Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
arTii
850
Posty: 874
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Likier Słony karmel

Postautor: arTii » wtorek, 9 kwie 2019, 20:30

Właśnie opracowałem przepis - wykonałem i jak dla mnie jest rewelacja.
Oczywiście ja nie umiem zrobić mało :D

Likier Słony Karmel

Składniki
  • 1kg cukru
  • 1l wody
  • 2l śmietanki 30%
  • Około 25g soli
  • Spirytus 96% - 800ml
Przygotowanie
  • Do garnka wsypać cukier i powoli mieszając na niedużym ogniu skarmelizować go
  • Gdy osiągnie brązowy kolor i rozpuści się w całości dodać powoli wodę ciągle mieszając (uwaga – woda będzie gwałtownie odparowywała!!! Ryzyko poparzenia), gotować jeszcze przez chwilę aż całość karmelu się rozpuści.
  • Dodać śmietankę i sól i gotować jeszcze przez chwilę w celu odparowania części wody
  • Po ostudzeniu powoli dodawać spirytus ciągle mieszając.

Mile widziana konstruktywna modyfikacja przepisu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 kwie 2019, 14:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: Dwaid » wtorek, 9 kwie 2019, 20:55

Z chęcią spróbuję, ostatnio miałem okazję spróbować krupnika słony karmel i był całkiem spoko :)
Ale na próbę na pewno zrobię mniej, maksymalnie z połowy przepisu :)

Online
Awatar użytkownika

.Gacek
1350
Posty: 1358
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: .Gacek » wtorek, 9 kwie 2019, 21:30

Cześć.
Bardzo lubię rosyjską / łotewską wódkę Stolichnaya stoli salted caramel. Niestety cena 0,7 to od 59 zł w promocji po 69 zł w cenie regularnej, a to dla mnie niestety drogo. Zacząłem szukać zaprawek ale nigdzie takiej nie znalazłem. Wilton miał w swojej ofercie ten aromat do artykułów spożywczych w cenie ok 40 zł, chyba nr artykułu 604-290 ale w hurtowniach jest go brak. Ja na chwilę obecną wrzucam do garnka cukier i przykrywam go delikatnie wodą aby był delikatnie wilgotny ale nie zalany całkowicie. Podgrzewam delikatnie rondelek ale nie przypalam go bo złapie kolor. Kiedy już mam takie gęściwo niczym klej dorzucam szczyptę soli takiej grubej jak kawałki pokruszonego betonu, himalajskiej lekko różowej. Jest taka w Piotrze i Pawle kosztuje chyba 11 zł za pół kilo. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane biorę kawałeczek na łyżeczkę i rozpuszczam w szklance wody.... jeżeli mi smakuje to ok. Jeżeli nie, dodaje znowu szczyptę soli i próbuję. Trzeba uważać bo bardzo łatwo przesadzić z solą.
Jednak nie jest to ten sam oryginalny smak...
Mieszać z destylatem według własnych upodobań, kolor bezbarwny, lekko opalizujący ☺
Pozdrawiam Gacek.


Autor tematu
arTii
850
Posty: 874
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: arTii » środa, 10 kwie 2019, 06:48

@.Gacek - zgadza się - łatwo przesolić :) Ale ja lubię słone
Dwaid pisze: zrobię mniej, maksymalnie z połowy przepisu

Może faktycznie na początek daj mniej soli - ja lubię słone, ale nie każdemu to musi odpowiadać.
Niemniej to jest mój autorski przepis - nie znalazłem "na szybko" przepisu na taki likier, a prawdę mówiąc, to zainspirowała mnie w sklepie butelka Krupniku :D
Po rozlaniu do butelek mój likier dzisiaj wygląda tak:
20190410_074501.jpg

Smakuje tez nieźle, ale tylko łyżkę oblizałem :D Trzeba będzie dzisiaj niestety samochodem jeździć...
A po lewej nieśmiało wyglądają buteleczki ze śmietankówką :mrgreen: którą z kolei zostałem zainspirowany przez kolegę który mi przywiózł "oryginalną" śmietankówkę z Oleśna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 10 kwie 2019, 06:53 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: Dwaid » niedziela, 25 sie 2019, 09:35

arTii pisze:A po lewej nieśmiało wyglądają buteleczki ze śmietankówką :mrgreen: którą z kolei zostałem zainspirowany przez kolegę który mi przywiózł "oryginalną" śmietankówkę z Oleśna.


Ja jestem bardzo ciekawy jak smakuje ta oryginalna, czasami w pracy przejeżdżam przez Olesno, ale nigdy nie pamiętam o tym by się zatrzymać po nią :)
Nie mniej postanowiłem zrobić własną i wyszła bardzo dobra, dodałem jeszcze odrobinę prawdziwej wanilii, ziarenka dały ładny efekt wizualny w białym likierze, no i podkręciły fajnie smak :)


RobertTillett84
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 10 sty 2020, 11:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: RobertTillett84 » piątek, 10 sty 2020, 11:31

O rany, ale znalezisko! Dzięki za przepis - na pewno wypróbuję. Uwielbiam słony karmel, ale o likierze jeszcze nie słyszałem :)


Autor tematu
arTii
850
Posty: 874
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: arTii » piątek, 10 sty 2020, 13:05

Tylko naprawdę ostrożnie z solą!!!
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Robert09
50
Posty: 80
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: Robert09 » piątek, 10 sty 2020, 17:24

A jak długo takie likiery "śmietanowe" mogą sobie stać ? Czy są one do szybkiego spożycia?


Autor tematu
arTii
850
Posty: 874
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: arTii » sobota, 11 sty 2020, 17:25

W lodówce 2-3 miesiące. W temp. Pokojowej do miesiaca
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


adamus1
100
Posty: 106
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: adamus1 » środa, 19 lut 2020, 15:48

Czy nie lepiej mleczko skondensowane niesłodzone ? ( nie rozwarstwia się tak)
I czy do nalewek nie lepiej dodawać rozpuszczony już alkohol?

Awatar użytkownika

Ikceter
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 15 sty 2020, 16:30
Krótko o sobie: Ciągle w ruchu.
Ulubiony Alkohol: Alkohol Bimbrolowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: Ikceter » czwartek, 20 lut 2020, 16:59

Autor napisał: "rewelacja". Jak najbardziej zgadzam się! :freak:
Wykonałem przepis dokładnie tak jak napisano, z pełną dbałością o szczegóły i fakt, jest rewelacja. Wszystkie 'kupne' likiery mogą się schować. Jest moc :respect:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
produkować / wytwarzać / pędzić samogon • pić / chlać samogon • upić się / urżnąć się samogonem • butelka / flaszka / szklanka / łyk samogonu • zapach

Awatar użytkownika

Erazer
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: Erazer » czwartek, 20 lut 2020, 21:48

Tak na oko, to ile wychodzi tego likieru w proporcjach z podanego przepisu i jaką ma moc?


Autor tematu
arTii
850
Posty: 874
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Likier Słony karmel

Postautor: arTii » piątek, 21 lut 2020, 06:17

Przecież to prosto policzyć...
1kg cukru=0,6l
1l wody = 1l
2l śmietanki = 2l
800ml alkoholu = 0,8l
teraz tylko zsumować i masz gotowe ile wychodzi. Moc tez można łatwo policzyć...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości