Które drożdże najlepsze?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

siwucha
20
Posty: 21
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 21:09

Post autor: siwucha »

Miałem to na myśli, że Vodka Star są dużo lepsze od T48, choć trzeba dłużej czekać, aż przerobią po podziale paczki na 2. Pomijając fakt, że moja kolumna w zasadzie jest bezobsługowa. Wystarczy nagrzać w trybie ręcznym, potem przejść na PID i tylko zmieniać naczynia, celem oddzielenia przedgonów i pogonów. No ale fakt -przyznaję rację -mam zadekowane gdzieś butelczyny z Vodka S. z pot-stilla, jednak wolę serducho z T48 z kolumny. Zwłaszcza podczyszczone węglem brzozowym i nadmanganianem potasu i oraz sodą przed druga rektyfikacją. Nikt w temacie nie wspomniał o Coobra 24, drogie, ale spora paczka -spokojowo można dzielić na 3, pierwszy raz je nastawiłem -pachną obiecująco, z resztą jest sporo o nich pozytywnych opinii.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Wald »

Przerobiłem 20 kg cukru drożdżami SpiritFerm T3 i byłem bardzo zadowolony. Do kolejnej 20 dałem się namówić na Black Label Turbo Yeast. Podobno to nowa generacja zestawów gorzelnianych, a T3 to przeżytek. Teraz żałuję tej zamiany, bo tych przeżytków nic nie czuć w mieszkaniu, nowsze dają po nosie. Nie tak bardzo jak te do owocówek, ale przy wejściu do domu po pracy, to nic przyjemnego. W destylacie różnica również na minus. Ten na T3 był bezzapachowy, po rozcieńczeniu delikatny, jakby owocowy, winny aromat. Turbo Yeast ciągnie zapach jakby z zacieru zbożowego był robiony. Takie efekty wyszły mi na CM, nowsze kolumny zrobią to lepiej, ale nie wierzę żeby mogły to odwrócić. Jednym słowem zostaję przy T3.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: drgranatt »

@Wald, te Black Label nie są tak nowe jak piszesz. Są na rynku już od kilku lat tylko nie są tak popularne ponieważ stosuje się je raczej do dużych nastawów począwszy od 200l wzwyż co nie oznacza, że nie można do mniejszych.
Producent zaleca stosowanie 3,6g drożdży na 1l nastawu a przy większych nastawach tylko 2,8g/l. Z tego co mi wiadomo to te grzybki używają ludzie robiący duże nastawy.
Ja ich nie próbowałem ale zaintrygował mnie Twój post i w tym tygodniu wezmę od znajomego 100g i zobaczę je w praktyce.
A na te 20kg cukru ile dałeś wody i grzybków :?:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

jurexu
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 2 lis 2010, 22:00
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: jurexu »

No to teraz ja...
Od początku używam Alcotec 48. Wszystko puszczam na Aabratku. Pamiętam, że moich pierwszych produkcji byłem niezwykle zadowolony. No bo porównując napitek z kolumny, z tym co kapało z jakiejś szklanej chłodnicy to wiadomo,że zachwyt zrozumiały. Od początku stosowałem Alcotec 48 Turbo Superjast. Pamiętam, że gotowy nastaw smakował prawie jak wino/szampan. Spirit też z tego wychodził niczego sobie - był łagodny. Oczywiście proces prowadziłem zgodnie z ,,wytycznymi'' mojego Guru - Lesgo58 (pozdrawiam!), który podał mi na tacy opis całego procesu.
I teraz do meritum tzn. co mnie boli...
Zacząłem kombinować z cukrem. Najpierw do 21 l wody dawałem zgodnie z instrukcją 8 kg cukru. Wówczas to nastaw miał (jak wyżej wspomniałem) smak wina/szampana, no i wódka z tego dobra była. Następnie zacząłem dawać 9 kilo cukru, no i wreszcie doszło do tego, że zapodałem 10 kg. Drożdże świetnie sobie radziły z ponadplanową ilością cukru. Zacząłem myśleć chytrzej/ekonomiczniej (a co tam!) dać np. 11 kilogramów, ale teraz widzę, że te 9 czy dziesięć kilo cukru to przegięcie. Powiem teraz dlaczego. Wtedy kiedy zacząłem zwiększać ilość cukru to w nastawie, owszem, czuło się power jednakże dało się czuć jakąś gorycz i lekkie pieczenie w gardełku. Myślałem sobie, że ta goryczka to wynik zwiększonej ilości alkoholu. Teraz kojarzę, że już wtedy miałem problem ze smakiem finalnego produktu tzn. pogorszył się smak wódki. Pomimo tego, że przedgonów odcinałem więcej to i tak w finalnym produkcie, w wódce, dało się odczuć dość znaczną nutkę przedgonów, a do tego była piekąca w smaku. Żeby była jasność - rektyfikowałem to (55% / 20%), po czym jeszcze raz zmuszony byłem to przegotowywać.
Niby się zgadzało, bo z 10 kg cukru uzyskiwałem ok 5,7 l surówki. Surówka rzecz jasna uzyskiwana była z wielkim namaszczeniem - nastaw wyklarowany, godzinna stabilizacja, a potem kropelko prawie przez 2 godziny przedgony w ilości aż 500 ml!!! Dlaczego aż tyle? Zapytacie. A no dlatego, że to nadal waliło mocno dyngsem. Pomimo tego, przerwałem odbiór przedgonów i reszta szła do głównego zasobnika. Nie przejmowałem się zbytnio tym smrodem gdyż przekonany byłem, że przy rektyfikacja( 55% / 20% ) oddzielę sobie resztę tych smrodów. Jakież było moje zdziwienie, kiedy to rektyfikując wkład rozcieńczony do 55%, odebrany kropelkowo, po godzinnej stabilizacji, odebraniu ponad 600 ml przedgonów, to co wypływało nadal waliło dyngsem. Nie powiem, przy odbiorze tej szóstej setki waliło to już trochę mniej, ale jednak. Rozrabiałem sobie nawet z tego malutkie porcje wódki i powiem Wam, że w głębi czuło się ciepły smak spirytusu, ale całość cuchnęła i do tego była szczypiąca w smaku. Mam nadzieję, że jak jeszcze puszczę to rozrobione do 20 % to może odetnę to w pdziu. A jak nie to jeszcze raz w kocioł.
Teraz sobie kojarzę, że ten syf smakowy pojawił się właśnie przy zwiększaniu ilości cukru - wbrew instrukcji na opakowaniu.
Sam już nie wiem, czy to wina drożdży, czy moich kombinacji ze zwiększoną ilością cukru. Nie wiem jak to interpretować, gdyż te moje problemy zaczęły się po zakupie określonej partii drożdży, na której zacząłem eksperymentować z dosypywaniem cukru.
Zdaję sobie z tego sprawę, że to między innymi ,,zasługa'' operatora maszyny - czyli moja, który nie potrafi ocenić dobrze i w porę ocenić kiedy ciąć przedgony (ciągle się uczę). Ale jak widzicie ilości przedgonów mimo wszystko są anormalne!!!
Wedle tego co zaobserwowałem, nasuwa mnie się nieodparcie na myśl to co napisał kiedyś do mnie Lesgo58, że nastaw powinien być możliwie najsłabszy, nawet 12 %. Daje to wtedy większą możliwość uzyskania dobrego jakościowo trunku.
W związku z tym, że moje drożdze rozczarowły mnie, szukałem opinii na temat innych drożdży i natknąłem się na niniejszy wątek. A może ktoś z Was podpowie przy okazji jakie drożdże dają łagodną w smaku wódkę, gdyż z tych moich Alcotec'ów 48 wódka jest raczej dość ostra w smaku pomimo tego, że rozrabiana była do 40 % no i cukru dawane było tyle co trzeba. Ktoś ma doświadczenie w tej materii? Dziękuję za poświęcony czas i proszę o ewentualne opinie.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: lesgo58 »

Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś na zadawane pytania. Można kombinować z cukrem, drożdżami i wodą we wszystkie strony, ale natury nie oszukasz.
Druga sprawa drożdże turbo z racji stosowanych mieszanek pożywki są drożdżami turbo i nic poza tym. Nie dostrzegam większych różnic między nimi. Może dlatego, że nigdy mi nie smakowała wódka zrobiona na cukrze. Co najwyżej używam jej do nalewek. Jak chcesz mieć w miarę dobrą cukrówkę to trzymaj się receptury.
Widzę, że zaczynasz walczyć o jakość. Więc po pierwsze - musisz uciec od cukrówek. I zacząć myśleć ( oczywiście w ramach możliwości i warunków lokalowych) o robieniu spirytusu z innego surowca. Może to być glukoza, a jeszcze lepiej jakiekolwiek owoce. Nie wspomnę o nastawach zbożowych, bądż nawet zacierach.Wtedy możesz użyć drożdży winnych i pożywki którą sam dodajesz. Moc nastawu tak jak wspomniałeś nie większa jak 12-14%.
Minusem przygotowywania takiego nastawu jest czas. Ale dla dobrej wódki czyż nie warto go poświęcić.
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lip 2013, 18:25 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: kobuszki »

Opisz, ile wody dodawałeś za każdym razem, gdy zwiekszałeś ilość cukru z 8 na 9,10,11 kg ?

jurexu
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 2 lis 2010, 22:00
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: jurexu »

Ile wody dodawałem? Szczerze powiem, że cały czas wyrabiałem się we wiaderku 30 litrowym (takie białe, do fermentacji np. piwa). Wody wcale dużo więcej nie dawałem, no może trochę tzn. 1 litr góra 2 litry. Pole manewru ograniczone z uwagi na pojemność wiaderka i kega, a do tego rozpuszczone 2 kg cukru też dawały z siebie ponad litr płynu więcej. Mogę śmiało rzec, że 22 litry wody i 10 kg cukru. Instrukcja zapodaje 21 litrów łoter i 8 kg cukru. Jest to w sam raz do kega 30 litrowego. Acha. 11 kilogramów cukru nie próbowałem i już nie spróbuję. Dlaczego? Jak słusznie zauważył Lesgo58 odpowiedź w moim pierwszym poście. Qualitaet ueber alles!!!

Teraz kontynuując moje wcześniejsze wątpliwości... Następnie przegulgałem to po rozcieńczeniu na ok 20 % i odrzuciłem ok 200 ml przedgonów i... Kamień spadł mi z serca. Odczepiłem te smrody aczkolwiek... Wcale nie kiper mógłby wskazać na to, że wódeczka bardzo, ale to bardzo delikatnie trąca starą zacną sklepową Vistulą. Mimo wszystko!!!
Wniosek mimo wszystko jeden, robić trza tak jak instrukcja karze. Kombinować nie warto!

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: kobuszki »

Cytujesz lesgo58, który zaleca ci moc nastawu nie większą niż 12-14% i potwierdzasz to pisząc: Jakość ponad wszystko, ale tak nie postępujesz. Przygotowanie nastawu do fermentacji musi być przemyślane, a nie zrobione byle jak w pośpiechu. Początkujący adepci w ogóle nie zwracają uwagi na początkową zawartość cukru w nastawie tzw. Blg i teoretyczną moc przyszłego nastawu w %. Naucz się to wyliczać. Dobrą jakość przyszłego spirytusu uzyskasz robiąc nastawy z początkowym Blg nie większym, niż 22 - 23. Teraz sprawa instrukcji do drożdży. Jeżeli policzył byś co proponuje producent to: 8kg cukru + 21 ltr wody to daje 31 Blg. Dziwne - nie ? Poprawnym, prawidłowym sposobem postepowania jest zatem dodawanie większej ilości wody, inaczej rozwadnianie nastawów do Blg 22-23. A co ty zrobiłeś ? Zamiast nastaw rozwodnić, dodałeś więcej cukru. Nastawy z wysokim Blg to nie "Qualitet" ale gorsza jakość, bo więcej niechcianych fuzli w nastawie i stąd wziął się u ciebie gorszej jakości uzyskany spirytus. Jeżeli nie chcesz wyliczać początkowych stężeń, to dawaj na 1 kg cukru conajmniej 3,75 ltr wody i będzie O.K.

jurexu
20
Posty: 21
Rejestracja: wtorek, 2 lis 2010, 22:00
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: jurexu »

@kobuszki!
Troszkę mnie nie zrozumiałeś. Pisząc ,,że jakość ponad wszystko'' miałem na myśli to, że 11 kilogramów to już nie zapodam, gdyż jak wspomniałem podczas eksperymentowania chytro-ekonomicznego ten qualitaet prawie nieświadomie zagubiłem. Widzę, że ,,to se ne da''. Ja dodając cukru ponad to co fabryka każe baczyłem tylko na to, aby grzybki w http://alkohole-domowe.com/forum/postin ... 52&p=78584# tego nie czytają), że specjalnie katowałem grzybki pod kątem sprawdzenia, w którym momencie alkohol który wyprodukowały dokona ich unicestwienia. Za każdym razem blg spadało poniżej 0 o 3-4 kreski! Jak wspomniałem 10 kg cukru - spoko, non problem. Oczywiście cukromierz nie byle jaki - jakby co .
Bawiąc się z cukrem, oczywiście coś tam pamiętałem o tym, co mi kiedyś Lesgo58 napisał, że ma być 12-14% - bo to gwarantuje jakość, jednakże potraktowałem to jako komunał i jako niedowiarek, chciałem się sam o tym przekonać. I powiem szczerze, że w związku z tym, że rzadko zajmuję się tym o czym piszemy, po prostu zapomniałem o tym prawidle, że jakość trunku może tkwić we właściwych proporcjach rozcieńczania i procentowości nastawu. W związku z tym, że efekt moich eksperymentów był zły, problemu szukałem nie w tym, że rozrabiałem nastaw nie zgodnie z instrukcją, tylko w tym, że prawdopodobnie mam cujhowe drożdże. Stąd moja ,,wizyta'' w tym wątku, w którym to szukałem ,,innych'' lepszych drożdży. Teraz widzę, że niepotrzebnie, jednakże studiowanie wiedzy zawartej w tym i nie tylko w tym wątku dotyczących naszych dobroczyńców na pewno wyjdzie na zdrowie.
Jeszcze raz dziękuję i zamykam moją sprawę.

radonix
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2012, 17:32
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: radonix »

Odświeżę trochę temat pytaniem:
Na wstępie dodam, że nie zależy mi na czasie fermentacji(co za różnica, czy dwa dni, czy dziesięć), interesuje mnie smak, ostrość i zapach produktu końcowego. Zauważyłem, jak pewnie większość, że w paczkach drożdży typu vodka, przeznaczonych do czystych nastawów, zawartość w opakowania jest mniejsza, natomiast czas fermentacji dłuższy. Natomiast w drożdżach do bardzo szybkich fermentacji typu 24h itp., zawartość opakowania jest co najmniej dwa razy większa.
Pytam więc, czy to nie jest jakaś ściema i mydlenie oczu konsumentom, czy nie wystarczy tylko kupić drożdże typu 24, powiększyć nastaw 3 razy, jednocześnie wydłużając czas fermentacji i cieszyć się potem produktem wysokiej jakości, nie odbiegającym w smaku od towaru robionego na drożdżach typu vodka?
Jeśli ktoś próbował robić podobne porównania, to mam prośbę o wyrażenie opinii.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Trener »

Poza producentem chyba nikt inny nie zna składu paczki, ale również odnoszę wrażenie, że jest dokładnie tak jak piszesz. Jedną paczkę Turbo 48 (po porządnym wymieszaniu) dzielę na 2-3 nastawy po 30 litrów i nie czuję różnicy w smaku po rektyfikacji (może na pot-stillu by jakieś były, choć śmiem wątpić). Czasy fermentacji oraz zapachy jej towarzyszące też są porównywalne do Vodki tego samego producenta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: gr000by »

Generalnie nastawy powiększone, gdzie na 1 paczkę drożdży przypada więcej cukru niż zaleca producent (oczywiście pamiętając o utrzymaniu BLG 20-23), dają lepszy produkt po destylacji, ale po rektyfikacji różnice są bardzo subtelne i mniej wyraźne, ale wciąż na plus dla nastawów powiększonych (mniej odpadów).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Drupi »

Witam. Chciałbym się dowiedzieć , czy ktoś z was wie, czym są te pożywki dodawane do drożdży gorzelniczych . :roll: Pytam bo ich nazwy kojarzą mi się z dodatkami do nawozów sztucznych ( np. mikroelementy i inne) a to jest na mój rozum przynajmniej bardzo szkodliwe dla człowieka, pomocne dla drożdży. Nie mam o tym pojęcia, ale czy nastaw 1410 z koncentratem jest bardziej ekologiczny ? Niedługo bede robił go pierwszy raz.
Pozdrawiam.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Zygmunt »

( np. mikroelementy i inne) a to jest na mój rozum przynajmniej bardzo szkodliwe dla człowieka
Bez mikroelementów raczej byś długo nie pożył. I to tak w sekundach.

Pożywka dla drożdży to głównie witamina B, związki zawierające azot, minerały i aminokwasy, które są drożdżom niezbędne do rozmnażania i przeżycia. I nie, nie jest to szkodliwe. Poza tym nastaw przecież destylujesz, a to nie przechodzi do produktu, tylko zostaje w kotle.

Najbardziej szkodliwy w tym wszystkim jest sam etanol.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: JanOkowita »

Proszę bardzo - skład podany przez producenta:

PRODUCT NAME: TY48 135g

PRODUCT FUNCTION: Yeast nutrient mix

1. INGREDIENTS BREAKDOWN: Dried yeast, urea, yeast nutrient, magnesium carbonate, magnesium
sulphate, anti-foaming agent, niacin, zinc sulphate, vitamins & trace minerals
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Bayanus
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 26 lis 2016, 15:28
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Bayanus »

Witam, które grzybki będą najlepsze do dużych nastawów? Chcę zrobić nastaw z 24 kg cukru + ok. 85 l wody, przy czym mam ograniczone możliwości kontrolowania temperatury, bo pracuję w delegacji. Żona obiecała doglądać, ale nie chcę nadwyrężać jej cierpliwości do mojego hobby :D Waham się pomiędzy jakimiś drożdżami typu Mega Pack/XXL a połączeniem kilku paczek drożdzy o wysokiej odporności termicznej. Na allegro znalazłem w dobrej cenie (6,69 + 1,90 zł wysyłka) alcotec 200 batch http://allegro.pl/turbo-drozdze-alcotec-200-na-duze-nastawy-200-l-i6554595925.html czy ktoś pracował już na nich? Trzy paczki wystarczą?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: aronia »

To już lepiej kupić Mega Pack z Alcotec-a - 1 paczka typowo na 100l i gotowe. 1,90 to wysyłka tylko 1 paczki - a Ty potrzebujesz co najmniej 3...

Karniaczek
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 9 lis 2016, 16:18
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Karniaczek »

Dokładnie, zgadzam się z aronią. Drożdże przeznaczone do dużych nastawów słabo się grzeją i nie trzeba aż tak przejmować się pilnowaniem temperatury. Kiedyś na forum był temat o drożdżach Coobra Mega Pack, gdzie autor stwierdził, że temperatura nastawu utrzymywała się na stałym poziomie i nie podskoczyła nawet o 1 stopień. Zresztą, sam kupiłem Mega Pack Alcoteca i czekają na swój debiut jak tylko zorganizuję w tym tygodniu 25 kg worek cukru. Chciałbym wypróbować je na glukozie, ale musiałbym dorwać jakąś okazję. Nie płaciłem za przesyłkę, kupiłem w stacjonarnym sklepie Malinowego Nosa, bo akurat mam blisko. Z tego co wiem to mają lokale na południu PL, m.in. w Jaśle i Krakowie. Możesz tez kupić na allegro, mają oferty tych drożdży z bentonitem, ale sam akurat używam innego środka do klarowania. Jak chcesz to możesz luknąć na film z testu Alcoteców https://www.youtube.com/watch?v=iTaczLHJpoQ i zapytać w komentarzu czy wydzielają duże ilości ciepła, czy trzeba kontrolować temperaturę itd. Autor filmu napisał, że wyprodukowały 14%, ale pracowały dość szybko i nie było problemów z fermentacją.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: michal278 »

Z drożdży które przerabiałem w mega dużych nastawach nr jeden były Alcotec 24, nr dwa Cobra, nr trzy Moscva . Niestety T24 już nie produkują. Małe nastawy to najlepsze były wszelkie maści wodka. Tutaj mogę dodać, że Moscva 6 paczek przerabiało 150kg cukru w... 3miesiące, a alcoteki w miesiąc.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: olo 69 »

Jak lubiłeś T 24 to wypróbuj Turbo Star 24. Działanie podobne a może jeszcze szybsze od T 24. Przerabiałem na jednej paczce 24 kg cukru rozpuszczonego w 80-82 litrach wody.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: wiking »

Ile trwała fermentacja?
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: olo 69 »

Około 7 dni.
Pozdrawiam,olo 69

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: michal278 »

Dzięki za info, kto jest importerem Olo? Ares?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

SzPAK
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 9 gru 2016, 16:56
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: SzPAK »

olo 69 pisze:Jak lubiłeś T 24 to wypróbuj Turbo Star 24. Działanie podobne a może jeszcze szybsze od T 24. Przerabiałem na jednej paczce 24 kg cukru rozpuszczonego w 80-82 litrach wody.
Bardzo mnie zainteresowałeś tymi grzybkami. To te? http://allegro.pl/turbo-star-24-drozdze-gorzelnicze-nastaw-bimber20-i5390826141.html

PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: PiotrSz »

U mnie w nastawie powiększonym sprawdziły się Alcotec vodka star. W ciągu 6 dni przerobiły 30 kg cukru (ale zużyłem 3 opakowania), po klarowaniu nastaw przejrzysty jak szkło. W zasadzie te grzybki nigdy mnie nie zawiodły, 6-7 kg cukru zjadały w ciągu 3-4 dni. Dają zaskakująco łagodny smak (nawet przy urobku 50%), nie produkują smrodów, wydajność spirytusu 96% bardzo przyzwoita. Jednym słowem dobra jakość za rozsądną cenę, na allegro można je kupić już za 7,59 zł, a http://allegro.pl/drozdze-alcotec-vodka-star-14-super-jakosc-hit-i6562692508.html
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: olo 69 »

SzPAK pisze:To te?
Tak, właśnie o te drożdże chodziło mi.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Pretender »

Przy większych ilościach bardziej opłaca się kupić tutaj

http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-a ... 39563.html

HomerSimpson
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 4 lis 2016, 17:48
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: HomerSimpson »

Po romansie z alcotekami, prestige black bull, coobrą i nowymi puriferm, wracam do DS. Porównując je z alcotec vodka, pod względem czasu pracy i jakości nastawu, nie widzę większej różnicy więc po co przepłacać? Pracowałem też na C24 i C48, w tym na powiększonych nastawach i nie miałem żadnych zastrzeżeń. Odporne na temperaturę, fermentują do końca, dają dobrej jakości produkt.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: seneka »

Czy ktoś z was miał już okazję skorzystać z tych drożdży: http://www.browamator.pl/drozdze-piwowa ... ,4349,4327 . Mam na mysli oczywiście typową cukróweczkę :D . Gdzieś o oczy mi się obiło źe któryś z kolegów chyba je nabył. Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Zbynek80 »

Jak dla mnie to jakaś pomyłka kupować takie drożdże nie dość, że cena wysoka to rok po terminie ? Nawet jakby w miarę szły to by mi nawet do głowy nie przyszło kupować. Jak kupowaliśmy wspólnie BL to wyszły 52zł za 1 KILOGRAM
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: seneka »

No to mamy zgoła odmienne zdanie. Po pierwsze cena jest super bo dozowanie to : 30g - 50g/hl. Po drugie używam do zbożówek maltów tego producenta. Też po terminie i pracują bez zarzutów. Wiec takie posty darujcie sobie. Nie pytałem czy jest sens, czy nie ich używać, tylko o doświadczenia.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: gadaka »

@seneka25 wiesz może ile blg te drożdże przerobią? Bo niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć tolerancji na alkohol tych drożdży a szczerze mówiąc już raz się nad nimi zastanawiałem. A jak wygląda tolerancja na % w przypadku maltów? Nie mam zamiaru wyciskać z nich 200% ale trochę szkoda wylewać słodki dunder....
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Zygmunt »

Świeże są świetne, ale z przeterminowanymi bym uważał- starer trzeba robić nawet 300% większy i dalej nie ma gwarancji, że wyjdzie. Skoro są/ były ważne do grudnia 2015, to znaczy że mają już ponad 4 lata od zapakowania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: seneka »

Zygmunt jak najbardziej. Dlatego sprzedawca obniżył cenę o 50 %. Suche drożdże mają jednak to do siebie, że odpowiednio przechowywane nawet długi czas po terminie calkiem sprawnie sobie radzą. Mam też doświadczenie z przeterminowanymi drożdżami plynnymi w piwowarstwie i nawet te pół roku po terminie są całkiem sprawne. Z resztą mialem okazję rozmawiać z właścicielem polskiego producenta płynnych drożdży i sam przyznał że terminy są mocno zachowawcze. Co do startera to przy suchych nie ma najmniejszego sensu ale jeśli nawet to do cukrówki za leniwy jestem,to nie RIS :D . Gadaka nie mam najmniejszego pojęcia dlatego pytam o doświadczenia. Co do maltów poszedłem sprawdzić do lodówki i na opakowaniu nic nie pisze o tolerancji alkoholu.. Natomiast moje zaciery to głównie kukurydza z poziomem blg między 17 a 20 blg i radzily sobie z tym tematem rownie dobrze co "czarne"fermiole.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: michal278 »

Mi malty przerabiały wiśnie z cukrem. Do 12% dochodziły po 2 tyg, przy 200l nastawu.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Przemo0331
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 01:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystko co świt swój, z ziemi bierze.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południowy wschód PL
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Przemo0331 »

seneka25 pisze:Czy ktoś z was miał już okazję skorzystać z tych drożdży: http://www.browamator.pl/drozdze-piwowa ... ,4349,4327 . Mam na mysli oczywiście typową cukróweczkę :D . Gdzieś o oczy mi się obiło źe któryś z kolegów chyba je nabył. Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami.

Ja je kupiłem w grudniu i zrobiłem na nich już 3hl zacieru na pszenicy. Dodaję pożywkę od Le mag i zalecaną dawkę grzybków (nie 300%), wszystko pracowało ok 5dni. Destylacja na półkach tak koło 83-85% urobek. Smak i zapach bardzo pozytywny bo prawie nikły. Mam porównanie do innych drożdży tej firmy (american whiskey). Grain dają prawie neutralny spirytus. Co do odporności na alkohol to nie próbowałem ich katować. Zawsze robię zacier tak koło 24blg i zeżrą wszystko do -3. Dodam że przechowuje drożdże w temp. 14°C i po rozpakowaniu dzielę na porcje, które pakuję próżniowo. Drożdże z francuskiego Fermentisa bardzo mi odpowiadają, tylko ta cena. :bardzo_zly: ale takie promocje to mi hej :odlot:

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: gadaka »

@Przemo0331 jakiej pożywki od LeMag używasz?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: radius »

Koledzy, podzielę się z wami efektami pracy przeterminowanych drożdży.
Kupiłem w Browamatorze te grzybki
grzybki.jpg
z datą ważności 06. 2015
Wczoraj zatarłem pierwszą partię śruty żytniej na starkę i postanowiłem użyć tych drożdży. Uwodniłem porcję grzybków zgodnie z proporcją podaną na opakowaniu czyli 50 gramów na 60 litrów zacieru i po 20 minutach wlałem do zacieru czekając na efekty :)
Zacier podczas zaszczepiania drożdżami miał temperaturę 30oC
No i efekty przedstawiają się tak;
Po dwóch godzinach od zadania drożdży
pianka.jpg
Po kolejnej godzinie
pianka1.jpg
Po kolejnych dwóch musiałem zapier..., szybko biec po antypianę :D
pianka2.jpg
Zacier pracuje aż miło patrzeć, drożdżaki nic nie straciły ze swej żywotności i tylko czekać na efekty ich pracy :ok:
Reasumując;
Przeterminowane grzybki, przechowywane w oryginalnym i nieotwieranym opakowaniu w odpowiedniej temperaturze, nic nie tracą na jakości i żywotności. Jestem mega zadowolony i z jakości i ceny o 50% niższej :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: lesgo58 »

Potwierdzam. Mam te same, a także jeszcze inne z tej samej akcji. Drożdże są sprawne do dzisiaj. :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: seneka »

Mam i ja :D . Radius mam prośbę. Ja używam obecnie drożdży Safspirit. Po przeprowadzonej fermentacji pokusisz się o małe porownanie do tych american? Jestem bardzo ciekawy różnic bo wiem że używaleś obu rodzai. Leszku Ty też jesli możesz skrobnąć dwa zdania będzie miło :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”