Dzień dobry wszystkim!!!
Na imię mam Maciej jak sugeruje nick.
Interesuję się piłką nożną , koszykową.... oraz przemysłową produkcją spirytusu surowego, którą zarządzam. Na forum trafiłem ponieważ mam chęć na stworzenie perkusji o domowej wydajności i eksperymentowanie z różnymi trunkami z własnej produkcji. Aktualnie jestem na samym początku budowy, gdyż mam problem z tym kręceniem sprężynek w garażu i jestem przekonany, że podpowiedź znajdę tutaj.
Pozdrawiam serdecznie Maciej
Maciejfel
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
Re: Maciejfel
Kolego defacto to znaczy, nadzoruję proces produkcji w gorzelni rolniczej ( jestem tam kierownikiem i technologiem w jednym ) od żyta po spirytus o mocy około 92,0 procent. Surowcem używanym jest żyto a skrobia z niego uwalniana jest metodą ciśnieniową. Następnie rozparowana masa zostaje poddana działaniu enzymów amylolitycznym ( alfa amylaza i gluko amylaza najczęściej tylko te dwa ) i sprowadzona do cukrów prostych. Do wystudzone go zacieru dodajemy drożdże gorzelnicze propagowane w kaflach drożdżowych i całość ( zacier słodki z drożdżami ) trafia do kadzi fermentacyjnych. Po 2,5 do 3 dobach fermentacji zacier jest już odfermentowany i zostaje poddany odpędowi na aparacie destylacyjnym o działaniu ciągłym w moim przypadku kolumna robocza fi 850mm z 20 półkami kołpakowymi podwójnego gotowania i kociołkiem powiększonym do fi 1000 o poj 1000 dm3 oraz kolumny spirytusowej postawionej bezpośrednio na kolumnie roboczej z 10 półkami wielokołpakowymi oraz deflegmator ( wymiennik płaszczowo rurowy ) gotowy produkt ma około 92 procent to tak w skrócie o tej technologii
Re: Maciejfel
Kolego bociann2 niestety ziemniaków nie przerabiam linia do ziemniaków rok temu zdemontowana. Teraz tylko żyto zgodnie z definicją Polskiej Wódki a co do wymiarów to ciekawi mnie skąd masz porównanie ??? A sama produkcja dla ludzi spoza branży będzie sporą choć w skali przemysłu nie jest to wiele ale stawiamy na jakość nie ilość