Manometr
-
Autor tematu - Posty: 103
- Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Jaki typ/rodzaj manometru (na przykładzie tej strony: http://manometr.pl/ ) nadaje się do montażu na zbiorniku? Mam 2 manometry zwykłe od CO, ale one chyba się nie nadają, są z otworkiem w sondzie. Więc byle brudek zapacha manometr i pogezan nie będzie wiedział czy aparatura się nie zapchała.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Manometr
A po co Ci manometr na kotle? Poprawnie wykonana aparatura i tak jest otwarta, więc panuje w niej ciśnienie atmosferyczne.
Poza tym - jak nie chcesz zrobić sobie i komuś "kuku", to nie gotuj pulpy - tylko odciśnięty płyn, bez farfocli, może być najwyżej mętny (znaczy - niesklarowany)...
Manometr czasem się przydaje przy rektyfikacji, można określić moment zalania, ale to są manometry o zakresie bodaj kilkunastu kilopaskali. I nie prowadzi się rektyfikacji znad pulpy, oczywiście.
Poza tym - jak nie chcesz zrobić sobie i komuś "kuku", to nie gotuj pulpy - tylko odciśnięty płyn, bez farfocli, może być najwyżej mętny (znaczy - niesklarowany)...
Manometr czasem się przydaje przy rektyfikacji, można określić moment zalania, ale to są manometry o zakresie bodaj kilkunastu kilopaskali. I nie prowadzi się rektyfikacji znad pulpy, oczywiście.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 103
- Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Manometr
Na początku i tak bedę na wszystko uważał, ale z czasem gdy nabiorę wprawy przyjdzie rutyna........ normalna kolej rzeczy. A wtedy łatwo o błąd.
Żeby mieć pełną kontrole nad aparaturą z metalu. I chyba chcę wyrobić sobie nawyk bezpiecznej pracy. Manometr nie jest dużym kosztem, tak mi sie wydaje.pokrec pisze:A po co Ci manometr na kotle?
Na początku i tak bedę na wszystko uważał, ale z czasem gdy nabiorę wprawy przyjdzie rutyna........ normalna kolej rzeczy. A wtedy łatwo o błąd.
To już wiem, i tego bedę się trzymał.to nie gotuj pulpy - tylko odciśnięty płyn, bez farfocli,
Kolumna to dla mnie bliżej nie określona przyszłość Narazie pot stillManometr czasem się przydaje przy rektyfikacji
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Manometr
No, to w takim razie możesz spokojnie sobie instalować manometr. Taki do 1 atm. powinien Ci wystarczyć. Jak nie gotujesz farfocli a aparaturę masz otwartą, to może to być zwyczajny manometr. I tak nie będzie się miał czym przytkać.
Wzrost ciśnienia łatwiej poznać po temperaturze - jak przekroczysz 105 stopni, to wyłączasz i studzisz! Termometr się nie zatka. A manometr raczej będzie stał na 0 non - stop. Ale nie zaszkodzi.
Wzrost ciśnienia łatwiej poznać po temperaturze - jak przekroczysz 105 stopni, to wyłączasz i studzisz! Termometr się nie zatka. A manometr raczej będzie stał na 0 non - stop. Ale nie zaszkodzi.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Manometr
Racja kolego, ale tylko w wypadku pot stila. Jeśli sprawa dotyczy kolumny to manometr doskonale zastępuje u-rurkę i wizjerek do wyznaczania progu zalania i prowadzenia procesu. Są to ciśnienia rzędu kilku kPa więc i manometr do 1atm-1 bar wystarczy.pokrec pisze:No, to w takim razie możesz spokojnie sobie instalować manometr. Taki do 1 atm. powinien Ci wystarczyć. Jak nie gotujesz farfocli a aparaturę masz otwartą, to może to być zwyczajny manometr. I tak nie będzie się miał czym przytkać.
Wzrost ciśnienia łatwiej poznać po temperaturze - jak przekroczysz 105 stopni, to wyłączasz i studzisz! Termometr się nie zatka. A manometr raczej będzie stał na 0 non - stop. Ale nie zaszkodzi.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein