Melasa z trzciny cukrowej
-
- Posty: 139
- Rejestracja: czwartek, 1 gru 2011, 13:04
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Ogólnie powiem tak:
"Aaaaaa, pierdzielicie Hipolicie ..."
Temat melasy przewija się już n-ty raz, zamiast brać to stękacie.
Ja wiem że nie każdemu 1000kg potrzebne, ale poszukajcie znajomych.
Ile w końcu ta melasa zbiornik od nich ?
Bo jak do 400zł za zbiornik to biorę 3.
"Aaaaaa, pierdzielicie Hipolicie ..."
Temat melasy przewija się już n-ty raz, zamiast brać to stękacie.
Ja wiem że nie każdemu 1000kg potrzebne, ale poszukajcie znajomych.
Ile w końcu ta melasa zbiornik od nich ?
Bo jak do 400zł za zbiornik to biorę 3.
Woxy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
No i klops dzwoniłem dziś do dwóch firm kurierskich, i niestety taka paleta jest za ciężka w najlepszym wypadku o 300kg, pozostaje tylko i wyłącznie przez spedycje lub odbiór osobisty. Podzwonie jeszcze w poniedziałek, bo towar mnie kusi.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Najlepsze rozwiązanie, to brać całego i pomału rozlewać.
Tylko trzeba jeszcze wziąść poprawkę na czas tego toczenia, według gościa z wewnętrznej firmy w cukrowni opróżnianie mauzera z melasy to rząd kilku/kilkunastu godzin. W zależności od temperatury.wawaldek11 pisze:A może da się utoczyć te 300 kg w pojemniki w Kuropaszu
Najlepsze rozwiązanie, to brać całego i pomału rozlewać.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Na początku będzie lecieć szybciej, bo słup cieczy większy. I te trzysta w dwadzieścia wiader w rozsądnym czasie może się uda rozlać.
A jakby tak sprężarką podpompować lekko mauzera?
Jeden mauzer już pojechał w okolice Bydgoszczy, ale właściciel "wyjechany" i jak wróci to coś powie.
Na wtorek kolejne planujemy.
A jakby tak sprężarką podpompować lekko mauzera?
Jeden mauzer już pojechał w okolice Bydgoszczy, ale właściciel "wyjechany" i jak wróci to coś powie.
Na wtorek kolejne planujemy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Serwus, po 7 dobach fermentacja melasy z w/w tematu zatrzymała się przy 5 Blg.
Dzisiaj, tj po 14 dobach bez zmian, w tygodniu będzie trochę czasu to destylacja na segmencie kołpakowym od akasa.
Patrząc od dołu: kocioł, segment z pięciu półek kołpakowych, głowica LM.
Odbiór z głowicy, destylacja bez miedzi.
Część urobku myślę spakować do "paczki Biebrówek"
Dzisiaj, tj po 14 dobach bez zmian, w tygodniu będzie trochę czasu to destylacja na segmencie kołpakowym od akasa.
Patrząc od dołu: kocioł, segment z pięciu półek kołpakowych, głowica LM.
Odbiór z głowicy, destylacja bez miedzi.
Część urobku myślę spakować do "paczki Biebrówek"
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Pierwsze koty za płoty, melasa przerobiona.
Po odgazowaniu próbka miała nie 6 a 7blg
Destylacja na trzech półkach z odrobiną miedzi na spodzie kolumny. Moc 1,1/1,2kW, prędkości odbioru nie mierzyłem, bo nie chciałem się
- było powoli. Podpałki odebrałem 55ml, reszta do osobnych butelek, Uzysk całości około 1,65l o mocy ~ 85/87%
Wrażenia nosowe póki co nie najlepsze, ale to tak na świeżo, zobaczymy jak będzie jutro po przewietrzeniu destylatu. Oczywiście dam znać.
Po odgazowaniu próbka miała nie 6 a 7blg
Destylacja na trzech półkach z odrobiną miedzi na spodzie kolumny. Moc 1,1/1,2kW, prędkości odbioru nie mierzyłem, bo nie chciałem się
- było powoli. Podpałki odebrałem 55ml, reszta do osobnych butelek, Uzysk całości około 1,65l o mocy ~ 85/87%
Wrażenia nosowe póki co nie najlepsze, ale to tak na świeżo, zobaczymy jak będzie jutro po przewietrzeniu destylatu. Oczywiście dam znać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Wszystko co widać x1 200 kg
A kto mówi o jej braku? Wystarczy kupowaćW kwestii melasy to gdyby był jakiś nadmiar
Wszystko co widać x1 200 kg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Nie wiem co jest grane, ale podjęcie decyzji o sprzedaży dla nas i określenie ceny trwało kilkanaście dni. Z rozmów wywnioskowałem, że ta spożywcza melasa miała/ma iść za granicę - do Szwecji chyba. A my trochę z tej puli uszczknęliśmy. Albo to tylko marketing był. Telefoniczny. Bez spojrzenia głęboko w oczy rozmówcy nie ocenię tego Ale cena niezła i nie będę rozkminiał dalej
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
No i dostałem kilka propozycji przewozowych najtańsza była 500zł za 2 mauzery, ale jak gość się dowiedział że na busa mu nie włożą dwóch sztuk to zrezygnował, a każda kolejna wyższa 900zł, 1200zł
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
@kamilpl82, w cukrowni zapewne by nie włożyli, ale odbiór jest z magazynu, i tam mają mówiąc wprost w.....ne, czym przyjedziesz. Chłopaki Ci nawet na rower zapakują, tylko trza dobrze koła podpompować
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
400km na pełno 10l/100 = 40l x 5zł/l = 200zł
mój czas wyceniam na minimum 25zł/h bo tak mnie w tej chwili wychodzi 800km średnia na 100 wychodzi 50km/h czyli wyjdzie 8h x25zł/h = 200zł
koszt przywiezienia do mnie mauzera osobiście to koszt minimum 560zł
400km na pusto z 8l/100 =32l x 5zł/l = 160złPretender pisze:Przyczepka plus osobówka. Sprawdzone. Koszta paliwo.
400km na pełno 10l/100 = 40l x 5zł/l = 200zł
mój czas wyceniam na minimum 25zł/h bo tak mnie w tej chwili wychodzi 800km średnia na 100 wychodzi 50km/h czyli wyjdzie 8h x25zł/h = 200zł
koszt przywiezienia do mnie mauzera osobiście to koszt minimum 560zł
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
To Ci daje ok. 50 groszy do każdego kilograma. Dużo?
Na białym koledzy z Wielkopolski przymierzają się na cały zbiornik. http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 90#p168323
Na białym koledzy z Wielkopolski przymierzają się na cały zbiornik. http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 90#p168323
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Może i robimy dla siebie, ale koszty własne wszystkie trzeba liczyć tym bardziej jak musisz wziąść wolne.Pretender pisze:Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.
Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Nie ma co bić piany, każdy robi i liczy wedle własnego uznania. Fakt jest taki, że nikt na miejscu odbioru melasy nie sprawdza ładowności pojazdu, jest tylko weryfikacja nazwiska i nr. rej. pojazdu z zamówieniem.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Ja liczę tylko faktyczne koszty, np paliwo. Czasu jaki poświęciłem na przywiezienie i rozlanie już nie liczę, nie o to przecież chodzi. Przypomnij sobie wcześniejsze akcje, inne akcje. Organizatorzy też powinni liczyć poświęcony czas? Wtedy za np koszulkę trzeba by zapłacić x2 ... A kolega od którego pożyczyliśmy np przyczepę? Albo miejsce przechowywania? Nie No, nie przesadzajmy ...kamilpl82 pisze:Może i robimy dla siebie, ale koszty własne wszystkie trzeba liczyć tym bardziej jak musisz wziąść wolne.Pretender pisze:Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.
Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej
@Pretender, źle mnie rozumiesz, ale jak ja mam wziąść wolne i nie zarobić x pieniędzy to wolę te pieniądze zarobić a zapłacić komuś.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Witam,
Dzięki zaangażowaniu i uprzejmości kolegi wawaldka drogą kupna nabyłem melasę trzcinową. Jako, że nabyta ilość przekracza mój apetyt, proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo. Przy wysyłce minimum logistyczne to 25 kg pakowane w pateinera. Zainteresowanych proszę o inf. na pw.
Pozdrawiam
Dzięki zaangażowaniu i uprzejmości kolegi wawaldka drogą kupna nabyłem melasę trzcinową. Jako, że nabyta ilość przekracza mój apetyt, proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo. Przy wysyłce minimum logistyczne to 25 kg pakowane w pateinera. Zainteresowanych proszę o inf. na pw.
Pozdrawiam
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej
Ponieważ na priv coś nie mogę wysłać to chciał bym zarezerwować 25-50kg. tego specyfiku. kwestia dogadania ostatecznej cena jaka wyszła i gdzie możliwy jest odbiór - ale może do tego czasu coś się zmieni z wiadomościami prywatnymi.ZALOBIK pisze:Witam,
...proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo.Pozdrawiam
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett