Melasa z trzciny cukrowej
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Żeby trochę tchnąć optymizmu w serca rumiarzy powiem, że jest światełko nadziei ma surowiec na rum
Jeszcze nie znam szczegółów, a zwłaszcza ceny i składu, bo to jakiś syrop. Mam otrzymać próbki (poprosiłem bezczelnie o dwa wiadra ) i zobaczymy co to jest.
Jeszcze nie znam szczegółów, a zwłaszcza ceny i składu, bo to jakiś syrop. Mam otrzymać próbki (poprosiłem bezczelnie o dwa wiadra ) i zobaczymy co to jest.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Gdyby to była mieszanka cukru trzcinowego surowego (nierafinowanego) i wody to może być ciekawie. Pytanie tylko po kiego grzyba rozcieńczać cukier z wodą skoro sam cukier jest lżejszy i łatwiejszy w przewozie.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Melasa miękko wylądowała u mnie i na pierwszy ogień dam certyfikat jakości:
Dodano:
Spróbowałem - melasa jak melasa każda jest dobra na rum!
W smaku przypomina mi tę z akcji. Nie ma na dnie wiadra cukru, ale może była nalewana tuż przed wysyłką.
Po rozlaniu na mniejsze porcje wysyłam do testerów trzech Dodano:
Spróbowałem - melasa jak melasa każda jest dobra na rum!
W smaku przypomina mi tę z akcji. Nie ma na dnie wiadra cukru, ale może była nalewana tuż przed wysyłką.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Ja bym wchodził, doprecyzuj tylko cenę. Czekamy na wyniki testerów?wawaldek11 pisze:Zaproponowana cena 500 zł. ale nie napisał za jaką ilość, jak tona to super, ale 100 kg, to gorzej. Jutro sprawdzę ale raczej to drugie.
Wchodzimy?
Chętnych proszę o info na PW o zamawianej ilości.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Wiadomym przecież jest, że za 20 zł w PL nic nie załatwisz, ale za flaszkę można całkiem sporo
Dyr nie wielbłąd przecież. Złóż jakąś obietnicę, sprawa ruszy.wawaldek11 pisze:...z samym dyrem gadam
Wiadomym przecież jest, że za 20 zł w PL nic nie załatwisz, ale za flaszkę można całkiem sporo
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
A ty myślisz, że dyro chciałbym rozmawiać bez wsparcia?? Ja wcześniej rozmawiałem z pracownicą dyra i nie było opcji na załatwienie. Nie ma i już. Jak widać, znajomości rzecz święta, nawet w prywatnej firmie.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Potwierdzam odbiór melasy, przed chwilą kurier ją dostarczył. Wawaldek11
Koledzy jakieś sugestie co do sporządzenia nastawu. Ile i czy w ogóle dodawać cukier trzcinowy?
Pierwsze wrażenia smakowe, wydaje się mniej aromatyczna i mniej słodka od allegrowej.
Poczekamy jaki da efekt po zagęszczeniu.
Koledzy jakieś sugestie co do sporządzenia nastawu. Ile i czy w ogóle dodawać cukier trzcinowy?
Pierwsze wrażenia smakowe, wydaje się mniej aromatyczna i mniej słodka od allegrowej.
Poczekamy jaki da efekt po zagęszczeniu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
No właśnie, trzeba ustalić czy dodajemy cukier, jeśli tak to ile, jakie blg i objętość. Dysponuje 5kg melasy. Drożdże to alcotec turbo rum.
Edit. 16.06.18
Otrzymaną melasę(5kg/3,5l) rozcienczyłem z około 2,5l wody, wypłukując zarazem całą jej zawartość z opakowań. Otrzymałem zatem 6l melasowego roztworu. Próbkę płynu 100ml zmieszałem z 300ml wody uzyskując 16blg.
Takie proporcje (3,5l/5kg melasy +20,5l wody) dają nam 24l nastawu o gęstości 16 blg.
Biorąc poprawkę na około 50% zawartość cukrów fermentowalnych w melasie, z w/w nastawu uzyskamy nieco ponad 1litr etanolu. Bez podbicia blg wynik mizerny.
Edit. 16.06.18
Otrzymaną melasę(5kg/3,5l) rozcienczyłem z około 2,5l wody, wypłukując zarazem całą jej zawartość z opakowań. Otrzymałem zatem 6l melasowego roztworu. Próbkę płynu 100ml zmieszałem z 300ml wody uzyskując 16blg.
Takie proporcje (3,5l/5kg melasy +20,5l wody) dają nam 24l nastawu o gęstości 16 blg.
Biorąc poprawkę na około 50% zawartość cukrów fermentowalnych w melasie, z w/w nastawu uzyskamy nieco ponad 1litr etanolu. Bez podbicia blg wynik mizerny.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
online
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Dopiero co wróciłem z weekendu, więc melasy jeszcze nie rozpuszczałem, ale jeśli ma to być test, to jestem zdania żeby nie dodawać cukru. Fermentujmy tylko melasę, będziemy przynajmniej wiedzieć jaka jest jej wartość i jakiej jakości destylat z niej uzyskamy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy