Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
Igor1995
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 27 paź 2017, 18:08
Krótko o sobie: Staram się być złotą rączką! :)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: Igor1995 » czwartek, 28 gru 2017, 23:01

Witam!
Udało mi się drugi raz napsocić, przeprowadziłem dwa całkowicie różne procesy, na dwóch różnych nastawach (nawet powiem że za drugim razem trzymałem całkowicie inne temperatury głowicy i użyłem papugi) blablabla..
W obydwu przypadkach:
1. Rozrobienie kranówką - robi się mleko
2. Rozrobienie wodą źródlaną (mam z 30km do źródełka niby naturalnego etc.) - mleko
3. Rozrobienie wodą źródlaną z biedronki - mleko
4. ROZROBIENIE OSTUDZONĄ WODĄ Z KRANU ALE PRZEGOTOWANĄ - ideał
Ktoś mógłby pomóc mi to wyjaśnić? Bo niezbyt to rozumiem, to znaczy że.. te wszystkie wody biedronkowe / źródlane itd.. nie są tak czyste jak zwykła przegotowana kranówka?
Pozdrawiam
P.S. Sprzęt to kolumna z głowicą puszkową na górze + katalizator na krążkach miedzianych (pocięta rura - oczyszczona) + zmywaki + boczny odbiór


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: masterpaw2 » piątek, 29 gru 2017, 02:05

Kolego, przyczyn może być wiele. Począwszy od wody którą rozcieńczasz (skład mineralny - im mniej minerałów tym lepiej), a skończywszy na destylacie który jest rozcieńczany (niektóre smakówki potrafią być wredne pod tym względem i w okolicach 40% potrafią mętnieć i opalizować)
Przeczytaj sobie :
co-moze-powodowac-zmetnienie-destylatu-podczas-rozrabiania-t835.html?hilit=Metnienie%20destylatu
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Zabadabadeusz
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2018, 19:59
Krótko o sobie: Destylator miedziany: mikro Pot-Still
Keg: 30 l Gaz
Wyskość: 60 cm
Średnica: 28mm
Wypełnienie: spreżynki pryzmatyczne
W wolnych chwila jazda rowerem oraz bieganie.
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Stargard
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: Zabadabadeusz » piątek, 23 lis 2018, 12:07

Cześć. Ja wczoraj rozcieńczyłem z wodą Żywiec i nic się nie działo. Zrób próbę - kieliszek wody i kieliszek destylatu do szklanki, wymieszaj i sprawdź, powinno być dobrze. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony piątek, 23 lis 2018, 13:06 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
200
Posty: 212
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: jatylkonachwile » piątek, 23 lis 2018, 13:28

Z mojego doświadczenia wynika że woda która ma tylko 300mg/l minerałów już powoduje osad/mętnienie. Dlatego stosuję wodę demineralizowaną, a woda przegotowana jest niejako demineralizowaną bo minerały tworzą kamień w czajniku.
Ostatnio zmieniony piątek, 23 lis 2018, 13:30 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 1 raz.


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: wkg_1 » piątek, 23 lis 2018, 13:57

To też jest ciekawe ... zgodnie z opiniami z forum najlepsza woda to Ostromecko, źródło Marii niegazowana. Sprawdziłem, działa pięknie.
Ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych okł. 630 mg/l. Więc jak to jest ? :))


rozrywek
1250
Posty: 1278
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: rozrywek » piątek, 23 lis 2018, 14:30

A próbowaliście stopniowo, nie na raz?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
200
Posty: 212
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: jatylkonachwile » piątek, 23 lis 2018, 15:53

Próbowaliście (przynajmniej ja), na różne kombinacje i wychodzi to samo. Ogólnie u mnie osad pojawia się dopiero na drugi dzień.


lewy87r
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 12:47
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: lewy87r » piątek, 23 lis 2018, 16:05

U mnie kranówa ma 142.7mg/l (tak reklamują wodociągi) - mętnieje jedynie wątpliwej jakości destylat (pogoniasty).
W sumie dobry destylat mieszałem z różną wodą na różne sposoby i nie zdarzyło mi się mętnienie.


uszat4
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2018, 20:18
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: uszat4 » poniedziałek, 7 sty 2019, 14:08

Ja spróbowałem w ten sposób, że gdy się robiła mętna to przepuszczałem przez węgiel i wychodziła piękna :)


arTii
700
Posty: 705
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: arTii » poniedziałek, 7 sty 2019, 15:31

Używam wody źródlanej - na pewno ma dużo minerałów, ponieważ jeśli rozcieńczę bez przepalanki to na dnie wytrąca się osad/kamień.
Ale nie mam zmętnienia pomimo, że różnymi wodami rozcieńczałem wcześniej. Zarówno z Biedronki, jak i z Lidla jak i z kranu.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 290
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: zzibii » poniedziałek, 7 sty 2019, 15:39

Mnie zrobiło się mleko po Ostromecko magnezowej (681 mg/l). Magnezowa ma więcej minerałów. Rozrabiałem z ciekawości surówkę na 40% z końca procesu, odbiór LM gdy już temp na 10 półce poszła w górę. Na innej wodzie z okolicznego źródełka kryształ. Po destylacji surówki i rozrobieniu z Ostromecko (tą normalną) trunek lepszy od sklepowej.


Marsaw30
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: Marsaw30 » poniedziałek, 4 mar 2019, 18:16

Dolewasz wodę do destylatu czy odwrotnie? Wyczytałem gdzieś ,że dolewanie wody do destylatu a nie odwrotnie może powodować zmętnienie i że dolewa się zawsze roztwór mocniejszy do słabszego.


pako73
20
Posty: 27
Rejestracja: środa, 26 wrz 2018, 17:39
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: pako73 » poniedziałek, 4 mar 2019, 18:21

Ja wczoraj rozcieńczyłem woda źródlaną " Żywiec Zdrój", suma minerałów 230. Mam kryształ i zero zmętnienia
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

MalyJack
100
Posty: 144
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: MalyJack » poniedziałek, 4 mar 2019, 19:17

Przełamałem się i zalewam zbożówkę kranówką -42-45%. Zero mętnienia. Pewnie qwestia dobrego ujęcia.


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 4 mar 2019, 22:25

Miałem ostatnio może nie zmętnienie ale delikatną opalizację. Rozrabiałem jak zwykle Cisowianką lekko gazowaną - wysoko zmineralizowaną 750mg lub Kingą Pienińską 550mg. Lekko opalizowało. Rozrobiłem Żywcem Zdrój 230mg - mniej ale też opalizowało.
Więc wygotowałem sprężynki, wymyłem głowicę, zbiornik - najpierw tabletki do zmywarki potem kwasek cytrynowy, dobrze wypłukałem i jazda.
Nic nie opalizuje na Cisowiance, Kindze, Żywcu ani kranówce nawet rozrobione do 20%.

Morał - jak czysty destylat - nic nie opalizuje niezależnie od wody (w granicach rozsądku). A opalizacja była spowodowana minerałami w kolumnie.
Dolewam wodę do destylatu.


pauka
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 26 sty 2017, 14:49
Krótko o sobie: Młody niedoświadczony piwowar domowy :)
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: pauka » wtorek, 5 mar 2019, 09:17

A czy nie powinno się wlewać destylatu do wody :scratch:


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: wkg_1 » wtorek, 5 mar 2019, 10:31

Nie mam pojęcia. Kwas się leje do wody ale alkohol ? I co by to miało mieć do zmętnienia ? Przecież zmętnienie nie jest konsekwencją procesu mieszania tylko stężenia otrzymanego po tym mieszaniu. Można sobie potrenować na pogonach : )

"Pamiętaj chemiku młody, zawsze wlewaj kwas do wody" : ))) Mieszanie kwasu i wody jest silnie egzotermiczne. Jeżeli wlewamy wodę do kwasu zaczyna pryskać kwasem i może nas poparzyć, jeżeli wlewamy kwas do wody - najwyżej dostaniemy wodą : )
Łączenie alkoholu i wody również jest egzotermiczne ale znacznie mniej, mieszanina lekko się ogrzewa ale nie widziałem, żeby pryskała. Dlla świętego spokoju można wlewać alkohol do wody.


lesu.pl
50
Posty: 87
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: lesu.pl » środa, 6 mar 2019, 13:15

Zróbcie sobie prostą próbę. Raz wlejcie wodę do spirytusu a w drugą butelkę - spirytus do wody. 40 % będzie ok. Podzielcie próbki na dwie części i dodajcie identyczną ilość palonego cukru tak aby uzyskać dwie próbki czyste i dwie majone. Niech to sobie postoi dwa tygodnie i zróbcie próbę na smak. Próbki opisujemy pod spodem. Najpierw próbujemy a później sprawdzamy opis. Jedni odczują różnicę a inni nie. Na rosyjskich forach nalegają aby wlewać spirytus do wody. Otrzymany trunek ma być łagodniejszy w smaku. Do tej opinii ja bym się przychylał. Odnośnie mętnienia trunku... zawsze wlewam nastaw względnie wyklarowany. Nie dopuszczam aby osady drożdżowe poszły do bańki. Wodę mam ze studni, nie badałem jej ale wiem, że kamienia ma sporo. Widać to po naciekach na wc i po kamieniu w czajniku. Wlewam bezpośrednio z kranu nie bacząc na różnice temperatur. Ostatnio nawet filtry mam zdjęte ( nie ma czasu kupić) i żadnego mętnienia nigdy nie miałem. Rzadko kiedy rozcieńczam produkt, który ma mniej niż 96%. Pozdrawiam.


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: wkg_1 » czwartek, 7 mar 2019, 13:43

lesu.pl pisze:Zróbcie sobie prostą próbę ...
Jedni odczują różnicę a inni nie ...

Ano, być może - jak to często bywa - teoria sobie a życie sobie : ))


Marsaw30
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O

Postautor: Marsaw30 » czwartek, 7 mar 2019, 14:29

Juz to pisałem ale się powtórzę, na innej stronie na temat rozcieńczania alkoholi było napisane jak wół że wlewamy destylat o mocniejszym stężeniu alkoholu do tego o słabszym stężeniu, czyli destylat do wody niby powinno sie wlewac. Ja wlewam wodę źródlana do destylatu i wychodzi kryształ a tamtego dowiedziałem się przez przypadek, ale może warto przetestować.


Wróć do „Oczyszczanie destylatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości