Likier Słony karmel

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:

Post autor: arTii »

Właśnie opracowałem przepis - wykonałem i jak dla mnie jest rewelacja.
Oczywiście ja nie umiem zrobić mało :D

Likier Słony Karmel

Składniki
  • 1kg cukru
  • 1l wody
  • 2l śmietanki 30%
  • Około 25g soli
  • Spirytus 96% - 800ml
Przygotowanie
  • Do garnka wsypać cukier i powoli mieszając na niedużym ogniu skarmelizować go
  • Gdy osiągnie brązowy kolor i rozpuści się w całości dodać powoli wodę ciągle mieszając (uwaga – woda będzie gwałtownie odparowywała!!! Ryzyko poparzenia), gotować jeszcze przez chwilę aż całość karmelu się rozpuści.
  • Dodać śmietankę i sól i gotować jeszcze przez chwilę w celu odparowania części wody
  • Po ostudzeniu powoli dodawać spirytus ciągle mieszając.
Mile widziana konstruktywna modyfikacja przepisu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 kwie 2019, 15:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: Dwaid »

Z chęcią spróbuję, ostatnio miałem okazję spróbować krupnika słony karmel i był całkiem spoko :)
Ale na próbę na pewno zrobię mniej, maksymalnie z połowy przepisu :)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: .Gacek »

Cześć.
Bardzo lubię rosyjską / łotewską wódkę Stolichnaya stoli salted caramel. Niestety cena 0,7 to od 59 zł w promocji po 69 zł w cenie regularnej, a to dla mnie niestety drogo. Zacząłem szukać zaprawek ale nigdzie takiej nie znalazłem. Wilton miał w swojej ofercie ten aromat do artykułów spożywczych w cenie ok 40 zł, chyba nr artykułu 604-290 ale w hurtowniach jest go brak. Ja na chwilę obecną wrzucam do garnka cukier i przykrywam go delikatnie wodą aby był delikatnie wilgotny ale nie zalany całkowicie. Podgrzewam delikatnie rondelek ale nie przypalam go bo złapie kolor. Kiedy już mam takie gęściwo niczym klej dorzucam szczyptę soli takiej grubej jak kawałki pokruszonego betonu, himalajskiej lekko różowej. Jest taka w Piotrze i Pawle kosztuje chyba 11 zł za pół kilo. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane biorę kawałeczek na łyżeczkę i rozpuszczam w szklance wody.... jeżeli mi smakuje to ok. Jeżeli nie, dodaje znowu szczyptę soli i próbuję. Trzeba uważać bo bardzo łatwo przesadzić z solą.
Jednak nie jest to ten sam oryginalny smak...
Mieszać z destylatem według własnych upodobań, kolor bezbarwny, lekko opalizujący ☺
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Likier Słony karmel

Post autor: arTii »

@.Gacek - zgadza się - łatwo przesolić :) Ale ja lubię słone
Dwaid pisze: zrobię mniej, maksymalnie z połowy przepisu
Może faktycznie na początek daj mniej soli - ja lubię słone, ale nie każdemu to musi odpowiadać.
Niemniej to jest mój autorski przepis - nie znalazłem "na szybko" przepisu na taki likier, a prawdę mówiąc, to zainspirowała mnie w sklepie butelka Krupniku :D
Po rozlaniu do butelek mój likier dzisiaj wygląda tak:
20190410_074501.jpg
Smakuje tez nieźle, ale tylko łyżkę oblizałem :D Trzeba będzie dzisiaj niestety samochodem jeździć...
A po lewej nieśmiało wyglądają buteleczki ze śmietankówką :mrgreen: którą z kolei zostałem zainspirowany przez kolegę który mi przywiózł "oryginalną" śmietankówkę z Oleśna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 10 kwie 2019, 07:53 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: Dwaid »

arTii pisze: A po lewej nieśmiało wyglądają buteleczki ze śmietankówką :mrgreen: którą z kolei zostałem zainspirowany przez kolegę który mi przywiózł "oryginalną" śmietankówkę z Oleśna.
Ja jestem bardzo ciekawy jak smakuje ta oryginalna, czasami w pracy przejeżdżam przez Olesno, ale nigdy nie pamiętam o tym by się zatrzymać po nią :)
Nie mniej postanowiłem zrobić własną i wyszła bardzo dobra, dodałem jeszcze odrobinę prawdziwej wanilii, ziarenka dały ładny efekt wizualny w białym likierze, no i podkręciły fajnie smak :)

RobertTillett84
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 10 sty 2020, 11:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Re: Likier Słony karmel

Post autor: RobertTillett84 »

O rany, ale znalezisko! Dzięki za przepis - na pewno wypróbuję. Uwielbiam słony karmel, ale o likierze jeszcze nie słyszałem :)

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Likier Słony karmel

Post autor: arTii »

Tylko naprawdę ostrożnie z solą!!!
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Robert09
100
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: Robert09 »

A jak długo takie likiery "śmietanowe" mogą sobie stać ? Czy są one do szybkiego spożycia?

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Likier Słony karmel

Post autor: arTii »

W lodówce 2-3 miesiące. W temp. Pokojowej do miesiaca
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: adamus1 »

Czy nie lepiej mleczko skondensowane niesłodzone ? ( nie rozwarstwia się tak)
I czy do nalewek nie lepiej dodawać rozpuszczony już alkohol?
Awatar użytkownika

Ikceter
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 15 sty 2020, 16:30
Krótko o sobie: Ciągle w ruchu.
Ulubiony Alkohol: Alkohol Bimbrolowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Likier Słony karmel

Post autor: Ikceter »

Autor napisał: "rewelacja". Jak najbardziej zgadzam się! :freak:
Wykonałem przepis dokładnie tak jak napisano, z pełną dbałością o szczegóły i fakt, jest rewelacja. Wszystkie 'kupne' likiery mogą się schować. Jest moc :respect:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
produkować / wytwarzać / pędzić samogon • pić / chlać samogon • upić się / urżnąć się samogonem • butelka / flaszka / szklanka / łyk samogonu • zapach
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: Erazer »

Tak na oko, to ile wychodzi tego likieru w proporcjach z podanego przepisu i jaką ma moc?

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Likier Słony karmel

Post autor: arTii »

Przecież to prosto policzyć...
1kg cukru=0,6l
1l wody = 1l
2l śmietanki = 2l
800ml alkoholu = 0,8l
teraz tylko zsumować i masz gotowe ile wychodzi. Moc tez można łatwo policzyć...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: zaradek »

Naszło mnie na 'deserek'. Czekam na wystudzenie mieszanki. Na próbę zrobiłem 1/10 całego przepisu, ale już widzę (po oblizaniu łyżki), że powinienem przygotować więcej ;-)

EDIT: jak bardzo to trzeba zredukować? Z mojej wyliczonej objętości (składniki bez redukowania) 440ml wyszło tego ok 250ml - to tak ma być?
W smaku pyszny, ale ciut za dużo osoliłem (albo za bardzo zredukowałem) - chociaż żonie smakuje.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 kwie 2020, 18:17 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Likier Słony karmel

Post autor: Mrzon »

Witam
Robiłem ostatnio likierek z przepisu z jednego bloga ale finalnie wyszedł mi Baileys o dziwo niezły, po czym zobaczyłem ten przepis i w dn. dzisiejszym wykonałem zmiana jedynie w ilości spirytusu zmniejszyłem do 600ml tak LP stwierdziła że lepiej więc nie będę dyskutował :)
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pi ... 0691342650
Dzięki i Pozdrawiam
Maciej
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: organoleptyk »

5 groszy ode mnie. Śmietankę dawajcie KONIECZNIE BEZ karagenu (trucizna!). Sól himalajska ewentualnie nasza kamienna, absolutnie kuchenna (ta bardzo, bardzo drobna). Likiery dojrzewają szybko. Smacznego!
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 15:09 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: zaradek »

arTii pisze:Przecież to prosto policzyć...
1kg cukru=0,6l
1l wody = 1l
2l śmietanki = 2l
800ml alkoholu = 0,8l
teraz tylko zsumować i masz gotowe ile wychodzi. Moc tez można łatwo policzyć...
Ogólnie miałbyś rację, gdybyś założył, że woda Ci nie odparuje - wtedy masz jakieś 4,4l o mocy 17% (objętościowo).
W przepisie napisałeś, że trzeba trochę wspomnianej wody się pozbyć.

Także i ja podbijam pytanie - ile objętości wychodzi z tego przepisu?
Mi na 1/10 przepisu wyszło 0,25l - obstawiam, że za bardzo zredukowałem mieszaninę.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Likier Słony karmel

Post autor: arTii »

Ale to wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz zredukować :)
Ja o prostu chwile pogotowałem i koniec.
Wyszło kilka butelek - jakoś nawet nie przyszło mi do głowy zastanawiać się ile mi tego wyjdzie. Ale wyszło raczej około blisko 4l
Na zdjęciu zresztą widać 4 butelki 0,7 + butelka 0,5 co daje już 3,3l. Nie miałem więcej butelek z luksusowej, a do zdjęcia nie chciałem wystawiać innych (poza tym skoro wszystkie są pełne, to jakies niepełne też musiały być), więc obstawiam minimum 3,8l
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: zaradek »

Dzięki! Czyli przegiąłem i jest za gęste (a co za tym idzie - i za słone i za mocne (to ostatnie nie jest za dużą przeszkodą :) )).
W weekend pewnie zrobię kolejne podejście, bo smak jest ekstra!
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Likier Słony karmel

Post autor: arTii »

Cieszę się że mój autorski przepis się podoba.
Jako wskazówki - spróbuj dać 1/4 soli co w przepisie, a później po trochę dodawać smakując czy już dość. Ja ogólnie lubię słone, ale nie każdy musi :)
Można też zamiast śmietanki dać mleko skondensowane niesłodzone. Też daje dobre rezultaty. Ewentualnie pomieszać pół na pół...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: Erazer »

Cukier brązowy trzcinowy się nada do skarmelizowania i do nalewki? Czy najlepiej się sprawdzi zwykły biały??

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Likier Słony karmel

Post autor: zaradek »

arTii pisze: Jako wskazówki - spróbuj dać 1/4 soli co w przepisie, a później po trochę dodawać smakując czy już dość. Ja ogólnie lubię słone, ale nie każdy musi :)
Tak robiłem - ale smakowałem przed redukcją - było idealne. Po redukcji (za dużej) - mega słone ;) (ale nadal dobre).
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”