Znaleziono 82 wyniki
- niedziela, 26 kwie 2020, 20:15
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Miód z mniszka lekarskiego
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 1595
Miód z mniszka lekarskiego
Cześć koledzy i koleżanki. Miałem dzisiaj okazję skosztować miodu z mniszka lekarskiego i wpadłem na pewien pomysł. Co myślicie, aby z tego miodu zrobić coś na podobieństwo miodu pitnego?? Nic nie znalazłem w tym temacie więc może jest ktoś, kto już próbował taki miodek popełnić 

- środa, 8 kwie 2020, 16:18
- Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- Temat: Ocena zakupu - Prosty PotStill
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 1493
- piątek, 3 kwie 2020, 16:46
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Wisielec Sycylijski
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 1493
Re: Wisielec Sycylijski
Mogę prosić o cały przepis??
to będzie nalewka czy macerat??

- sobota, 28 mar 2020, 11:36
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Butelkowanie - problem z korkiem
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 4388
Re: Butelkowanie - problem z korkiem
A może błąd tkwi w korkownicy lub przy tych kilku butelkach użyłeś złej techniki. Czy te niedostatecznie zakorkowane butelki są takie same? Czasami nie dopchnąłem wystarczająco ramienia korkownicy i korek lekko wystawał, ale to był tylko i wyłącznie mój błąd.
- piątek, 1 lis 2019, 20:51
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Nowacky
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 1005
Re: Nowacky
Też jestem ciekawy. Zawsze można dowiedzieć się czegoś ciekawego na temat lub dostać jakieś wskazówki od tutejszych specjalistów 

- piątek, 1 lis 2019, 20:47
- Temat: Eksplodowala butla z winem
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 1957
Re: Eksplodowala butla z winem
Najlepszym rozwiązaniem na pozbycie się kawałków owoców z moszczu, które mogą zatkać wszelakie otwory odprowadzające jest prasa do owoców 

- czwartek, 11 kwie 2019, 23:07
- Temat: Przelewanie wina
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 2627
Re: Przelewanie wina
A tak na przyszłość zainwestuj w większy balonik, bo pustej przestrzeni trochę za mało 

- czwartek, 11 kwie 2019, 23:02
- Temat: Dziwny osad na wierzchu
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 1008
Re: Dziwny osad na wierzchu
A próbowałeś jak smakuje? Wyczyściłeś dokładnie balon przed nastawieniem? Jeśli nie octowieje a smak, nie budzi zastrzeżeń daj mu czas. Najlepiej w ciemnym, chłodnym miejscu.
- poniedziałek, 11 lut 2019, 21:52
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: mniodzio
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 814
Re: mniodzio
Witaj. Każdy z nas zaczynał od zera, a z doświadczenia wiem, że tu znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania. Powodzenia!!!!
- niedziela, 4 lis 2018, 02:09
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Sfermentowana nalewka z winogron
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 2352
Re: Sfermentowana nalewka z winogron
Wg mnie owoce powinno się zalewać alkoholem a następnie po odsączeniu płynu zasypać cukrem. Fermentacja owoców psuje smak nalewki. Spróbuj tej konfiguracji i przekonaj się, które lepsze:D
- czwartek, 16 sie 2018, 23:38
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna do oceny
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 3799
Re: Kolumna do oceny
Rura nie może być krzywa. Zajdzie proces "ściankowania" flegmy a to niekorzystne dla procesu. Osobiście nie marnowałbym czasu na tą kolumnę, bo więcej w niej minusów niż plusów (o ile jakieś są).
- sobota, 4 sie 2018, 23:28
- Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- Temat: czekać czy kupować droższy
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 1915
Re: czekać czy kupować droższy
Zdecydowanie sprzęt nr 2 jest lepszy. Pomijając już fakt, że im mniejszy zbiornik tym więcej trzeba się namęczyć, a jeszcze nie wspomniałeś nic o średnicy rurki. Teraz ważne pytanie: jaki produkt finalny interesuje Ciebie?? Myślę, że za cenę 1200/1300 możesz znaleźć jakiegoś fajnego aabratka, ale to...
- czwartek, 12 lip 2018, 22:09
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wiśnie jak długo trzymać?
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1615
Re: Wiśnie jak długo trzymać?
Polecam do wydrylowanych i rozdrobnionych owoców dodać pektoenzym na 2-3 dni (rozbija błony komórkowe) , a następnie odcisnąć sok, dodać syropu cukrowego i zadać drożdże. Wg mnie w większości przepisów dodaje się za dużo wody. Wszystko zależy od kwasowości owoców. Jeśli nie możesz jej zmierzyć możes...
- sobota, 23 cze 2018, 23:30
- Temat: Pierwsze wino- jak zacząć
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 3817
Re: Pierwsze wino- jak zacząć
Same porzeczki mają dość dużą kwasowość i czasami trzeba użyć węglanu wapnia (kreda). Do zmielonych, zmixowanych itp, owoców możesz dodać pektoenzym, który ułatwi uzyskanie jak największej ilości soku z owoców. Twoja metoda ze zgnieceniem owoców też jest dobra, aczkolwiek wg mnie większy uzysk soku ...
- sobota, 23 cze 2018, 23:20
- Temat: Węglan wapnia w winie z wiśni
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 2756
Re: Węglan wapnia w winie z wiśni
Ja od jakiegoś czasu robię wino z wiśni i nigdy nie dodawałem węglanu wapnia. Jak kolega napisał nie ma takiej potrzeby. Nawet po dodaniu dużej ilości wody wino wychodzi dobre. Raz tylko, gdy nabyłem okazyjnie sok z wiśni sprowadzonych z Węgier okazało się, że nie był on zbyt "esencjonalny"...
- sobota, 16 cze 2018, 23:55
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: nastaw z wiśni???
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3866
Re: nastaw z wiśni???
Ostatnie zdanie jakie prawdziwe
miałem podobnie, bo nastawiłem aż 50L winka wiśniowego. Po ponad roku leżakowania w baloniku (licząc od ostatniego zlania) zanim je zabutelkowałem, ze znajomymi i rodziną spiliśmy ponad 30 L
a pierwotnie miało iść na "rurki".

- czwartek, 7 cze 2018, 21:23
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Wódka na wesele
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 3814
Re: Wódka na wesele
Cześć @lasso Czy dobrze zrozumiałem, sam nie zrobisz tylko będziesz kupował? To dla przyjaciela. Ja już 5 lat po ślubie. Wesele ma za rok i szuka wódeczki. Dla niego robię najlepszy wyrób jaki umiem z glukozy, który będzie leżakował ponad rok I zaszczyci stół wiejski :D musimy dzisiaj zasmakować bi...
- czwartek, 7 cze 2018, 10:50
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Wódka na wesele
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 3814
Wódka na wesele
Witam kolegów i koleżanki. Przeglądałem forum na temat wyboru wódeczki na wesele, ale jak wiadomo każdego roku pojawiają się nowe produkty. Poszukuję czegoś dobrego do ok 30 zł za butlę. Czekam na wasze opinie i doświadczenia
- czwartek, 31 maja 2018, 21:40
- Forum: Destylacja wina i piwa
- Temat: Mętne wino na maszynę
- Odsłony: 3741
Re: Mętne wino na maszynę
Obawiam się trochę... nie wiem czy uzyskam coś co będzie mnie satysfakcjonować. Wiadomo, spiryt jest najbezpieczniejszy, ale po połączeniu truskawki z rabarbarem będę miał tego ok 25-30 l wiec zastanawiam się, czy nie dodać zalegającej cukrówki, by dopełnić do 45 l w kegu. W sumie wszystko ładnie pa...
- środa, 30 maja 2018, 16:37
- Forum: Destylacja wina i piwa
- Temat: Mętne wino na maszynę
- Odsłony: 3741
Re: Mętne wino na maszynę
O gazie nie pomyślałem
Nigdy nie rektyfikowałem wina (zawsze było dobre) i stąd moja ostrożność. Jak powiedzieliście tak zrobię. Dzięki za pomoc