Autor tematu
lasso
50
Posty: 77
Rejestracja: czwartek, 6 lip 2017, 23:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Mętne wino na maszynę

Postautor: lasso » poniedziałek, 28 maja 2018, 13:48

Witam wszystkich. Potrzebuję rady :D Mam 2 wina, których walory smakowe są bardzo średnie (rabarbar) i zepsute (truskawka). Pierwsze z rabarbaru nie sklarowało się wcale i jest strasznie "cienkie" w smaku. Truskawkowe leżało w balonie wypełnionym w 80 % powietrzem za długo i jego smak strasznie się zepsuł choć pachnie wybornie. Przed moim wyjazdem było nieźle sklarowane a teraz jest strasznie mętne, bardziej niż rabarbarowe. Widać jakiś muł pływający w nim. Mój plan to zmieszać dwa wina i dodać środka klarującego choć nie wiem czy to zadziała. Potrzebuję pomocy jak je przygotować przed rektyfikacją. Moja maszynka to aabratek, zbiornik 50 l, grzanie 2x2000, kolumna 140 zasypu sprężynkami + OLM. Obawiam się, że coś się może po przypalać na grzałkach chociaż wątpię by były to martwe drożdże. Z góry dzięki za każdą pomoc :ok:

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 551
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: seneka » wtorek, 29 maja 2018, 15:02

Postaraj się je zlać znad osadu bezpośrednio do kotła. Nic nie powinno się przypalić.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Autor tematu
lasso
50
Posty: 77
Rejestracja: czwartek, 6 lip 2017, 23:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: lasso » wtorek, 29 maja 2018, 20:43

Problem w tym, że w truskawkowym nie ma osadu tylko w całym winie pływa jakiś muł. Dlatego zastanawiam się czy nie dodać czegoś do klarowania. Rabarbar nie ma wcale osadu, ale wciąż utrzymuję się lekka mgiełka. Martwi mnie tylko ta truskawka...

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1273
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: masterpaw2 » wtorek, 29 maja 2018, 22:07

Nie szczyp się za bardzo z tym winem, nic Ci się nie przypali. Przelej je po prostu przez jakąś gęstą gazę/płótno bawełniane i na pohybel :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 551
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: seneka » środa, 30 maja 2018, 12:53

Tak jak masterpaw2 piszę dawaj na rury.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Autor tematu
lasso
50
Posty: 77
Rejestracja: czwartek, 6 lip 2017, 23:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: lasso » środa, 30 maja 2018, 16:37

O gazie nie pomyślałem :D Nigdy nie rektyfikowałem wina (zawsze było dobre) i stąd moja ostrożność. Jak powiedzieliście tak zrobię. Dzięki za pomoc

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1273
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: masterpaw2 » środa, 30 maja 2018, 19:15

lasso pisze: Nigdy nie rektyfikowałem wina

I nie rektyfikuj go, tylko destyluj a nóż wyjdzie ciekawy trunek. Tu masz opis :
sposob-uzycia-kolumny-do-destylacji-prostych-wg-lesgo58-t9301.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Autor tematu
lasso
50
Posty: 77
Rejestracja: czwartek, 6 lip 2017, 23:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: lasso » czwartek, 31 maja 2018, 21:40

Obawiam się trochę... nie wiem czy uzyskam coś co będzie mnie satysfakcjonować. Wiadomo, spiryt jest najbezpieczniejszy, ale po połączeniu truskawki z rabarbarem będę miał tego ok 25-30 l wiec zastanawiam się, czy nie dodać zalegającej cukrówki, by dopełnić do 45 l w kegu. W sumie wszystko ładnie pachnie i kusi mnie by przepuścić to tylko na katalizatorze i głowicy.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 551
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: seneka » czwartek, 31 maja 2018, 21:48

Na początku detyluj. Nie dodawaj żadnej cukrówki. Po jak Ci nie będzie pasować dodawz i przerobisz na spirytus. Daj winu szansę :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1273
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 31 maja 2018, 21:50

Podejrzewam, że zdecydowana większość z nas poleciłaby Ci jedno rozwiązanie........., puszczać samo na smakówkę :punk:
Nie będziesz zadowolony, zdążysz rektyfikować. Jamen :ok:
Edit. I mnie seneka uprzedził :odlot:, ale cóś chyba z "wymową" nie teges :pije: :D
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Blażej
100
Posty: 105
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Mętne wino na maszynę

Postautor: Blażej » piątek, 1 cze 2018, 10:50

Destyluj szkoda smaku. Przy ok 30l trochę fajnego urobku może wyjść. Przypalić nic się nie przypali w pn na grzalkach miałem zacier 100% pszenica odfiltrowany tylko przez worek filtracyjny czyli takie mleko. Zero przypalenia 2+1.5 kw na grzalkach sterowanie pamel. A jeszcze jedno może zrobić destylat na pełnej kolumnie bez ocieplenia, jeśli się boisz niepożądanych smaków. Ja czasami tak robię i jestem zadowolony.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"


Wróć do „Destylacja wina i piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości