Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

marcin22
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2011, 19:52
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: marcin22 » niedziela, 6 lis 2011, 08:31

Smak rewelacyjny :D ,osobiscie dodalem 0,9 kg cukru ale mysle ze 0.8 kg w zupelnosci wystarczy.
Alkohol to twoj wrog wiec lej go w morde.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

janus76
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 12 paź 2011, 18:46
Krótko o sobie: Picie wódki jest to wprowadzanie baśniowego elementu do rzeczywistości
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: janus76 » wtorek, 20 gru 2011, 22:25

Witam kolegów.

Zrobiłem według przepisu kolegi Mydlo, ale dodałem tylko 3 łyżki cukru i myślę że o 2 za dużo. Faktycznie pycha – moja wytrąbiła od razu pół butelki i życie stało się piękniejsze :D – ona śpi, ja mam spokój .
Naprawdę polecam, tylko delikatnie z tym cukrem.
Ostatnio zmieniony środa, 21 gru 2011, 21:24 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.

Awatar użytkownika

Wilk
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 25 wrz 2011, 18:34
Ulubiony Alkohol: Mojej Produkcji
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Śląskie
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: Wilk » czwartek, 2 lut 2012, 16:58

Kusiliście, kusiliście i skusiliście ;)

Likier powstał dokładnie wg przepisu kolegi @mydlo i muszę przyznać że się spisał...
Wszystkie domowniczki zachwycone :odlot:
No i oczywiście z podziwem podchodzą do mojego hobby :D
Jeśli ktoś szuka słodziuteńkiego trunku dla płci pięknej lub też jest zwolennikiem takich "ulipków" to wart polecenia.

Pozdrawiam
JEST NIKIM TEN CO NIE ULEPSZA ŚWIATA

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: Wald » środa, 8 lut 2012, 09:46

O ile z reguły trzymam się przepisu, lub wybieram z kilku to co może dać najlepsze efekty, tak tym razem pojechałem po łatwości. I tak oto wziąłem:
2 kilogramowe puszki masy krówkowej kajmak,
1 czekoladę gorzką, chyba 92%,
4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej,
1/3 litra wrzątku, do rozpuszczenia kawy
podwójny cukier waniliowy
2/3 litra C2H5OH zagęszczonego do 95%
Połowica kawę i potem w niej czekoladę rozpuściła, ja wszystko mikserem wymieszałem i gotowe. :ok: Smak rewelacyjny, tylu pochwał jeszcze nie słyszałem (szczególnie od dziewczynek ;) ). Dzięki za pomysł :poklon; . Połowa z degustatorów chętnie by szklankę mleka lub kawy dolało, ale małżonka powiedziała że taką gównianą lurę to w sklepie kupić można, a nam zacny trunek wyszedł. Zostawiłem więc jak wyszło, bo i dziecię moje chwali jakość dookoła.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

JerzyP
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 16 maja 2012, 20:15
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: JerzyP » wtorek, 24 lip 2012, 08:02

Zrobiłem według przepisu z pierwszego postu. Następnym razem dam trochę mniej cukru, ale i tak rewelacja :D :poklon;


tomhas
200
Posty: 239
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: tomhas » wtorek, 18 gru 2012, 23:36

Czy wam osadza się na dnie kakao?
U mnie powstaje na dnie ciemna warstwa, tak jakby kakao.

Awatar użytkownika

Marcin.U
50
Posty: 99
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: Marcin.U » środa, 19 gru 2012, 09:03

Ja ostatnio postanowiłem maksymalnie uprościć przepis na likier kawowy i zrobiłem tak:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 0,5 l wódki 40% (oczywiście z czystego rektyfikatu)
- ok 100-150 ml wody

W 100 ml ciepłej wody rozpuścić kawę. Wymieszać kawę z mlekiem, a następnie z wódką. W razie potrzeby uzupełnić wodą do objętości 1 l. Odstawić na bliżej nieokreślony czas do lodówki. Piszę o lodówce bo nie mam pewności czy poza nią likier się nie zepsuje.

Według mnie i kilku pań, które próbowały, w takich właśnie proporcjach likier wychodzi tak akurat w konsystencji i zawartości cukru, alkoholu i kawy. Warto porównać jak likier smakuje schłodzony i w temp. pokojowej. Na mój gust temp. pokojowa wygrywa.
Myślę że można by dodać do tego wanilii, ale jeszcze nie próbowałem.

Jeśli ktoś lubi takie słodkie, lekkie trunki to myślę, że ten zestaw puszki mleka słodzonego i 0,5 l wódki można traktować jako podstawę do wszelkich wariacji smakowych. Jak to mówią sky is the limit.


barthead
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 12 paź 2012, 09:29
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: barthead » środa, 19 gru 2012, 17:22

Nie piszcie proszę X paczek cukru waniliowego, bo takiego w paczkach nie sprzedają, sprzedają za to sztuczne świństwo WANILINOWE (proponuję przeczytać z paczki literka po literce), ale cukier waniliowy można prosto zrobić - do słoika wsypać np 0,5 cukru i włożyć laskę wanilii. po 2 -3 dniach mamy prawdziwy cukier WANILIOWY a nie waniLinowy.
W przepisach na likier był tylko 1 post z laską wanilii, reszta za sztucznym cukrem.
Dodajcie ten prawdziwy cukier przez siebie zrobiony lub dodajcie na jakiś czas laskę wanilii i wtedy pochwalcie się tym co mówili degustatorzy.

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: klodek4 » środa, 19 gru 2012, 18:33

Mała różnica, a jakże wielka :mrgreen:


tomhas
200
Posty: 239
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: tomhas » środa, 19 gru 2012, 19:37

można też w torebkach kupić cukier waniliowy
Obrazek

Awatar użytkownika

Marcin.U
50
Posty: 99
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: Marcin.U » czwartek, 20 gru 2012, 14:27

Ja akurat używam nalewu na wanilię wg. Cieślaka czyli w skrócie: 2 laski wanilii rozdrobnić i zalać spirytusem o mocy 70% w ilości 75 ml, macerować 2-3 tygodnie. Po tym czasie ciecz zlać znad wanilii do buteleczki, a wanilię zalać drugi raz spirytusem o mocy 60% w ilości 40-50 ml. Maceracja znowu 2-3 tygodnie, zlanie i połączenie dwóch nalewów. Powstaje bardzo aromatyczna esencja którą wg. autora należy dodawać w ilości 3-4 ml na 1 l wódki. Malutko ale potwierdzam, że taka ilość wystarcza.


barthead
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 12 paź 2012, 09:29
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: barthead » czwartek, 20 gru 2012, 19:00

Zwracam honor tym którzy używają (bo mają dostep) prawdziwego kupnego cukru waniliowego, mieszkam w takiej dziurze (miasto ok 50 tys) że go nie ma. Robię sam. A do likieru używam zaczarowanego wanilią spirytusu , na 2 -3 dni przed mieszaniem do spirytu wkładam przeciętą wzdłóż laskę - wanilii oczywiście.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1342
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: mtx » czwartek, 20 gru 2012, 20:29

Zwracam honor tym którzy używają (bo mają dostep) prawdziwego kupnego cukru waniliowego, mieszkam w takiej dziurze (miasto ok 50 tys) że go nie ma.

A może szukać sie nie chciało? Bo u mnie w dziurze około 17tyś w prawie każdym sklepie można kupić cukier
waniliowy (nie wanilinowy) ;)
A do likieru używam zaczarowanego wanilią spirytusu , na 2 -3 dni przed mieszaniem do spirytu wkładam przeciętą wzdłóż laskę - wanilii oczywiście.

To tym bardziej dziwne, wanilie w laskach możesz kupić, a zwykłego cukru waniliowego nie ma? ;) - no spoko :mrgreen:


Biorgul
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 20:46
Ulubiony Alkohol: JD
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: Biorgul » sobota, 22 gru 2012, 22:09

Panowie, Kolega pisze ze zona bedzie zadowolona, a przynajmniej nie moja ktorej kawowa podrzucam caly czas. Ja uzywam kawy palonej calej nie mielonej. Zalewana jest "w" 80%. Mocnieszy aromat, piekna sprawa, a zageszczm Cukrami gotowymi do tego celu. Rewelacja.

Tak widzi to moderator przy akceptacji. Ręce opadają.
Masz trzy dni żeby to poprawić.
Jakos lubie gotowac, caly dzien przy garach potrafie stac..


Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 16:34
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: Pakulek » poniedziałek, 25 lut 2013, 19:54

Powiedzcie koledzy, czy na urobku 80% z pot stilla po podwójnej destylacji też wyjdzie ten likierek? ;)
Nie chcę zniechęcić swojej kobiety bo z tego co czytacie likier wart grzechu :twisted:
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4998
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 25 lut 2013, 20:05

Jak najbardziej, tylko potrzebuje dłuższego czasu, żeby się ułożyć...Min. pół roku, a im dłużej tym lepiej, gdyż aromaty i posmaki typowe dla destylatów Pot-Still'owych potrafią jeszcze długo dominować w nalewce. To coś tak jak z owocówkami.


Makus1
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 30 sty 2013, 01:02
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: Makus1 » piątek, 1 mar 2013, 11:30

LIKIER KAWOWY
Składniki - 50 ml gorącej wody,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego oraz
~`100 do 150 ml wódki albo odpowiednio spirytusu.
Kawę rozpuszczasz w wodzie w szejkerze, wlewasz mleko, wódkę albo spirytus (jest gęściejsze) i wszystko mieszasz. Jak za gęste można rozcieńczyć zwykłym mlekiem!!!
Likier polecam bardzo smaczny i super nadaje się na prezent, a także jak mają niespodziewani goście wpaść za 10 minut. My mamy coś mocniejszego, a dziewczyny się zajmą tym likierem i na pewno nie będą nam marudzić :D Muszę przyznać, że w 3 minuty można zrobić coś pysznego, a i sam do kawy czasem kieliszek lubię wysiorbać tego.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 mar 2013, 11:51 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.


Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 16:34
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: Pakulek » wtorek, 12 mar 2013, 19:57

...4 puszki mleka kandyzowanego...
U mnie puszek nie ma. Ale jest mleko w malych kartonikach - 400ml na których jest napisane: mleko kandyzowane niesłodzone.
Czuje przez karton, że jest dość rzadkie. Czy te wasze mleko jest gęste?
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer


tomhas
200
Posty: 239
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: tomhas » wtorek, 12 mar 2013, 20:02

też kupowałem w kartonikach, jest OK

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Likier kawowy polecam

Postautor: Wald » piątek, 15 mar 2013, 11:49

Pakulek pisze: Czy te wasze mleko jest gęste?
Nie, ale po gotowaniu przez kilka godzin (w puszce) gęstnieje, było: post22799.html#p22799 .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość