Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
endi251l
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Załączniki
Kukurydza i słody

Postautor: endi251l » sobota, 17 mar 2018, 22:25

Witajta

Ludki mam takie coś

20 kg całej kukurydzy
2 kg słód wędzony torfem whisky śruta
2 kg słód pilzneński śruta
10 kg żyto

Co można z tego zrobić ?

Czy by było dobre takie mieszanie
8 kg kukurydzy
2 kg słód wędzony torfem whisky śruta
2 kg słód pilzneński śruta
1 kg żyta
40 L wody
Drożdże Coobra Whisky


Jeżeli ten mój pomysł ze składnikami jest nie dobry, poproszę o jakieś sugestie

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kmarian
600
Posty: 639
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Kukurydza i słody

Postautor: kmarian » niedziela, 18 mar 2018, 07:34

Pomysł bardzo dobry. Zatrzeć, fermentować i destylować. Czekam na opis wrażeń smakowych po krótkim leżakowaniu.


Autor tematu
endi251l
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Załączniki
Re: Kukurydza i słody

Postautor: endi251l » niedziela, 18 mar 2018, 09:09

No tylko czy te drożdże bedą odpowiednie i czy jedna paczka wystarczy.

Awatar użytkownika

Kamal
1550
Posty: 1588
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kukurydza i słody

Postautor: Kamal » niedziela, 18 mar 2018, 12:54

Odpowiednie, i wystarczy :ok:
K.
Obrazek


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość