Melasa z trzciny cukrowej
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
500 (netto) za tonę, nie za 1000l.
A do mnie wcale nie musisz zajeżdżać - melasę trzeba odebrać z Glinojecka, rozlać i wysłać chętnym. Część kolegów może odbierze osobiście.
Ja raczej nie jestem zainteresowany melasą - czynię to na prośbę kilku kolegów.
A do mnie wcale nie musisz zajeżdżać - melasę trzeba odebrać z Glinojecka, rozlać i wysłać chętnym. Część kolegów może odbierze osobiście.
Ja raczej nie jestem zainteresowany melasą - czynię to na prośbę kilku kolegów.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Nowe ustalenia: trzeba się śpieszyć bo melasa może wyparować W zbiorniku jest 1200 kg melasy.
Jest opcja z wypożyczeniem mauzerów za kaucją i zwrot po kilku tygodniach. Tylko odbiór trzeba załatwić jednorazowo.
Ja widziałbym to tak: kolega, który ma stosunkowo niedaleko do Glinojecka i miejsce na złożenie kilku palet odbiera z cukrowni. Chętni odbierają we własnym zakresie od tego kolegi. Po rozparcelowaniu paletopojemniki zwraca do cukrowni.
Można też odebrać we własne, czyste paletopojemniki.
Czekamy na takiego kolegę. Oczywiście wszystkie dodatkowe koszty dodajemy do ceny melasy, aby nie dołożył do interesu.
Jest opcja z wypożyczeniem mauzerów za kaucją i zwrot po kilku tygodniach. Tylko odbiór trzeba załatwić jednorazowo.
Ja widziałbym to tak: kolega, który ma stosunkowo niedaleko do Glinojecka i miejsce na złożenie kilku palet odbiera z cukrowni. Chętni odbierają we własnym zakresie od tego kolegi. Po rozparcelowaniu paletopojemniki zwraca do cukrowni.
Można też odebrać we własne, czyste paletopojemniki.
Czekamy na takiego kolegę. Oczywiście wszystkie dodatkowe koszty dodajemy do ceny melasy, aby nie dołożył do interesu.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Są już nowe informacje: w poniedziałek chyba ruszymy z zakupem
Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?masterpaw2 pisze:Koledzy testerzy, jak Wasze nastawy?
Mój na samej melasie już znacznie zwolnił, a blg na poziomie 6
Są już nowe informacje: w poniedziałek chyba ruszymy z zakupem
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
@gary1966, z czystej ciekawości zmierz blg, choć u Ciebie zapewne będzie niższe - dałeś cukier.
Ciekawe jak to u radiusa wygląda.
Domyślam się, że do zera nie zejdzie ale z 19 zaledwie do 6blg?Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?
@gary1966, z czystej ciekawości zmierz blg, choć u Ciebie zapewne będzie niższe - dałeś cukier.
Ciekawe jak to u radiusa wygląda.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km
Ostatnio zmieniony sobota, 23 cze 2018, 20:12 przez kamilpl82, łącznie zmieniany 1 raz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
A z dystrybucją będzie problem, bo nie ma chętnych do poświęcenia się dla ogółu.
Z przykrością muszę powiedzieć, że po poprzedniej akcji zakupowej straciłem ochotę na takie działania. Sugerowałem beneficjentom przekazanie symbolicznych ilości swoich produktów dla cukrownika. Większość kolegów odpowiedziało na prośbę, ale nie wszyscy
Teraz akcję rozpocząłem od znacznego uszczuplenia swoich zapasów...
Dobre pytanie Kamil Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.
Takie niewielkie ilości od pewnego czasu nazywam homeopatiąacurlydrug pisze:Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
A z dystrybucją będzie problem, bo nie ma chętnych do poświęcenia się dla ogółu.
Z przykrością muszę powiedzieć, że po poprzedniej akcji zakupowej straciłem ochotę na takie działania. Sugerowałem beneficjentom przekazanie symbolicznych ilości swoich produktów dla cukrownika. Większość kolegów odpowiedziało na prośbę, ale nie wszyscy
Teraz akcję rozpocząłem od znacznego uszczuplenia swoich zapasów...
kamilpl82 pisze:Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km
Dobre pytanie Kamil Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Waldek jak będzie możliwość to ogarnę temat najlepsza była by cukrownia Miejska Górka lub Gostyń, mam najbliżej i były by najmniejsze koszty.wawaldek11 pisze:
Dobre pytanie Kamil Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
U mnie, jako że nastawiłem melasę "ciut" później, fermentacja przebiega w najlepsze. Wg mnie, ta melasa jest słodsza i bardziej "czekoladowa" od wcześniejszej partii. Tamta była gorzkawa i w smaku "przypalona". Zobaczymy jakie będą efekty końcowe
Ciekawość to pierwszy stopień do piekłamasterpaw2 pisze:Ciekawe jak to u radiusa wygląda.
U mnie, jako że nastawiłem melasę "ciut" później, fermentacja przebiega w najlepsze. Wg mnie, ta melasa jest słodsza i bardziej "czekoladowa" od wcześniejszej partii. Tamta była gorzkawa i w smaku "przypalona". Zobaczymy jakie będą efekty końcowe
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Jestem zbyt świeża w tym hobby, by (tfu tfu!) stracić większe ilości.
No i jeśli jakimś cudem udałoby mi się namówić prawie-męża, to i tak nie mam gdzie tego trzymać...
Więc może kiedyś.
wawaldek11 pisze:Takie niewielkie ilości od pewnego czasu nazywam homeopatiąacurlydrug pisze:Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
Jestem zbyt świeża w tym hobby, by (tfu tfu!) stracić większe ilości.
No i jeśli jakimś cudem udałoby mi się namówić prawie-męża, to i tak nie mam gdzie tego trzymać...
Więc może kiedyś.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Nie wiem jak koledzy wyobrażają sobie rozlanie melasy do mniejszych pojemników, ale domyślam się, że najlepsze byłyby takie dające wstawić się do auta bez pomocy widlaka lub kliku pomocników. Przeglądam właśnie Allegro i są różne oferty na używane pojemniki zdatne do naszych potrzeb. Choćby te:
Kanister 30 l za 10 zł
TU kwestia dogadania pojemności i ceny
Cena dobra, tylko diabli wiedzą po czym
20 litrów za 6,5 zł, do umycia
Podobny, 25 litrów za 7,5 zł
Tu 12 litrów za 2,5 zł
Pozostaje kwestia wyboru czyste czy do mycia. Jednak po dodatkach do napojów wydają się dobrym wyborem. Co o tym sądzicie?
Kanister 30 l za 10 zł
TU kwestia dogadania pojemności i ceny
Cena dobra, tylko diabli wiedzą po czym
20 litrów za 6,5 zł, do umycia
Podobny, 25 litrów za 7,5 zł
Tu 12 litrów za 2,5 zł
Pozostaje kwestia wyboru czyste czy do mycia. Jednak po dodatkach do napojów wydają się dobrym wyborem. Co o tym sądzicie?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Rozlanie z mauzera to nie jest problem, stawiasz go na podwyższeniu odkręcasz zawór i leci, ot cała filozofia, mnie bardziej przeraża mycie tych pojemników w które by to miało być rozlewane.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
próbowałeś opróżnić petainera inną metodą niż spust wężykiem, ja tak i nie należy to łatwych i przyjemnych czynności. A melasy z pewnością wężykiem nie spuścisz, poza tym taki pet wypełniony po brzegi melasą będzie około 45 kg ważył........, weź tym operuj.
Według mnie tylko pojemniki typu wiadro, kanister z dość grubego tworzywa.
Według mnie tylko pojemniki typu wiadro, kanister z dość grubego tworzywa.
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 08:31 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
PS.
Żeby go postawić na podwyższeniu przydał by się pewnie widlak.
PS2.
A nie lepiej w takie coś, nowe i nie trzeba myć :
http://allegro.pl/wiadro-wiaderko-plastikowe-z-pokrywka-20-l-atest-i6788174769.html#imglayer
Rozlanie mauzera 1000l to około 10-12h roboty, więc nie jest tak różowo (chyba że użyjemy gorącej pary, wtedy będzie szybciej).kamilpl82 pisze:Rozlanie z mauzera to nie jest problem, stawiasz go na podwyższeniu odkręcasz zawór i leci, ot cała filozofia, mnie bardziej przeraża mycie tych pojemników w które by to miało być rozlewane.
PS.
Żeby go postawić na podwyższeniu przydał by się pewnie widlak.
PS2.
A nie lepiej w takie coś, nowe i nie trzeba myć :
http://allegro.pl/wiadro-wiaderko-plastikowe-z-pokrywka-20-l-atest-i6788174769.html#imglayer
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 08:31 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Z propozycji kolegi herbata666, koszt opakowań w przeliczeniu na mauzera (1000l) to ~ 550pln, pretendera ~ 334pln, + oczywiście koszty transportu samej melasy....
Najlepiej brać całego mauzera i rozdysponować wśród znajomych
Najlepiej brać całego mauzera i rozdysponować wśród znajomych
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Chcąc zachęcić kolegów do działań w zakresie organizacji odbioru melasy w mauzerach podam, że to jest ostatni rzut melasy. Sytuacja na rynkach światowych i cena buraczanego wyklucza zakup przez cukrownię trzcinowego i jego rafinację
Mamy jeszcze do dyspozycji 6 mauzerów po 1200 kg.
Jeżeli ktoś chce rozlać na miejscu w swoje pojemniki i miałby pytania, to podam namiar na firmę poleconą przez cukrownika. Ale oczywiście kupuje 1200 kg. Ale przy tym nie jest konieczna kaucja.
Mamy jeszcze do dyspozycji 6 mauzerów po 1200 kg.
Jeżeli ktoś chce rozlać na miejscu w swoje pojemniki i miałby pytania, to podam namiar na firmę poleconą przez cukrownika. Ale oczywiście kupuje 1200 kg. Ale przy tym nie jest konieczna kaucja.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Panowie, dążmy do sfinalizowania sprawy. Ile melasy i za jaką cenę musielibyśmy kupić, aby transakcja doszła do skutku? Przemyśliwałem o zakupie większej ilości, dajmy na to, trzysta kilogramów. Skoro perspektywy rumowe wyglądają słabo, albo jeszcze gorzej, to trzeba się zdecydować na posunięcia ostateczne. Nabyłem 25 kg podczas ostatniej akcji i twierdzę, że to stanowczo za mało. Rum rozszedł się błyskawicznie wśród znajomych, którzy oczywiście bimbru nie piją. Prywatnie skierowano do mnie mnóstwo próśb o odłożenie flaszki. Wszystkim niestety musiałem odmówić. Nie chcę, aby taka sytuacja się powtórzyła. Mój głos to typowe wołanie na puszczy. Jako całkowicie ślepy nigdzie sam nie pojadę, ani nic nie skołuję. Mogę jedynie zapłacić z góry za towar, na konto zaufanego kolegi z forum.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Każdy ma inne marzenia. Np. dla mnie, sytuacją idealną, byłyby pojemniki o pojemności około 50 litrów. Już wyjaśniam tą koncepcję. Wyobraźmy sobie takie wiadra klasyczne, ale dwukrotnie większe, czyli nie 25 litrów, ale 50, lub kilka ponadto. Maksimum 55 litrów, to jeszcze by uszło w tłumie, jak to mawiają. Posiadam kocioł o pojemności równej 50 litrów. Wystarczyłoby zatem zamontować w przykrywach kubłów rurki fermentacyjne z odpowiednimi uszczelkami i mógłbym sobie fermentować w tych melasowych naczyniach. Oczywiście po odpowiednim rozrobieniu melasy z wodą, dajmy na to w proporcji dwie części melasy na trzy części wody. Po zużyciu towaru na rum pojemniki by się przydały jako fermentory, choćby na single malty, które z zamiłowaniem wyrabiam. Zachowałem wiadro z poprzedniej akcji, bardzo jest użyteczne, niestety jego objętość wynosi 25 litrów. Czy istnieją kubły, w rozsądnej cenie, o pojemności około dwa razy większej? Wielce by mi to życie ułatwiło.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
źle zinterpretowałeś mojego posta, bo nie był skierowany przeciw Tobie, ale to już nie mój problem. Właśnie szukam sposobu......., jak nie zmarnować wydanej kasy. Wiem, że pety można załatwić za darmo, ale jest trochę zabawy ze ściągnięciem korka i jest on w zasadzie jednorazowy, między innymi dlatego od razu je wykluczyłem.
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 08:31 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Tu mam odpowiedzi na nasze niektóre pytania:
1. Czy wchodzi w rachubę wymiana na inny prawie nowy, po soku jabłkowym paletopojemnik?[] - niestety nie przyjmujemy tylko nasze kontenery
2. Czy kaucjonowane, puste już pojemniki możemy odesłać kurierem?[] – Tak tylko na adres P&L Polska S.A.
3. W jakich godzinach można odebrać?[] -8-15
4. Czy załadujecie na samochód?[] - tak
Nie będę odbierał osobiście i chyba potrzebne są dane pojazdu i kierowcy? Jakie?[] - nr rejestracyjny pojazdu i naczepy; imię i nazwisko kierowcy nr dowodu
Upoważnienie do odbioru dla kierowcy chyba też?[] - tak na @
1. Czy wchodzi w rachubę wymiana na inny prawie nowy, po soku jabłkowym paletopojemnik?[] - niestety nie przyjmujemy tylko nasze kontenery
2. Czy kaucjonowane, puste już pojemniki możemy odesłać kurierem?[] – Tak tylko na adres P&L Polska S.A.
3. W jakich godzinach można odebrać?[] -8-15
4. Czy załadujecie na samochód?[] - tak
Nie będę odbierał osobiście i chyba potrzebne są dane pojazdu i kierowcy? Jakie?[] - nr rejestracyjny pojazdu i naczepy; imię i nazwisko kierowcy nr dowodu
Upoważnienie do odbioru dla kierowcy chyba też?[] - tak na @
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Osoba jadąca do Glinojecka musi pamiętać o:
1. Kask, kamizelka, buty ochronne, długie spodnie dla siebie i kierowcy
2. Ładowność samochodu musi pozwalać na zabranie towaru tj. sprawdzają dowód i masa pustego samochodu + towar zabierany nie może przekroczyć dopuszczalnej masy całkowitej. Oznacza to, że busem dwóch palet nie da rady zabrać. Tak było dwa lata temu i nie liczyłbym na zmianę.
1. Kask, kamizelka, buty ochronne, długie spodnie dla siebie i kierowcy
2. Ładowność samochodu musi pozwalać na zabranie towaru tj. sprawdzają dowód i masa pustego samochodu + towar zabierany nie może przekroczyć dopuszczalnej masy całkowitej. Oznacza to, że busem dwóch palet nie da rady zabrać. Tak było dwa lata temu i nie liczyłbym na zmianę.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Kolego Fiflak, obawiam się, że pomysł się nie zaadoptuje, a to z prostej przyczyny, a raczej z dwóch....
Po pierwsze takie 50l kubły są raczej ciężkie do kupienia, po drugie do ewentualnej dystrybucji optymalnejsze będą bańki maksymalnie 20/25l (melasa swoje waży), a kurier więcej niż 30kg na paczkę nie zabierze.
Po pierwsze takie 50l kubły są raczej ciężkie do kupienia, po drugie do ewentualnej dystrybucji optymalnejsze będą bańki maksymalnie 20/25l (melasa swoje waży), a kurier więcej niż 30kg na paczkę nie zabierze.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......