Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
foto29
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 18:41
Załączniki
Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: foto29 » poniedziałek, 6 kwie 2020, 20:39

Ma ktoś może taką beczkę? Cena atrakcyjna, produkt nowy niby z atestem. Tylko obawiam się jakości. Wypowiecie się?
https://allegro.pl/oferta/beczka-60l-ogorki-kapusta-z-uszami-atest-9003413703,
Jakby zniknęło : http://archi.inosak.org/imgdb/item8255003726_1.html

ta druga wygląda porządniej, ale może tylko wrażenie
https://allegro.pl/oferta/beczka-beczki-50l-plastikowa-na-kapuste-atest-w-wa-7369459904
mirror: http://archi.inosak.org/imgdb/item7369459904_1.html
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 kwie 2020, 21:03 przez foto29, łącznie zmieniany 1 raz.


Rabat 3%
Koncentrat wina Shirley Nonne Noir
Cena: 157.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2219
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: Doody » wtorek, 7 kwie 2020, 10:42

Ja mam tę druga wersję już od lat (50, 60 i 120l) Sprawdzają się znakomicie.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

nemeto
150
Posty: 165
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: nemeto » wtorek, 7 kwie 2020, 16:00

Ja mam tą drugą w wersji 80l i co o niej sądzę? Sądzę, że za mała ;)


Autor tematu
foto29
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 18:41
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: foto29 » wtorek, 7 kwie 2020, 20:05

Keg ma 50l, chciałem idealnie na 1 wsad na 1 paczce robić, to większej nie potrzebuję :)
Poszperałem internet, i ogólnie nie polecam sam sobie tej z pierwszego linku. Oszukują z certyfikacją do żywności i cieniutkie to, że komuś się rozlazło na łączeniu, i 60l czegoś poszło na podłogę.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 kwie 2020, 21:39 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 63
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: donald1209 » czwartek, 9 kwie 2020, 20:53

Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


whiskyinthejar
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 5 cze 2020, 00:12
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: whiskyinthejar » środa, 5 sie 2020, 22:21

Witam,
Jestem tu nowy, bez większego doświadczenia. Mam taką beczkę (nr 1) 60 litrów. Robię w niej nastaw cukier +drożdże + woda. Nic nie mam do zarzucenia. Fakt, jest trochę cienka ale dzięki temu przyklejony termometr ciekłokrystaliczny pokazuje rzeczywistą temperaturę nastawu. Posiadam też beczkę 120 l., która jest wykonana z grubszego tworzywa. W niej muszę sprawdzać temperaturę zanurzonym w cieczy termometrem, co czasem jest uciążliwe. Ta 60 l. sprawdza się bardzo dobrze. Przynajmniej mój egzemplarz.
Pozdrawiam


rozrywek
2000
Posty: 2087
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: rozrywek » czwartek, 6 sie 2020, 01:19

Panowie. Precyzujcie proszę tematy.
Bo człek prosty myśli że chodzi o dębową. Beczkę.

Ja mam dwie. Dużo większe. I balonów parę. No i fermentatory też.
Zawsze planuję nastaw tak aby wyszło akurat.
Z pojemności 200l Wychodzi równo.
Poniewaź osad klarowanie i takie tam.
Mam dwa kegi i 50 i 30.
W zależności co będę robił zawsze mi wychodzi 3/4 wsadu. Tak ustalam.
Z balona 50 idealnie się to nadaje do keg 50. Bo się nie partolę w tańcu. Baniak nie jest pełny, minus osad, klarowanie to akurat.
A z balonika 35 idealnie się nadaje do kega 30L.
W planie jest i setka. Zobaczymy.
W każdym razie ta 60L fajna jest. Uchwyty ma to chyba wytrzymała.
Rurkę się zaopatrz. Może nie na początku bużliwej ale potem się przyda.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 63
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: donald1209 » piątek, 14 sie 2020, 18:01

Info dla kolegów z podkarpacia.
https://www.olx.pl/oferta/beczka-plastikowa-beczki-plastikowe-po-spozywce-60-160-220-pojemnik-CID628-IDEnf4N.html#3025910c54;promoted
Beczki używane ale porządne do spożywki, podejrzewam, że z zakładów przetwórstwa GERBER w Rzeszowie, dawna Alima. Ceny dobre, np za 160 l z pokrywą z obejmą aktualnie 60 zł.
Jeden problem, pan nie wysyła :-(
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


Drupi
650
Posty: 655
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: Drupi » piątek, 14 sie 2020, 19:50

A ja uważam że jeden tzw. rzut, to 2 niebieskie beczki 60 L które w rzeczywistości do gwintu mają po 70. Do pełna wychodzi 140 L po odlaniu osadu 135 L a to z kolei jest akurat na 3 gotowania surówki, a to co uleci jest akurat na 2 gotowania ( 18 %) wsadu. Nic nie nazostaje i nie ma gotowania połowy kega. Na nastaw nigdy nie lejemy do pełna bo piana wykipi ale jak po dobie piana opadnie dolewamy letniej wody pod gwint i jest super. A drożdze Moskwa Style 2 paczki na beczkę spokojnie przerobią i jeszcze lepiej bo spokojniej. Na 25 litrów są zbyt szalone. :D
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

Marian_jl
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
Krótko o sobie: Jestem nie do zniesienia:)
Ulubiony Alkohol: jeszcze takiego nie piłem co bym polubił
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: Marian_jl » sobota, 5 wrz 2020, 17:02

Dotychczas robiłem nastaw cukrowy w beczce 60l , 10 kg. cukru + 1 paczka drożdży w sam raz na 1 raz do kega 50l.
Teraz pożyczoną mam beczkę 200l i mam zamiar zrobić to samo tylko x3 tj. 30 cukru + 3 torebki drożdży ale rodzą się pytania.
- Czy warto się w takie coś bawić ... tj jakość , czasookres ...itp
- 3 paczki drożdży , wszystkie takie same czy można pomieszać drożdże
- czy może jakieś inne proporcje nastawu będą lepsze
Dlaczego to chcę robić ? - a no dlatego że największym u mnie problemem jest zrobienie nastawu , nie będę mówił komu ale jednej osobie zawsze to śmierdzi ... a tak postawiłbym to na działce , jeszcze jest ciepło i miałbym towar na 3 puszczenia .

Awatar użytkownika

defacto
800
Posty: 814
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: defacto » sobota, 5 wrz 2020, 17:34

Wszystko ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne. Musisz brać pod uwagę to, że im większy nastaw, tym tendencja do samogrzewania wzrasta i trudniej tym samym, taki nastaw schłodzić. Musiałbyś go kontrolować. Biorąc pod uwagę Twój problem (witaj w klubie ;) ), zaryzykowałbym beczkę 200l (największe upały, chyba poza nami) a 30kg cukru i 120L wody, da Ci bezpieczne Blg i dwie paki drożdży, zrobią robotę tylko nieco wolniej. Dałbym te same.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


arTii
1150
Posty: 1154
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: arTii » sobota, 5 wrz 2020, 18:03

Beczka jest 200l czy 220?
Jeśli 220l, to 50kg cukru, dopełnić do 200l i masz na 4 gonitwy :)
Drożdży wtedy 3 paczki, lub 330g jeśli masz w dużych paczkach
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Awatar użytkownika

Marian_jl
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
Krótko o sobie: Jestem nie do zniesienia:)
Ulubiony Alkohol: jeszcze takiego nie piłem co bym polubił
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: Marian_jl » niedziela, 6 wrz 2020, 08:53

Dzięki za podpowiedzi , jeśli chodzi o temperaturę to będzie to stało sobie w pomieszczeniu silnie zacieniowanym a ja się bardziej obawiałem że będzie za zimno. Pytanie dlaczego wy dajecie tyle wody zalecenia mówią o mniejszej ilości np:
Alcotec 24 -rozpuścić 6kg cukru w 21l ciepłej wody
Alcotec 48 classic- 6kg lub 8 kg cukru rozpuścić w 21l. ciepłej wody
Alcotec 48 -Opakowanie na 25L nastawu:
Alcotec 48 Carbon -175 g na 25 litrów
Moskba 21% -6kg- 9kg cukru rozpuścić w 21L ciepłej wody

A jak z czasem , czy taki duży nastaw musi dłużej stać ?

Awatar użytkownika

defacto
800
Posty: 814
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: defacto » niedziela, 6 wrz 2020, 09:17

Po co dawać 1 paczkę drożdży na 6kg cukru i 21L wody, skoro ta jedna paczka zrobi 12kg cukru w podwojonej ilości wody. Nie szkoda kasy? Czystszy nastaw, to czystszy wynik końcowy a jeśli fermentacja dodatkowo prowadzona będzie w ciut niższej temperaturze, nie bój żaby. Nieco dłużej potrwa ferment, ale lepiej na tym wyjdziesz :ok:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Marian_jl
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
Krótko o sobie: Jestem nie do zniesienia:)
Ulubiony Alkohol: jeszcze takiego nie piłem co bym polubił
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?

Postautor: Marian_jl » poniedziałek, 7 wrz 2020, 17:28

Dzięki za rady, cukier już kupiony 4x10 . W piątek robię nastaw: 36 kg cukru , 3 paczki Moskba , woda 4l/1kg cukru . Będzie surówka na 4 zabawy


Wróć do „W czym nastawiać?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość