mi zależny
Prosiłbym o porady co do całej kolumny na co zwrócić uwagi bądź co zmienić w jej budowie.
założenia:
- Keg 50l
- kolumna łączna wysokość 150-180CM z rury miedzianej 42
- wysokość rury na wypełnienie 100-120cm wypełnienie to 250ml miedzianych i 1l KO sprężynek i 2 zmywami jako podtrzymanie wypełnienia
- chłodnica 3-4m z rurki 8mm, docelowa długość chłodnicy to 25 cm aby zrobić ją jak najmniejsza co będzie owocować większą kolumna
- głowica na bazie projektu mini-still Radiusa
- termometr 20 cm od dołu kolumny oraz 15 cm poniżej głowicy
- jeziorko docelowo 20ml
Zależy mi na otrzymaniu dobrego spirytusu. Moje wcześniejsze doświadczenia to kolumna 1m potstill z 2 odstojnikami i zimne palce na którym po 2krotnym pędzeniu udawało się osiągnąć zadowalające 85% - niestety zapachy zostawały a na pozbyciu się ich głownie mi zależny
Prosiłbym o porady co do całej kolumny na co zwrócić uwagi bądź co zmienić w jej budowie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 mar 2020, 19:40 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
3 metry rurki na skraplacz Ci wystarczy, jeziorko zrób sobie jak najmniejsze (czyli grzybek też będzie niższy), zasyp tylko sprężynkami z KO bo rurę już masz miedzianą. Taka kolumna przy odrobinie cierpliwości da Ci od początku do końca 96%.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 168
- Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Dzięki wielkie za odpowiedź, kolejna kwestia to grzanie taboretem gazowym czy lepiej zainwestować w grzałkę elektryczna ? nie wiem czy 1,5kw nie będzie zalewać kolumny.
Pisz staranniej - MANOWAR
Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 mar 2020, 13:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Zainwestuj w grzałkę 2kW + 1,4kW na mufie 5/4 cala. Będziesz rozgrzewał na dwóch grzałkach bezpiecznie na bezpieczniku 16 amper, a później poprowadzisz proces na grzałce 1,4kW lub 2kW ale do niej będziesz musiał zastosować regulator.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 mar 2020, 15:11 przez .Gacek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 168
- Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Witajcie, aktualnie daszek mam zrobiony z kapy na rurę 28, czy takie rozwiązanie jest dobre? Czy lepiej zastosować standardowy daszek, który wystaje poza obrys rury?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 kwie 2020, 11:11 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 86
- Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam podobną kolumnę tylko zasyp sprężynek mam 90cm.
Radius, piszesz że masz odbiór 0.8l/h.
U mnie przez 1 minutę na otwartym zaworku leci 90ml czyli jeśli dobrze rozumiem rr 1:4 to 18ml co daje mi 1.08 /h
Gdy zaczynam odbiór powyżej 0.7/h podskakuje mi temperatura o 0.1. Wg wskazań lessgo i aroni rozumiem, że nie muszę się tym przejmować. Jednak starałem się zaniżać odbiór. Aby temperatura była stała....
Dziś w związku z tym, że mam więcej do odebrania ustawiłem odbiór na 1.02. Oczywiście temperatura podskoczyła o 0.1 stopnia i tak się utrzymuje do teraz. Odebrałem 2l spirytusu a temperatura jest jak zaczarowana.
I tu moje pytanie, czy możliwe jest to, że mam wydajność koło 1l/h czy coś źle robię?
Spirytus który dotrzymuje (jeszcze nie mam wprawionego nosa) wydaje mi się bardzo dobry.
Radius, piszesz że masz odbiór 0.8l/h.
U mnie przez 1 minutę na otwartym zaworku leci 90ml czyli jeśli dobrze rozumiem rr 1:4 to 18ml co daje mi 1.08 /h
Gdy zaczynam odbiór powyżej 0.7/h podskakuje mi temperatura o 0.1. Wg wskazań lessgo i aroni rozumiem, że nie muszę się tym przejmować. Jednak starałem się zaniżać odbiór. Aby temperatura była stała....
Dziś w związku z tym, że mam więcej do odebrania ustawiłem odbiór na 1.02. Oczywiście temperatura podskoczyła o 0.1 stopnia i tak się utrzymuje do teraz. Odebrałem 2l spirytusu a temperatura jest jak zaczarowana.
I tu moje pytanie, czy możliwe jest to, że mam wydajność koło 1l/h czy coś źle robię?
Spirytus który dotrzymuje (jeszcze nie mam wprawionego nosa) wydaje mi się bardzo dobry.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 maja 2021, 06:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Możliwe. Wydajność zależy od wielu czynników. Idąc od dołu; mocy grzania, zawartości alkoholu we wsadzie, średnicy kolumny, rodzaju wypełnienia (sprężynki czy zmywaki też różnią się między sobą), wysokości kolumny a przede wszystkim oczekiwań operatora. Znam taką parę użytkowników jednego sprzętu, w której jeden z nich zmniejsza odbiór podchodząc do kolumny a drugi, gdy tylko się dorwie, to zwiększa ten strumień. Czy kolumna ma w związku z tym większą wydajność - nie. Po prostu oczekiwania co do jakości spirytusu i tempa prowadzenia procesu obu panów są różne. Generalnie im wolniej odbierasz, tym czystszy powinien być otrzymany rektyfikat. Czy lepszy, to już zależy od osobistych preferencji. Nie czytałem całego tematu i nie wiem, gdzie mierzysz tą stojącą temperaturę. To też ma znaczenie.
-
- Posty: 86
- Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Temperature mierze 30 cm od dołu kolumny a 60 cm od głowicy. Wypełnienie sprężynki od plipka.
Przez ok 10 godz pracy temperatura 78.0
Później 2 korekty przy skoku o 0.1. W sumie to w kegu 96. na głowicy temperatura bez zmian tyle ze teraz to już bardzo wolny odbiór. Przez ten czas odebrałem ok 8.l spirytusu. Niestety przysnąłem i przelało mi się naczynie nie wiem ile czasu spałem ile mogło poleciec na podłogę. Mam w piwnicy beton który wszystko wypił....
Do czasu nie doliczam odbioru przedgonu który bardzo wolno odbieram...
Wsad była to surówka rozcieńczona z wodą. Ale nie sprawdziłem ile procent(żona zbiła alkoholomierz) do sórowki z cukru miałem dolewane pogodny z prób robienia burbonu.
Ogólnie wszystko bardzo ładnie pachnie alkoholem.
Przez ok 10 godz pracy temperatura 78.0
Później 2 korekty przy skoku o 0.1. W sumie to w kegu 96. na głowicy temperatura bez zmian tyle ze teraz to już bardzo wolny odbiór. Przez ten czas odebrałem ok 8.l spirytusu. Niestety przysnąłem i przelało mi się naczynie nie wiem ile czasu spałem ile mogło poleciec na podłogę. Mam w piwnicy beton który wszystko wypił....
Do czasu nie doliczam odbioru przedgonu który bardzo wolno odbieram...
Wsad była to surówka rozcieńczona z wodą. Ale nie sprawdziłem ile procent(żona zbiła alkoholomierz) do sórowki z cukru miałem dolewane pogodny z prób robienia burbonu.
Ogólnie wszystko bardzo ładnie pachnie alkoholem.
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 86
- Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Ambitnie po 1L odbierałem a tak na poważnie porwałem się z motyka na słońce.
Mało czasu mam a zostałem poproszony przez brata żebym zaopatrzył 18 jego córki w alkohol. Zrobiłem trochę spirytusu z jęczmienia i prawnicy. Teraz z buraka. I wszystko chce z blendować do smaku...
Może coś z tego wyjdzie.
Mało czasu mam a zostałem poproszony przez brata żebym zaopatrzył 18 jego córki w alkohol. Zrobiłem trochę spirytusu z jęczmienia i prawnicy. Teraz z buraka. I wszystko chce z blendować do smaku...
Może coś z tego wyjdzie.
-
- Posty: 26
- Rejestracja: niedziela, 15 wrz 2019, 08:58
- Krótko o sobie: Jestem prostym człowiekiem. Typowym sabarytą.
- Ulubiony Alkohol: Dobry.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 5 razy
Re: Mini still LM Radiusa - pierwsza destylacja
Radius, Panowie,
po Waszych radach, poprawkach i w ogóle - na weekend upędziłem swoją pierwszą psotę!
Nastaw zrobiłem 22l, 5kg cukru, drożdże T8. Kolumna fi54, moc 2k, termometr na dole na dziesiątej półce.
Temperatura bardzo ładnie się ustabilizowała, zacząłem odbiór i właśnie...
Odebrałem 1,5l na stabilnej temperaturze (gdzie podobno z tylu cukru powinienem odebrać 2,5). Ale temperatura mi skoczyła, więc zacząłem odbierać pogon.
I teraz moje pytanie.
1. Ten litr, za szybko się przestraszyłem i mogłem odbierać dalej z uwagi, że temp. będzie rosnąc, bo coraz mniej alkoholu w kotle.
2. Jak do tego podejść kolejnym razem?
Psota dziabnięta, nikt nie oślepł a na następny dzień jak młody bóg się czułem.
po Waszych radach, poprawkach i w ogóle - na weekend upędziłem swoją pierwszą psotę!
Nastaw zrobiłem 22l, 5kg cukru, drożdże T8. Kolumna fi54, moc 2k, termometr na dole na dziesiątej półce.
Temperatura bardzo ładnie się ustabilizowała, zacząłem odbiór i właśnie...
Odebrałem 1,5l na stabilnej temperaturze (gdzie podobno z tylu cukru powinienem odebrać 2,5). Ale temperatura mi skoczyła, więc zacząłem odbierać pogon.
I teraz moje pytanie.
1. Ten litr, za szybko się przestraszyłem i mogłem odbierać dalej z uwagi, że temp. będzie rosnąc, bo coraz mniej alkoholu w kotle.
2. Jak do tego podejść kolejnym razem?
Psota dziabnięta, nikt nie oślepł a na następny dzień jak młody bóg się czułem.