Witam wszystkich.
Podążając szlakiem tworzenia alkoholu w internecie, kilka tygodni temu natrafiłem na te forum. Chcę tworzyć przede wszystkim "rudą" i wino. Oczywiście woda ognista też będzie gościć na moim stole. W związku z tym zamówiłem u tutejszego producenta odpowiedni sprzęt (już nie mogę się doczekać, jeszcze z 4 tygodnie ). Napewno jeszcze będę Wam zawracał głowę co do postępowania podczas tych wojaży. Podstawowe informacje już zdobyłem wertując tutejsze wpisy. W poniedziałek mam zamiar nastawić pierwsze wino z winogron.
Mieszkam w Norwegii więc mam trochę miej stresu związanego z legalnością wytwarzania.
Pozdrawiam wszystkich i do następnego postu
Mafiej
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 19:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
Autor tematu - Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Mafiej
Witajcie i dziękuję za miłe przyjęcie.
Kol. @gadaka
Mój sprzęt będzie wyglądał tak:
Głowica UFO (wejść wyjść wody, port centralnego mycia/odpowietrznik, port temperatury),
duże jeziorko, segment 30cm zasypu wraz z półka OLM wykonany ze szkła, do tego dochodzą dwa zawory do odbiorów oraz węże wody oraz silikonowe i szybko złączki mosiężne.
Kolumna półkowa składająca się z 5 poziomów grzybków, oraz portów temperatury na wejściu i wyjściu, wraz z systemem odbioru (papuga, rotametr, chłodniczka OLM)
Na dole zbiornik około 128 litrów ze spustem klapowym 2" mocowany na clampie, nóżki regulowane, grzałka 6-12kW z okablowaniem, zabezpiecznie zbiornika przed brakiem zalewu, port temperatury w kotle, wziernik górny 2", główny właz 154mm. Dodatkowe wyjście 63mm na clampie pod kolumnę półkową, spust z płaszcza oraz szklany wziernik rurkowy pokazujący ilość płynu w płaszcz.
Wszystko ocieplone armaflexem.
Bufor tradycyjny o pojemności około 6l z portami wziernikami na ful wypasie, dodatkowo kolumna tradycyjna szklana zeby przyciągać oko.
Sterowanie realizowane przez SKN V3
System mieszadła wraz z mocowaniem, silnikiem i reduktorem.
Jak już przyjedzie do mnie to napewno wstawię jakieś zdjęcia.
Kolego @kropelka uk. alkohol w Norwegii zaje.... drogi, tak jak piszesz trzeba pomyśleć o własnej produkcji.
Pozdrawiam.
Kol. @gadaka
Mój sprzęt będzie wyglądał tak:
Głowica UFO (wejść wyjść wody, port centralnego mycia/odpowietrznik, port temperatury),
duże jeziorko, segment 30cm zasypu wraz z półka OLM wykonany ze szkła, do tego dochodzą dwa zawory do odbiorów oraz węże wody oraz silikonowe i szybko złączki mosiężne.
Kolumna półkowa składająca się z 5 poziomów grzybków, oraz portów temperatury na wejściu i wyjściu, wraz z systemem odbioru (papuga, rotametr, chłodniczka OLM)
Na dole zbiornik około 128 litrów ze spustem klapowym 2" mocowany na clampie, nóżki regulowane, grzałka 6-12kW z okablowaniem, zabezpiecznie zbiornika przed brakiem zalewu, port temperatury w kotle, wziernik górny 2", główny właz 154mm. Dodatkowe wyjście 63mm na clampie pod kolumnę półkową, spust z płaszcza oraz szklany wziernik rurkowy pokazujący ilość płynu w płaszcz.
Wszystko ocieplone armaflexem.
Bufor tradycyjny o pojemności około 6l z portami wziernikami na ful wypasie, dodatkowo kolumna tradycyjna szklana zeby przyciągać oko.
Sterowanie realizowane przez SKN V3
System mieszadła wraz z mocowaniem, silnikiem i reduktorem.
Jak już przyjedzie do mnie to napewno wstawię jakieś zdjęcia.
Kolego @kropelka uk. alkohol w Norwegii zaje.... drogi, tak jak piszesz trzeba pomyśleć o własnej produkcji.
Pozdrawiam.