Hej
Chyba z pół roku sami robiliśmy masełko. Kupowaliśmy śmietankę 36% -5kg. Stała w ciepłym miejscu około 2 dni (wtedy leciutko skwaśniała). Potem dawaliśmy na dwa razy (pojemnik miał 4litry) do pojemnika-miski z pokrywą, z mieszadłem planetarnym na średnich obrotach. po 5-10 minutach gwałtownie zaczynało się łączyć (trzeba szybko wyłączyć bo wychlapie, albo zmniejszać gwałtownie obroty) i wtedy tylko wycisnąć np dużą łyżką i gotowe. Maślanka pycha, to co sprzedają, to nie jest maślanka, a kwaśne mleko. No i główny produkt masełko - super.
Pozdrowienia
Zbyszek
Masło - produkcja masła w domu
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
I o to chodzi kolego @adozp. Nawet jeśli to śmietanka jest ze sklepu to i tak masełko wychodzi o niebo lepsze niż to kupne z zawartością 82% tłuszczu.
PS. Swoją drogą zastanawiam się nad smakiem takie kupnego masła. Śmietankę na swoje masło kupuje w sklepie,robię w domu masło. Więc i jedno i drugie jest ze sklepu a smak inny. Co takiego dodaje się jeszcze do masła kupnego oprócz śmietany...
PS. Swoją drogą zastanawiam się nad smakiem takie kupnego masła. Śmietankę na swoje masło kupuje w sklepie,robię w domu masło. Więc i jedno i drugie jest ze sklepu a smak inny. Co takiego dodaje się jeszcze do masła kupnego oprócz śmietany...
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
- Posty: 2921
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 2921
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Masło - produkcja masła w domu
Niby powinno być wszystko podane, ale czy tak do końca jest... Wątpię..
Podobnie jak ze sklepową wódka, niby powinna być lepsza niż nasz destylacik bo jest bardziej oczyszczona a w rzeczywistości jest to syf...
Podobnie jak ze sklepową wódka, niby powinna być lepsza niż nasz destylacik bo jest bardziej oczyszczona a w rzeczywistości jest to syf...
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem