Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

slowik
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: okolice Łodzi

Post autor: slowik »

Na początku zastosowałem się do rady Trenera i na razie coś się ruszyło zobaczymy. Jeżeli padną zapodam turbo jeżeli to nie pomoże to już tylko gotowanie i drugi nastaw na dundrze
Dzięki za rady
promocja
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: Wit_Old »

Cześć! Chciałbym się pochwalić swoją pierwszą cukrówką :)

Nastaw to:
- 19l wody
- 5kg cukru
- 100g drożdzy piekarniczych "Babuni" (niestety po 2 tygodniach BLG zatrzymało się na poziomie 10, więc doprawiłem turbo drożdżami i po kilku dniach zjechało do -1) - od teraz będę robił tylko na Turbo, mea culpa!

Po zakończeniu fermentacj zlałem z nad osadu i dodałem duo klaru. Po 2 tygodniach poszło do gotowania, w sumie 17l.

Z pierwszego gotowania otrzymałem 5l 40% destylatu. Przed drugim gotowaniem rozcieńczyłem do 30% i finalnie wyszły mi 3 litry (destylowałem do 45%), z czego 2/3 to 80%! Wszystko rozcieńczyłem do 50%. Użyłem do tego wody źródlanej z Lidla "Saguaro" (nic nie mętnieje, więc polecam) i tak otrzymałem 4,2l wódeczeki :)

Zapach i smak 10/10. Nic nie czuć drożdży. Czyżby to zasługa lekkiej modyfikacji mojego PSa? Rurkę wylotu par (45 cm nierdzewki) zamieniłem na metrową miedzianą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”