Witam.
Zebrałem większośc niezbednych materiałów do budowy kolumny z głowicą Bokaboba w systemie VM/LM. Wysokośc kolumny z wypełnieniem to 145 cm, średnica wewnętrzna kolumny - 72 mm. Chciałbym uzyskać poradę dot.:
1). Jakie należy dobrać wymiary chłodnicy liebiga - jej długość, średnica rury wewnętrznej? 2). Jakie dobrać wymiary oznaczone na załączonym rysunku literą X i Y?
3). Jaką dobrać średnicę punktu B - odbioru par?
4). Czy moc grzałek 3x1400 W wystarczy dla tej kolumny - keg poj. ok. 50 litrów?
5). Czy skraplacz par wykonany ze spirali z rury karbowanej fi 12, dł. 5 mb na rdzeniu fi 30
bedzie wystarczający?
6). Jaka dobrać średnicę wewnętrzna rurek - punkt C i D na zał. rysunku?
Pozdrawiam, Ryszard.
Kulumna VM/LM
-
Autor tematu
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Kulumna VM/LM
Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania w oparciu o wiedzę z forum.
1) Chłodnica liebiga - może być, tylko za mała. Daj prawie tak długą jak kolumna, fi wewnętrznej rury 18 mm, zewnętrznej 32 mm.
2) X to 7 - 10 mm, Y - rozumiem, że ma być miejsce umiejscowienia termometru.
Termometr ma być umiejscowiony 30 - 35 cm od góry wypełnienia - czyli znacznie niżej niż na rysunku.
3) B - średnica odbioru par to ok. 1/2 średnicy rury czyli u Ciebie ok. 36 mm - dobierz tak, by mieć odpowiedni zawór.
4) Moc grzałek: zerknij tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/post25807.html#p25807
Moc dobiera się do średnicy rury - u Ciebie to prawie armata. Do grzania kega to trochę mało to destylacji trochę za dużo - pamiętaj o regulatorze mocy grzałek.
5) Skraplacz par wykonany ze spirali z rury karbowanej fi 12, dł. 5 mb na rdzeniu fi 30
będzie wystarczający.
6). Zalecana średnica wewnętrzna rurki D to 2-3 mm, na końcu tej rurki znajduje się mały zaworek.
C to nie rurka tylko taki okapnik - blaszka dla powracającej flegmy kierującej flegmę na środek wypełnienia. Flegma przelewa się przez blaszkę (że tak powiem u Ciebie C-D) i spada na blaszkę - okapnik C. W blaszce C-D można na przykład naciąć szczelinę by ukierunkować flegmę.
Ta rura 72 mm to armata, jak ktoś powiedział na forum "ja mam 50 mm i uwierz mi, że mam co robić".
Za kolanem zbierającym opary do "butelki" można dać chłodnicę taką samą jak na szczycie Twojej kolumny ze spirali karbowanej. Ważne by ogólne wymiary chłodnicy (średnica i długość obudowy) była bardzo podobna do chłodnicy głównej. Im objętość tej chłodnicy jest większa od chłodnicy głównej to średnica wyjścia ( "kolano") chłodnicy bocznej może być mniejsza i to nawet zasadniczo - jest to taka informacja dla tych którzy chcieli by tam wstawić elektrozawór (cena zaworów). Takie są prawa fizyki, jeżeli będzie zainteresowanie to podam wyniki dla średnic np. 5 mm. Ilość "rury karbowanej" się nie zmienia.
1) Chłodnica liebiga - może być, tylko za mała. Daj prawie tak długą jak kolumna, fi wewnętrznej rury 18 mm, zewnętrznej 32 mm.
2) X to 7 - 10 mm, Y - rozumiem, że ma być miejsce umiejscowienia termometru.
Termometr ma być umiejscowiony 30 - 35 cm od góry wypełnienia - czyli znacznie niżej niż na rysunku.
3) B - średnica odbioru par to ok. 1/2 średnicy rury czyli u Ciebie ok. 36 mm - dobierz tak, by mieć odpowiedni zawór.
4) Moc grzałek: zerknij tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/post25807.html#p25807
Moc dobiera się do średnicy rury - u Ciebie to prawie armata. Do grzania kega to trochę mało to destylacji trochę za dużo - pamiętaj o regulatorze mocy grzałek.
5) Skraplacz par wykonany ze spirali z rury karbowanej fi 12, dł. 5 mb na rdzeniu fi 30
będzie wystarczający.
6). Zalecana średnica wewnętrzna rurki D to 2-3 mm, na końcu tej rurki znajduje się mały zaworek.
C to nie rurka tylko taki okapnik - blaszka dla powracającej flegmy kierującej flegmę na środek wypełnienia. Flegma przelewa się przez blaszkę (że tak powiem u Ciebie C-D) i spada na blaszkę - okapnik C. W blaszce C-D można na przykład naciąć szczelinę by ukierunkować flegmę.
Ta rura 72 mm to armata, jak ktoś powiedział na forum "ja mam 50 mm i uwierz mi, że mam co robić".
Za kolanem zbierającym opary do "butelki" można dać chłodnicę taką samą jak na szczycie Twojej kolumny ze spirali karbowanej. Ważne by ogólne wymiary chłodnicy (średnica i długość obudowy) była bardzo podobna do chłodnicy głównej. Im objętość tej chłodnicy jest większa od chłodnicy głównej to średnica wyjścia ( "kolano") chłodnicy bocznej może być mniejsza i to nawet zasadniczo - jest to taka informacja dla tych którzy chcieli by tam wstawić elektrozawór (cena zaworów). Takie są prawa fizyki, jeżeli będzie zainteresowanie to podam wyniki dla średnic np. 5 mm. Ilość "rury karbowanej" się nie zmienia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 sty 2011, 20:56 przez Markizpucek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Kulumna VM/LM
Nie wiem, czy widziałeś na oczy jak wypływa ciecz z takiej kolumny. Przy 50mm ta rurka może mieć 5mm i leci naprawdę solidnym strumieniem... 2-3mm będzie bardzo utrudniać prawidłowy odbiór, no i ciężko znaleźć taki zawór. 5mm to minimum.6). Zalecana średnica wewnętrzna rurki D to 2-3 mm, na końcu tej rurki znajduje się mały zaworek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Kulumna VM/LM
Szanowni koledzy Zygmuncie i Newcomer troszkę postawiliście mnie przed tablicą w zakresie średnicy rurki odprowadzającej destylat >>otworu odpływu<<.
Przeprowadziłem doświadczenie. Oto wynik po przeliczeniu:
Przy obniżeniu poziomu wody z 2,7 cm do 0,0 cm (woda była o temperaturze pokojowej), bez dodatkowego ciśnienia przez otwór o średnicy
2,5 mm wypłynęło 7,5 litra wody w ciągu godziny
4,0 mm wypłynęło 14,5 litra wody w ciągu godziny
Odpływ destylatu zapewne będzie większy z powodu tego, że destylat ma większa temperaturę, lepkość alkoholu jest mniejsza niż wody i nadciśnienie w kolumnie choć małe to jednak pomaga "wypychać" destylat.
Przeprowadziłem doświadczenie. Oto wynik po przeliczeniu:
Przy obniżeniu poziomu wody z 2,7 cm do 0,0 cm (woda była o temperaturze pokojowej), bez dodatkowego ciśnienia przez otwór o średnicy
2,5 mm wypłynęło 7,5 litra wody w ciągu godziny
4,0 mm wypłynęło 14,5 litra wody w ciągu godziny
Odpływ destylatu zapewne będzie większy z powodu tego, że destylat ma większa temperaturę, lepkość alkoholu jest mniejsza niż wody i nadciśnienie w kolumnie choć małe to jednak pomaga "wypychać" destylat.