Które drożdże wybrać do nastawu cukrowego?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: markus383 »

Witajcie.

Jakie drożdże polecilibyście do pierwszej rektyfikacji?
Mam do wyboru poniższe:
- Spiritferm MOSKVA STYLE
- VODKA STAR PURE
- SUPER T3
- SpiritFerm T3
- Coobra 6, 7, 8

Chciałbym na próbę wykorzystać 6 kg cukru

Chciałbym przepuścić raz, aby zdążyć jeszcze na jakąś nalewkę owocową ;)

Wiem, żeby otrzymać czystszy produkt należy dodać węgla na fermentację(SpiritFerm DISTIPUR).

Będę starał się robić w poniższy sposób:
http://alkohole-domowe.com/forum/mini-still-lm-radiusa-pierwsza-destylacja-t3380.html

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 lis 2022, 08:48 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: radius »

Polecam ci Moskva Style. Nastaw w czasie fermentacji nie capi drożdżami wokoło a destylat jest łagodny w smaku :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Roten
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 11:15
Krótko o sobie: Cham i prostak.
Ulubiony Alkohol: Tani dobry i mocny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: Roten »

Ja mam pot stilla . Produkt uzyskany na Alcotec VODKA STAR PURE był dla mnie zadawalający. Nastaw ładnie pachniał szampanem.
syf,kiła i mogiła.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: Drupi »

Ja zawsze robiłem na Moskwa style. Ale kolega Robert mnie zaskoczył... http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p146237 . Wygląda na to że Black Label Turbo dają jeszcze czystszy produkt. Ale może niech się wypowie więcej osób.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: robert4you »

To by było wskazane. Tego typu odczucia są mocno subiektywne.
************************************************************************

krzysztof ebe
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 29 mar 2015, 09:32
Podziękował: 1 raz
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: krzysztof ebe »

A co powiecie o drożdżach z forumowego sklepu ?
Drożdże Szlacheckie Vodka ?
Może ktoś podzieli się też przygodami z Duoklarem Turbo również z naszego sklepu
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: drgranatt »

Ja od co najmniej 2 lat używam Black Label Turbo i od czasu do czasu Prestige Batch Turbo i w najbliższym czasie nie przewiduję zmiany.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

zielik93
50
Posty: 93
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: zielik93 »

Ja także używam Black Label-e czasami jak kupię black bull, moskwa, czarownica. Ja nie dostrzegam różnicy w gotowym destylacie. Czekam na wyniki badania w areometrze w Katowicach zobaczymy jak się ma mój produkt :)
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: Imbir »

zielik93 pisze: Ja nie dostrzegam różnicy w gotowym destylacie.

Potwierdzam, jeżeli celem jest uzyskanie czystego spirytusu to drożdże biorę te co robią najwyższy procent, a przy dokładnej rektyfikacji każde smrody pójdą w siną dal !

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: markus383 »

Dzięki za podpowiedzi ;)

Kupiłem Moskali do cukru (będzie 6 kg, żeby było ekonomicznie i w miarę czysto) i do fermentacji dokupiłem SpiritFerm DISTIPUR. Ciekawy jestem efektu :)

user26311
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: user26311 »

Witam, tych co zaproponowałeś nie znam. Ale nikt nie zaproponował Coobra pure snabbsats - to ja je pochwale. Drogie ale warto. Lub zwykłe fermiole gorzelnicze - te są tanie i bardzo łagodny trunek wychodzi. Przegotuj cukier tak z 10 minut pod przekryciem- efekt wyraźnie lepszy niż sam rozpuszczony cukier. Trzeba pamiętać o zakwaszeniu tak na 5.5 ph i będzie git.
Awatar użytkownika

Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: Voltron »

Jakie drożdże? Byleby szybciej i więcej cukru na 1 paczce przerobić ;) a jakieś wegle czy inne rzeczy do nastawu to bzdura i niepotrzebny wydatek.
Jak masz porządnej jakości aparaturę to po 2 razach co byś do kotła nie wlał to i tak jednakowe w smaku wyjdzie. Wszystkie smrody zostaną w środku, a odbierzesz tylko 96.6% :) tak samo potem oczyszczanie węglem aktywnym. Kto musi to robić, znaczy że ma kiepskiej jakości produkt i musi zamaskowac smród.

Od siebie polecam drożdże turbo 24. 15kg cukru, 45l wody i po tygodniu do kega :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: radius »

Voltron pisze:Jakie drożdże? Byleby szybciej i więcej cukru na 1 paczce przerobić
Ooo, widzę, że kolega do cna przesiąknął retoryką wypowiedzi kol. koalaka :o Dużo i szybko to się wody w kiblu puszcza :smiech:
Prawdziwemu hobbyście, w tym wypadku, chodzi o jakość a nie ilość (pośrednio), a co do "zbędnych dodatków" to ostatnio testowałem nastaw cukrowy z dodatkiem płynnego węgla (dzięki JanieO. za udostępnienie próbki) i efekty są bardzo zachęcające, zwłaszcza zapachowe. Opiszę to w innym temacie.
Voltron pisze:Jak masz porządnej jakości aparaturę to po 2 razach co byś do kotła nie wlał to i tak jednakowe w smaku wyjdzie.
No, to wlej przedgony pomieszane z pogonami i po dwóch razach wypij. Smacznego :womit:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: olo 69 »

Dobre drożdże można kupić w "Kauflandzie" :) . Nazywają się "Drożdże babuni do słodkich wypieków". Są dużo silniejsze od zwykłych babuniowych.
3 paczuszki drożdży plus koncentrat pomidorowy 500 ml, plus 38 litrów wody, plus 10 kg cukru przerabiają w około 6-7 dni. Koszt 3 paczek drożdży i taniego koncentratu w "Kauflandzie" to około 5 złoty.
Pzdr.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: Voltron »

radius pisze:
Prawdziwemu hobbyście, w tym wypadku, chodzi o jakość a nie ilość (pośrednio).


Właśnie dlatego rektyfikuje dwukrotnie i dwa razy odbieram przedgony i pogony nie używając ich już. Jakość przede wszystkim. Nigdy zbytnio się nie spiesze żeby było jak najlepsze.
radius pisze: No, to wlej przedgony pomieszane z pogonami i po dwóch razach wypij. Smacznego :womit:
Dobrze wiesz, że nie o to mi chodziło...

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: gadaka »

Witam, wg jednego ze sklepów internetowych "BLACK LABEL'E SĄ UWAŻANE ZA DROŻDŻE DAJĄCE NAJŁAGODNIEJSZY DESTYLAT NA RYNKU." Są osoby, które ich próbowały i mają inne zdanie? Jeśli tak to które wg Was lepsze?

PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: PiotrSz »

Muszę sprawdzić te słynne Black Label'e :) Przy okazji ostatnich zakupów skorzystałem z promocji na drożdże alcotec'a i tym razem skusiłem się na Vodka Star, które mają dobrą opinię na forum. Powiem Ci, że nie zawiodłem się na nich, do tej pory używałem drożdży turbo 48, ale teraz zależało mi głównie na czystości nastawu. Po czterech dniach po cukrze ani śladu, przepuściłem przez Aabratka - łagodny smak i całkiem przyzwoity zapach. Co dla mnie ważne, nie nagrzewają się tak mocno jak inne drożdże turbo i nadają się do łączenia w większe nastawy.

HomerSimpson
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 4 lis 2016, 17:48
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: HomerSimpson »

A jakie drożdże polecacie Panowie do zacierów zbożowych? Waham się pomiędzy Coobra Whisky Yeast, DoubleSnake Whisky Turbo a Alcotec Distillers Whisky.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: radius »

Osobiście, z dobrym skutkiem, używałem drożdży Alcotec jak również drożdży Fermiol ale już od dłuższego czasu moim faworytem są drożdże Safspirit :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

AlphaBeta
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 27 paź 2016, 21:23
Krótko o sobie: Inżynier dobrej zabawy
Ulubiony Alkohol: Johnnie Black
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: AlphaBeta »

Potwierdzam jak Kolega wyżej, kiedy jeszcze bawiłem się w zacieranie to własnie drożdże Sasfpirit zaskoczyły mnie szybką i bezproblemową fermentacją. Są mniej popularne i trudniej dostępne od Alcoteców i Cobry, ale warto poszukać.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: seneka »

Radius a z których konkretnie Safspirit kożystasz? Z malt? Może napiszesz parę zdań wiecej na ich temat. Co je wyróżnia na plus w porównaniu do fermioli?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: radius »

Tak, obecnie korzystam z Safspirit Malt. A co je wyróżnia? Moim zdaniem "bukiet" smakowo-zapachowy wydobyty z fermentującego słodu. jest ciut bardziej zbożowy od fermioli, chociaż na pracę tych ostatnich także nie narzekałem :) Destylat po Maltach ma mniej nut bimbrowych :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pan Tadeusz
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 16 lis 2016, 17:34
Krótko o sobie: Pana Tadeusza nic nie rusza :)
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: Pan Tadeusz »

Zrobiłem kilka żytniówek na fermiolach i nigdy nie miałem zastrzeżeń co do smaku, choć z % było gorzej. Niezłe do zbożówek są też typowe grzybki do whisky coobra whisky yeast. Teraz robię głównie zwykłe destylaty na moich ulubionych alcotec turbo 48, a ostatnio na odświeżonej wersji classic http://.../produkt/2536/turbo-drozdze-alcotec-48-classic wg mnie mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości, choć jeszcze nie sprawdzałem ich na bardziej stężonych nastawach z 8-9 kg cukru.

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: Fiflak »

Czy safspiritowe w wersji pt. american whiskey dadzą lepsze efekty od fermioli? Obecnie fermentuję fermiolami, na razie single malty. Ciekaw jestem opinii doświadczonych bimbrowników produkujących zbożówki na grzybkach różnych szczepów. Czy faktycznie rodzaj drożdży, w naszym przypadku wybór dosyć niewielki, wpływa znacząco na smak zbożowego destylatu? Obecnie w Polsce osiągalne są:
safspirit w trzech odsłonach tzn. malt, american whiskey oraz grain. Gotowe mieszanki drożdże + pożywka, czyli alcotec i coobra. Poza tym znane powszechnie fermiole. Dodajcie Waszmościowie coś do powyższej listy, jeżeli jakieś drożdże pominąłem. Atutem fermioli jest cena i głębokie odfermentowanie zacieru, o co przecież chodzi każdemu domowemu gorzelnikowi. Na koniec pozwolę sobie przedstawić małą prośbę skierowaną do moderatorów naszego forum. Upraszam o wydzielenie oddzielnego tematu traktującego o wyborze drożdży dedykowanych do zacierów zbożowych. Pędzenie cukrówki to zupełnie odmienna para kaloszy. Nie mieszajmy tych dwóch zagadnień.

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: redhot »

Są także sprawdzone przez mnie drożdże Mangroove Jack do whisky. Zamawiałem razem ze słodem ze sklepu dla piwowarów.
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: Optoelektron »

Możesz podać link do tych drożdży?
Pozdrawiam.
Maciej

użytkownik usunięty
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: użytkownik usunięty »

Pan Tadeusz pisze:wg mnie mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości, choć jeszcze nie sprawdzałem ich na bardziej stężonych nastawach z 8-9 kg cukru.
Witam.
Do tej pory używałem tylko moskvy, ale
znajomy koleś chwaląc alcotec Turbo Yeast classic 48, odsprzedał mi 2 paczki tych drożdży. Wziąłem na próbę, zapodałem na nie po 6kg cukru i 22l wody o temperaturze ok. 26*C. Według cukromierza blg wynosiło ok.21. Jeden z nastawów po 4h już ochoczo zaczął pracować, natomiast drugi ruszył dopiero na drugi dzień. Opis na opakowaniu mówiący, że fermentacja 6kg cukru potrwa zaledwie 48h, wydaje mi się troszkę przesadzona, ponieważ minęła już 4doba od wystartowania a nastawy jeszcze pracują, choć na dnie widać już gęstwę a blg jest końcowe- cała skala "spławika" zanurzyła się w płynie. Może gdyby im stworzyć idealne warunki i zamiast cukru użyć glukozy, to może byłaby to prawda. Według mnie zapaszki wydostające się z wiader, są nieco mniej odczuwalne niż z moskwiczy. Ponad to zapach drożdży po otwarciu opakowania, wydawał mi się jakby lekko kwaskowaty- w SF Moskwa Style nie było tej kwaskowatości.
U mnie jest to debiut tych drożdży. Ale najpierw tygodniowy klar i rura. Liczę na podobną jakość produktu.
Ps: Ciekaw jestem, czy są w stanie wytrzymać 20% alko.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Dorodnosci
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 7 maja 2016, 15:36
Krótko o sobie: Lubię sobie czasem pokapać :)
Ulubiony Alkohol: Psotka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: Dorodnosci »

Witam
Polecam też drożdże do cukrówek Turbo Star 3 dają czysty i łagodny destylat. :)

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: janik »

defacto pisze:
Pan Tadeusz pisze:wg mnie mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości, choć jeszcze nie sprawdzałem ich na bardziej stężonych nastawach z 8-9 kg cukru.
Witam.
U mnie jest to debiut tych drożdży. Ale najpierw tygodniowy klar i rura. Liczę na podobną jakość produktu.
Ps: Ciekaw jestem, czy są w stanie wytrzymać 20% alko.
Pozdrawiam
Drożdże wiele mogą i wytrzymują nawet ekstremalne warunki jeśli je dobrze dożywimy ,ale pewne ekstrema ich pracy i wydolności genetycznych przeważnie odbijają się w jakości nastawu :bardzo_zly: .

użytkownik usunięty
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: użytkownik usunięty »

Czyli im wyższe Blg, tym więcej syfu i gorsza jakość.
Relax

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: abyklepało »

Coś mi się obiło o uszy o szwedzkich drożdżach. Ponoć bardzo dobre, wydajne, i można w dużej paczce tanio kupić. Tylko gdzie? Nie mogę coś znaleźć ani na forum ani na alledrogo...
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: robert4you »

Szwedzkie, a szwedzkie to spora różnica jest w jakości uzyskanego spirytusu.
************************************************************************

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: gadaka »

@Abyklepało odezwij się na PW jeśli chcesz paczkę lub dwie

norbio79
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2012, 23:43
Krótko o sobie: lubię pokombinować
Ulubiony Alkohol: mój
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: norbio79 »

Panowie czy testował ktoś z was drożdze alcotec classic 24 175g,jest promocja po 8zł normalnie 10-12,wieksze opakowanie od tych 48-130g
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: rozrywek »

Testowało wielu.
Ani 24 ani promocja.
Jedną paczkę zużyjesz, resztę wywalisz.
Takiego smrodu ci narobią w nastawie że szok.
Jedyna podnieta, że momentalnie ruszają, ale równie szybko kończą.

A nie zastanawia cię gramatura tejże paczki???
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

norbio79
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2012, 23:43
Krótko o sobie: lubię pokombinować
Ulubiony Alkohol: mój
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: norbio79 »

Aż tak się różnią od tych 48 classic powinno być to samo
Awatar użytkownika

dbxpoland
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 26 wrz 2012, 13:35
Krótko o sobie: Wkrótce emeryt
Ulubiony Alkohol: Ten, który sam zrobię
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Re: Które drożdże wybrać?

Post autor: dbxpoland »

Ja mam pozytywne doświadczenia z Cobra 7. Pomimo opisu na opakowaniu sugerującym dodatek 7 kg cukru, ja używalem 8 kg i bez problemu je przerabiały. Jedyna rzecz o ktorek trzeba pamiętać, to temperatura bo są troche zwariowane. A oprocz tego, efekt koncowy jest bardzo dobry
Omnis Homo Mendax
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”