Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Autor tematu
Korpi
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 gru 2017, 06:32
Załączniki
Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Korpi » wtorek, 16 paź 2018, 06:09

Witam wszystkich szanownych bimbrowników. To mó pierwszy post na forum, więc szczególnie serdecznie.
Przedstawię mój problem. Do 50 % destylatu wrzuciłem płatki dębowe średnio opiekane. Destylat po mniej wiecej dwóch tygodniach, będąc już ładnie ciemny, zmętniał. Nie chodzi o drobinki pyłu z płatków. Jest regularnie mętnawy. Na
smak nie miało to wpływu, więc poza odnotowaniem ciekawostki zupełnie się tym nie przejąłem.
No ale złożyło się tak, że nie wytrzymałem i zlałem trochę do butelek zamiarem wcześniejszej degustacji, nie czekając aż bimberek sobie dojrzeje. To było kilka małych butelek. I tutaj odkryłem coś przypadkowo. Podczas przelewania trunków omyłkowo do jednej butelki ze zmętniałym bimbrem wlałem niewielką ilość nalewki z pigwy(ten sam kolor)- dosłownie może z pół kieliszka bo się zorientowałem. W smaku doszła nowa nuta ale to nic. Po kilku dniach bimber w butelce z odrobiną nalewki przepięknego bursztynowego koloru.
I tutaj moje pytanie do kolegów psotników.
Jak rozumiem to.zawarte w nalewce pektyny spowodowały wyklarowanie trunku? Czy podobny efekt uzyskam dodając trochę żelatyny? A inne środki.do klarowania typu Klarowin? Czy to nie zapsuje smaku? Nie chciałbym mieć wszystkiego o smaku pigwy.
Liczę na waszą wiedzę. Jakby co.dam.zacznę eksperymenty ale nie chciałbym zbyt wiele ryzykować utratą bimberku.
Macie jakieś doświadczenia z klarowania żelatyną?
A może mylę się zupełnie i wydarzyło się zupełnie coś innego?


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 161
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: 9kaczor6 » czwartek, 18 paź 2018, 08:40

Witaj. Ja zamiast zastanawiać się czym klarować zmienił bym płatki, bądź wodę której używasz do rozcienczania. Tu musi być problem...
Ja używam wody Żywiec bądź Ustronianka i nigdy mi wódka nie zmętniała. Płatki również mam średnio opiekane bodajże że sklepu internetowego deptana, po dodaniu ich do wódki czy spirytusu nigdy nie zaobserwowałem mętnienia. Wódka jest krystalicznie czysta i ma piękny kolor.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 08:41 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Korpi
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 gru 2017, 06:32
Załączniki
Re: Mętnienie destylatu po dodaniu dębu

Postautor: Korpi » sobota, 20 paź 2018, 13:35

Ja rozrabiam wszystko na wiejskiej kranówce i nigdy nie miałem problemu z mętnym bimberkiem. Dopóki nie dodam dębu...


Wróć do „Mętny produkt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość