Melasa z trzciny cukrowej

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Lesuaf
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 maja 2018, 19:39

Post autor: Lesuaf »

Gdyby nie to, że mam do ciebie 400 km pewnie mógłbym pomóc. Co do ceny, wychodzi 500zł za 1000 litrów?
koncentraty wina

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

500 (netto) za tonę, nie za 1000l.
A do mnie wcale nie musisz zajeżdżać - melasę trzeba odebrać z Glinojecka, rozlać i wysłać chętnym. Część kolegów może odbierze osobiście.
Ja raczej nie jestem zainteresowany melasą - czynię to na prośbę kilku kolegów.
Pozdrawiam,
Waldek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Nowe ustalenia: trzeba się śpieszyć bo melasa może wyparować :) W zbiorniku jest 1200 kg melasy.
Jest opcja z wypożyczeniem mauzerów za kaucją i zwrot po kilku tygodniach. Tylko odbiór trzeba załatwić jednorazowo.
Ja widziałbym to tak: kolega, który ma stosunkowo niedaleko do Glinojecka i miejsce na złożenie kilku palet odbiera z cukrowni. Chętni odbierają we własnym zakresie od tego kolegi. Po rozparcelowaniu paletopojemniki zwraca do cukrowni.
Można też odebrać we własne, czyste paletopojemniki.
Czekamy na takiego kolegę. Oczywiście wszystkie dodatkowe koszty dodajemy do ceny melasy, aby nie dołożył do interesu.
Pozdrawiam,
Waldek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Coś nie zatrybiło w cukrowni - każą czekać jeszcze tydzień. To może i lepiej, bo się zorganizujemy ;)
Info będą na bieżąco.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Info jak najbardziej na rękę, zdąży się pojemniki ogarnąć :angry:. Ale mam nadzieję, że się nie rozmyślą?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Koledzy testerzy, jak Wasze nastawy?
Mój na samej melasie już znacznie zwolnił, a blg na poziomie 6 :bezradny:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: rosjan »

Waldek,
Gdybyś mógł gdzieś ją przetrzymać do sierpnia, to chętnie wziąłbym 60 l.
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: gary1966 »

@masterpaw2, u mnie spokój, to nie ruszam, "bluka" sobie co 10 sekund, temperatura nastawu 24*C, otoczenia 21*C.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

masterpaw2 pisze:Koledzy testerzy, jak Wasze nastawy?
Mój na samej melasie już znacznie zwolnił, a blg na poziomie 6 :bezradny:
Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?

Są już nowe informacje: w poniedziałek chyba ruszymy z zakupem :)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?
Domyślam się, że do zera nie zejdzie ale z 19 zaledwie do 6blg?
@gary1966, z czystej ciekawości zmierz blg, choć u Ciebie zapewne będzie niższe - dałeś cukier.
Ciekawe jak to u radiusa wygląda.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Zeszło 13 blg, nie narzekaj
To, że dodał cukru nie znaczy że niżej odfermentuje, ilość niecukrów pozostaje taka sama.
I tutaj się zaczyna ... czy dużo ale gorszej jakości, czy mniej ale lepiej dla podniebienia.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Będą niższe wskazania, bo przy cukrze dodatkowy alkohol obniży Blg.
Miarodajne jest Blg dundru.
Mi ostatnio z 25 zeszło do 12°Blg.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Mi ostatnio z 25 zeszło do 12°Blg
Czyli ten sam rząd wielkości co u mnie z 19 do 6blg,jest już jakieś porównanie :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: acurlydrug »

Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Koleżanko, do zakupu z pewnością dojdzie, tylko póki co nie ma zadeklarowanej osoby która zajęła by się dystrybucją mniejszych ilości :bezradny:
A to niestety wymaga, i czasu, i miejsca.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km :angry:
Ostatnio zmieniony sobota, 23 cze 2018, 20:12 przez kamilpl82, łącznie zmieniany 1 raz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Doody »

masterpaw2 pisze: Czyli ten sam rząd wielkości co u mnie z 19 do 6blg,jest już jakieś porównanie :ok:
Jeżeli w nastawie po fermentacji z 19Blg masz 6, to spodziewaj się w dundrze 10 Blg.
Pozdrawiam
Darek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: acurlydrug »

kamilpl82 pisze:Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa (...)
Dokładnie tak samo myślę, i mam jeszcze kawałek dalej... Szkoda.

Ale! Gdyby ktoś brał z północnych stron, będę 8-10.07 w Chojnicach. Rozsądne kilometry mogę po nie zrobić.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

acurlydrug pisze:Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
Takie niewielkie ilości od pewnego czasu nazywam homeopatią :mrgreen:
A z dystrybucją będzie problem, bo nie ma chętnych do poświęcenia się dla ogółu.
Z przykrością muszę powiedzieć, że po poprzedniej akcji zakupowej straciłem ochotę na takie działania. Sugerowałem beneficjentom przekazanie symbolicznych ilości swoich produktów dla cukrownika. Większość kolegów odpowiedziało na prośbę, ale nie wszyscy :(
Teraz akcję rozpocząłem od znacznego uszczuplenia swoich zapasów...
kamilpl82 pisze:Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km :angry:

Dobre pytanie Kamil :ok: Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

wawaldek11 pisze:

Dobre pytanie Kamil :ok: Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.
Waldek jak będzie możliwość to ogarnę temat najlepsza była by cukrownia Miejska Górka lub Gostyń, mam najbliżej i były by najmniejsze koszty.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: radius »

masterpaw2 pisze:Ciekawe jak to u radiusa wygląda.
Ciekawość to pierwszy stopień do piekła :mrgreen:
U mnie, jako że nastawiłem melasę "ciut" później, fermentacja przebiega w najlepsze. Wg mnie, ta melasa jest słodsza i bardziej "czekoladowa" od wcześniejszej partii. Tamta była gorzkawa i w smaku "przypalona". Zobaczymy jakie będą efekty końcowe :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: acurlydrug »

wawaldek11 pisze:
acurlydrug pisze:Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
Takie niewielkie ilości od pewnego czasu nazywam homeopatią :mrgreen:
;)
Jestem zbyt świeża w tym hobby, by (tfu tfu!) stracić większe ilości.
No i jeśli jakimś cudem udałoby mi się namówić prawie-męża, to i tak nie mam gdzie tego trzymać...

Więc może kiedyś.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: psotamt »

Nie wiem jak koledzy wyobrażają sobie rozlanie melasy do mniejszych pojemników, ale domyślam się, że najlepsze byłyby takie dające wstawić się do auta bez pomocy widlaka lub kliku pomocników. Przeglądam właśnie Allegro i są różne oferty na używane pojemniki zdatne do naszych potrzeb. Choćby te:
Kanister 30 l za 10 zł
TU kwestia dogadania pojemności i ceny
Cena dobra, tylko diabli wiedzą po czym
20 litrów za 6,5 zł, do umycia
Podobny, 25 litrów za 7,5 zł
Tu 12 litrów za 2,5 zł
Pozostaje kwestia wyboru czyste czy do mycia. Jednak po dodatkach do napojów wydają się dobrym wyborem. Co o tym sądzicie?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

Rozlanie z mauzera to nie jest problem, stawiasz go na podwyższeniu odkręcasz zawór i leci, ot cała filozofia, mnie bardziej przeraża mycie tych pojemników w które by to miało być rozlewane.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

użytkownik usunięty
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: użytkownik usunięty »

Proponuję petainery, tanie i wytrzymałe, w pudłach kartonowych, co ułatwia transport. Pozostaje tylko kwestia zdjęcia i założenia korka, ale jest to możliwe. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

próbowałeś opróżnić petainera inną metodą niż spust wężykiem, ja tak i nie należy to łatwych i przyjemnych czynności. A melasy z pewnością wężykiem nie spuścisz, poza tym taki pet wypełniony po brzegi melasą będzie około 45 kg ważył........, weź tym operuj.
Według mnie tylko pojemniki typu wiadro, kanister z dość grubego tworzywa.
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 08:31 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: herbata666 »

kamilpl82 pisze:Rozlanie z mauzera to nie jest problem, stawiasz go na podwyższeniu odkręcasz zawór i leci, ot cała filozofia, mnie bardziej przeraża mycie tych pojemników w które by to miało być rozlewane.
Rozlanie mauzera 1000l to około 10-12h roboty, więc nie jest tak różowo (chyba że użyjemy gorącej pary, wtedy będzie szybciej).

PS.
Żeby go postawić na podwyższeniu przydał by się pewnie widlak.

PS2.
A nie lepiej w takie coś, nowe i nie trzeba myć :
http://allegro.pl/wiadro-wiaderko-plastikowe-z-pokrywka-20-l-atest-i6788174769.html#imglayer
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 08:31 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

W casto 5 zł za 15l, o ile się nie mylę również z atestem.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Z propozycji kolegi herbata666, koszt opakowań w przeliczeniu na mauzera (1000l) to ~ 550pln, pretendera ~ 334pln, + oczywiście koszty transportu samej melasy....
Najlepiej brać całego mauzera i rozdysponować wśród znajomych
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Chcąc zachęcić kolegów do działań w zakresie organizacji odbioru melasy w mauzerach podam, że to jest ostatni rzut melasy. Sytuacja na rynkach światowych i cena buraczanego wyklucza zakup przez cukrownię trzcinowego i jego rafinację :(
Mamy jeszcze do dyspozycji 6 mauzerów po 1200 kg.
Jeżeli ktoś chce rozlać na miejscu w swoje pojemniki i miałby pytania, to podam namiar na firmę poleconą przez cukrownika. Ale oczywiście kupuje 1200 kg. Ale przy tym nie jest konieczna kaucja.
Pozdrawiam,
Waldek

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Fiflak »

Panowie, dążmy do sfinalizowania sprawy. Ile melasy i za jaką cenę musielibyśmy kupić, aby transakcja doszła do skutku? Przemyśliwałem o zakupie większej ilości, dajmy na to, trzysta kilogramów. Skoro perspektywy rumowe wyglądają słabo, albo jeszcze gorzej, to trzeba się zdecydować na posunięcia ostateczne. Nabyłem 25 kg podczas ostatniej akcji i twierdzę, że to stanowczo za mało. Rum rozszedł się błyskawicznie wśród znajomych, którzy oczywiście bimbru nie piją. Prywatnie skierowano do mnie mnóstwo próśb o odłożenie flaszki. Wszystkim niestety musiałem odmówić. Nie chcę, aby taka sytuacja się powtórzyła. Mój głos to typowe wołanie na puszczy. Jako całkowicie ślepy nigdzie sam nie pojadę, ani nic nie skołuję. Mogę jedynie zapłacić z góry za towar, na konto zaufanego kolegi z forum.

użytkownik usunięty
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: użytkownik usunięty »

@masterpaw

Wężykiem melasę? Obcinasz korek i przelewasz np. litrowym garczkiem. Petainer w tym przypadku będzie jednorazowym naczyniem transportowym. Po drugie, nie trzeba lać do pełna. Szukasz powodu, nie sposobu. Pozdrawiam

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Fiflak »

Każdy ma inne marzenia. Np. dla mnie, sytuacją idealną, byłyby pojemniki o pojemności około 50 litrów. Już wyjaśniam tą koncepcję. Wyobraźmy sobie takie wiadra klasyczne, ale dwukrotnie większe, czyli nie 25 litrów, ale 50, lub kilka ponadto. Maksimum 55 litrów, to jeszcze by uszło w tłumie, jak to mawiają. Posiadam kocioł o pojemności równej 50 litrów. Wystarczyłoby zatem zamontować w przykrywach kubłów rurki fermentacyjne z odpowiednimi uszczelkami i mógłbym sobie fermentować w tych melasowych naczyniach. Oczywiście po odpowiednim rozrobieniu melasy z wodą, dajmy na to w proporcji dwie części melasy na trzy części wody. Po zużyciu towaru na rum pojemniki by się przydały jako fermentory, choćby na single malty, które z zamiłowaniem wyrabiam. Zachowałem wiadro z poprzedniej akcji, bardzo jest użyteczne, niestety jego objętość wynosi 25 litrów. Czy istnieją kubły, w rozsądnej cenie, o pojemności około dwa razy większej? Wielce by mi to życie ułatwiło.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

źle zinterpretowałeś mojego posta, bo nie był skierowany przeciw Tobie, ale to już nie mój problem. Właśnie szukam sposobu......., jak nie zmarnować wydanej kasy. Wiem, że pety można załatwić za darmo, ale jest trochę zabawy ze ściągnięciem korka i jest on w zasadzie jednorazowy, między innymi dlatego od razu je wykluczyłem.
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 08:31 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

użytkownik usunięty
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: użytkownik usunięty »

@masterpaw2
nie no co Ty, ja go nie odebrałem w ten sposób. Mam nadzieję, że Ty mojego też nie :piwo: Z tą melasą idzie jak kurtyzanie w deszcz na zakręcie i chyba czas na radyklane rozwiązania. Jak mawiają księgowe "koniec pieszczot porachujem" i podzielim. Pozdrawiam

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Tu mam odpowiedzi na nasze niektóre pytania:
1. Czy wchodzi w rachubę wymiana na inny prawie nowy, po soku jabłkowym paletopojemnik?[] - niestety nie przyjmujemy tylko nasze kontenery
2. Czy kaucjonowane, puste już pojemniki możemy odesłać kurierem?[] – Tak tylko na adres P&L Polska S.A.
3. W jakich godzinach można odebrać?[] -8-15
4. Czy załadujecie na samochód?[] - tak
Nie będę odbierał osobiście i chyba potrzebne są dane pojazdu i kierowcy? Jakie?[] - nr rejestracyjny pojazdu i naczepy; imię i nazwisko kierowcy nr dowodu
Upoważnienie do odbioru dla kierowcy chyba też?[] - tak na @
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Kula »

Osoba jadąca do Glinojecka musi pamiętać o:
1. Kask, kamizelka, buty ochronne, długie spodnie dla siebie i kierowcy
2. Ładowność samochodu musi pozwalać na zabranie towaru tj. sprawdzają dowód i masa pustego samochodu + towar zabierany nie może przekroczyć dopuszczalnej masy całkowitej. Oznacza to, że busem dwóch palet nie da rady zabrać. Tak było dwa lata temu i nie liczyłbym na zmianę.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Fiflak »

Tak przy okazji powrócę do własnego podwątku, niczym pijak do płotu. Czy mój pomysł pt. kubły 50 litrowe ma jakiekolwiek szanse na realizację?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Kolego Fiflak, obawiam się, że pomysł się nie zaadoptuje, a to z prostej przyczyny, a raczej z dwóch....
Po pierwsze takie 50l kubły są raczej ciężkie do kupienia, po drugie do ewentualnej dystrybucji optymalnejsze będą bańki maksymalnie 20/25l (melasa swoje waży), a kurier więcej niż 30kg na paczkę nie zabierze.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

I po trzecie, weź to dźwignij ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”