Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Pawlik67 »

Nie musisz od razu chłodzić dundru. Ja lałem do oddzielnego wiadra w ktorym był dodatek (garść ) kukurydzy i cukier. Potem chłodziłem i przelewałem do wcześniejszego zaczynu. Cukier łatwiej rozpuścić w wrzątku niż w zimnej wodzie

Tagir
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 29 sty 2021, 19:39
Podziękował: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Tagir »

Ratunku coś robię nie tak...

Pierwszy pęd zrobiłem po 5 dniach ale wciąż bulkało, ale że wyjazd za granicę to musiałem nie chciałem żeby zostawało na później.
Pierwsze 200 ml ślepki wyszło 75%... odlałem i kolejne 0.7l dało ok. 60%. zbierałem po 200ml aż do 40%.

Zakwasiłem zasypałem cukrem... zostawiłem na kolejne 10 dni... dalej bulka...
do Gara wlałem to 0,7L z pierwszego pędu i wyszło mi ok 1L. 65% dalej nie zbierałem....

I teraz nie wiem czy nastawiać i zostawić już aż przestanie bulkać na XX dni aż przetrawi cały cukier?
Ostatnio zmieniony sobota, 4 gru 2021, 07:51 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: seneka »

Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. To bedzie 3 nastaw ? I po kiego wuja zakwaszasz?Dunder wystarczająco zakwasza nastaw.
Ostatnio zmieniony sobota, 4 gru 2021, 17:21 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Tagir
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 29 sty 2021, 19:39
Podziękował: 4 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Tagir »

Miałem na myśli,
Wlewanie dundru do nastawu zakwaszaniem.

Tak to będzie już 3ci nastaw i co mnie interesuje dlaczego jest taka duża różnica w dojrzewaniu nastawu.
U ludzi 4-5 dni u mnie aż 10-12 dni i to jeszcze nie koniec.

I też chodzi mi o to czy 75% to dobry wynik jak na ten nastaw.

A drożdży użyłem gorzelniczych tak jak w jest napisane w 1 poście (FERMIOL)

Całość mojego wyrobu jest i będzie wlewana do beczki dębowej i zapomniana na wieki. Mam nadzieję, że to wszystko się nada.

Patrząc na ilość jaka mi wychodzi to jeszcze 7-10 nastawów przede mną.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: seneka »

Z dundrem już rozumiem. Nadal nie rozumiem co masz na myśli pisząc dojrzewanie nastawu. Bo jeżeli fermentację to na jej długość wpływ na ma parę czynników. Drożdże jakich użyłeś. Temperatura fermentacji. Początkowe blg. Mi pracuję 10 Jessi na pierwszych drożdżachi każdy kończy w tydzień chociaż destyluję każdy po około 1.5 tyg. Poprzednicy pisali o wydłużającej się fermentacji im dalej w las. U mnie tego nie było. Myślę że dlatego że ja w każdym z nastawów nie zbieram kukurydzy z powierzchni. Z resztą jest jej tak mało że nie ma miało by to sensu. Ja zbieram z dna dużą ilość zużytej kukurydzy 1/4. Zagarniam ją metalowym sitkiem i wymieniam na nową. Oczywiście gęstwa która jest na dnie zostaje mocno wzburzona.I jeszcze jedno. Cukier sypię partiami.Połowę z wodą wysłodkowa z 1.5 kg słodu. Połowę na drugi dzień z dundrem . Drożdże startują na niskim blg..Co do zostawiemia w wiadrze całości na dłużej poczytaj wątek ale chyba ktoś tutaj pisał że stało to powyżej miesiąca i ruszyło po tym czasie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 gru 2021, 17:49 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Skir »

Skończyłem 100 kg śruty kukurydzianej zacieranej na lenia. Do kolejnego zacierania (zacierałem w rzutach od 10 do 18 kg) wykorzystywałem dunder z odpędu.
No ale skoro się skończyło, to sobie myślę, że zrobię coś prawie ŁKZWJ: czyli zostawię 10 kg młóta i zaleję 40l wodą plus 10kg cukru i 20l dundru plus 5 kg cukru. Co sądzicie o takich proporcjach?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: seneka »

Proporcje mogą być. Co do samego nastawu ważne żeby z ilością cukru nie przesadzić i za wysokim big. Nie wiem na ile przerernentowane i przegotowane w kotle młuto wniesie do nastawu. Największą wartością będzie tutaj dunder. Raz że zakwasi nastaw i grzybki ochoczo wezmą się do roboty . Dwa że odda aromat. Z tego co pamiętam dopiero od trzeciego nastawu na dundrze u mnie zaczęło to jako tako wyglądać. Nie masz nic do stracenia oczywiście w miarę możliwości opisz wrażenia.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Skir »

W sumie i tak zamierzam to rektyfikować (zacier tradycyjny idzie na półkę), ale chcę trochę zabić zapach buroka i oszczędność na drożdżach :).
Dunder jest po czterech zacieraniach. Na razie młóto zalane 10 kg cukru i 40l wody. 20l dundru studzi się po odpędzie. Bałem się, czy odciskając młóto i przepłukując je 5l wody nie wypłukałem zbyt duzo drożdżaków, ale po godzinie od dodania cukru ochoczo ruszyły do pracy.
I love the smell of bimber in the morning.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: kwik44 »

Był temat kiedyś o młótówce. Wyjdzie pewnie podobnie ;)
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Skir »

@kwik44 to takie połączenie nastawu na młócie z wielokrotnością wykorzystania drożdży i dundru :). Ekonomicznie!
Raczej nie robię cukru, ale znajomy brynczy, że potrzebuje. Nie mam ochoty poświęcać tyle godzin na zacieranie zboża, odciskanie, odpęd, pilnowanie półkowej... To robię dla siebie. On chce, żeby nie czuć było alkoholu a mocne było. :) Współczuję, ale pomogę. Cukier na młócie rektyfikowany dwa razy.
I love the smell of bimber in the morning.

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Panowie macie jakieś pewne źródło do zakupu kukurydzy ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Doody »

Ja kupowałem na Allegro. Jest pakowana po 5, 10, 25 kg. Można kupić w całości lub śrutę.
Pozdrawiam
Darek

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Doody pisze:Ja kupowałem na Allegro. Jest pakowana po 5, 10, 25 kg. Można kupić w całości lub śrutę.
Ale kupujesz cały czas u jednego czy jednorazowo kupowałeś ?
Chodzi mi o pewne źródło wiadomo iż różnie może być z produktem nie chce bubla.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Doody »

Generalnie kupiłem kilka razy, ale czy u jednego? Nawet nie wiem ;) . Teraz z resztą wycofałem się zupełnie z zacierania kukurydzy, bo ani smak ani wydajność przy zacieraniu na lenia mnie nie rajcują ;)
Pozdrawiam
Darek

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Obecnie jak robisz ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 lut 2022, 08:45 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Doody »

Teraz używam słodów, jeczmiennego oraz żytniego. Oczywiście zacieram również zboża niesłodowane z enzymami, jeczmień, żyto i pszenicę na łagodną wódkę. Wszystko dostaniesz na allegro w wersji śrutowanej bez doplat.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 lut 2022, 11:01 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Z samego słodu robisz mam rozumieć?
Jeśli tak to jak robisz ?
Urobek w beczce, płatki dębowe czy jak z nim postępujesz w dalszej części ?
Powiem tak na zacieranie itd. nie mam czasu na obecną chwilę jak będzie mniej obowiązków w domu to wtedy będę kombinował.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 lut 2022, 17:19 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Doody »

Jeżeli chodzi o zacierania to "na lenia". Jest tu taki wątek tam wszystko jest opisane. Ci do starzenia to albo beczka, albo kamionka albo dama szklana ze szczapkami dębowymi.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 lut 2022, 17:33 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Dzięki za informację.
Ostatnie pytanie jakie ekstrakty słodowe są odpowiednie ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 lut 2022, 21:53 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Doody »

Nie używam ekstraktów tylko słodu. Pale ale, pilzneńskiego, monachijskiego, do destylatów słodowych łagodnych, oraz wędzonych torfem dla destylatów dymnych.
Pozdrawiam
Darek

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Dzięki za informację.

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Panowie zrobiłem pierwszy zacier wujka jessie i niestety musiał leżeć ponad tydzień i dziś sprawdzałem i blg5 ale zapach i smak delikatnie octowy, będzie coś z tego czy lipa ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Za tydzień to już ocet będzie.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Dziś na rury puszczę zobaczę co będzie .
Pytanie czy dunder po tym zacierze będzie się nadawał na nowy zacier ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 mar 2022, 20:32 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Już po zawodach, urobek wyszedł dobry żadnych posmaków octu :)

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Alien844 »

Do zacieru dodałem 15l wody plus 5 litrów dundru i rozrobiłem w nim 4 kg cukru oraz uzupełniłem kukurydzę.
Po godzinie nastaw zaczął bardzo intensywnie pracować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 mar 2022, 11:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Kylorut
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 17 gru 2021, 12:44
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Kylorut »

Wielkie dzięki za ten przepis. :poklon; Pychocie mi z niego wychodzą :D

makar
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 17:39
Podziękował: 9 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: makar »

Czy można użyć mąki kukurydzianej zamiast kukurydzy?
Chodzi mi o mąke melvit.
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Egon777 »

Na YT oglądałem film amerykańca, stosował właśnie mąkę kukurydzianą.
Awatar użytkownika

uahcim
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 4 sty 2021, 07:57
Krótko o sobie: Uczę się. To jest proces ciągły.
Podziękował: 3 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: uahcim »

Panie, Panowie. Siedzę sobie teraz przy pierwszej fazie Kwaśnego Wuja, gotuję go jak umiem cukrówkę na moim sprzęcie (pot-still z refluksem) i naszło mnie - jak mam gotować w fazie właściwej czyli już nastaw po zakwaszeniu.
Oczywiście bez refluksu, ale czy zostawić w rurze wypełnienie czy gotować na pustej?
Logika wskazywałaby na pustą rurę, ale czy wtedy za dużo nut bimbrowych nie wpadnie?
酒の中に真あり

Wmaker
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 21 wrz 2023, 09:40
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Wmaker »

Popełniłem produkcję tym sposobem w 2015 roku, dołożyłem do gąsiorka z samym sercem opalaną deszczułkę jabłonki i zapomniałem na 3 lata.
W 18 urodziny mojej córki wyszedł temat własnej produkcji przy stole i przypomniałem sobie że to już czas...
Jak ludzie spróbowali przy stole to już nikt nie tknął innego alkoholu do końca imprezy i do tej pory wspominają ten złocisty trunek. Spożyliśmy prawie cały gąsiorek 4l bez jakichkolwiek następstw nazajutrz. Serdecznie polecam, w tym roku powtórzę ten nie łatwy proces - z nadzieją na powtórzenie efektu (nie wiem czy wytrzymam 3 lata :) )
Dziękuję forum że przepis się zachował :)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: wawaldek11 »

Wmaker pisze: czwartek, 21 wrz 2023, 09:50 ... w tym roku powtórzę ten nie łatwy proces - z nadzieją na powtórzenie efektu (nie wiem czy wytrzymam 3 lata :)
Musisz więcej wytwarzać i częściej, to będziesz miał ciągłość ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: waz_2000 »

Psoci ktoś, czy już wszyscy zapomnieli o tym przepisie?

Wysłane z mojego Hammer_Explorer przy użyciu Tapatalka

Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: Doody »

Osobiście wolę jednak alkohol ze zboża niż z cukru ze zbożowym posmakiem.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: waz_2000 »

Rzeczywiście wygląda jak by drożdże miały problem przy 5 przebiegu.moze na 6 nie dolewać już dundru bo za kwaśne?

Wysłane z mojego Hammer_Explorer przy użyciu Tapatalka

Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

ralfi1988
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 1 sie 2014, 23:59
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Post autor: ralfi1988 »

@waz_2000

Tak, coś w tym jest. Ja przestałem dolewać dundru, ale efekt po dłuższym korzystaniu z jednej porcji kukurydzy był taki sam, czyli też drożdże stawały. Dopiero jak zacząłem wylewać resztę przepracowanych drożdży i ten pozostały syf, to problem ustal.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 19:54 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”