Melasa z trzciny cukrowej

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy

Post autor: psotamt »

wawaldek11 pisze:...z samym dyrem gadam :mrgreen:
Dyr nie wielbłąd przecież. Złóż jakąś obietnicę, sprawa ruszy.
Wiadomym przecież jest, że za 20 zł w PL nic nie załatwisz, ale za flaszkę można całkiem sporo :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Kula »

A ty myślisz, że dyro chciałbym rozmawiać bez wsparcia?? Ja wcześniej rozmawiałem z pracownicą dyra i nie było opcji na załatwienie. Nie ma i już. Jak widać, znajomości rzecz święta, nawet w prywatnej firmie.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Zmiękczałem grunt swoimi zasobami i widocznie nie są złe :D
Ale gdy dojdzie do interesującego finału, to sprawdzonym zwyczajem liczę na "dary" z Waszej strony ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Fiflak »

"Oczywistością Kaziu to jest". Jak mawiali w kabarecie zwącym się kaczki z nowej paczki.
Nie wskórasz nic bez odpowiednich pleców.
Śledzę niniejszy temat z nadzieją, bo także byłbym zainteresowany powtórką ostatniej, jakże owocnej, melasowej akcji.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Dam hasło do zapisów jak już będę znał cenę.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: psotamt »

wawaldek11 pisze:...liczę na "dary" z Waszej strony ;)
Jasne.........
Pomożecie....jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Wczoraj poszły próbki melasy do testerów: czytam, euphorbia1, radius(już odebrał), masterpaw2 i gary1966. I są już w doręczeniu.
Szkoda ( ale zazdraszczam ;) ), że niektórzy kioledzy w delegację wybrali się.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Potwierdzam odbiór melasy, przed chwilą kurier ją dostarczył. Wawaldek11 :poklon;
Koledzy jakieś sugestie co do sporządzenia nastawu. Ile i czy w ogóle dodawać cukier trzcinowy?
Pierwsze wrażenia smakowe, wydaje się mniej aromatyczna i mniej słodka od allegrowej.
Poczekamy jaki da efekt po zagęszczeniu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: gary1966 »

Do mnie też dotarła, dzięki.
Byłoby dobrze startować z tego samego Blg.
Na Bayanusach będę fermentować.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

No właśnie, trzeba ustalić czy dodajemy cukier, jeśli tak to ile, jakie blg i objętość. Dysponuje 5kg melasy. Drożdże to alcotec turbo rum.
Edit. 16.06.18
Otrzymaną melasę(5kg/3,5l) rozcienczyłem z około 2,5l wody, wypłukując zarazem całą jej zawartość z opakowań. Otrzymałem zatem 6l melasowego roztworu. Próbkę płynu 100ml zmieszałem z 300ml wody uzyskując 16blg.
Takie proporcje (3,5l/5kg melasy +20,5l wody) dają nam 24l nastawu o gęstości 16 blg.
Biorąc poprawkę na około 50% zawartość cukrów fermentowalnych w melasie, z w/w nastawu uzyskamy nieco ponad 1litr etanolu. Bez podbicia blg wynik mizerny.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: radius »

Dopiero co wróciłem z weekendu, więc melasy jeszcze nie rozpuszczałem, ale jeśli ma to być test, to jestem zdania żeby nie dodawać cukru. Fermentujmy tylko melasę, będziemy przynajmniej wiedzieć jaka jest jej wartość i jakiej jakości destylat z niej uzyskamy :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Do tego bayanusy. Żadnych turbo.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: radius »

Mam i Bayanus 995 i DistillaMax SR. Jutro zdecyduję, których użyję :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Jak ortodoks to ortodoks, jak bayanusy to bajanusy. Się nie będę wyłamywał :bezradny: :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: gary1966 »

U mnie, w 25 l nastawu zmieściło się 5 kg melasy oraz 1,5 kg cukru trzcinowego co dało ok 20 Blg, do tego Bayanusy + Activit.

Ps
Rano robiłem, dundru nie dałem to chyba ortodoks :D
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Również odmeldowuję poczynienie nastawu :
5kg melasy, uzupełnione do ~20l, blg 19, bayanusy + DAF, temperatura na starcie ~25°C
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Ustaliłem sposób odbioru - tylko czyste mauzery. Za swoje liczą coś koło 600 zł.
Macie jakiś pomysł jak to w miarę szybko ogarnąć?
Cena melasy dobra :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Lesuaf
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 maja 2018, 19:39
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Lesuaf »

Czyli wychodzi 500zł/1000l? Najłatwiej będzie zebrać chętnych, kupić 1000l, rozdzielić do wiader i wysłać.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Dobry pomysł :ok:
Zajmiesz się tym?
Odbiór z Glinojecka.
Pozdrawiam,
Waldek

Lesuaf
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 maja 2018, 19:39
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Lesuaf »

Gdyby nie to, że mam do ciebie 400 km pewnie mógłbym pomóc. Co do ceny, wychodzi 500zł za 1000 litrów?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

500 (netto) za tonę, nie za 1000l.
A do mnie wcale nie musisz zajeżdżać - melasę trzeba odebrać z Glinojecka, rozlać i wysłać chętnym. Część kolegów może odbierze osobiście.
Ja raczej nie jestem zainteresowany melasą - czynię to na prośbę kilku kolegów.
Pozdrawiam,
Waldek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Nowe ustalenia: trzeba się śpieszyć bo melasa może wyparować :) W zbiorniku jest 1200 kg melasy.
Jest opcja z wypożyczeniem mauzerów za kaucją i zwrot po kilku tygodniach. Tylko odbiór trzeba załatwić jednorazowo.
Ja widziałbym to tak: kolega, który ma stosunkowo niedaleko do Glinojecka i miejsce na złożenie kilku palet odbiera z cukrowni. Chętni odbierają we własnym zakresie od tego kolegi. Po rozparcelowaniu paletopojemniki zwraca do cukrowni.
Można też odebrać we własne, czyste paletopojemniki.
Czekamy na takiego kolegę. Oczywiście wszystkie dodatkowe koszty dodajemy do ceny melasy, aby nie dołożył do interesu.
Pozdrawiam,
Waldek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Coś nie zatrybiło w cukrowni - każą czekać jeszcze tydzień. To może i lepiej, bo się zorganizujemy ;)
Info będą na bieżąco.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Info jak najbardziej na rękę, zdąży się pojemniki ogarnąć :angry:. Ale mam nadzieję, że się nie rozmyślą?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Koledzy testerzy, jak Wasze nastawy?
Mój na samej melasie już znacznie zwolnił, a blg na poziomie 6 :bezradny:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: rosjan »

Waldek,
Gdybyś mógł gdzieś ją przetrzymać do sierpnia, to chętnie wziąłbym 60 l.
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: gary1966 »

@masterpaw2, u mnie spokój, to nie ruszam, "bluka" sobie co 10 sekund, temperatura nastawu 24*C, otoczenia 21*C.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

masterpaw2 pisze:Koledzy testerzy, jak Wasze nastawy?
Mój na samej melasie już znacznie zwolnił, a blg na poziomie 6 :bezradny:
Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?

Są już nowe informacje: w poniedziałek chyba ruszymy z zakupem :)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Na melasie nie zejdzie do zera - jest dużo składników niefermentowalnych - ile °Blg miałeś na początku?
Domyślam się, że do zera nie zejdzie ale z 19 zaledwie do 6blg?
@gary1966, z czystej ciekawości zmierz blg, choć u Ciebie zapewne będzie niższe - dałeś cukier.
Ciekawe jak to u radiusa wygląda.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Zeszło 13 blg, nie narzekaj
To, że dodał cukru nie znaczy że niżej odfermentuje, ilość niecukrów pozostaje taka sama.
I tutaj się zaczyna ... czy dużo ale gorszej jakości, czy mniej ale lepiej dla podniebienia.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Będą niższe wskazania, bo przy cukrze dodatkowy alkohol obniży Blg.
Miarodajne jest Blg dundru.
Mi ostatnio z 25 zeszło do 12°Blg.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Mi ostatnio z 25 zeszło do 12°Blg
Czyli ten sam rząd wielkości co u mnie z 19 do 6blg,jest już jakieś porównanie :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: acurlydrug »

Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Koleżanko, do zakupu z pewnością dojdzie, tylko póki co nie ma zadeklarowanej osoby która zajęła by się dystrybucją mniejszych ilości :bezradny:
A to niestety wymaga, i czasu, i miejsca.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km :angry:
Ostatnio zmieniony sobota, 23 cze 2018, 20:12 przez kamilpl82, łącznie zmieniany 1 raz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Doody »

masterpaw2 pisze: Czyli ten sam rząd wielkości co u mnie z 19 do 6blg,jest już jakieś porównanie :ok:
Jeżeli w nastawie po fermentacji z 19Blg masz 6, to spodziewaj się w dundrze 10 Blg.
Pozdrawiam
Darek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: acurlydrug »

kamilpl82 pisze:Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa (...)
Dokładnie tak samo myślę, i mam jeszcze kawałek dalej... Szkoda.

Ale! Gdyby ktoś brał z północnych stron, będę 8-10.07 w Chojnicach. Rozsądne kilometry mogę po nie zrobić.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

acurlydrug pisze:Jeśli dojdzie do zakupu też jestem chętna na zakup (niewielkiej) ilości.
Takie niewielkie ilości od pewnego czasu nazywam homeopatią :mrgreen:
A z dystrybucją będzie problem, bo nie ma chętnych do poświęcenia się dla ogółu.
Z przykrością muszę powiedzieć, że po poprzedniej akcji zakupowej straciłem ochotę na takie działania. Sugerowałem beneficjentom przekazanie symbolicznych ilości swoich produktów dla cukrownika. Większość kolegów odpowiedziało na prośbę, ale nie wszyscy :(
Teraz akcję rozpocząłem od znacznego uszczuplenia swoich zapasów...
kamilpl82 pisze:Qźwa dlaczego właśnie w Glinojecku jest ta melasa, jak by była w cukrowni Gostyń, Miejska Górka czy nawet Środa Wlkp, to bym temat ogarnął bo to moje rejony a firma ta sama Pfeifer & Langen Polska, a do Glinojecka mam 400km :angry:

Dobre pytanie Kamil :ok: Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

wawaldek11 pisze:

Dobre pytanie Kamil :ok: Zapytam czy nie mogą przerzucić paru mauzerów do wskazanych miejsc.
Waldek jak będzie możliwość to ogarnę temat najlepsza była by cukrownia Miejska Górka lub Gostyń, mam najbliżej i były by najmniejsze koszty.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”