Jako że specjalistów od łączenia nierdzewki tutaj sporo to możecie powiedzieć czy takie coś jest w ogóle możliwe. Takie lutowanie jest w stanie wytrzymać?
Mam do połączenia ze sobą drobne rzeczy z nierdzewki i spawanie raczej odpada. Bedzie to trzymać.
Lut do stali nierdzewnej Super-Stop
Moderator: amator
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
Autor tematu - Posty: 1080
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 272 razy
- Otrzymał podziękowanie: 189 razy
-
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Lut do stali nierdzewnej Super-Stop
Lutowanie nierdzewki jest jak najbardziej możliwe. Mój ojciec lutuje nawet spore elementy dużą lutownicą kolbową zwykłym lutem. Tyle, że sam przygotowuje kwas do lutowania (siarkowy).
Ja lutowałem też mniejszą lutownicą kolbową nakrętki do kolumny jako port termometru i zamiast kwasu użyłem AlumWeld Chrome. Nie jest tak dobre jak kwas, bo łapie natychmiast, ale przy odrobienie cierpliwości...
Ja lutowałem też mniejszą lutownicą kolbową nakrętki do kolumny jako port termometru i zamiast kwasu użyłem AlumWeld Chrome. Nie jest tak dobre jak kwas, bo łapie natychmiast, ale przy odrobienie cierpliwości...
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Tam gdzie nie trzeba używać zbyt dużej siły wytrzyma. W innym przypadku odpadnie. Mam to sprawdzone i niektóre elementy musze być niestety spawane.boxer1981228 pisze: ↑poniedziałek, 30 wrz 2024, 05:10 Mam do połączenia ze sobą drobne rzeczy z nierdzewki i spawanie raczej odpada. Bedzie to trzymać.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 141 razy
Jak wyżej napisali - zależy ile to ma wytrzymać. Lutuję miękko co jakiś czas przynęty podlodowe, pobielam blaszkę topnikiem TS-81. Z mojego w tym doświadczenia wynika, że znaczenie też ma gatunek tej nierdzewki - typowe kwasiaki (304, 316 itp) dobrze się temu poddają, z "kuchennymi" stalami miałem problemy.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 161 razy
- Otrzymał podziękowanie: 300 razy
Miękkie lutowanie palnikiem, to trochę słabo wychodzi. Płomień spala topnik i jest problem ze zwilżeniem powierzchni. Tak jak koledzy pisali dobra jest "kolba" do rynien. Mam 150W i daje radę. Lepiej się lutują dobrze wypolerowane powierzchnie. Jako topnika używam tego do miedzianych instalacji lub kwasu ortofosforowego.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek