Melasa z trzciny cukrowej
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
No i dostałem kilka propozycji przewozowych najtańsza była 500zł za 2 mauzery, ale jak gość się dowiedział że na busa mu nie włożą dwóch sztuk to zrezygnował, a każda kolejna wyższa 900zł, 1200zł
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
@kamilpl82, w cukrowni zapewne by nie włożyli, ale odbiór jest z magazynu, i tam mają mówiąc wprost w.....ne, czym przyjedziesz. Chłopaki Ci nawet na rower zapakują, tylko trza dobrze koła podpompować
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
400km na pełno 10l/100 = 40l x 5zł/l = 200zł
mój czas wyceniam na minimum 25zł/h bo tak mnie w tej chwili wychodzi 800km średnia na 100 wychodzi 50km/h czyli wyjdzie 8h x25zł/h = 200zł
koszt przywiezienia do mnie mauzera osobiście to koszt minimum 560zł
400km na pusto z 8l/100 =32l x 5zł/l = 160złPretender pisze:Przyczepka plus osobówka. Sprawdzone. Koszta paliwo.
400km na pełno 10l/100 = 40l x 5zł/l = 200zł
mój czas wyceniam na minimum 25zł/h bo tak mnie w tej chwili wychodzi 800km średnia na 100 wychodzi 50km/h czyli wyjdzie 8h x25zł/h = 200zł
koszt przywiezienia do mnie mauzera osobiście to koszt minimum 560zł
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
To Ci daje ok. 50 groszy do każdego kilograma. Dużo?
Na białym koledzy z Wielkopolski przymierzają się na cały zbiornik. http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 90#p168323
Na białym koledzy z Wielkopolski przymierzają się na cały zbiornik. http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 90#p168323
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Może i robimy dla siebie, ale koszty własne wszystkie trzeba liczyć tym bardziej jak musisz wziąść wolne.Pretender pisze:Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.
Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Nie ma co bić piany, każdy robi i liczy wedle własnego uznania. Fakt jest taki, że nikt na miejscu odbioru melasy nie sprawdza ładowności pojazdu, jest tylko weryfikacja nazwiska i nr. rej. pojazdu z zamówieniem.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Ja liczę tylko faktyczne koszty, np paliwo. Czasu jaki poświęciłem na przywiezienie i rozlanie już nie liczę, nie o to przecież chodzi. Przypomnij sobie wcześniejsze akcje, inne akcje. Organizatorzy też powinni liczyć poświęcony czas? Wtedy za np koszulkę trzeba by zapłacić x2 ... A kolega od którego pożyczyliśmy np przyczepę? Albo miejsce przechowywania? Nie No, nie przesadzajmy ...kamilpl82 pisze:Może i robimy dla siebie, ale koszty własne wszystkie trzeba liczyć tym bardziej jak musisz wziąść wolne.Pretender pisze:Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.
Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
@Pretender, źle mnie rozumiesz, ale jak ja mam wziąść wolne i nie zarobić x pieniędzy to wolę te pieniądze zarobić a zapłacić komuś.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Witam,
Dzięki zaangażowaniu i uprzejmości kolegi wawaldka drogą kupna nabyłem melasę trzcinową. Jako, że nabyta ilość przekracza mój apetyt, proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo. Przy wysyłce minimum logistyczne to 25 kg pakowane w pateinera. Zainteresowanych proszę o inf. na pw.
Pozdrawiam
Dzięki zaangażowaniu i uprzejmości kolegi wawaldka drogą kupna nabyłem melasę trzcinową. Jako, że nabyta ilość przekracza mój apetyt, proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo. Przy wysyłce minimum logistyczne to 25 kg pakowane w pateinera. Zainteresowanych proszę o inf. na pw.
Pozdrawiam
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Ponieważ na priv coś nie mogę wysłać to chciał bym zarezerwować 25-50kg. tego specyfiku. kwestia dogadania ostatecznej cena jaka wyszła i gdzie możliwy jest odbiór - ale może do tego czasu coś się zmieni z wiadomościami prywatnymi.ZALOBIK pisze:Witam,
...proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo.Pozdrawiam
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Myślę, że trzcinowy nie dość, że znacząco podbija wydajność, to jeszcze wnosi sporo pozytywnych smaczków. Na samej melasie destylat jest dość "twardy"
Jest dokładnie tak jak napisałeś, dunder ma 10 blg.Doody pisze:Jeżeli w nastawie po fermentacji z 19Blg masz 6, to spodziewaj się w dundrze 10 Blg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Doody Cieszę się, że wszystko poszło dobrze. Mam nadzieję, że opróżnienie peta nie było problemem.
Popłuczyny mausera ustawione na 22 blg ruszyły żwawo. Dawca dundru jest bez dodatków, następne będą wzmacniane gluko.
Spotkałem się z opinią jednego z kolegów, że on dunder dodaje przed destylacją do odfermentowanego nastawu. Może to jest jakaś myś. Dunder podnosi blg i grzyby mają pod górkę, a tak odfermentowujemy czysty nastaw (melasa+gluko) i dodajemy dunder w jakiejś sensownej proporcji.
Co o tym myślicie?
Popłuczyny mausera ustawione na 22 blg ruszyły żwawo. Dawca dundru jest bez dodatków, następne będą wzmacniane gluko.
Spotkałem się z opinią jednego z kolegów, że on dunder dodaje przed destylacją do odfermentowanego nastawu. Może to jest jakaś myś. Dunder podnosi blg i grzyby mają pod górkę, a tak odfermentowujemy czysty nastaw (melasa+gluko) i dodajemy dunder w jakiejś sensownej proporcji.
Co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony piątek, 13 lip 2018, 09:14 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Dołączam się do podziękowań. Dzięki odważnej decyzji szanownego kolegi i jego pracy mogę zrobić pierwszy rum
Gdzieś w drodze jest jeszcze do mnie cukier trzcinowy, podobno w dobrej cenie. Będzie czym się bawić
Gdzieś w drodze jest jeszcze do mnie cukier trzcinowy, podobno w dobrej cenie. Będzie czym się bawić
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Michał, trochę późno. Teraz akcja zakończona, a nie będę zawracał głowy cukrownikowi jednym mauzerem.
To nie jest sklep, gdzie każdy z kasą może wejść i kupić. Urwaliśmy z partii przeznaczonej na eksport. Akcja wymagała pewnych nazwijmy je dyplomatycznych zabiegów. A dary się nie pojawiają....
To nie jest sklep, gdzie każdy z kasą może wejść i kupić. Urwaliśmy z partii przeznaczonej na eksport. Akcja wymagała pewnych nazwijmy je dyplomatycznych zabiegów. A dary się nie pojawiają....
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy