Laska wanili a gorzka nalewka.
Witam. Znalazłem u was bardzo fajny przepis na nalewkę na orzechach ziemnych i chciałbym go zrobić, jest tam w przepisie dorzucenie laski wanilii. Chciałbym się zapytać czy dorzuca się do maceracji laskę w całości czy wyskrobuje się miąsz z jej środka ponieważ w przepisie na inną nalewkę wyczytałem że należy wybrać środek z laski wanili gdyż jeśli wrzucimy całą laskę to nalewka będzie gorzka. Czy to prawda?
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Laska wanili a gorzka nalewka.
Kolego od jakiegoś czasu robię "ekstrakt waniliowy" jako dodatek do niektórych napitków, laski kroję dość drobno i w całości (razem z miąszem) zalewam niewielką ilością destylatu do maceracji. Póki co żadnej goryczy w trunkach z dodatkiem ekstraktu nie wuczułem, ale jak dotrę do spiżarni, to z ciekawości spróbuję samego "koncentratu" i dam znać.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Laska wanili a gorzka nalewka.
Laskę wanilii do maceracji w alkoholu możemy pociąć na drobne kawałki jak napisał @masterpaw2,albo przeciąć ją wzdłuż nożem,aby otworzyć jej wnętrze. Nic nie wyskrobujemy ze środka .
Pewne absmaki typu goryczki mogą wystąpić jedynie wtedy kiedy macerujemy zbyt długo ,ale to dotyczy również innych suszów z owoców. Właściwa maceracja powinna trwać ok. 4 tygodni,chociaż dla niektórych owoców czy też skórek z owoców cytrusowych to jest już zupełnie inny przedział czasowy.
Pewne absmaki typu goryczki mogą wystąpić jedynie wtedy kiedy macerujemy zbyt długo ,ale to dotyczy również innych suszów z owoców. Właściwa maceracja powinna trwać ok. 4 tygodni,chociaż dla niektórych owoców czy też skórek z owoców cytrusowych to jest już zupełnie inny przedział czasowy.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy