Melasa z trzciny cukrowej

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:

Post autor: kamilpl82 »

Waldek czy da radę przerzucić ze trzy mauzery na cukrownie do Wielkopolski?
Ewentualnie czy da rade kuriera tam podesłać.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

woxy
100
Posty: 139
Rejestracja: czwartek, 1 gru 2011, 13:04
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: woxy »

Ogólnie powiem tak:
"Aaaaaa, pierdzielicie Hipolicie ..."

Temat melasy przewija się już n-ty raz, zamiast brać to stękacie.
Ja wiem że nie każdemu 1000kg potrzebne, ale poszukajcie znajomych.
Ile w końcu ta melasa zbiornik od nich ?
Bo jak do 400zł za zbiornik to biorę 3.
Woxy

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

kamilpl82 pisze:Waldek czy da radę przerzucić ze trzy mauzery na cukrownie do Wielkopolski?
Ewentualnie czy da rade kuriera tam podesłać.
Szukaj kuriera, który weźmie paletopojemnik 100 x 100 cm o wadze 1300 kg.
Cukrownia nie przerzuci melasy.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

No i klops dzwoniłem dziś do dwóch firm kurierskich, i niestety taka paleta jest za ciężka w najlepszym wypadku o 300kg, pozostaje tylko i wyłącznie przez spedycje lub odbiór osobisty. Podzwonie jeszcze w poniedziałek, bo towar mnie kusi.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

A może da się utoczyć te 300 kg w pojemniki w Kuropaszu i resztę kurierem? Tylko utoczyć powinien ktoś kto blisko mieszka. Ktoś się zgłaszał z pobliża - muszę sprawdzić.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

Nadałem temat na jednej giełdzie transportowej zobaczymy za ile taki przerzut zaproponują.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

wawaldek11 pisze:A może da się utoczyć te 300 kg w pojemniki w Kuropaszu
Tylko trzeba jeszcze wziąść poprawkę na czas tego toczenia, według gościa z wewnętrznej firmy w cukrowni opróżnianie mauzera z melasy to rząd kilku/kilkunastu godzin. W zależności od temperatury.
Najlepsze rozwiązanie, to brać całego i pomału rozlewać.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Na początku będzie lecieć szybciej, bo słup cieczy większy. I te trzysta w dwadzieścia wiader w rozsądnym czasie może się uda rozlać.
A jakby tak sprężarką podpompować lekko mauzera?
Jeden mauzer już pojechał w okolice Bydgoszczy, ale właściciel "wyjechany" i jak wróci to coś powie.
Na wtorek kolejne planujemy.
Pozdrawiam,
Waldek

użytkownik usunięty
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: użytkownik usunięty »

Jak nie wezmę całego, to w ostateczności po te 300 kg mogę podjechać osobówką. Trzeba byłoby jednak to dokładnie rozegrać, bo to akcja koronkowa, a te lubią się sypnąć.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: gary1966 »

Serwus, po 7 dobach fermentacja melasy z w/w tematu zatrzymała się przy 5 Blg.
Dzisiaj, tj po 14 dobach bez zmian, w tygodniu będzie trochę czasu to destylacja na segmencie kołpakowym od akasa.
Patrząc od dołu: kocioł, segment z pięciu półek kołpakowych, głowica LM.
Odbiór z głowicy, destylacja bez miedzi.
Część urobku myślę spakować do "paczki Biebrówek" :D
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Nie za dużo? Pomijając kolumnę półkową, to 5 szt za dużo będzie. Tak myśle.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Niech gary zrobi po swojemu, ja zrobię na trzech i z odrobiną miedzi. Wszak to test na tym samym (prawie) surowcu, będzie porównanie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Pierwsze koty za płoty, melasa przerobiona.
Po odgazowaniu próbka miała nie 6 a 7blg :x
Destylacja na trzech półkach z odrobiną miedzi na spodzie kolumny. Moc 1,1/1,2kW, prędkości odbioru nie mierzyłem, bo nie chciałem się :evil:
- było powoli. Podpałki odebrałem 55ml, reszta do osobnych butelek,
20180702_195057-1-991x617.jpg
Uzysk całości około 1,65l o mocy ~ 85/87%
Wrażenia nosowe póki co nie najlepsze, ale to tak na świeżo, zobaczymy jak będzie jutro po przewietrzeniu destylatu. Oczywiście dam znać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Lesuaf
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 11 maja 2018, 19:39
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Lesuaf »

Masterpaw2 no i jak tam po przewietrzeniu?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Na chwilę obecną nosowo, jest znacznie lepiej niż zaraz po destylacji. Postaram się jeszcze dziś rozcieńczyć poszczególne próbki i dać do oceny, zaprzyjaźnionym "wąchaczom".
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Geodeta
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2016, 23:25
Krótko o sobie: Jestem.....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 1 raz
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Geodeta »

W kwestii melasy to gdyby był jakiś nadmiar to ja chętnie bym zakupił. Rumu nigdy nie robiłem a może być ciekawie
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

W kwestii melasy to gdyby był jakiś nadmiar
20180705_121713-1-1454x696.jpg
A kto mówi o jej braku? Wystarczy kupować ;)
Wszystko co widać x1 200 kg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Geodeta
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2016, 23:25
Krótko o sobie: Jestem.....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 1 raz
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Geodeta »

No tak ale ja miałem na myśli jakieś nadwyżki rzędu 100-200kg na powyższy baniaczek to ja za mały żuczek jestem ;-)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Panie Geodeta, a kolegów Pan masz? Trza siły jednoczyć. W kupie raźniej.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Nie wiem co jest grane, ale podjęcie decyzji o sprzedaży dla nas i określenie ceny trwało kilkanaście dni. Z rozmów wywnioskowałem, że ta spożywcza melasa miała/ma iść za granicę - do Szwecji chyba. A my trochę z tej puli uszczknęliśmy. Albo to tylko marketing był. Telefoniczny. Bez spojrzenia głęboko w oczy rozmówcy nie ocenię tego ;) Ale cena niezła i nie będę rozkminiał dalej :ok:
Pozdrawiam,
Waldek

Geodeta
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2016, 23:25
Krótko o sobie: Jestem.....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 1 raz
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Geodeta »

W kwestii wytwarzania to ja początkujący jestem, chętniej czytam niż się wypowiadam....trzeba mieć wiedzę żeby zadawać pytania a żeby udzielać odpowiedzi / porad to już trzeba dużo praktyki, no i chciałem rozszerzyć doświadczenie o rum....jak się uda kupić melasę ;-)
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

No i dostałem kilka propozycji przewozowych najtańsza była 500zł za 2 mauzery, ale jak gość się dowiedział że na busa mu nie włożą dwóch sztuk to zrezygnował, a każda kolejna wyższa 900zł, 1200zł :angry:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

Ja dostałem do 1 tony 250 netto. trzebaby spuścić 260 kg. Ale to już chyba niepotrzebne, bo kilka mauzerów poszło w Polskę ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Przyczepka plus osobówka. Sprawdzone. Koszta paliwo.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

@kamilpl82, w cukrowni zapewne by nie włożyli, ale odbiór jest z magazynu, i tam mają mówiąc wprost w.....ne, czym przyjedziesz. Chłopaki Ci nawet na rower zapakują, tylko trza dobrze koła podpompować :D
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Lepsza taczka, zdecydowanie
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

Pretender pisze:Przyczepka plus osobówka. Sprawdzone. Koszta paliwo.
400km na pusto z 8l/100 =32l x 5zł/l = 160zł
400km na pełno 10l/100 = 40l x 5zł/l = 200zł
mój czas wyceniam na minimum 25zł/h bo tak mnie w tej chwili wychodzi 800km średnia na 100 wychodzi 50km/h czyli wyjdzie 8h x25zł/h = 200zł
koszt przywiezienia do mnie mauzera osobiście to koszt minimum 560zł
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: wawaldek11 »

To Ci daje ok. 50 groszy do każdego kilograma. Dużo?
Na białym koledzy z Wielkopolski przymierzają się na cały zbiornik. http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 90#p168323
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

Ja też raczej wezmę cały ale nie pojadę tam osobiście
Jest jeszcze jeden kolega co też cały by wziął.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Opłacalność zależy od odległości, jak jeszcze masz gościa który przewiezie dwa mauzery za pięć stów to go bierz. Spokojnie Ci to zapakują.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.

Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

Pretender pisze:Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.

Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.
Może i robimy dla siebie, ale koszty własne wszystkie trzeba liczyć tym bardziej jak musisz wziąść wolne.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: masterpaw2 »

Nie ma co bić piany, każdy robi i liczy wedle własnego uznania. Fakt jest taki, że nikt na miejscu odbioru melasy nie sprawdza ładowności pojazdu, jest tylko weryfikacja nazwiska i nr. rej. pojazdu z zamówieniem.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

kamilpl82 pisze:
Pretender pisze:Kosztu własnego przy zakupie dla siebie nie liczę. Bo dla siebie biorę.

Ps
Swój czas wyceniłbym na 50zl/h, ale nie o to chodzi. Robimy dla siebie.
Może i robimy dla siebie, ale koszty własne wszystkie trzeba liczyć tym bardziej jak musisz wziąść wolne.
Ja liczę tylko faktyczne koszty, np paliwo. Czasu jaki poświęciłem na przywiezienie i rozlanie już nie liczę, nie o to przecież chodzi. Przypomnij sobie wcześniejsze akcje, inne akcje. Organizatorzy też powinni liczyć poświęcony czas? Wtedy za np koszulkę trzeba by zapłacić x2 ... A kolega od którego pożyczyliśmy np przyczepę? Albo miejsce przechowywania? Nie No, nie przesadzajmy ...

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: rosjan »

@Pretender, :poklon;
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: kamilpl82 »

@Pretender, źle mnie rozumiesz, ale jak ja mam wziąść wolne i nie zarobić x pieniędzy to wolę te pieniądze zarobić a zapłacić komuś.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Pretender »

No jest to jakieś wyjście. Jak widać każdy kombinuje jak może

użytkownik usunięty
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam,
Dzięki zaangażowaniu i uprzejmości kolegi wawaldka drogą kupna nabyłem melasę trzcinową. Jako, że nabyta ilość przekracza mój apetyt, proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo. Przy wysyłce minimum logistyczne to 25 kg pakowane w pateinera. Zainteresowanych proszę o inf. na pw.
Pozdrawiam

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: rastro »

ZALOBIK pisze:Witam,
...proponuję Kolegom udział w tym przedsięwzięciu. Melasę można odebrać osobiście (między Łodzią a Warszawą) lub wysyłkowo.Pozdrawiam
Ponieważ na priv coś nie mogę wysłać to chciał bym zarezerwować 25-50kg. tego specyfiku. kwestia dogadania ostatecznej cena jaka wyszła i gdzie możliwy jest odbiór - ale może do tego czasu coś się zmieni z wiadomościami prywatnymi.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Melasa z trzciny cukrowej

Post autor: Doody »

Melasa dotarła dzięki.
Rozcieńczyłem do 24 Blg
Zobaczymy czy ruszy :ok:
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”