-
Autor tematu - Posty: 13
- Krótko o sobie: Średniak po ogólniaku
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Legalna produkcja - warto?
Chciałem się spytać w tym temacie czy ktoś z Was prowadzi legalną produkcję czystego etanolu na wódkę lub bimbru i mógłby się podzielić jak uruchomić taki biznesik? Taka domowa mikro działalność jednoosobowa choćby na 1 kolumnie i sprzedaż własnego wyrobu ,, w koło komina''.
Czy ktoś może analizował takie przedsięwzięcie?
Czy ktoś może analizował takie przedsięwzięcie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 sty 2021, 11:27 przez Elyten♥, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
-
Autor tematu - Posty: 13
- Krótko o sobie: Średniak po ogólniaku
- Załączniki
Re: Legalna produkcja - warto?
Oczywiście chodzi o etanol
Już poprawiam 

-
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Załączniki
Całkiem serio - jeśli masz 1kk PLN na start plus 2lata czasu, to działaj. Jeśli nie masz, porzuć temat.
1kk to koszt samego startu, oprócz tego jeszcze sprzęty profesjonalne itp.
W skrócie - nie da się.
1kk to koszt samego startu, oprócz tego jeszcze sprzęty profesjonalne itp.
W skrócie - nie da się.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Kontakt:
- Załączniki
@Zygmunt bardzo dobrze zna temat, gdzieś już wypowiadał się na ten temat na forum. Jeśli dobrze pamiętam to tona dokumentów przy tym i druga tona pieniędzy potrzebnych na start (około miliona jeśli dobrze pamiętam).
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Załączniki
Również Was witam.
Nie prowadziłem, nie prowadzę i nie będę prowadził takiej działalności.
Legalna produkcja wysokoprocentowego etanolu jest prawie nie możliwa do osiągnięcia a po drugie na pewno nie przyniesie Ci zarobku. Nie doradzę, nie odradzam.
Myślę, że jak się zmieni rząd w Polsce na Polski to jest duża szansa.
Nie prowadziłem, nie prowadzę i nie będę prowadził takiej działalności.
Legalna produkcja wysokoprocentowego etanolu jest prawie nie możliwa do osiągnięcia a po drugie na pewno nie przyniesie Ci zarobku. Nie doradzę, nie odradzam.
Myślę, że jak się zmieni rząd w Polsce na Polski to jest duża szansa.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
-
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Kontakt:
- Załączniki
To odnośnie szans na szerokie zmiany w prawie...
Czy się da.... jednoosobowa działalność w domu na kolumnie - tak się nie da... ale ogólnie to się da. Czy będzie łatwo, szybko i tanio... NIE - będzie trudno, wolno i drogo... ale Maurer, Wolf&OAK, a wcześniej Kazubowie pokazali, że jest to możliwe.
Czy warto - jeśli chodzi o fun i satysfakcję to pewnie tak, jeśli chodzi o podejście biznesowe to będzie BARDZO TRUDNO - czyli dużo kasy trzeba przepalić żeby na cokolwiek mieć nadzieję.
Sam próg wejścia na rynek z produkcją jest bardzo wysoki - a potem trzeba jeszcze zbudować markę od zera - a chyba nie masz tak rozpoznawalnej gęby jak Palikot...
Taniej i prościej jest pójść drogą Tomka Millera i zrobić swój brand alkoholowy, ale bez produkcji.
defacto pisze:Myślę, że jak się zmieni rząd w Polsce na Polski to jest duża szansa.

Czy się da.... jednoosobowa działalność w domu na kolumnie - tak się nie da... ale ogólnie to się da. Czy będzie łatwo, szybko i tanio... NIE - będzie trudno, wolno i drogo... ale Maurer, Wolf&OAK, a wcześniej Kazubowie pokazali, że jest to możliwe.
Czy warto - jeśli chodzi o fun i satysfakcję to pewnie tak, jeśli chodzi o podejście biznesowe to będzie BARDZO TRUDNO - czyli dużo kasy trzeba przepalić żeby na cokolwiek mieć nadzieję.
Sam próg wejścia na rynek z produkcją jest bardzo wysoki - a potem trzeba jeszcze zbudować markę od zera - a chyba nie masz tak rozpoznawalnej gęby jak Palikot...
Taniej i prościej jest pójść drogą Tomka Millera i zrobić swój brand alkoholowy, ale bez produkcji.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
-
- Załączniki
Re: Legalna produkcja - warto? Temat jest rozwiązany
Coś czuję że autorowi tematu chodziło raczej o rynek lokalny /przynajmniej na początek/
Pewnie już coś produkuje może i dystrybucja po znajomych i znajomych znajomych działa nie najgorzej.
Pozostaje chęć zwiększenia grona zainteresowanych A to już ryzykowne.... więc myśli o legalizacji.
W sumie sam jestem ciekaw czy to jest do zrobienia Tak na mniejsza skale.
Pewnie już coś produkuje może i dystrybucja po znajomych i znajomych znajomych działa nie najgorzej.
Pozostaje chęć zwiększenia grona zainteresowanych A to już ryzykowne.... więc myśli o legalizacji.
-
- Kontakt:
- Załączniki
Nie jest. Wymogi są takie same dla wszystkich - podobnie zresztą jak w przypadku dowolnego alkoholu nawet takiego, którego produkcja w domu jest legalna. Robić to jedno - wprowadzać do obrotu to drugie.
arek9025 pisze:Coś czuję że autorowi tematu chodziło raczej o rynek lokalny /przynajmniej na początek/
Nie jest. Wymogi są takie same dla wszystkich - podobnie zresztą jak w przypadku dowolnego alkoholu nawet takiego, którego produkcja w domu jest legalna. Robić to jedno - wprowadzać do obrotu to drugie.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
-
- Załączniki
Ciekawy wniosek.
Cóż chyba za krótko żyjesz, że tak twierdzisz.
manowar pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ciekawy wniosek.
-
- Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
To po kiego zabierasz głos.
Taki z ciebie Napolieon BoMamParcie
defacto pisze:Również Was witam.
Nie prowadziłem, nie prowadzę i nie będę prowadził takiej działalności. Nie doradzę, nie odradzam.
.
To po kiego zabierasz głos.

Taki z ciebie Napolieon BoMamParcie

.....tymczasem w blaszaku 

-
- Załączniki
Przeczytaj dobrze o co pyta autor
@spawacz, udzieliłeś bardzo dobrej odpowiedzi ale poraz kolejny nie w temacie.
Człowiek o Twoim doświadczeniu i wiedzy, odpowiedź zna zapewne
Elyten♥ pisze:Chciałem się spytać w tym temacie czy ktoś z Was prowadzi legalną produkcję czystego etanolu na wódkę
@spawacz, udzieliłeś bardzo dobrej odpowiedzi ale poraz kolejny nie w temacie.

spawacz pisze:To po kiego zabierasz głos.![]()
Człowiek o Twoim doświadczeniu i wiedzy, odpowiedź zna zapewne

-
- Kontakt:
- Załączniki
Rzuć okiem w tematy na tym forum... zdaje się że pierwsze nieśmiałe wzmianki są z 2009 roku... że w radiu mówili, że sadownik, że rolnik, że Gowin w pakiecie deregulującym gospodarkę, że Tusk z Palikotem...
Lata lecą a w temacie nic się nie zmienia. A nie zmieniło się - zakazano destylacji alkoholu, który już miał opłaconą akcyzę...
Popatrz na to w jaki sposób wprowadzano użycie medycznej marihuany - możesz kupić w aptece, ale w Polsce nie możesz legalnie uprawiać. Konopie siewne możesz uprawiać po wcześniejszym zgłoszeniu - podobnie jak tytoń czy chmiel...
Więc tak podtrzymuje moje zdanie, że w interesującej nas kwestii szans na rychłe zmiany w prawie nie ma żadnych.
A prawdziwie polski rząd o którym wspomniałeś to prędzej wprowadzi klauzulę sumienia (lub inne ograniczenia) w sprzedaży antykoncepcji niż legalny obrót własnym alkoholem.
defacto pisze:manowar pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ciekawy wniosek.
Rzuć okiem w tematy na tym forum... zdaje się że pierwsze nieśmiałe wzmianki są z 2009 roku... że w radiu mówili, że sadownik, że rolnik, że Gowin w pakiecie deregulującym gospodarkę, że Tusk z Palikotem...
Lata lecą a w temacie nic się nie zmienia. A nie zmieniło się - zakazano destylacji alkoholu, który już miał opłaconą akcyzę...
Popatrz na to w jaki sposób wprowadzano użycie medycznej marihuany - możesz kupić w aptece, ale w Polsce nie możesz legalnie uprawiać. Konopie siewne możesz uprawiać po wcześniejszym zgłoszeniu - podobnie jak tytoń czy chmiel...
Więc tak podtrzymuje moje zdanie, że w interesującej nas kwestii szans na rychłe zmiany w prawie nie ma żadnych.
A prawdziwie polski rząd o którym wspomniałeś to prędzej wprowadzi klauzulę sumienia (lub inne ograniczenia) w sprzedaży antykoncepcji niż legalny obrót własnym alkoholem.
-
- Załączniki
Przypomniało mi się jeszcze że kiedyś trwały prace nad zalegalizowaniem produkcji przez rolników i obniżeniu akcyzy o 50%.
To było całkiem dawno ciekawe czy w tym temacie się coś ruszy...
Warunkiem miało być przerabianie własnych zbiorów /cukrówka odpada
/
To było całkiem dawno ciekawe czy w tym temacie się coś ruszy...
Warunkiem miało być przerabianie własnych zbiorów /cukrówka odpada

-
- Załączniki
Acha, czyli zacier, nastaw u siebie a po odfermentowaniu, do gorzelni.
Po opłacie, rolnik zabiera towar?
Po opłacie, rolnik zabiera towar?
-
- Załączniki
Zerknij na ten film.
https://www.youtube.com/watch?v=rRYrEZhlnz4&ab_channel=GminaKoscian
Potrzebujesz dużo pieniędzy.
Instalacje z możliwością założenia plomb celniczych na wszystkich połączeniach po stronie wysokiej mocy.
Musisz mieć też kontakt na odbiór towaru, oraz musisz być gotowy na częste wizyty służby celnej. Każda wizyta celnika kosztuje.
Powodzenia.
https://www.youtube.com/watch?v=rRYrEZhlnz4&ab_channel=GminaKoscian
Potrzebujesz dużo pieniędzy.
Instalacje z możliwością założenia plomb celniczych na wszystkich połączeniach po stronie wysokiej mocy.
Musisz mieć też kontakt na odbiór towaru, oraz musisz być gotowy na częste wizyty służby celnej. Każda wizyta celnika kosztuje.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 sty 2021, 15:19 przez soniak, łącznie zmieniany 2 razy.
nasz hymn:))
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
O ile mi wiadomo, to jeszcze każda partia musi być przebadana laboratoryjnie pod kątem spełniania norm produktu spożywczego - samo to już jest zaporowe
-
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Załączniki
Ja jestem ciekawy jak prawo się ma do tzw wyrobu tradycyjnego trunku, czy tam lokalnego pędzenia z dziada pradziada...
Od kilku lat strasznie mnie irytuje to, że np w takiej gminie "Łącko" każdy sobie pędzi bimber (bo ciężko to nazwać śliwowicą w 80% przypadkach) i bez żadnych znaków akcyzy czy jakimkolwiek zgłoszeniu opierdala to na lewo i prawo. Przychodzi do starej chałupy policjant i kupuje "legalnie" 5 litrów bimbru...
Albo jeszcze jeden przykład, kiedyś w górach kupiłem bodajże "czarną kurwicę" czy coś podobnego... Akcyza? Jaka akcyza?
Czy w Polsce jest podwójne prawo?
Od kilku lat strasznie mnie irytuje to, że np w takiej gminie "Łącko" każdy sobie pędzi bimber (bo ciężko to nazwać śliwowicą w 80% przypadkach) i bez żadnych znaków akcyzy czy jakimkolwiek zgłoszeniu opierdala to na lewo i prawo. Przychodzi do starej chałupy policjant i kupuje "legalnie" 5 litrów bimbru...
Albo jeszcze jeden przykład, kiedyś w górach kupiłem bodajże "czarną kurwicę" czy coś podobnego... Akcyza? Jaka akcyza?
Czy w Polsce jest podwójne prawo?
Pozdrawiam Gacek.
-
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Załączniki
Widzisz @Gacek górale to taki naród co chodzi z ciupaszkami
i nikt nie chce bliżej ich poznać 

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Załączniki
Wszystko do czasu
Wróć do „Prawo a Produkcja Alkoholi”