Wspominałem już o tej metodzie, lecz uznałem zagadnienie za na tyle istotne, aby poświęcić mu osobny wątek.
Pisząc najkrócej;
Myk pozwala na uzyskanie maksymalnej ilości aromatu z zacierów niskoprocentowych, np. otrzymanych po zastosowaniu drożdży przeznaczonych do piw pszenicznych. Jak wygląda proces w praktyce?
1. Sporządzamy zacier strawny dla słabszych grzybków, czyt. charakteryzujących się małą tolerancją na stężenie etanolu. Blg musi być odpowiednio niskie, aby zdołały przerobić możliwie dużo cukrów. Im głębiej zdołają odfermentować, tym dla gorzelnika lepiej, bowiem, w przeciwieństwie do warzenia piwa, cukry niefermentowalne na smak produktu nie wpływają.
Powstał zatem zacier, który ma dać 7% etanolu.
2. Po skończonej pracy drożdży przepędzamy połowę, tzw. na surówkę, czyli typowy odpęd. Nie odbieramy przedgonu, a najbardziej zależy nam na zachowaniu nut smakowych i zapachowych. Destylacja prosta, w założeniu alembikowa, sprawdzi się tu, tym lepiej, im więcej charakteru surowca wyciągnie. Nie posiadam alembika, dlatego używam, w jego zastępstwie, puszki ginowej. Zdaje egzamin, w mojej subiektywnej opinii, celująco.
Tu mała uwaga. Jeżeli ktoś zechce powtórzyć moje eksperymenty, szczerze doradzam przetestować wariant pt. miedziane sprężynki w puszce. Modyfikują samogon. Jednym ta zmiana pasuje, innym wręcz przeciwnie, wiadomo, kwestia gustu, ale sprawdzić warto.
3. Do kotła wlać drugą partię towaru, dolać surówkę ze słoja i przeprowadzić proces na kolumnie. Preferuję metodę smakową, którą pozwoliłem sobie nazwać 1,5.
Odbieram przedgon i wyłączam sprzęt. Czekam, aż kolumna ostygnie, żeby zgromadzony w niej spiryt powrócił do kotła. Następnie całkowicie odkręcam kranik odbioru. Bimber uzyskuję na otwartym zaworze a prędkość kapania reguluję mocą grzania. Staram się, aby kapało dosyć wolno.
Zaznaczam, dopiero zacząłem zgłębiać tajniki łiskacza zagęszczonego. Oczywiście oczekuję na odzew bimbrowniczej braci. Co sądzicie w ogóle o tej idei?
Łiskacz zagęszczony, czyli metoda na zaciery niskoprocentowe.
Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik