Znaleziono 38 wyników
- wtorek, 29 gru 2015, 14:36
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Farmaceutów na pigwowcu. Czy ktoś robił?
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 2839
Re: Farmaceutów na pigwowcu. Czy ktoś robił?
Spróbuj Osobicie robiłem farmaceutów na bananach + 1 cytryna i mojej kobiecie rewelacyjnie smakowala
- sobota, 3 lis 2012, 15:24
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Plastikowa butelka z Żywca a nalewka
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 12808
Re: Plastikowa butelka z Żywca a nalewka
Wlej do paru mniejszych flaszek i masz po problemie.
- czwartek, 6 wrz 2012, 07:27
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Drożdże do cukrówki.
- Odpowiedzi: 142
- Odsłony: 81648
Re: Drożdże do cukrówki.
Ja zawsze używam takich drożdży: http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=14 próbowałem innych, ale te mają przystępną cenę, a destylat jest delikatny w smaku, co jak najbardziej odpowiada moim gustom gdyż nie lubię "ostrego" alkoholu.. PoZdr
- środa, 5 wrz 2012, 15:43
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Jak to przedestylować? (śliwki i jabłka)
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 7182
Re: Jak to przedestylować? (śliwki i jabłka)
2 razy już destylowałem i było w porządku, przepuszczenie tylko przez cedzak. Ale właśnie ze względu, iż "cedzakowanie" trwało ok 1h wiaderka 12L to tyle też wlewałem do KEGa 30L i grzałem na kolumnie na najmniejszym płomnieniu.. Wiem, że można wyciągać wypełnienie, ale w tym cała rzecz, ż...
- poniedziałek, 27 sie 2012, 10:14
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Jak to przedestylować? (śliwki i jabłka)
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 7182
Re: Jak to przedestylować? (śliwki i jabłka)
Bardzo fajny pomysł z tym cedzakiem Nie wpadłbym na to. A ostateczny wybór padł na LM i raczej tylko raz to przepuszczę, żeby aromat śliw mi się nie zagubił
- piątek, 24 sie 2012, 10:31
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Jak to przedestylować? (śliwki i jabłka)
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 7182
Jak to przedestylować? (śliwki i jabłka)
Witam, mam problem z pierwszą śliwowicą. Nastaw kończy pracę i zastanawiam się jak to wydestylować. Posiadam kolumnę hybrydę lm/vm oraz możliwość odkręcenia kolumny i wkręcenia mufy na pot stilla (bez deflegmatora) wszystko na KEG-u 30L bez płaszcza wodnego. Proszę więc o rade jak to przefiltrować w...
- czwartek, 16 sie 2012, 19:46
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Brzydki zapach i smak wody destylowanej
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 4183
Re: Brzydki zapach i smak wody destylowanej
A właśnie zastanawiałem się czemu moja woda też ma dziwny zapach, a z alkoholem jest odwrotnie Potwierdzam zatem słowa kolegi wyżej. Spróbuj przedestylować jakiś nastaw, a się przekonasz Chyba, że chcesz destylować sobie czystą wodę?
- środa, 1 sie 2012, 15:27
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Wódka Krem (mlekówka)
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3818
Re: Wódka Krem (mlekówka)
To na pewno nie jest nalewka farmaceutów, gdyż tam żadnego mleka się nie gotuje. To jakiś inny przepis i jak dla mnie dziwny skoro się pije mleko przegotowane ze spirytusem ale co kto lubi.. A nalewkę farmaceutów polecam, bo pyszna
- sobota, 14 lip 2012, 10:08
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Wstrząsanie nalewki w czasie urlopu
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3796
Re: Wstrząsanie nalewki w czasie urlopu
Myślę, że przez 9 dni nic się nie stanie jak naleweczka będzie stała. Więc spokojnie możesz jechać, a co do oddania innej osobie pod opiekę, to twoja decyzja, gdyż zawsze istnieje możliwość ze ta osoba zakosztuje i wypije ci wszystko w trakcie
- sobota, 7 lip 2012, 23:18
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Dyniówka
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 14063
Re: Dyniówka
Tu macie filmik jak zrobić arbuza http://www.youtube.com/watch?v=_P9YztpU ... re=related, a o dyni pierwszy raz słyszę
- wtorek, 8 maja 2012, 19:29
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: nalewka na orzechach - krzyżacka
- Odpowiedzi: 48
- Odsłony: 32537
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka
O co chodzi z tym, iż po odcedzeniu orzechów, można je zalać miodem i zjeść.. Nie znalazłem innego przepisu jak na orzechy w karmelu, ale je smaży się w piekarniku.. Podajcie jakieś przepisy, bo właśnie tworze ten trunek i będę miał orzechy
- niedziela, 6 maja 2012, 11:38
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12811
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?
Oczywiście. Ilość musisz dobrać doświadczalnie ,ale myślę ,że max 2 małe sztuki na litr. Tutaj nie ma precyzyjnego przepisu.To tak jak z doprawianiem wódki - ile osób tyle różnorodnych rozwiązań nawet w obrębie tego samego przepisu. A rakija to tak jak nasz bimber - tylko ,że poważnie robiona.A jak...
- sobota, 5 maja 2012, 11:01
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12811
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?
Pięknie te wasze trunki się prezentują A co do rakiji to rozumiem, że mają być orzechy pokrojone jeszcze jak są zielone (lipiec) i macerowane? Czy chodzi o całość orzecha z łupinką i tą zieloną skórką wierzchnią?
- piątek, 4 maja 2012, 23:29
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 12811
Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?
Ostatnio w rozmowie ze znajomym zachwalał owy trunek i pytał mnie czy nie byłbym w stanie go zrobić. Zrobić się da, tylko trzeba znać recepturę i bez usilnie kilka godzin szukałem w internecie. Nie poddając się liczę na waszą pomoc Może ktoś coś wie więcej na ten temat?
- sobota, 28 kwie 2012, 19:54
- Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
- Temat: Przedgony i pogony - no, ale... dlaczego wylewać?
- Odpowiedzi: 130
- Odsłony: 151236
Re: Przedgony i pogony - no, ale... dlaczego wylewać?
Wysoki woltaż nie oznacza jeszcze kompletnej czystości, mój spirytus który ma podobny woltaż rozrobiony do 40% pachnie jak to znajomy nazwał "landrynkami" ale to od drożdży
- czwartek, 15 mar 2012, 07:44
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Własne esencje smakowe ... ;)
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 17280
Re: Własne esencje smakowe ... ;)
I właśnie o to chodziło Już wstawiłem swoją esencje dębową.. A na pewno nie lepiej by było macerować to w wyższym stężeniu? Znajomy kiedyś mi radził na spirytusie 95%, a wiem że w nalewkach używa się tylko 60-70% destylat do uwolnienia smaku. Tu też to tak działa?
- wtorek, 13 mar 2012, 21:07
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Własne esencje smakowe ... ;)
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 17280
Re: Własne esencje smakowe ... ;)
Jakiej mocy destylat używasz do robienia tych esencji?
- piątek, 2 mar 2012, 23:44
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Kanister po Petrygo do fermentacji
- Odpowiedzi: 29
- Odsłony: 15684
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji
Szczena mi opadła.. Dzięki kolego za wykładzik co i jak.. Widać całe, życie byłem z tym w błędzie :/ ale przyda mi się to na przyszłość..
- wtorek, 21 lut 2012, 10:11
- Forum: Sprawy Techniczne
- Temat: Kalendarz zbiorów
- Odpowiedzi: 48
- Odsłony: 20641
Re: Kalendarz zbiorów
Fajny pomysł jak najbardziej jestem na TAK, ale jak ktoś często nie wchodzi na AD, to faktycznie lepszy byłby plik exela.
- poniedziałek, 20 lut 2012, 20:53
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Kanister po Petrygo do fermentacji
- Odpowiedzi: 29
- Odsłony: 15684
Re: Kanister po Petrygo do fermentacji
Lepszy już będzie baniak z wody 5l. W petrygo są substancje szkodliwe i trujące, a i jak sam już wspomniałeś, nie wiadomo jaki to plastik. Sam kiedyś nastawiałem w baniaku po wodzie, ale teraz używam beczek na kapustę tanie i pojemne..
- czwartek, 9 lut 2012, 17:20
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Czemu tak mało wyszło i taki słaby bimberek?
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11810
Re: Czemu tak mało wyszło i taki słaby bimberek?
Jak cukru nie ma to klaruj i destyluj, a nie będzie Ci śmierdziało tak drożdżami
Nie dosypuj cukru, ani drożdży. Przecież nastaw już gotowy skoro masz na minusie blg.
Nie dosypuj cukru, ani drożdży. Przecież nastaw już gotowy skoro masz na minusie blg.
- poniedziałek, 9 sty 2012, 07:03
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Moja pierwsza maszyna
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 9874
Re: Moja pierwsza maszyna
Zmień grzanie, taki piecyk elektryczny powoduje duże straty i zwiększa ci się zużycie prądu. Sam miałem taki piecyk, ale po radach zmieniłem na taboret gazowy i wyszło wszystko na +
- czwartek, 22 gru 2011, 21:26
- Forum: Galeria urządzeń do destylacji masowej
- Temat: Na rondzie we Fridrischafen
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 10592
Re: Na rondzie we Fridrischafen
Pewnie przejazdem można sobie zarzucić szybkie destylowanie ale po degustacji już się tam zostanie dłużej niezły widok tak w ogóle
- środa, 30 lis 2011, 23:48
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754181
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Jeśli jutro [czwartek] już całkowicie przerobi mi nastaw, to mogę to spokojnie w sobotę destylować i kolejny raz nastawiać? Ile po przerobieniu nasze drożdże jeszcze żyją?
- czwartek, 10 lis 2011, 22:56
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Aroniowa wódka - aronica.
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 4405
Re: Aroniowa wódka - aronica.
Opisz dokładnie krok po kroku jak zrobiłeś swoja aronice, gdyż ciekawi mnie ten owoc jako surowiec..
- środa, 9 lis 2011, 15:48
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: ABSYNT
- Odpowiedzi: 92
- Odsłony: 107033
Re: ABSYNT
Mój absynt już stracił kolor zielony i jest jakby jasno brązowy , ale w sumie jakoś szybko nie zamierzam go spożywać. Spodziewałem się, że chodź ciutkę będzie lepszy ;p
- wtorek, 8 lis 2011, 10:13
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Prosty destylator na angielskiej ziemi
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4746
Re: Prosty destylator na angielskiej ziemi
W twoim pot stillu na pewno nie ma refluxu Więc nie masz tu co ustawiać czy stabilizować.. Grzejesz i odbierasz alkohol wg schematu do odpowiedniej temperatury.. Ja osobiście pierwszy raz ciągne do 96 stopni..
- poniedziałek, 7 lis 2011, 23:46
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754181
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Właśnie w tym problem, że pastewną będę miał za darmo tyle ze w całości. I wpadłem na pomysł z ta maszynką.. Spróbuje jeszcze, ale skoro tak twierdzisz kolego to już się nastawiam na kupno innej. Ale czy jest jakaś zasadnicza różnica czy nie ma miedzy zwykłą jadalna kukurydza a pastewną wiesz może?
- poniedziałek, 7 lis 2011, 12:02
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754181
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam, wiecie może czy będzie duża różnica (o ile będzie) jeżeli użyje kukurydzy pastewnej, a że będę ją miał w całości to zmiele na maszynce do mięsa i zastosuje wg przepisu?
- niedziela, 6 lis 2011, 11:41
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka z aronii
- Odpowiedzi: 60
- Odsłony: 78867
Re: Nalewka z aronii
A sory nie zmieniłem oryginalnego przepisu z neta, na wykonany przeze mnie. Wiem o fakcie i rzeczywiście w moim wydaniu był to bimber 70% ale w takiej samej ilości jak tego spirytusu w przepisie
- niedziela, 6 lis 2011, 10:35
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Prosty destylator na angielskiej ziemi
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4746
Re: Prosty destylator na angielskiej ziemi
I co z tym szybkowarem? Działasz już? Jakie rezultaty i osiągi? Napisz coś..
- niedziela, 6 lis 2011, 09:57
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka z aronii
- Odpowiedzi: 60
- Odsłony: 78867
Re: Nalewka z aronii
To i ja podam przepis na nalewkę z aronii, która przygotowywałem w tym roku :) SKŁADNIKI: • 2 kg owoców aronii z ogonkami • 0,5 kg cukru • 0,5 l spirytusu PRZYGOTOWANIE: Owoce aronii umyć, pozostawić ogonki. Wygotować je w takiej ilości wody aby pokryła ona owoce. Można wydusić sok w sokowniku lob g...
- poniedziałek, 26 wrz 2011, 17:34
- Forum: Śmietnik
- Temat: Sklep/allegro? A może budować samemu? Opinie i testy.
- Odpowiedzi: 459
- Odsłony: 136335
Re: Sklep/allegro? A może budować samemu? Opinie i testy.
Przecież na aukcji jest schemat działania.
- sobota, 10 wrz 2011, 09:03
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Likier z M&m'sów - jak zrobić?
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 8498
Re: Likier z M&m'sów - jak zrobić?
http://bebzol.com/pl/Przepis-na-skittle ... e.165.html polski opis i miary
Osobiście będę robił to niedługo, bo ciekaw jestem efektu, gdyż skittelsy lubię
Osobiście będę robił to niedługo, bo ciekaw jestem efektu, gdyż skittelsy lubię
- piątek, 9 wrz 2011, 18:59
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 7418
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?
Kolego miałem taki sam problem, za dużo koncentratu, ale cytrynówka mnie uratowała Wystarczył tydzień od zrobienia i smak i zapach był nie do poznania
- niedziela, 17 kwie 2011, 11:45
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Pytanie od nowicjusza.
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7233
Re: Pytanie od nowicjusza.
Dzięki, problem rozwiązałem w prosty sposób.. Wystawiłem na chwile na dwór, wszystko się przepaliło i wróciło na swoje miejsce
- piątek, 15 kwie 2011, 12:34
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Pytanie od nowicjusza.
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7233
Re: Pytanie od nowicjusza.
Panowie pomóżcie.. Kupiłem ten taboret gazowy oczywiście nowy, i po podłączeniu i postawieniu kega na nim kopci się podczas grzania (czarny dym z podstawy pomalowana jest czymś) na większym ogniu.. Jest na to jakiś sposób poza przepaleniem tak, aż się już nie będzie kopcić? Bo w ten czas będę zmuszo...
- niedziela, 3 kwie 2011, 09:33
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Pytanie od nowicjusza.
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7233
Pytanie od nowicjusza.
Panowie, ostatnio złożyłem sprzęt do najprostszej destylacji pot still, mianowicie KEG 30L, piecyk elektryczny 1500W (taki jak na filmiku "roboczy 1" na youtube), spirala chłodząca szklana. Wszystko połączone wężykami sylikonowymi. Już tłumacze w czym problem (?) Wlewam małą ilość nastawu ...