Melasa z trzciny cukrowej

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Izual
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 12:09
Krótko o sobie: Pytam bo nie wstydzę się pytać i wyciągam wnioski
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny

Post autor: Izual »

Radius czy tak melasa z sklepu bergo.pl okazała się trzcinowa czy jakaś inna?
Awatar użytkownika

Izual
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 12:09
Krótko o sobie: Pytam bo nie wstydzę się pytać i wyciągam wnioski
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Izual »

Pisałem do sklepu co do tej melasy i sprzedający sam nie wie z czego ona jest więc z góry zakładam że nie z trzciny cukrowej

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Żeby trochę tchnąć optymizmu w serca rumiarzy powiem, że jest światełko nadziei ma surowiec na rum ;)
Jeszcze nie znam szczegółów, a zwłaszcza ceny i składu, bo to jakiś syrop. Mam otrzymać próbki (poprosiłem bezczelnie o dwa wiadra :mrgreen: ) i zobaczymy co to jest.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Kamal »

Z syropami trzeba uważać, bo są w ofercie syropy z zagęszczonego soku, oraz mieszanka cukru i wody.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Kula »

Gdyby to była mieszanka cukru trzcinowego surowego (nierafinowanego) i wody to może być ciekawie. Pytanie tylko po kiego grzyba rozcieńczać cukier z wodą skoro sam cukier jest lżejszy i łatwiejszy w przewozie.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

To ma być melasa, ale mocniej przetworzona, o powtarzalnych parametrach. Bo tamta miała różne - to był typowy odpad poprodukcyjny.
Jak będę miał kartę produktu, to coś wywnioskujemy. Trochę się martwię o cenę...
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Czekamy na wieści
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: radius »

I to z niecierpliwością :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Kamal »

Cena syropu jest wysoka, wystarczy wejść na francuskie strony. Więc czekam na skład i cenę. :)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Melasa miękko wylądowała u mnie i na pierwszy ogień dam certyfikat jakości:
Melasa 2018.jpg
Po rozlaniu na mniejsze porcje wysyłam do testerów trzech ;)

Dodano:
Spróbowałem - melasa jak melasa każda jest dobra :) na rum!
W smaku przypomina mi tę z akcji. Nie ma na dnie wiadra cukru, ale może była nalewana tuż przed wysyłką.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: psotamt »

wawaldek11 pisze:Trochę się martwię o cenę...
W dalszym ciągu martwisz się, czy już mniej?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Dalej się martwię o cenę. Po niedzieli porozmawiam i kosztach. Jak bedzie znana cena, to zbiorę na PW (RODO :mrgreen: ) zamówienia i heya!
Pozdrawiam,
Waldek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Zaproponowana cena 500 zł. ale nie napisał za jaką ilość, jak tona to super, ale 100 kg, to gorzej. Jutro sprawdzę ale raczej to drugie.
Wchodzimy?
Chętnych proszę o info na PW o zamawianej ilości.
Pozdrawiam,
Waldek

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Szlumf »

Jak pakowane?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Zapytałem.
Dla nas chyba najlepiej w wiadra 25 kg i dla grup we własne mauzery.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

wawaldek11 pisze:Zaproponowana cena 500 zł. ale nie napisał za jaką ilość, jak tona to super, ale 100 kg, to gorzej. Jutro sprawdzę ale raczej to drugie.
Wchodzimy?
Chętnych proszę o info na PW o zamawianej ilości.
Ja bym wchodził, doprecyzuj tylko cenę. Czekamy na wyniki testerów?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Poczekamy na ostateczną cenę - odpowiedzi mam z opóźnieniem dwu, trzydniowym.
I ustalimy sposób odbioru.
Melasa dla pięciu testerów jeszcze u mnie, bo sendello ma awarię.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

No dobra, to czekamy.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

wawaldek11 pisze:Poczekamy na ostateczną cenę - odpowiedzi mam z opóźnieniem dwu, trzydniowym.
Wszak cierpliwość to nasze drugie ja ;)..........., dawaj tą cenę, ile można czekać :hahaha:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Nie mogę być natrętny, bo z samym dyrem gadam :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: psotamt »

wawaldek11 pisze:...z samym dyrem gadam :mrgreen:
Dyr nie wielbłąd przecież. Złóż jakąś obietnicę, sprawa ruszy.
Wiadomym przecież jest, że za 20 zł w PL nic nie załatwisz, ale za flaszkę można całkiem sporo :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Kula »

A ty myślisz, że dyro chciałbym rozmawiać bez wsparcia?? Ja wcześniej rozmawiałem z pracownicą dyra i nie było opcji na załatwienie. Nie ma i już. Jak widać, znajomości rzecz święta, nawet w prywatnej firmie.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Zmiękczałem grunt swoimi zasobami i widocznie nie są złe :D
Ale gdy dojdzie do interesującego finału, to sprawdzonym zwyczajem liczę na "dary" z Waszej strony ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Fiflak »

"Oczywistością Kaziu to jest". Jak mawiali w kabarecie zwącym się kaczki z nowej paczki.
Nie wskórasz nic bez odpowiednich pleców.
Śledzę niniejszy temat z nadzieją, bo także byłbym zainteresowany powtórką ostatniej, jakże owocnej, melasowej akcji.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Dam hasło do zapisów jak już będę znał cenę.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: psotamt »

wawaldek11 pisze:...liczę na "dary" z Waszej strony ;)
Jasne.........
Pomożecie....jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Wczoraj poszły próbki melasy do testerów: czytam, euphorbia1, radius(już odebrał), masterpaw2 i gary1966. I są już w doręczeniu.
Szkoda ( ale zazdraszczam ;) ), że niektórzy kioledzy w delegację wybrali się.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Potwierdzam odbiór melasy, przed chwilą kurier ją dostarczył. Wawaldek11 :poklon;
Koledzy jakieś sugestie co do sporządzenia nastawu. Ile i czy w ogóle dodawać cukier trzcinowy?
Pierwsze wrażenia smakowe, wydaje się mniej aromatyczna i mniej słodka od allegrowej.
Poczekamy jaki da efekt po zagęszczeniu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: gary1966 »

Do mnie też dotarła, dzięki.
Byłoby dobrze startować z tego samego Blg.
Na Bayanusach będę fermentować.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

No właśnie, trzeba ustalić czy dodajemy cukier, jeśli tak to ile, jakie blg i objętość. Dysponuje 5kg melasy. Drożdże to alcotec turbo rum.
Edit. 16.06.18
Otrzymaną melasę(5kg/3,5l) rozcienczyłem z około 2,5l wody, wypłukując zarazem całą jej zawartość z opakowań. Otrzymałem zatem 6l melasowego roztworu. Próbkę płynu 100ml zmieszałem z 300ml wody uzyskując 16blg.
Takie proporcje (3,5l/5kg melasy +20,5l wody) dają nam 24l nastawu o gęstości 16 blg.
Biorąc poprawkę na około 50% zawartość cukrów fermentowalnych w melasie, z w/w nastawu uzyskamy nieco ponad 1litr etanolu. Bez podbicia blg wynik mizerny.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: radius »

Dopiero co wróciłem z weekendu, więc melasy jeszcze nie rozpuszczałem, ale jeśli ma to być test, to jestem zdania żeby nie dodawać cukru. Fermentujmy tylko melasę, będziemy przynajmniej wiedzieć jaka jest jej wartość i jakiej jakości destylat z niej uzyskamy :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Do tego bayanusy. Żadnych turbo.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: radius »

Mam i Bayanus 995 i DistillaMax SR. Jutro zdecyduję, których użyję :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Jak ortodoks to ortodoks, jak bayanusy to bajanusy. Się nie będę wyłamywał :bezradny: :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: gary1966 »

U mnie, w 25 l nastawu zmieściło się 5 kg melasy oraz 1,5 kg cukru trzcinowego co dało ok 20 Blg, do tego Bayanusy + Activit.

Ps
Rano robiłem, dundru nie dałem to chyba ortodoks :D
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Również odmeldowuję poczynienie nastawu :
5kg melasy, uzupełnione do ~20l, blg 19, bayanusy + DAF, temperatura na starcie ~25°C
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Ustaliłem sposób odbioru - tylko czyste mauzery. Za swoje liczą coś koło 600 zł.
Macie jakiś pomysł jak to w miarę szybko ogarnąć?
Cena melasy dobra :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Lesuaf
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 maja 2018, 19:39
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Lesuaf »

Czyli wychodzi 500zł/1000l? Najłatwiej będzie zebrać chętnych, kupić 1000l, rozdzielić do wiader i wysłać.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Dobry pomysł :ok:
Zajmiesz się tym?
Odbiór z Glinojecka.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”