Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy

Post autor: mirek109 »

hudini73 pisze:skórki z trzech pomarańczy pokrojone w kostke. ;)
Sprawdź następnym razem - pokrój w paski. Lepszy smak ;)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: aronia »

To nie zacier tylko nastaw. Jeśli masz dużo takich kompotów to tylko z nich bym coś próbował zrobić, jeśli nie to dodać zawsze można - na pewno nie zaszkodzi. Ale jakichś super efektów po dodaniu bym się nie spodziewał.
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: wiking »

Panowie, nie kłóćcie się drożdże Babuni pracują równie dobrze, czyli 168h. Turbo Megapack tak samo, już pisałem gdzieś tam o tym, smak i zapach, tylko dla wprawnych smakoszy do rozróżnienia, jedyny problem to duża ilość odpadu.

sokaar
50
Posty: 80
Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 10:12
Ulubiony Alkohol: browar
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: sokaar »

To co najlepiej dodać jeszcz do wody i cukru żeby był efekt? Oprócz drożdży.

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: szery »

Mam znajomego, który jedzie na pot stilu i nie mam odwagi go zapytać dlaczego tak robi. Obecnie za niewielką kasę i odrobinę wysiłku można mieć fajną rurę, która daje wyśmienity trunek z czegokolwiek, np. z 5kg cukru, 20l wody i 0,5kg Drożdży Babuni.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: aronia »

Wiem, że cena Drożdży Babuni może się wydawać bardziej przystępna, ale zamiast nich spróbuj kiedyś zrobić na drożdżach turbo dedykowanych do cukru porównując wszystkie aspekty: ilość przerobionego cukru, czas fermentacji, ilość odpadów(z destylacji oraz osadu drożdżowego którego nie wlejesz do kotła) oraz jakość gotowego produktu.

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: szery »

Nie chodzi o cenę, chociaż Drożdże Babuni wychodzą rzeczywiście o połowę taniej. Próbowałem do tej pory trzy rodzaje drożdży, oprócz Babuni jeszcze Bayanusy oraz ALCOTEC 48 TURBO PURE. Drożdże Bayanus się nie nadają moim zdaniem do cukrówek. Drożdże Alcotec się natomiast bardzo nadają, są szybkie (6kg max 3dni) i wygodne, ale zauważyłem, że przedgonów i pogonów (zwłaszcza przedgonów) jest więcej niż przy piekarskich. Drożdże Babuni są wolniejsze, 5kg to jakieś 5 dni i jest z nimi więcej roboty. Nie wiem, może to moje tylko wrażenia, albo może przecier pomidorowy?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: gr000by »

Ja mam odwrotne doświadczenie. Cukrówki na drożdżach turbo w 18-20*C dają o wiele lepszy destylat niż z cukrówki na piekarniczych/babuninych też fermentowanych w 18-20*C. Dodatkowo, ze względu na lepszą wydajność drożdży turbo, można użyć ich mniej niż piekarniczych/babuninych i przez to powstaje znacznie mniej odpadu z nastawu i klarowanie przebiega szybciej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: aronia »

Spróbuj zmniejszyć temperaturę w której fermentują Twoje nastawy i wtedy porównać. A w przypadku drożdży turbo spróbuj odejść od proporcji podawanej przez producenta i rób na 1 paczce nastawy powiększone(więcej cukru i wody). Jak poszukasz ocen konkretnych drożdży to znajdziesz proporcje, które stosują inni użytkownicy.

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: szery »

W moim przypadku temperatura początkowa jest zawsze powyżej 30*C, przeważnie zaczyna się koło 34-35. W niższych temperaturach jedyne co osiągałem to wydłużenie fermentacji. Ale ok, będę musiał zgłębić ten temat bardziej.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: gr000by »

W takiej temperaturze drożdże padają i produkują mnóstwo produktów ubocznych podczas fermentacji, co bardzo dobrze widać po ilości odbieranych przedgonów i pogonów. Im fermentacja spokojniejsza, tym mniej produktów ubocznych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: szery »

Czyli wniosek jest taki, że Drożdże Babuni są bardziej odporne na wysoką temperaturę fermentacji.

slowik
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: slowik »

Na wstępie chciałbym powitać BRAĆ KAPIĄCĄ.
Jest to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość i zrozumienie. Jakieś półtora miesiąca temu zrobiłem nastaw z przepisu Calyxa z pierwszej strony. Z początku pracował bardzo ładnie, aż nagle się zatrzymał BLG 10-11 próbowałem restartu na babuniowych i nic. Po tygodniu na winnych uniwersalnych i też nic, po następnym tygodniu spróbowałem na Bayanusach G-995 i też nic nastaw dalej stoi. Temperatura pomieszczenia ok 20 stopni. Zapach ma ładny winny smak słodkawy i nie wiem co mam teraz robić. Dlatego koledzy pomóżcie, doradźcie ......
Szkoda go bo jest podwójny 16 kg cukru i ok 60 l wody.
Pozdrawiam Slowik
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: Lootzek »

Startowe Blg prawidłowe, ale piekarnicze różnie pracują, może akurat twoje padły przy tej ilości alkoholu. Spróbuj restartu dedykowanymi turbo do cukrówek, a po ich zadaniu, napowietrz dobrze nastaw, bo faktycznie, szkoda by było zmarnować połowę cukru.. Odgazowałeś dobrze próbkę przed pomiarem cukromierzem? Bo może masz zafałszowany pomiar?
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: ramzol »

Opcja druga; ugotuj, zmierz Blg dundru i wstaw na dundrze jeszcze raz cukrówkę. Tylko cukru daj mniej bo na dundrze drożdżaki mają dużo trudniej. I proponował bym jakieś turbo drożdże dedykowane do cukrówek. Dunder dobrze napowietrz wiertarką i mieszadłem do farb/gipsu.

Dunder- pozostałość po procesie, tak zwana woda odwarowa.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

slowik
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: slowik »

Odgazowane do pomiaru dobrze było, cukromierz sprawny sprawdzałem. Tak jak pisałem w smaku wyraźnie słodki nastaw. Teraz jadę po mieszadło bo moje było już używane do celów budowlanych. Tylko podpowiedzcie mi czy całe te drożdże turbo wsypać i jakie mam (coobra24 i T3 niebieskie) czy tylko ich część jak tak to jaką?
Z góry dziękuję za odp.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: Trener »

Żaden ze szczepów drożdży których użyłeś nie nadaje się do cukrówek. Drożdże piekarnicze pomimo pewnego i szybkiego startu, bardzo szybko zwalniają. Na początek dodaj do nastawu więcej substancji odżywczych (przecier pomidorowy, rozgotowana kostka drożdży, fosforan dwuamonowy, a najlepiej wszystko na raz), dorzuć drożdży piekarniczych, zamieszaj i kontroluj Blg. Jeśli to nie pomoże, pozostają drożdże turbo.
A na przyszłość do cukrówek stosuj turbo. Może droższe ale pewne i bezproblemowe.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: Kamal »

Tylko cukru daj mniej bo na dundrze drożdżaki mają dużo trudniej.
Nie zgadzam się z tym. Na dundrze mają lepiej. Gdyż są w nim składniki odżywcze dla drożdży. ;-)
Obrazek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: aronia »

Ale chodzi o dunder z nieprzerobionej do końca cukrówki czyli taki w którym jest jeszcze cukier z poprzedniego nastawu. W tym przypadku stosując standardowe proporcje możemy do tego stopnia uszczęśliwić drożdże nowym cukrem, że znowu nie przerobią wszystkiego.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: Kamal »

Przerobiły by ale nie piekarnicze. Tylko już dedykowane do cukrówek. ;-) Dunder uzupełniony wodą do 60l, + 16kg cukru. To sądzę, że bez problemu by się rozprawiły. ;-)
Obrazek

slowik
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 18:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Koniak
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: slowik »

Na początku zastosowałem się do rady Trenera i na razie coś się ruszyło zobaczymy. Jeżeli padną zapodam turbo jeżeli to nie pomoże to już tylko gotowanie i drugi nastaw na dundrze
Dzięki za rady
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"

Post autor: Wit_Old »

Cześć! Chciałbym się pochwalić swoją pierwszą cukrówką :)

Nastaw to:
- 19l wody
- 5kg cukru
- 100g drożdzy piekarniczych "Babuni" (niestety po 2 tygodniach BLG zatrzymało się na poziomie 10, więc doprawiłem turbo drożdżami i po kilku dniach zjechało do -1) - od teraz będę robił tylko na Turbo, mea culpa!

Po zakończeniu fermentacj zlałem z nad osadu i dodałem duo klaru. Po 2 tygodniach poszło do gotowania, w sumie 17l.

Z pierwszego gotowania otrzymałem 5l 40% destylatu. Przed drugim gotowaniem rozcieńczyłem do 30% i finalnie wyszły mi 3 litry (destylowałem do 45%), z czego 2/3 to 80%! Wszystko rozcieńczyłem do 50%. Użyłem do tego wody źródlanej z Lidla "Saguaro" (nic nie mętnieje, więc polecam) i tak otrzymałem 4,2l wódeczeki :)

Zapach i smak 10/10. Nic nie czuć drożdży. Czyżby to zasługa lekkiej modyfikacji mojego PSa? Rurkę wylotu par (45 cm nierdzewki) zamieniłem na metrową miedzianą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”