Metaliczny posmak destylatu
Cześć
Brakuje mi pomysłów jak się pozbyć miedzianego posmaku. Mam potstila z refluksem, wypełnionego sprężynkami z nierdzewki, stoi na 10-litrowym szybkowarze. Samoróbka lutowana na standardowych złączkach. Zrobiłem już z 10 destylacji i niestety zawsze czuć posmak miedzi, bardziej lub mniej ale zawsze. Szorowane kwaskiem, szorowane Cifem, nic nie pomaga. Przedwczoraj zalałem wszystko roztworem kwasku na 12 godzin, wypłukałem i zalałem roztworem sody kuchennej na kolejne 12 godzin. Potem wszystko znowu wyszorowałem w środku i wypłukałem. Teraz destyluję wodę (bez sprężynek) i dalej czuć miedź. Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie? Czy po prostu mam się przyzwyczaić i poszukać sobie w Googlach artykuł, że miedź jest naturalna i prozdrowotna?
Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Brakuje mi pomysłów jak się pozbyć miedzianego posmaku. Mam potstila z refluksem, wypełnionego sprężynkami z nierdzewki, stoi na 10-litrowym szybkowarze. Samoróbka lutowana na standardowych złączkach. Zrobiłem już z 10 destylacji i niestety zawsze czuć posmak miedzi, bardziej lub mniej ale zawsze. Szorowane kwaskiem, szorowane Cifem, nic nie pomaga. Przedwczoraj zalałem wszystko roztworem kwasku na 12 godzin, wypłukałem i zalałem roztworem sody kuchennej na kolejne 12 godzin. Potem wszystko znowu wyszorowałem w środku i wypłukałem. Teraz destyluję wodę (bez sprężynek) i dalej czuć miedź. Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie? Czy po prostu mam się przyzwyczaić i poszukać sobie w Googlach artykuł, że miedź jest naturalna i prozdrowotna?
Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 sie 2024, 18:27 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 688
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 131 razy
-
- Posty: 688
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 131 razy
Re: Metaliczny posmak
tak myślisz? uważam, że rozesłanie próbek było niezłym rozwiązaniem. Kolega się dowiedział o lepszym cięciu frakcji. Każdy z nas ma inaczej rozwinięty aparat zmysłów, niektórzy potrafią lepiej nazwać smaki i zapachy, inni bardziej generalizują. Tobie destylat smakuje miedzią. A może to przedgon i cyna na przykład. Mam miedziany aparat i nic mi nie smakuje miedzią.
Re: Metaliczny posmak
Może to cyna, ale nie przedgon bo tak samo smakuje na czystej wodzie. A jak sie pozbyć smaku cyny? Jest na to jakiś sposób? Miałem przedtem prymitywnego spiral-stilla na rurkach z klimy i posmaku nie było. Tego metalicznego posmaku, bo ogólnie to inne posmaki były w nadmiarze.
Jak się pozbyć smaku cyny?
Pozdrawiam
Jak się pozbyć smaku cyny?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 sie 2024, 13:29 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 688
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 131 razy
Re: Metaliczny posmak
ta cyna to był przykład, a nie kategoryczne stwierdzenie. może użyłeś nieodpowiedniego lutu i Ci go teraz wypłukuje. Kształtki tylko miedziane? Czy na przykład nypel czy tam śrubunek w pokrywce masz z jakiegoś chińskiego " mosiądzu" i on daje posmak?
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 sie 2024, 13:39 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7457
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 398 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1724 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Cholera, o mało się nie posikałem ze śmiechu czytając o "posmaku miedzi", "smaku cyny" i mosiądzu oddającym jakiś "smak"
A po przeczytaniu tego fragmentu;
Kol. chochel, zamiast przyłożyć się do nastawu i procesu, szukasz dziury w dupie. Pogadaj z kol. góral bagienny, który pracuje na alembiku i tworzy naprawdę trunki pierwsza klasa
P.S.
Aaa, zapomniałbym. Ja też pracuję na miedzianym sprzęcie
A po przeczytaniu tego fragmentu;
o mało nie puściły mi zwieracze
Kol. chochel, zamiast przyłożyć się do nastawu i procesu, szukasz dziury w dupie. Pogadaj z kol. góral bagienny, który pracuje na alembiku i tworzy naprawdę trunki pierwsza klasa
P.S.
Aaa, zapomniałbym. Ja też pracuję na miedzianym sprzęcie
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 sie 2024, 20:29 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 257
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Podobno są jakieś pastylki na taką halitoze Możesz też spróbować częściej myć zęby
O czym Ty w ogóle piszesz człowieku?
O czym Ty w ogóle piszesz człowieku?
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 sie 2024, 21:35 przez aras.aras, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 493
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowanie: 89 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Ja tam miałem kiedyś posmak KO zionęło metalicznym posmakiem. Metal szlifowany po spawaniu. Drugi posmak dętki gumowej. Elektrozawór z uszczelką Viton a drugi EPDM niby. Może był NBR
Z posmakiem miedzi czy cyny nie miałem przyjemności. O ile KO wystarczy wytrawić uszczelki zmienić. W Twoim przypadku zdecydowanie ogarnąć trzeba nastaw lub zacier. Robić próbki z każdego miejsca procesu np po 50ml co 1 stopień, powyżej 96 co 0,5 stopnia. Pewnie wyjdzie, że posmak miedzi czy cyny będzie pogonem po prostu przeciagniętym sercem gdzie uwydatnia się duch buraka. Albo zbyt dużo mocy przykładasz gotując.
Z posmakiem miedzi czy cyny nie miałem przyjemności. O ile KO wystarczy wytrawić uszczelki zmienić. W Twoim przypadku zdecydowanie ogarnąć trzeba nastaw lub zacier. Robić próbki z każdego miejsca procesu np po 50ml co 1 stopień, powyżej 96 co 0,5 stopnia. Pewnie wyjdzie, że posmak miedzi czy cyny będzie pogonem po prostu przeciagniętym sercem gdzie uwydatnia się duch buraka. Albo zbyt dużo mocy przykładasz gotując.
-
- Posty: 688
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 131 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Panowie, tej cyny użyłem jako przykładu, na swoje nieszczęście. Równie dobrze mogłem napisać gwoździe, siano czy mokry karton. Kolega powtórzył po mnie, i tak zostało. Staramy się go wspólnie naprowadzić, na to gdzie szukać przyczyny. Wiemy, że sam zrobił sprzęt. Więc może być tam wszystko. Zasugerowałem wymianę próbek. Pojawiła się słuszna uwaga o jakości nastawu. Od niego samego zależy, co z tym zrobi. Nie trzeba się od razu nad nim pastwić.
Re: Metaliczny posmak destylatu
Dzięki za podpowiedzi i za żarty też. Mogę tego nie nazywać posmakiem miedzi ani cyny, niech będzie posmak metaliczny. Żeby go zobrazować najlepiej wziąć do ust kawałek miedzianej rurki albo kawałek żelastwa, który nie jest nierdzewką. Ten posmak pojawia się tak samo po destylacji wody, sprawdzone 3 razy.
Nastawy to przeważnie biały cukier z odrobiną puree pomidorowego na błyskawicznych drożdżach piekarniczych. Dosypuję czasem garść rodzynek albo trochę jabłka. Nastaw robi się 4 tygodnie, ale na koniec można się go napić i nie ma żadnego metalicznego posmaku.
Robię też zacier z kruszonej kukurydzy, albo z mąki, czasem dodaje pszenicy, jęczmienia albo bulguru. Wychodzi coś ala Burbon, zwłaszcza jak postoi miesiąc z płatkami dębowymi.
Robiłem też rum z cukru trzcinowego i melasy.
Fermentacja jest w 5cio galonówkach, ale robiłem w nich też wino (i piłem) i tworzywo nie dodaje żadnego aromatu.
Rury są ze sklepu hydraulicznego, cyna też, wyboru nie było. Kolumna wypełniona sprężynkami z nierdzewki.
Niestety wkurzający posmak jest zawsze, jak się przed użyciem wymyje kwaskiem i wyszoruje szczotką do sziszy i Cifem, to słabo wyczuwalny ale jest. Jak się destyluje bez sprężynek jest to samo.
Wszelkie pomysły mile widziane, jak trzeba poszydzić nie krępujcie się, Roast Me.
Wrzucam zdjęcie aparatury, bo właśnie pracuje
Nastawy to przeważnie biały cukier z odrobiną puree pomidorowego na błyskawicznych drożdżach piekarniczych. Dosypuję czasem garść rodzynek albo trochę jabłka. Nastaw robi się 4 tygodnie, ale na koniec można się go napić i nie ma żadnego metalicznego posmaku.
Robię też zacier z kruszonej kukurydzy, albo z mąki, czasem dodaje pszenicy, jęczmienia albo bulguru. Wychodzi coś ala Burbon, zwłaszcza jak postoi miesiąc z płatkami dębowymi.
Robiłem też rum z cukru trzcinowego i melasy.
Fermentacja jest w 5cio galonówkach, ale robiłem w nich też wino (i piłem) i tworzywo nie dodaje żadnego aromatu.
Rury są ze sklepu hydraulicznego, cyna też, wyboru nie było. Kolumna wypełniona sprężynkami z nierdzewki.
Niestety wkurzający posmak jest zawsze, jak się przed użyciem wymyje kwaskiem i wyszoruje szczotką do sziszy i Cifem, to słabo wyczuwalny ale jest. Jak się destyluje bez sprężynek jest to samo.
Wszelkie pomysły mile widziane, jak trzeba poszydzić nie krępujcie się, Roast Me.
Wrzucam zdjęcie aparatury, bo właśnie pracuje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2430
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 643 razy
- Otrzymał podziękowanie: 600 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Po przykrych doświadczeniach (ale nie był to metaliczny posmak czy zapach) miedzi nie stosuję. Mam za to dwie uwagi do sprzętu z fotki. Po pierwsze zdjął bym ocieplenie. Po drugie - ważniejsze - dał bym dwa obiegi wody chłodzącej. Osobno skraplacz i osobno chłodnica końcowa. Odbiór wody do otwartego naczynia i dopiero po nim wspólny spływ. Uzyskasz większą precyzję regulacji.
-
- Posty: 7457
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 398 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1724 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Szlumf, przyjrzyj się dokładnie a zobaczysz, że obiegi wody są rozdzielone Odbiór jest wspólny ale to w niczym nie przeszkadza.
Możesz napisać, jakie to miałeś te przykre doświadczenia Ja pracuję na miedzianych sprzętach od kilkunastu lat i żadnych "przykrych" doświadczeń nie miałem
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2430
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 643 razy
- Otrzymał podziękowanie: 600 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
@radius .
Przykre doświadczenia to "żółtanol" lecący z odbioru przy bardzo kwaśnych nastawach i długie "mydło" w przedgonach. Lekka dawka "mydła" w destylacie mi nie przeszkadza ale u mnie było go za dużo. Miałem skraplacz i katalizator miedziany.
Co do obiegu wody to podłącz trójnik z zaworkami do węża ogrodowego i sprawdź czy jak przydławisz jeden wylot to z drugiego nie poleci więcej. Wspólny, zamknięty wylot jeszcze zwiększa różnicę. Jeżeli wspólny, zamknięty spływ to do kolektora o większej średnicy. Kolega ma zapewne jakiś skraplacz w kolumnie więc do podziału frakcji warto mieć precyzyjne chłodzenie. Zawór kulowy na skraplacz też bym wymienił na coś precyzyjniejszego.
Przykre doświadczenia to "żółtanol" lecący z odbioru przy bardzo kwaśnych nastawach i długie "mydło" w przedgonach. Lekka dawka "mydła" w destylacie mi nie przeszkadza ale u mnie było go za dużo. Miałem skraplacz i katalizator miedziany.
Co do obiegu wody to podłącz trójnik z zaworkami do węża ogrodowego i sprawdź czy jak przydławisz jeden wylot to z drugiego nie poleci więcej. Wspólny, zamknięty wylot jeszcze zwiększa różnicę. Jeżeli wspólny, zamknięty spływ to do kolektora o większej średnicy. Kolega ma zapewne jakiś skraplacz w kolumnie więc do podziału frakcji warto mieć precyzyjne chłodzenie. Zawór kulowy na skraplacz też bym wymienił na coś precyzyjniejszego.
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Sorry za opóźnienie.
Mój proces
Do garnka leję 7-8 litrów. Rozgrzewanie jakieś 45 minut na mocy 2000W, w 1/3 wysokości mam wsadzony termometr, pod otulinę. Jak tam pokazuje 50 st. to zmniejszam moc na 600-800 i włączam obiegi wody. Po jakiś 20 minutach temp. na górze kolumny dochodzi do 78 st i zaczyna kapać, odbieram 50-100 ml (na smak) przedgonów. Trzymam moc 800W, temp utrzymuje się 79 - 80 - 81, wtedy odbieram około 600ml. Jak jest 84 stopnie (na górze kolumny) to mam około 700 -800 ml. To zajmuje około 1,5 godziny, po tym czasie kapie już bardzo powoli albo i się czasem zatrzymuję. Podnoszę moc na 1000W a temperatura skacze na 87-88 i znowu kapie. Ciągnę do temp. 94 st (na górze kolumny).
Dzisiaj wlałem 1100ml alkoholu rozcieńczonego do 20% (czyli 5,5 litra), 45 minut grzania, 3 godziny odbioru. Wyszło 1100 ml o mocy 85 czyli 935ml czystego. To słaby wynik, bo wychodziło już ponad 90% mocy.
Wiem, że to jest mało wydajne i powolne. Ale to mi nie przeszkadza, jak odbiorę przedgony, ustawiam termometr, załączam Netflixa.
Tylko posmak mnie wkurza, choć w dzisiejszym urobku jest słabo wyczuwalny. Mam wrażenie, że rurki na zewnątrz się wygładziły a wewnątrz są porowate. Traktowanie je na przemian kwaskiem i sodą na pewno zwiększa chropowatość
Pytanie: czym zastąpić DAP, jak się go nie ma? Stosuję, termolizat drożdżowy i pastę pomidorową ale fermentacja trwa 4 tygodnie i czasami staje w połowie. Zastanawiam, się czy wtedy nie tworzy się jakieś paskudztwo, które daje taki zapach albo reaguje z rurkami. Notabene nastaw jest kwaśny i to poprawię następnym razem.
Pytanie 2: po co ściągać otulinę? co się po tym poprawi?
Pozdrawiam
Mój proces
Do garnka leję 7-8 litrów. Rozgrzewanie jakieś 45 minut na mocy 2000W, w 1/3 wysokości mam wsadzony termometr, pod otulinę. Jak tam pokazuje 50 st. to zmniejszam moc na 600-800 i włączam obiegi wody. Po jakiś 20 minutach temp. na górze kolumny dochodzi do 78 st i zaczyna kapać, odbieram 50-100 ml (na smak) przedgonów. Trzymam moc 800W, temp utrzymuje się 79 - 80 - 81, wtedy odbieram około 600ml. Jak jest 84 stopnie (na górze kolumny) to mam około 700 -800 ml. To zajmuje około 1,5 godziny, po tym czasie kapie już bardzo powoli albo i się czasem zatrzymuję. Podnoszę moc na 1000W a temperatura skacze na 87-88 i znowu kapie. Ciągnę do temp. 94 st (na górze kolumny).
Dzisiaj wlałem 1100ml alkoholu rozcieńczonego do 20% (czyli 5,5 litra), 45 minut grzania, 3 godziny odbioru. Wyszło 1100 ml o mocy 85 czyli 935ml czystego. To słaby wynik, bo wychodziło już ponad 90% mocy.
Wiem, że to jest mało wydajne i powolne. Ale to mi nie przeszkadza, jak odbiorę przedgony, ustawiam termometr, załączam Netflixa.
Tylko posmak mnie wkurza, choć w dzisiejszym urobku jest słabo wyczuwalny. Mam wrażenie, że rurki na zewnątrz się wygładziły a wewnątrz są porowate. Traktowanie je na przemian kwaskiem i sodą na pewno zwiększa chropowatość
Pytanie: czym zastąpić DAP, jak się go nie ma? Stosuję, termolizat drożdżowy i pastę pomidorową ale fermentacja trwa 4 tygodnie i czasami staje w połowie. Zastanawiam, się czy wtedy nie tworzy się jakieś paskudztwo, które daje taki zapach albo reaguje z rurkami. Notabene nastaw jest kwaśny i to poprawię następnym razem.
Pytanie 2: po co ściągać otulinę? co się po tym poprawi?
Pozdrawiam
-
- Posty: 688
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 131 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Pytanie pierwsze - użyj gotowych drożdży gorzelniczych, wtedy żadne DAP-y i przeciery nie będą potrzebne. I nie będziesz czekał miesiąc na zakończenie fermentacji.
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szla ... vodka-p899
https://alkohole-domowe.pl/drozdze-szla ... vodka-p899
-
- Posty: 688
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 131 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Kształt wtyczki od czajnika sugeruje, że jesteś w UK albo IE. Tam też mają w sklepach internetowych drożdże gorzelnicze.
https://www.creativewinemaking.co.uk/al ... yeast.html
https://www.creativewinemaking.co.uk/al ... yeast.html
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 sie 2024, 22:07 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2403
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
Niekoniecznie szajs
Długa fermentacja, bywa korzystna
Drożdże zamówisz, amazon, ebay, etsy, lub jak w Polsce to allegro, i jeśli mieszkasz za granicą to szukaj wysyłek zagranicznych.
K.
Niekoniecznie szajs
Długa fermentacja, bywa korzystna
Drożdże zamówisz, amazon, ebay, etsy, lub jak w Polsce to allegro, i jeśli mieszkasz za granicą to szukaj wysyłek zagranicznych.
K.
Re: Metaliczny posmak destylatu
Cześć raz jeszcze
Dzisiaj jeszcze jeden proces. Drugi przelot czyli 1187 ml czystego alko rozcieńczone 5-cio krotnie. Odebrane:
- 50 ml przedgony
- 980 ml o mocy 93,8% (zapach i smak akceptowalny), przy temp. 80 st (na górze kolumny) przestało kapać
- i 200 ml o mocy 80% (zapach i smak ostry), po podniesieniu mocy kapało do 84 st. na górze.
Dalej przestałem bo smak już kiepski. Termometr niezbyt precyzyjny, więc może być +/- pół stopnia. Za to alkometr dokładny i z poprawką na temp.
Tak więc tak to wygląda. Dzięki za wszystkie rady
Pozdrawiam, cheers!
Dzisiaj jeszcze jeden proces. Drugi przelot czyli 1187 ml czystego alko rozcieńczone 5-cio krotnie. Odebrane:
- 50 ml przedgony
- 980 ml o mocy 93,8% (zapach i smak akceptowalny), przy temp. 80 st (na górze kolumny) przestało kapać
- i 200 ml o mocy 80% (zapach i smak ostry), po podniesieniu mocy kapało do 84 st. na górze.
Dalej przestałem bo smak już kiepski. Termometr niezbyt precyzyjny, więc może być +/- pół stopnia. Za to alkometr dokładny i z poprawką na temp.
Tak więc tak to wygląda. Dzięki za wszystkie rady
Pozdrawiam, cheers!
-
- Posty: 81
- Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
- Ulubiony Alkohol: Starka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wielka Brytania
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Metaliczny posmak destylatu
UK dużo naszych produktów https://do-it-at-home.co.uk/en/
Słód, żyta, odżywki itp: https://www.themaltmiller.co.uk/
Irlandia i UK , drożdże, odżywki i wiele innych ważnych półproduktów https://www.geterbrewed.com/yeast/dried ... ntis-500g/
Enzymy UK - https://www.scientificandtechnical.com/
Więc proszę bez dziadostwa typu drożdże piekarnicze
Więc tak dla zamówień:chochel pisze: ↑niedziela, 11 sie 2024, 23:07 Sorry za opóźnienie.
Mój proces
Do garnka leję 7-8 litrów. Rozgrzewanie jakieś 45 minut na mocy 2000W, w 1/3 wysokości mam wsadzony termometr, pod otulinę. Jak tam pokazuje 50 st. to zmniejszam moc na 600-800 i włączam obiegi wody. Po jakiś 20 minutach temp. na górze kolumny dochodzi do 78 st i zaczyna kapać, odbieram 50-100 ml (na smak) przedgonów. Trzymam moc 800W, temp utrzymuje się 79 - 80 - 81, wtedy odbieram około 600ml. Jak jest 84 stopnie (na górze kolumny) to mam około 700 -800 ml. To zajmuje około 1,5 godziny, po tym czasie kapie już bardzo powoli albo i się czasem zatrzymuję. Podnoszę moc na 1000W a temperatura skacze na 87-88 i znowu kapie. Ciągnę do temp. 94 st (na górze kolumny).
Dzisiaj wlałem 1100ml alkoholu rozcieńczonego do 20% (czyli 5,5 litra), 45 minut grzania, 3 godziny odbioru. Wyszło 1100 ml o mocy 85 czyli 935ml czystego. To słaby wynik, bo wychodziło już ponad 90% mocy.
Wiem, że to jest mało wydajne i powolne. Ale to mi nie przeszkadza, jak odbiorę przedgony, ustawiam termometr, załączam Netflixa.
Tylko posmak mnie wkurza, choć w dzisiejszym urobku jest słabo wyczuwalny. Mam wrażenie, że rurki na zewnątrz się wygładziły a wewnątrz są porowate. Traktowanie je na przemian kwaskiem i sodą na pewno zwiększa chropowatość
Pytanie: czym zastąpić DAP, jak się go nie ma? Stosuję, termolizat drożdżowy i pastę pomidorową ale fermentacja trwa 4 tygodnie i czasami staje w połowie. Zastanawiam, się czy wtedy nie tworzy się jakieś paskudztwo, które daje taki zapach albo reaguje z rurkami. Notabene nastaw jest kwaśny i to poprawię następnym razem.
Pytanie 2: po co ściągać otulinę? co się po tym poprawi?
Pozdrawiam
UK dużo naszych produktów https://do-it-at-home.co.uk/en/
Słód, żyta, odżywki itp: https://www.themaltmiller.co.uk/
Irlandia i UK , drożdże, odżywki i wiele innych ważnych półproduktów https://www.geterbrewed.com/yeast/dried ... ntis-500g/
Enzymy UK - https://www.scientificandtechnical.com/
Więc proszę bez dziadostwa typu drożdże piekarnicze