Mieszanie drożdży

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Karalio
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 21 paź 2009, 15:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, Gin, Rum

Post autor: Karalio »

Czy mieszaliście kiedyś drożdże ? Czytałem że przy produkcji niektórych alkoholi, uzywa się mieszanki drożdży np. browarniczych z gorzelniczymi , jedne dla smaku a drugie dla mocy.
Próbowaliście? jeśli tak to piszcie jakie z jakimi i jaki był efekt.
pozdrawiam

forma
300
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Mieszanie drożdży

Post autor: forma »

osobiście nie słyszałem i nie mieszałem... moim zdaniem to bzdura,na rynku jest wiele odmian które mają różne przeznaczenie i osobiście nie będę tego zmieniał :D ale jak ktoś poeksperymentuje,to niech napisze co z tego wyszło.... pozdrawiam
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Mieszanie drożdży

Post autor: Qwet »

Z mieszaniem drożdży trzeba uważać. Niektóre odmiany są wrażliwe na substancje tworzone przez inne, niektóre wytrwarzają zabójcze dla tych drożdży substancje, a jeszcze inne są całkowicie odporne na szkodliwe substancje innych drożdży. Gdzieś na forum stowarzyszenia winiarzy i miodosytników polskich była tabela które drożdże zabijają które i jak można je mieszać.
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”