Likier kawowy polecam

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Spróbuj wlać alkohol do gorącego (65-80*C) mleka z dodatkami następnym razem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Abalka
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 31 lip 2013, 08:28
Podziękował: 2 razy
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: Abalka »

Ja zrobiłem identycznie tylko kawę (rozpuszczalną) rozpuściłem w lekko gotującym się mleku, zrobiłem identycznie jak w przepisie tytułowym na mleku, które pokazałem stronę wcześniej. Żadnego rozwarstwienia.

t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: t1o9m8e6k »

Zrobię tak: Rozpuszczę najpierw cukier i cukier wanilinowy, a do lekko gotującego wsypię kawę. Po zagotowaniu jak osiągnie 65-80 stopni wleję %%%.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Abalka
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 31 lip 2013, 08:28
Podziękował: 2 razy
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: Abalka »

Ale kombinujesz :) Pozostaw mleko to wystygnięcia w temperaturze pokojowej i dolej %. Pamiętaj o wcześniejszym dodaniu kakao. Naprawdę drugiej Ameryki nie odkryjesz :D
Awatar użytkownika

Marcin.U
50
Posty: 99
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: Marcin.U »

Hmm ekspertem nie jestem ale wydaje mi się, że przy takich nalewkach ważne jest aby alkohol wlewać powoli i ciągle mieszając. Pewnie tak właśnie robisz, ale warto to jednak wyraźnie zaznaczyć :)
Awatar użytkownika

Bimbel
50
Posty: 84
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: Bimbel »

Tak zachwalacie ten likier, że dobrze wpływa na żony to i ja muszę go zrobić :)

t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: t1o9m8e6k »

Marcinie.U, każda podpowiedź jest dla mnie ważna. Już bardzo długo zmagam się z problemem rozwarstwienia, że czasem to już nawet nie chce mi się sprawdzać w regale gdzie stoi likier bo i tak wiem, że rozwarstwiło :D Przy następnej próbie w ruch pójdzie mieszadło i ktoś do pomocy żeby powoli wlewał mi procenty do gara :D
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
Awatar użytkownika

Marcin.U
50
Posty: 99
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: Marcin.U »

Wystarczy chyba zwykła łyżka i dwie, własne ręce :P Chyba, że duże ilości robisz.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: Trener »

mydlo pisze:Składniki 4 puszki mleka kandyzowanego niesłodzonego
Chyba skondensowanego?... No ale każdy wie o co chodzi ;)

Robiąc tę ambrozję, przypomniały mi się smaki dzieciństwa :D Mleko z rozpuszczonym cukrem to po prostu smak mleka z tubki z dzieciństwa... Uwielbiałem je :odlot: A z dodatkiem kakao, to po prostu mleko kakaowe z tej samej tubki :ok: Mógłbym to pić nawet bez alkoholu :poklon;
Jak na ironię, z całego tego równania wywaliłbym kawę. W mojej ocenie zaburzyła smaki dzieciństwa ;) Na przyszłość zrobię to jeszcze raz bez niej :) Problem stanowi również kwestia kakao. Nie chciało się do końca rozpuścić i gdzieniegdzie można trafić na maleńkie grudki. Rada na przyszłość - lepiej kakao rozrobić osobno w mleku w małym dzbanku lub szklance i potem dolać do reszty.
Choć naturalnie kobieta zachwycona i jej koleżanki z pracy również :ok:
:klaszcze: dla autora przepisu :)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: t1o9m8e6k »

Zrobiłem dzisiaj likier po raz kolejny. Zagotowałem mleko w którym rozpuściłem cukier, cukier wanilinowy i kawę. Do dobrze ciepłego wlałem %%%, ale mocniejsze niż poprzednim razem. Efekty? Aż szkoda pisać. Już dawno nie widziałem żeby rozwarstwiła się tak paskudnie.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: Trener »

Moim zdaniem Twój problem zniknie, gdy zamiast 85% zaczniesz lać 96%. Wlałem połówkę czystego spirytusu do już całkowicie wystudzonego mleka z rozpuszczonymi dodatkami i nie mam absolutnie żadnych rozwarstwień. Przypuszczam, że woda ma całkowicie inną gęstość niż reszta składników. Do tego nie miesza się z tłuszczami, ani ich nie rozpuszcza. Wyeliminuj wodę i będzie spokój.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: gr000by »

O wodzie pisałem już na samym początku, żeby ją wyeliminować jak najszybciej, takie trunki robi się na mleku z dodatkami i spirytusie. Może i wyjdzie mocniejsze, ale można to obejść, dodając mleka (nawet zwykłego z kartonu) zamiast wody - na pewno to będzie lepsze rozwiązanie niż dodawanie wody.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

barti23
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 29 lip 2011, 19:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: sex on the beach
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: UK
Podziękował: 6 razy
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: barti23 »

Witam Serdecznie.

Mój sprawdzony przepis to:

350 ml spirytusu
3 Masy kajmakowe
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ja używam Carte Noire
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dr Oetker
2 łyżeczki cukru trzcinowego

Mieszam kawę z cukrem i kakao. Zalewam ciepłym mlekiem do pół szklanki i mieszam dobrze do rozpuszczenia. Masę kajmakową przekładam do garnka ok 5l i podgrzewam do upłynnienia. Dodaję kawę z cukrem i mlekiem i miksuje mikserem na równa masę. Następnie studzę do temperatury pokojowej i powoli dodaje spirytus. Wychodzi 19% likier w ilości ok 1,8L. Ja z tego robię 2 razy 0,7 do piwnicy i 0,4 na bieżąca konsumpcję małżonki.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: Trener »

Jednak mleko zagęszczone, zagęszczonemu nierówne.
Od jakiegoś czasu robię ten likier na mleku zagęszczonym w kartonikach 500 gramowych, a że schodzi jak woda, więc robię go dość często. Niestety gotowe wyroby na tym mleku strasznie się rozwarstwiają. Za pierwszym razem myślałem, że to felerna partia, ale potem dla pewności kupowałem je w różnych miejscach i różnych przedziałach czasowych.
Gdy ten sam likier robiłem na mleku zamkniętym w mniejszych kartonikach, tego problemu nie było. Widać oszczędność nie zawsze się opłaca.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

malwinka
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 21 sty 2015, 16:41
Podziękował: 1 raz
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: malwinka »

Ja robiłam jeszcze inaczej tylko, że jedynie barwiłam bimber ziarnami kawy. Wrzuciłam kilkanaście do butelki i tak stało dluższy czas. Kolor i zapach miało ładny, smak podobno też. Sama nie próbowałam bo nie pije ale pijący mnie pochwalili :-)

genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Likier kawowy polecam

Post autor: genas.1970 »

E tam...Malwinka, a co mieli mówić, musisz zacząć próbować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”