Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 15 lut 2018, 17:12

Juliusz pisze:Miło słyszeć, że po tylu latach Wuj Jessie ciągle ma powodzenie.

Dzięki komuś go zawdzięczamy ;) :poklon; :poklon; :poklon; , i chyba niewielu z nas go nie robiło :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Rabat 3%
Beczka dębowa 10 litrów (Polska)
Cena: 395.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabat 3%
Bańka z nierdzewnej stali INOX 15 l z kranem
Cena: 359.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

eldier
650
Posty: 681
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: eldier » czwartek, 15 lut 2018, 17:34

Przyznam szczerze, że nie robiłem :D Wolałem od razu zatrzeć kuku, bo miałem już w zacieraniu sporo doświadczenie. Jak z nim zaczynałem to biedne czasy były, cukier drogi, oszczędności mało co, a zboża kilka ton na strychu :D
Jednak, że nie jest to temat o zacieraniu to powiem że piłem kilka "kwaśnych" i część była na prawdę dobra, a więc dziękuję w imieniu wszystkich wytwórców ŁKZWJ Ci o Wielki Cezarze :P

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 561
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: seneka » czwartek, 15 lut 2018, 22:58

No i mi się nigdy nie udało, a kilka worków kukurydzy przerobiłem :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: masterpaw2 » piątek, 16 lut 2018, 00:19

I nie ma czego żałować, bo zdecydowanie lepszy efekt jest przy zacieraniu, no może ciut więcej roboty, ale za to bez "ducha buraka"
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

kouczan
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 15 gru 2017, 12:15
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kouczan » sobota, 17 lut 2018, 10:05

Czy możecie podać jakiś sprawdzony namiar na internetowego sprzedawcę śruty kukurydzianej. Zamówiłem śrutę z olx ale to co przyszło bardziej przypomina mąkę niż ześrutowaną kukurydzę. Wziąłem się za recepturę z tego wątku http://tnij.at/239546 i jak czytam o późniejszym zbieraniu zużytej kukurydzy to się zastanawiam co ja niby mam zbierać jak nastaw w tej chwili przypomina papkę (z godzinę mieszałem żeby pozbyć się grud).
Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: masterpaw2 » sobota, 17 lut 2018, 13:43

Kolego, najlepiej szukać na jakimś pobliskim targowisku/rynku, z całą pewnością masz coś takiego w swojej okolicy.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

kouczan
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 15 gru 2017, 12:15
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kouczan » sobota, 17 lut 2018, 14:33

A i owszem. Problem jest tak, że jest w środku tygodnia i nie mam jak podjechać ani kogo wysłać.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 561
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: seneka » sobota, 17 lut 2018, 16:59

Tu masz. http://allegro.pl/sruta-kukurydziana-gr ... 35819.html
Sprawdzony nie jest ale wydaje mi się ze powinna być do Jessiego dobra.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

kouczan
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 15 gru 2017, 12:15
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kouczan » sobota, 17 lut 2018, 18:00

Dzięki, napiszę do nich jak grubo śrutują. Mam jeszcze pytanie: czy ktoś może rozdrabnia kukurydzę we własnym zakresie śrutownikiem stołowym. Mam taki do śrutowania słodów, ale mam obawy, że się nie nada (pytam bo nie chce skończyć z 25kg nieśrutowanej kukurydzy:))

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 740
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kmarian » sobota, 17 lut 2018, 20:38

kouczan pisze:... Zamówiłem śrutę z olx ale to co przyszło bardziej przypomina mąkę niż ześrutowaną kukurydzę. ...
Jeżeli to jest śruta a nie mąka, da się z tego coś zrobić.
1 - przesiewasz przez sito, drobne (mąka) przelatuje na stolnicę. Może małżonka do czegoś to zużyje.
2 - to co pozostanie (zważona ilość) wsypujesz do zimnej wody i przemywasz. Resztki pływającej mąki wypłukujesz, resztę traktujesz wg. przepisu jako "śrutę".


dzzd1
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 22 lis 2010, 19:41
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: dzzd1 » sobota, 17 lut 2018, 21:35

masterpaw2 pisze:Kolego, najlepiej szukać na jakimś pobliskim targowisku/rynku, z całą pewnością masz coś takiego w swojej okolicy.

Kukurydza ćwiartki
http://allegro.pl/kukurydza-cwiartki-25 ... 15519.html

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Doody » sobota, 17 lut 2018, 22:18

Kupowałem na allegro jako "śruta kukurydziana" po około 27zł za worek. Była ok.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

degusto1
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 8 paź 2017, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własnej roboty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: okolice Wieliczki
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: degusto1 » poniedziałek, 19 lut 2018, 17:19

Ja śrutuje kukurydze maszynką do mięsa , sito 5 mm i jest ok.


Lesnyludek
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 10 mar 2018, 12:46
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Lesnyludek » sobota, 10 mar 2018, 19:35

Witam.
Od jakiegoś czasu korzystam z przepisu Wujka Jessiego, wszystko jest Ok. Jak dla mnie smak i wydajność są wystarczające. Mam jeden problem, może ktoś mi coś poradzi. Otóż po trzecim kolejnym nastawieniu tzw. zużyta kukurydza już nie wypływa na wierzch. W przepisie było, że powinna prawie całą wypłynąć w przeciągu 6-7 nastawień. Co może być przyczyną. Po pierwszym i drugim razie z cyklu zbieram sporo kukurydzy pływającej na powierzchni.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: masterpaw2 » sobota, 10 mar 2018, 21:46

Kolego, jeżeli już qq nie wypływa na wierzch, to po prostu, po kolejnej fermentacji wymień jej część na świeże ziarno, np. wywalasz 1/4 i dajesz świeżej.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Lesnyludek
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 10 mar 2018, 12:46
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: Lesnyludek » niedziela, 11 mar 2018, 11:31

Dodaje świeżej, ale proces "wypływania" jest wstrzymany. Niby w smaku czuć kukurydzę, ale słabiej. Spróbuję skorzystać z Twojej rady i wymienić więcej kukurydzy. Dzięki za podpowiedź. O wynikach poinformuje.

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 740
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: kmarian » niedziela, 11 mar 2018, 21:02

Kolega masterpaw2 dobrze radzi. Chcąc zachować aromaty należy wymieniać kukurydzę, cóż kiedy wypływać nie chce?
Właśnie trzeba wymienić część tej, która nie wypłynęła.


cybkryst
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: cybkryst » niedziela, 11 mar 2018, 21:41

Jakieś trzy tygodnie temu kupiłem płatki kukurydziane, tzn rozwalcowane ziarno na ok 1mm grubości, do tego na opakowaniu napisane jest, że była gotowana na parze. Nastawiłem wszystko wg przepisu z 1-szej strony.
Pierwszy poszedł do gara po 10 dniach fermentacji. Urobek jaki uzyskałem z ok 40l zlewarowanej cieczy to 4.5l 60% baaardzo przyzwoitego alkoholu. Aż żal to na spirytus puszczać. Jak by dodać trochę boazerji i odstawić na jakiś czas to by mogło stanąć w szranki z popularnym Wesrern Gold burbon whiskey z Lidla.
Do kolejnego nastawu dodałem 10l dundru, tak jak Juliusz podał. Fermentowało to kolejne 10 dni, za każdym razem blg spada z początkowego 15 do -2.
To co na tę chwilę kapie to już samo w sobie inny poziom alkoholu.
Bardzo ciekawie przebiega sam proces fermentacji, który mozna porównać z wydobywaniem się gazu ze złóż torfowych. Wielkie bąble gazu płyną na powierzchnię.
Zobaczymy jaki bedzie efekt tego koncertu bo zpowiada się długa noc.


łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: łmarko » niedziela, 11 mar 2018, 21:55

Witam!
Jak wymienić kukurydzę, to najlepiej, dużą część przerobionej w postaci mąki, tą część białą.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 11 mar 2018, 22:16

@łmarko, się nie szczypać taka, czy taka, łycha wazowa w łapę i jak leci :ok:
Jak wymienić kukurydzę, to najlepiej, dużą część przerobionej w postaci mąki, tą część białą.

A tak na marginesie to rozwiń, bo żem nie zakumał :scratch:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości