Melasa z trzciny cukrowej

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: adamus1 »

A jakby podzielić zacier na dwa, rozcieńczyć wodą i dodać po paczce drożdży?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: psotamt »

adamus1 pisze:A jakby podzielić zacier na dwa...
Po primo to nie zacier, ino nastaw.
Po drugie primo rozcieńczyć musisz, bo do gotowania to się nie nadaje, a po rozcieńczeniu i podaniu odpowiednich drożdży jest nadzieja na dalszą fermentację. Niezależnie od wyników i tego co zrobisz, daj znać co z tego wyszło.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Kamal »

Jakie 10kg słodyczy? :scratch: :shock:
Jak płynna była to ~3,4kg można przyjąć cukrów, no chyba, że płynna silver spoon to wtedy ~4,8 kg cukrów, a jak sucha to wtedy ~6,1kg cukrów. I doliczyć 3kg cukru, to nie wychodzi 10kg słodyczy. :) Reszta to nie cukry, które podniosą blg, i w większym stężeniu blokują fermentacje.
Spróbuj na smak, czy przerobił.
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 wrz 2019, 22:54 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: adamus1 »

Ewidentnie jeszcze czuć słodycz. Spróbować dosypać drożdży czy rozcieńczyć nastaw na dwie części ?

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: adamus1 »

A więc podzieliłem nastaw na dwie części. Do każdej dolałem wody i dodałem paczkę drożdży Rum Cobra.
Pierwszy ma blg 13, a drugi 18 ( dolałem resztę dundru jaki mi został i wymieszałem cukier który się dobrze nie rozpuścił wcześniej).
Zobaczymy jaki będzie efekt
Awatar użytkownika

marcingrzesik
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: marcingrzesik »

Właśnie wczoraj postanowiłem zrobić nastaw z melasy trzcinowej I ekstraktu zbożowego plus 5kg cukru, zobaczymy co wyjdzie. Drożdże double snake rum turbo, wystartowało dopiero po 12 godzinach z wielkim trudemObrazekObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Doody »

Dodałeś cukru trzcinowego czy buraczanego?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

marcingrzesik
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: marcingrzesik »

Cukier zwykły bo oba ekstrakty o bardzo intensywnym smaku, ale na pewno następnym razem sprawdzę na trzcinowym

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 paź 2019, 12:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

kazu
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 8 lis 2018, 13:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kazu »

Postanowiłem zobaczyć na własne oczy jak fermentuje melasa. Jako, że forumowy zakup dobiegł końca a ewentualnym następnym cisz to proszę o poradę którą wziąć na tapetę:
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 7507401513
https://allegro.pl/oferta/melasa-gold-l ... JoEALw_wcB
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 7647216181
https://allegro.pl/oferta/melasa-z-trzc ... 8525956730

Kurcze drogo to trochę wychodzi ....
Ostatnio zmieniony sobota, 14 gru 2019, 21:12 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Kazu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”