Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dominik.pytlarz1
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2018, 16:15
Załączniki
Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?

Postautor: dominik.pytlarz1 » niedziela, 30 gru 2018, 08:31

Witam kolegów. Otóż uzyskałem podczas swojej rektyfikacji troszkę alkoholu 95 procentowego na kolumnie aabratek. Odbiór nastąpił z głowicy, dwukrotna rektyfikacja z dokładnym odbiorem przedgonu i pogonu (odbiór prowadzę dodatkowo do 200ml butelek bo mam ich dość sporo).

Uzyskany alkohol rozcieńczam do 55% wdl. wskazań najtańszego alkoholomierza, woda o niskiej zawartości minerałów (Żywiec Zdrój - minerały coś ponad 200),po rozcienczeniu alkohol jest czysty, klarowny, ogółem bajka.
Wymyśliłem sobie, że zaprawię alkohol trawa Żubrowa. Otóż włożyłem do każdej butelki po 3-4 trawki i szczyptę cukru. Jakież było moje zdziwienie, że alkohol zmetniał w pokojowej temperaturze (nawiasem mówiąc, w takiej była rozcieńczana).
Pyt1. Czy trawa Żubrowa może powodować początkowe zmetnienie. Dodam że po samym rozcienczeniu alkohol był czysty dopiero po ok12h zauważyłem zmetnienie.
Pyt2. Czy lepszym sposobem nie będzie zrobienie zaprawki wdl. różnych innych przepisów z forum.
Poniżej umieściłem zdjęcie.
https://zapodaj.net/f559eb50bd7af.jpg.html
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 gru 2018, 21:28 przez manowar, łącznie zmieniany 3 razy.


promocja
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Merkor
50
Posty: 52
Rejestracja: piątek, 26 paź 2018, 20:46
Załączniki
Re: Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?

Postautor: Merkor » niedziela, 30 gru 2018, 21:49

A próbowałeś dodać tylko samej trawy? Cukier nie jest taki czysty jakby się wydawało, jak masz okazję to zrób dwie próbki z samą trawą i cukrem, będziesz wiedział co spowodowało zmętnienie.

Awatar użytkownika

Doody
1600
Posty: 1606
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?

Postautor: Doody » niedziela, 30 gru 2018, 22:45

Mnie nigdy nie zmętniała. Dziwne zjawisko.
Pozdrawiam
Darek


wawaldek11
2000
Posty: 2008
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 31 gru 2018, 00:00

Może tę trawę żubr świeżo osikał mętnym moczem :mrgreen:
Ale ja nigdy nie zauważyłem takiego zjawiska, a próbowałem z kilkoma trawkami i przygotowaną wcześniej esencją.
Pozdrawiam,
Waldek


brzoski
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 24 cze 2018, 20:25
Załączniki
Re: Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?

Postautor: brzoski » poniedziałek, 31 gru 2018, 01:15

A słodzi się żubrówkę? Smaczne efekty?

Awatar użytkownika

psotamt
400
Posty: 433
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?

Postautor: psotamt » poniedziałek, 31 gru 2018, 08:50

brzoski pisze:A słodzi się żubrówkę? Smaczne efekty?
Cukier do żubrówki jest jak sól do potrawy. Daje się tzw. szczyptę. Tą szczyptą w moim przypadku jest łyżka stołowa płaska na 5-litrowy gąsiorek. Ja żubrówkę robiłem z wódki ze spirytusu z glukozy i zwykle nie ma ona słodkiego posmaku. Ale gdy słodki posmak w wódce jest wyraźny, z cukru można zrezygnować.
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell

Awatar użytkownika

Autor tematu
dominik.pytlarz1
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2018, 16:15
Załączniki
Re: Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?

Postautor: dominik.pytlarz1 » poniedziałek, 31 gru 2018, 12:34

Co do cukru to dodałem go naprawdę szczyptę. Ale zauważyłem dwa inne zjawiska:
1. Tylko cześć butelek zmętniała. Dodam, że taka sama ilość trawy i taki sam destylat o takiej samej mocy, jedyna rzecz to cukier - stosowałem miarę pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym :) czyli szczypta na oko.
2. Przed momentem sprawdziłem we wszystkich butelkach zmętnienie znikło. Patrzyłem z niedowierzaniem i poklepałem je "od tylu" :love: :klaszcze: :) w celu wymieszania. Od tego momentu minęło ok. 1h i mętny kolor nie powrócił.
Jeszcze spróbuję ja zamrozić i zobaczyć co się stanie. :poklon; AB

Nawiasem mówiąc może woda w Puszczy zmętniała żubr się napił i taka sytuacja.... :? :o 9
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 31 gru 2018, 19:12 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Mętny produkt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość