Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Myślę, że im więcej tym lepiej ;)
Ale dokładnie ustali to kol. euphorbia1.
Pozdrawiam,
Waldek
koncentraty wina

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: wawaldek11 »

Ze względu na przesunięcie czasowe utrudniona jest komunikacja i cen jeszcze nie znamy.
Ale pojawił się nowy temat: cztery rodzaje melasy - w tym jedna dająca wyśmienity rum.
Kol. Zygmunt na pewno coś wie o rodzajach melasy i na pewno nie da się długo prosić :poklon;
Przy okazji transportu syropu możnaby i melasy zaczerpnąć :D Ale zapisów nie robimy - na razie.
Tamtejsi hobbyści rumowi polecają raczej syrop ze Stanów. Ma to być produkt kubański, ale pasteryzowany ciśnieniowo i zagęszczany na Florydzie. Pojemniki 1000l (lub kg).
Informacje docierają do mnie trochę chaotycznie, ale staram się je uporządkować i przekazać forumowiczom. Co nie znaczy, że nie powstają przekłamania, bo robię to na podstawie swojej wiedzy, a ta jest mizerna :bezradny:
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 paź 2015, 13:13 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: Kamal »

A mógł byś się dowiedzieć coś więcej o tych melasach? ;-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: k.kolumb »

Ja też poproszę 50 kilo

1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 100
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
39. Pułkownik Dowgird 50
40. k.kolumb 50

Razem: 4580 kg
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: wawaldek11 »

Gdy się czegoś dowiem, to napiszę.
Po cichu liczę na Zygmunta ;) i na jego wiedzę.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: Zygmunt »

Nie wiem co konkretnie chcielibyście wiedzieć, napiszę parę ogólnych informacji o melasie i syropie i potem może pociągniemy dyskusje w jakąś stronę już w innym temacie? Nie będziemy zaburzać listy :)

Może od początku- melasa może być produkowana (choć tak naprawdę jest produktem pobocznym, a głównym jest cukier) z wielu składników- najbardziej znana jest oczywiście buraczana oraz ta z trzciny cukrowej, da się jednak otrzymywać melasę np. z cytrusów, czy nawet… drewna. Skupimy się na trzcinowej, bo to to ona wykorzystywana jest do rumu, a to nasze główne zainteresowanie w tym temacie.

Zacznijmy od HTM- High Test Molasses, czyli w zasadzie samego, częściowo zinwertowanego syropu z trzciny cukrowej. Na tym etapie ma ona jeszcze cały cukier, a jego poziom to ok. 85 Brixów. To właśnie HTM używana jest w destylarniach rumu i jako słodzik np. w piekarnictwie. HTM może powstawać z soku klarowanego lub surowego (integral HTM).

Jej produkcja jest podobna do produkcji cukru, ale dodaje się mniej mleka wapiennego. Inwersja może przebiegać dwoma metodami. Metoda starsza, używana rzadko i w zasadzie wyprowadzona z komercyjnego użycia polega na dodawaniu kwasu siarkowego w ilości 1-2% do soku o zawartości cukru na poziomie 55 Brix, a następnie odparowywaniu wody w temperaturze 90-93 stopni. Następnie dodaje się mleczko wapienne ( w celu ustalenia pH)i odparowuje dalej, aż od zagęszczenia do ~ 85 Brix. Temperatura oraz wapno skutkowały ciemno- czerwonym kolorem i dużą lepkością, a melasa zawierała dwie trzecie inwertu i jedną trzecią sacharozy. 3 do 5% cukru niestety było niszczone poprzez obecność kwasu siarkowego.

Metoda nowocześniejsza wykorzystuje enzym- inwertazę- ze specjalnie hodowanych w tym celu szczepów drożdży. Inwersja przebiega w obecności kwasu solnego i przebiega w dużych kadziach (krystalizatorach) z mieszadłami. Po inwersji, która trwa zaledwie kilka godzin, syrop odparowywany jest w warunkach obniżonego ciśnienia. Obniżenie cisnienia pozwala na odparowywanie wody w niższej temperaturze, niż przy pierwszym sposobie. Dzięki temu melasa ma tylko lekko brązowy kolor, ma małą zawartość popiołu i nie mamy tu w/w ubytku cukru.

Kolejnymi typami melasy są melasa: A, B, oraz C. Oznaczenia alfabetyczne to nic więcej, jak kolejne, stopniowo odcukrzane "melasy".

A: ok 77% dostępnego surowego cukru ze skoncentrowanego i wyklarowanego syropu z trzciny cukrowej jest ekstrahowane podczas wirowania. Jednocześnie powstaje "pierwszy" cukier, oznaczany również literką A. Syrop A musi być zużywany lub przetwarzany na bieżąco- jeżeli ma być przechowywany musi zostać zinwertowany, inaczej skrystalizuje w tankach.

B: inaczej zwana "drugą" melasą. To też produkt pośredni, pozyskiwany ze wspólnego gotowania zarodków kryształków cukru i i melasy A, a następnie odwirowaniu cukru- ekstrahujemy kolejne 12% cukru. Na tym etapie z syropu trzcinowego odzyskaliśmy 89% dostępnego cukru. Melasa B raczej samoistnie nie krystalizuje i można ją wygodniej przechowywać bez inwertowania.

Ostatnia melasa, czyli "C" lub też końcowa (ang. blackstrap lub treacle) powstaje analogicznie jak poprzednia, wyciągamy tylko dostępny cukier do cna. Na tym poziomie melasa zawiera wprawdzie jeszcze ok. 32-42% cukru, jednak niedostępnego żadną ekonomicznie sensowną metodą ekstrakcji.

Na Kubie melasa Bi C używana jest jako pasza dla trzody- niestety dodają do niej wtedy mocznik. Odnośnie kubańskiej melasy wygrzebałem taką tabelkę:

Obrazek

Oznaczenia tabeli:

DM- dry matter, sucha substancja; CP- crude protein, białko; CF- crude fibre, błonnik; Ash- popiół; EE- Ether extract; NFE- Nitrogen Free Extract; Ca- Calcium, wapń; P- Potasium, potas.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

osmaro
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 23:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: osmaro »

Ja z chęcią zamówię 250kg przy dobrej cenie. Ewentualnie 150 kg przy droższej. Trzeba się z wujkiem podzielić.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

geoon
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 4 paź 2014, 09:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: geoon »

Również piszę się na 50 kg a jak cenowo wyjdzie dobrze to wezmę więcej.


1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 100
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
39. Pułkownik Dowgird 50
40. k.kolumb 50
41. osmaro 250
42. geoon 50

Razem: 4880 kg

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: wawaldek11 »

Są wstępne ustalenia: przy zamawianej ilości 15t cena za kilogram 68 centów czyli ok. 2,65 zł. Sporo :(
Pakowany w pojemniki 1000kg. Była opcja w metalowych beczkach, ale sporo drożej.
Jest to syrop najwyższej klasy A, o ciężar właściwy euphorbia1 zapyta Kubańczyków przy najbliższej okazji.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania i wątpliwości, to proszę pisać w temacie.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: gr000by »

Cena włącznie z transportem do Polski czy "na miejscu"?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: wawaldek11 »

Niestety, na Kubie.
Entuzjazm trochę opadł :(
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: radius »

"Trochę", to za słabo powiedziane :cry:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: Zygmunt »

Plus cło, vat, transport, odprawa, odbiór w PL z portu i transport do miejsca konfekcjonowania, do tego opakowania i kurier po kraju.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: wawaldek11 »

Dlatego, to tylko przymiarka. Bo chyba nie do przeskoczenia dla większości z nas.
Chociaż cuda się zdarzają ;)
Liczę na euhorbia1.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: Bubo-bubo »

No to nie zostaje mi nic jak kupić nasiona trzciny cukrowej z ebay-a, patrzyłem i tylko tam można dostać je w przyzwoitej cenie.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: Lootzek »

Zagadaj do kol. Kamal, on próbował hodowli :)

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: koli_7 »

Wydaje mi się że i tak wyjdzie taniej niż cukier trzcinowy który kosztuje około 10 zł. Efekt końcowy też będzie pewnie ciekawszy od produktu z cukru.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: Kamal »

Próbowałem i to kontynuuje :-)
K.
Obrazek

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?

Post autor: Fiflak »

Jeżeli nic nie ulegnie zmianie, to zabawa nie będzie się opłacać. Dochodzą jeszcze bycze koszty dowozu, zostały już wymienione, więc nie zamierzam powtarzać oczywistych treści. Gdyby tak jeszcze syrop zawierał cukier inwertowany, to można by się zastanawiać.
Pojedynczemu szarakowi zapewne odpowiedzą, aby spadał na drzewo, jeśli zgłosił by się do nich przedstawiciel jakiejś większej ekipy, to kto wie. Myślę o tej firmie:
http://www.bart.pl/produkty/przemysl_spozywczy/enzymy/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”