Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Alien844 »

Dzięki za informację.

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Panowie zrobiłem pierwszy zacier wujka jessie i niestety musiał leżeć ponad tydzień i dziś sprawdzałem i blg5 ale zapach i smak delikatnie octowy, będzie coś z tego czy lipa ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Za tydzień to już ocet będzie.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Dziś na rury puszczę zobaczę co będzie .
Pytanie czy dunder po tym zacierze będzie się nadawał na nowy zacier ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 mar 2022, 20:32 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Już po zawodach, urobek wyszedł dobry żadnych posmaków octu :)

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Do zacieru dodałem 15l wody plus 5 litrów dundru i rozrobiłem w nim 4 kg cukru oraz uzupełniłem kukurydzę.
Po godzinie nastaw zaczął bardzo intensywnie pracować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 mar 2022, 11:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Kylorut
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 17 gru 2021, 12:44
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Kylorut »

Wielkie dzięki za ten przepis. :poklon; Pychocie mi z niego wychodzą :D

makar
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 17:39
Podziękował: 9 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: makar »

Czy można użyć mąki kukurydzianej zamiast kukurydzy?
Chodzi mi o mąke melvit.
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Egon777 »

Na YT oglądałem film amerykańca, stosował właśnie mąkę kukurydzianą.
Awatar użytkownika

uahcim
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 4 sty 2021, 07:57
Krótko o sobie: Uczę się. To jest proces ciągły.
Podziękował: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: uahcim »

Panie, Panowie. Siedzę sobie teraz przy pierwszej fazie Kwaśnego Wuja, gotuję go jak umiem cukrówkę na moim sprzęcie (pot-still z refluksem) i naszło mnie - jak mam gotować w fazie właściwej czyli już nastaw po zakwaszeniu.
Oczywiście bez refluksu, ale czy zostawić w rurze wypełnienie czy gotować na pustej?
Logika wskazywałaby na pustą rurę, ale czy wtedy za dużo nut bimbrowych nie wpadnie?
酒の中に真あり

Wmaker
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 21 wrz 2023, 09:40
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Wmaker »

Popełniłem produkcję tym sposobem w 2015 roku, dołożyłem do gąsiorka z samym sercem opalaną deszczułkę jabłonki i zapomniałem na 3 lata.
W 18 urodziny mojej córki wyszedł temat własnej produkcji przy stole i przypomniałem sobie że to już czas...
Jak ludzie spróbowali przy stole to już nikt nie tknął innego alkoholu do końca imprezy i do tej pory wspominają ten złocisty trunek. Spożyliśmy prawie cały gąsiorek 4l bez jakichkolwiek następstw nazajutrz. Serdecznie polecam, w tym roku powtórzę ten nie łatwy proces - z nadzieją na powtórzenie efektu (nie wiem czy wytrzymam 3 lata :) )
Dziękuję forum że przepis się zachował :)

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wawaldek11 »

Wmaker pisze: czwartek, 21 wrz 2023, 09:50 ... w tym roku powtórzę ten nie łatwy proces - z nadzieją na powtórzenie efektu (nie wiem czy wytrzymam 3 lata :)
Musisz więcej wytwarzać i częściej, to będziesz miał ciągłość ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: waz_2000 »

Psoci ktoś, czy już wszyscy zapomnieli o tym przepisie?

Wysłane z mojego Hammer_Explorer przy użyciu Tapatalka

Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Doody »

Osobiście wolę jednak alkohol ze zboża niż z cukru ze zbożowym posmakiem.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: waz_2000 »

Rzeczywiście wygląda jak by drożdże miały problem przy 5 przebiegu.moze na 6 nie dolewać już dundru bo za kwaśne?

Wysłane z mojego Hammer_Explorer przy użyciu Tapatalka

Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

ralfi1988
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 1 sie 2014, 23:59
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: ralfi1988 »

@waz_2000

Tak, coś w tym jest. Ja przestałem dolewać dundru, ale efekt po dłuższym korzystaniu z jednej porcji kukurydzy był taki sam, czyli też drożdże stawały. Dopiero jak zacząłem wylewać resztę przepracowanych drożdży i ten pozostały syf, to problem ustal.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 19:54 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”