Maszyna ruszyła - pot-still
Witam wszystkich fanów destylacji!
Potrzebuję pomocy. Zamierzam rozpocząć przygodę z destylacją Szklane naczynka znalazłem w piwnicy ( po ojcu )Dokupiłem garnek. Mam też taki termometr elektroniczny chyba z biowinu do osadzenia w deklu szybkowara - jeszcze nie zamontowany.
Czy ktoś z takiego korzystał? Bo nie wiem czy się nadaje.
Zmontowałem to tak na szybko - do zdjęcia i czekam na porady.
Docelowo będzie statyw! Co poprawić? Czy chłodniczka lepiej w pionie czy pod kątem, czy coś dodać?
Czekam z niecierpliwością na porady EKSPERTÓW i KONESERÓW togo jakże pięknego hobby!
Potrzebuję pomocy. Zamierzam rozpocząć przygodę z destylacją Szklane naczynka znalazłem w piwnicy ( po ojcu )Dokupiłem garnek. Mam też taki termometr elektroniczny chyba z biowinu do osadzenia w deklu szybkowara - jeszcze nie zamontowany.
Czy ktoś z takiego korzystał? Bo nie wiem czy się nadaje.
Zmontowałem to tak na szybko - do zdjęcia i czekam na porady.
Docelowo będzie statyw! Co poprawić? Czy chłodniczka lepiej w pionie czy pod kątem, czy coś dodać?
Czekam z niecierpliwością na porady EKSPERTÓW i KONESERÓW togo jakże pięknego hobby!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 lut 2011, 14:01 przez Mario76, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Proszę o poradę w sprawie mojego sprzętu !
Dobrze jest! Tylko skróć i wywal te wężyki z PCV między kociołkiem i deflegmatorem, oraz między deflegmatorem a chłodnicą, bo potem będziesz narzekał że Ci destylat plastikiem śmierdzi. Wężyki zamień na silikonowe.
Chłodnicę skieruj nad blat bo chyba nie zlew jest miejscem docelowym dla skroplin. Natomiast jeżeli chodzi o położenie względem powierzchni Ziemi, to niech będzie tak jak jest teraz.
Chłodnicę skieruj nad blat bo chyba nie zlew jest miejscem docelowym dla skroplin. Natomiast jeżeli chodzi o położenie względem powierzchni Ziemi, to niech będzie tak jak jest teraz.
Re: Proszę o poradę w sprawie mojego sprzętu !
Do podpowiedzi kolegów dorzucam jeszcze swoje!
1. Można by tutaj zastosować chłodzenie w układzie zamkniętym, jedną komorę zlewu zalewamy wodą, podłączamy pompkę akwarystyczną (20-40zł) i naprzód z produkcją!
Zbiornik na zdjęciu ma ok. 10l więc wodę w czasie produkcji zmienisz 3-4 razy.
Zaoszczędzisz na wodzie i przysłużysz się dla ekologi.
2. Co do chłodnicy to dobrze że, jest pod kątem (unikniesz m.in. zapowietrzania się chłodnicy).
Pozdrawiam.
1. Można by tutaj zastosować chłodzenie w układzie zamkniętym, jedną komorę zlewu zalewamy wodą, podłączamy pompkę akwarystyczną (20-40zł) i naprzód z produkcją!
Zbiornik na zdjęciu ma ok. 10l więc wodę w czasie produkcji zmienisz 3-4 razy.
Zaoszczędzisz na wodzie i przysłużysz się dla ekologi.
2. Co do chłodnicy to dobrze że, jest pod kątem (unikniesz m.in. zapowietrzania się chłodnicy).
Pozdrawiam.
doctis omnia casta
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Proszę o poradę w sprawie mojego sprzętu !
A no właśnie, wydaje mi się, że mają jakoś tak 'pod góre' ; ) tzn niepotrzebnie są wygięte.Przyłącza się ją tak, aby w zależności od położenia źródła zasilania wodą, wężyki się nie załamywały.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Re: Proszę o poradę w sprawie mojego sprzętu !
Dziękuje wszystkim za porady!
Wszystkie wezmę pod uwagę ,jak tylko zrobię statyw -wkleję zdjęcie !
Czy do nastawu z cukru ,można dodać jakieś stare wina itp ? Tzn. zlać do garnka wszystko razem tuż przed produkcją .
Dodam że nastaw jest z dodatkiem przecieru pomidorowego
Garnek jest na 12 litrów ,a dymion mam 15 (nie jest pełny).
Dla moich potrzeb wystarczy (WĄTROBA już się czasem odzywa więc muszę uważać )
Wszystkie wezmę pod uwagę ,jak tylko zrobię statyw -wkleję zdjęcie !
Czy do nastawu z cukru ,można dodać jakieś stare wina itp ? Tzn. zlać do garnka wszystko razem tuż przed produkcją .
Dodam że nastaw jest z dodatkiem przecieru pomidorowego
Garnek jest na 12 litrów ,a dymion mam 15 (nie jest pełny).
Dla moich potrzeb wystarczy (WĄTROBA już się czasem odzywa więc muszę uważać )
Re: Proszę o poradę w sprawie mojego sprzętu !
No i debiut!
Nie mogąc się doczekać na węże silikonowe, postanowiłem zaryzykować i uruchomić sprzęt przed weekendem. Nastaw to cukrówka z przecierem pomidorowym. Do garnka wlazło 12 litrów (do kreseczki). Przy 89 stopniach zaczeło kapać .
Co za uczucie . Pierwsza setka poszła w zlew, pierwszy pomiar 65% przy 250 ml. w naczynku.
Smak ostre jak cholera. Do ilu procent takie coś trzymać i do jakiego procentu rozcieńczyć przed drugim pędzeniem?
Lecę pilnować .
Nie mogąc się doczekać na węże silikonowe, postanowiłem zaryzykować i uruchomić sprzęt przed weekendem. Nastaw to cukrówka z przecierem pomidorowym. Do garnka wlazło 12 litrów (do kreseczki). Przy 89 stopniach zaczeło kapać .
Co za uczucie . Pierwsza setka poszła w zlew, pierwszy pomiar 65% przy 250 ml. w naczynku.
Smak ostre jak cholera. Do ilu procent takie coś trzymać i do jakiego procentu rozcieńczyć przed drugim pędzeniem?
Lecę pilnować .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 lut 2011, 16:24 przez Maciej_K, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spację stawiamy za, a nie przed znakiem interpunkcyjnym.
Powód: Spację stawiamy za, a nie przed znakiem interpunkcyjnym.
-
- Posty: 49
- Rejestracja: sobota, 25 gru 2010, 13:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Maszyna ruszyła !
Witam.
Panowie, to chłodnica spiralna, jak nie ustawi się jej pionowo będzie ją zalewać alkoholem, a obsługującego krew zaleje, jak mu zacznie wszystko bulgotać!!!
Jak się mylę, to proszę o rozjaśnienie kwestii.
Pozdrawiam.
Panowie, to chłodnica spiralna, jak nie ustawi się jej pionowo będzie ją zalewać alkoholem, a obsługującego krew zaleje, jak mu zacznie wszystko bulgotać!!!
Jak się mylę, to proszę o rozjaśnienie kwestii.
Pozdrawiam.
Gdybyśmy robili to co inni uważają za możliwe ludzie nadal mieszkaliby w jaskiniach.
-
- Posty: 5378
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Maszyna ruszyła !
E, w pot-stillu też czasem stawiam chłodnice pod kątem, nic sie nie dzieje...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"