Które drożdże najlepsze?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy

Post autor: Wald »

Wald pisze:Sprawdziłem tylko z proporcji,
Nie liczyłem niczego. W pamięci. Zakwestionowałem 30% wsad, bo to sporo za wiele.
A dalej było:
radius policzył dokładnie
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Emiel Regis »

A ja się najzwyczajniej w świecie d....m w obliczeniach :hmm:
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: mtx »

Wald pisze:Zakwestionowałem 30% wsad, bo to sporo za wiele.
Nie wyliczyłem tego z niczego, po prostu ilość 3l z 10l wsadu wydaje mi się
mało prawdopodobna, teorię tą podpieram swoimi doświadczeniami - w których
wyniki były zawsze podobne - takie jak opisałem wcześniej.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: radius »

Pobawmy się jeszcze matematyką :crazy:
Jeżeli kol. MARK-1959 uzyskał 3 litry 50-procentowej surówki, to do jej wyprodukowania drożdże musiały zeżreć 3kg cukru. W 10-litrowym nastawie daje to 30 blg. Wszystko to dla warunków idealnych. Biorąc poprawkę na realia, blg startowe musiałoby wynosić ok. 32. Nie wydaje wam się to trochę za dużo :?:
Strzelam, że w nastawie było 10 litrów wody plus 3 kg cukru.
Może autor wyjaśni tę kwestię :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: mtx »

Dlatego od początku twierdzę, że taki wynik jest mało prawdopodobny.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Wald »

Czy dobrze liczę, jeżeli we wsadach mtx1985 wychodzi mi 11,5% :?: Ot, tak dla wprawy :)
A MARK-1959 pisał jak to robił, oj nie widzę nigdzie, że to nastaw jednorazowy.
Dobrze, wygłupiam się. Oczywiście ze to zwykłe przechwałki.
Podobnie jak te drożdże co do 22% robią, pot-sill'e 90% skraplają itp, itd.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Zygmunt »

Czy dobrze liczę, jeżeli we wsadach mtx1985 wychodzi mi 11,5%
10,46, uśredniając te 35-40 jako 37,5.

Niesławne 15% bierze się stąd, że:

3x50/ 10= 15
rzecież skoro otrzymał 3 litry alkoholu 50% to teoretycznie w zbiorniku zostało 7 litrów wody. Plus 1,5 litra z destylatu to daje nam 8,5 litra wody plus 1,5 litra czystego alkoholu.
1,5:8,5x100=17,6
To dla alkoholu 100-procentowego
Dla 96-procentowego wynik wyniesie 18,4
Więc skąd wzięło się 15%
3l 50% to nie jest 1,5l 100% alkoholu i 1,5l wody, zapominasz o kontrakcji.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: radius »

:) Nie zapomniałem. Wyliczenia były teoretyczne. Biorąc pod uwagę kontrakcję, realną wydajność alkoholu z cukru oraz jakąś tam pozostałość alkoholu w dundrze, musiałby mieć nastaw o mocy ok. 22%. Mało realne ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kosowo
30
Posty: 47
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 21:06
Ulubiony Alkohol: Wszystko co dobre.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Północ Polski
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: kosowo »

W moim przypadku ja używam T Vodka Star,destylat jest łagodny w smaku i zapachu już po pierwszym gonie.Extreme 8 też mi pasują,ale to kwestia gustu,w tej chwili będę testował Czarownicę 6 bardzo zachwalaną na forum.Dużo zależy od przeprowadzonego procesu destylacji i samej destylarki.
Pędzę bo nigdzie mi się nie spieszy.......http://www.youtube.com/watch?v=ti6TRIGRN-k

baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: baltic80 »

żeby nowego tematu nie tworzyć.
Dotychczas śmigałem na T3 - paczkę 125g dzieliłem na dwa i startowałem na tym dwa nastawy po 6kg cukru każdy.
Mogę podobnie podzielić paczuszkę alcotec Vodka star 66g i zejdzie z cukrem na minus? Zdaje sobie sprawę, że będzie dłużej pracować.
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: franta »

Jeśli nie zrobisz to się nie przekonasz. Powinno się udać, lecz gwarancji nie daję.

baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: baltic80 »

franta pisze:Jeśli nie zrobisz to się nie przekonasz. Powinno się udać, lecz gwarancji nie daję.
No to to wiem :D
Też po to kupiłem, żeby przekonać się o ich jakości, aczkolwiek myślałem że znajdą się forumowicze którzy robią 2 nastawy z jednej paki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: lesgo58 »

@baltic80
Wszystkie drożdże turbo są przygotowane do szybkiej fermentacji w wyznaczonych warunkach określonych w przepisie.
Każde odstępstwo od instrukcji powoduje utratę ich wartości jako turbo. Zaczynają pracować wtedy jak drożdże normalne. Czyli potrzebują dłuższego czasu do fermentacji, a czasami w ekstremalnych warunkach dodatkowej pożywki.
To są podstawowe reguły dotyczące drożdzy turbo.
I nie spodziewaj się rewelacji jak podzielisz paczkę i do każdego nastawu dasz zwiększoną ilość cukru.
Ryzykujesz też, że dzieląc paczkę nie zrobisz tego dokładnie i wtedy każdy nastaw może pracować inaczej. Jeden wolniej, drugi szybciej. Ewentualnie któryś zatrzyma się zbyt szybko.
Ostatnio zmieniony sobota, 15 gru 2012, 09:18 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: franta »

Jeśli dobrze i więcej poczytasz to powiem Ci że są, problem w tym że nie chce Ci się poszukać, więcej :czytaj: a jeśli coś nie zrozumiesz to wtenczas zadaj pytanie, na forum naprawdę jest wszystko.

Pozdrawiam.

Ps. Jeśli odnosisz się bezpośrednio do mojego postu to nie ma potrzeby cytowania.

sliwowica
30
Posty: 42
Rejestracja: piątek, 16 mar 2012, 18:25
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: sliwowica »

lesgo58
Rozumiem, że pisząc odstępstwo od instrukcji masz na myśli powiększoną ilość cukru bo jeśli ktoś zamiast 6 kilo da 5(co też jest odstępstwem od instrukcji) to przecież nie utracą one wartości turbo.
Ale nawet jeśli ktoś zamiast wspomnianych 6kilo cukru da tak jak ja 12 czy nawet 15(oczywiście powiększając objętościowo nastaw) to czekam do pięciu, sześciu dni na przerobienie(alcotec 48), Twoim zdaniem pracują wtedy jak ''normalne'' drożdże?
A co do dzielenia paczki to uważam że lepiej powiększyć nastaw.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: lesgo58 »

Oczywiście - powiększenie nastawu powoduje "utratę" przez drożdże dedykowane swoich zalet szybkościowych.
I to nie jest kwestia samych drożdży tylko rodzaju pożywki, które producenci stosują
W takim przypadku - moim skromnym zdaniem - polecałbym zwykłe drożdże tzw. "piekarnicze". Potrzebują tyle samo czasu na przefermentowanie co powiększony nastaw dla turbo, ale jednak dając swoją pożywkę ( najlepiej naturalną ) wiesz co masz w zbiorniku fermentacyjnym. A to nie jest bez znaczenia dla jakości destylatu.
Zresztą to temat rzeka. Na inną opowieść...
Był też wiele razy poruszany ale nie do końca...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: olo 69 »

baltic80 pisze:Dotychczas śmigałem na T3 - paczkę 125g dzieliłem na dwa i startowałem na tym dwa nastawy po 6kg cukru każdy.
Mogę podobnie podzielić paczuszkę alcotec Vodka star 66g i zejdzie z cukrem na minus
Nie zejdzie. Za mało tych drożdży i pożywki na 12 kg cukru. Kiedyś sprawdzałem i w takiej proporcji ledwo doszły do plus 2 blg.
Pozdrawiam,olo 69

zigi696
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: zigi696 »

Witam

Używałem 3 razy Vodka Star. Ledwo co przerobiły 8 kg cukru, więcej nie dadzą rady. Jak chcesz dzielić paczki to kupuj te, w których jest jak najwięcej. W Moskva Style jest chyba 140g. Ja póki co ja jadę na T3 spirit fermm daje połowę na 7 kg, fermentacja trwa niecałe 2 dni dłużej. Moskva powinny przerobić szybciej.
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!

baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: baltic80 »

olo 69 pisze:
baltic80 pisze:Dotychczas śmigałem na T3 - paczkę 125g dzieliłem na dwa i startowałem na tym dwa nastawy po 6kg cukru każdy.
Mogę podobnie podzielić paczuszkę alcotec Vodka star 66g i zejdzie z cukrem na minus
Nie zejdzie. Za mało tych drożdży i pożywki na 12 kg cukru. Kiedyś sprawdzałem i w takiej proporcji ledwo doszły do plus 2 blg.
A wiesz, że zeszło? :D Na minus 3 bez problemu przerabia
Nie chodzi tylko o ilość cukru, ale o ilość cukru przypadającą na ilość wody - tak żeby końcowe stężenie alko nie było mordercze dla pomniejszonej ilości drożdży.

Alcoteca jednak puszcze bez podziału na dwie partie
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: olo 69 »

baltic80 pisze:A wiesz, że zeszło? :D Na minus 3 bez problemu przerabia
Piszesz o T3 czy Alcotec Star Vodka?
Moja odpowiedź dotyczyła drożdży Alcotec Star Vodka. W proporcji 12 kg cukru plus 40 litrów wody plus jedna paczka tych drożdży, blg doszło zaledwie do plus 2 i nic mniej.
Pozdrawiam,olo 69

sliwowica
30
Posty: 42
Rejestracja: piątek, 16 mar 2012, 18:25
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: sliwowica »

lesgo58
Przyznaję że powiększenie nastawu na turbo powoduje, że pracują one nieco dłużej niż wg. przepisu ale nie zgodzę się że drożdże piekarnicze potrzebują tyle samo czasu na przerobienie co powiększony nastaw na turbo(oczywiście takiej samej ilości cukru).
Dawno już nie robiłem na piekarniczych ale pamiętam, że miały one problemy w "końcówce". Do piekarniczych nie dodawałem jakichś specjalnych odżywek poza przecierem i witaminą ale mimo to nie wyobrażam sobie żeby babunine przerobiły 10 czy 12kilo w tydzień a najwyżej tyle czasu przeważnie zajmuje u mnie to drożdżom turbo.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Zygmunt »

Drożdże turbo to szczepy selekcjonowane pod względem odporności na alkohol, głębokiego odfermentowania i jak najlepszych właściwości fermentacyjnych (niewielka produkcja fuzli, szybkość metabolizmu itd.). Piekarnicze z kolei selekcjonowane są pod kątem jak największej siły pędnej (to od ciasta, nie od pedzenia:) ), zdolnością do szybkiej adaptacji w różnych substratach i dużej aktywności enzymów hydrolizujących cukry.
To są podobne, ale nie takie same drożdże.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: mtx »

sliowica pisze:Dawno już nie robiłem na piekarniczych ale pamiętam, że miały one problemy w "końcówce". Do piekarniczych nie dodawałem jakichś specjalnych odżywek poza przecierem i witaminą ale mimo to nie wyobrażam sobie żeby babunine przerobiły 10 czy 12kilo w tydzień a najwyżej tyle czasu przeważnie zajmuje u mnie to drożdżom turbo.
Zgadza się, u mnie 12kg cukru nawet na "turbo piekarniczych" zajmowało lekko 2tyg i schodziło do -2Blg, gdzie
taka sama ilość cukru na "Turbo Star8" była przerobiona w 6-7dni do -4Blg.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: lesgo58 »

@śliwowica
Oczywiście masz w dużej mierze rację. Ja użyłem może zbyt dużego skrótu myślowego.
Tak naprawdę chciałem zwrócić uwagę na fakt ,że zmusza się drożdże turbo do warunków do których nie zostały przystosowane, a więc tracą w tym momencie dużo ze swojej charakterystyki.

A co do drożdży piekarniczych - to jak wspomniałem osobny temat - i myślę wart głębszej analizy, a nie jak dotychczas pobieżnych opinii. I naprawdę nie chcę tu niczego forsować.
Bo temat drożdży to naprawdę temat rzeka. Jest ich setki jak nie tysiące. I każde dedykowane do czegoś innego.
Zresztą zasygnalizował to bardzo dobrze @Zygmunt.

@mtx1985
Porównując drożdże zazwyczaj pomijamy w jakich warunkach pracowały , na jakim cukrze , także jakie to sa drożdże i wiele wiele innych czynników.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: mtx »

lesgo58 pisze:@mtx1985
Porównując drożdże zazwyczaj pomijamy w jakich warunkach pracowały1 , na jakim cukrze2 , także jakie to sa drożdże3 i wiele wiele innych czynników.
Tak, masz rację, odnośnie tego co napisałem, to tylko i wyłącznie własna obserwacja.
1 - warunki w obu przypadkach takie same, temp. otoczenia około 22-23*C.
2 - cukier w obu przypadkach ten sam - Lidl ;)
3 - drożdże piekarnicze babuni - Lidl i Turbo Star8 - "starowar".
Tak dla wyjaśnienia ;)

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: lesgo58 »

Tak sobie pomyślałem, że odpiszesz w taki sposób.
Tylko, że my cały czas się licytujemy - jakby prędkość miała decydujące znaczenie.
A mnie chodzi o dogłębne przeanalizowanie różnych drożdży. Dlatego podałem kilka przykładowych warunków jakie musimy uwzględniać porównując drożdże.
No i zapominamy o najważniejszym warunku - jakości trunku jaki otrzymamy - zmuszając drożdże do wykonywania różnych ekstremalnych zadań.
Dlatego wspomniałem, że dotychczas temat ten kilkukrotnie wznawiany - umierał śmiercią naturalną - z braku chętnych do opisywania rzetelnych analiz.
Gdy takowe się pojawiały to zaraz ktoś inny pisał posty, że on ma lepsze drożdże, że jego drożdże produkują szybciej, lepiej itd.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: mtx »

Lesgo nie wiem czy to jest licytacja, wg. mnie nie i zgodzę się, że szybkość nie ma takiego znaczenia jak jakość,
ale napisałeś kilka postów wcześniej:
lesgo58 pisze:Oczywiście - powiększenie nastawu powoduje "utratę" przez drożdże dedykowane swoich zalet szybkościowych.
I to nie jest kwestia samych drożdży tylko rodzaju pożywki, które producenci stosują
W takim przypadku - moim skromnym zdaniem - polecałbym zwykłe drożdże tzw. "piekarnicze". Potrzebują tyle samo czasu na przefermentowanie co powiększony nastaw dla turbo, ale jednak dając swoją pożywkę ( najlepiej naturalną ) wiesz co masz w zbiorniku fermentacyjnym.
No i z tym już się nie mogę zgodzić wyżej napisałem dlaczego, 12kg na "turbo babuniach (jabłka, witaminy, fosforan itd.)" 2 tygodnie,
a 12kg na normalnych turbo tydzień - więc różnica jednak jest ;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: lesgo58 »

OK.
Złapałeś mnie... :oops:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: baltic80 »

olo 69 pisze:
baltic80 pisze:A wiesz, że zeszło? :D Na minus 3 bez problemu przerabia
Piszesz o T3 czy Alcotec Star Vodka?
Moja odpowiedź dotyczyła drożdży Alcotec Star Vodka. W proporcji 12 kg cukru plus 40 litrów wody plus jedna paczka tych drożdży, blg doszło zaledwie do plus 2 i nic mniej.
Faktycznie, źle odczytałem Twoją wypowiedź. Chodziło mi o T3 gdzie podwojony nastaw pracuje 5 dni a nie 2 ale spokojnie schodzi poniżej zera.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: olo 69 »

Do tej pory wszystkie turbo przy podwojonym nastawie schodziły mi do około -4 blg.
Jedynie Alcotec Star Vodka zastrajkowały przy blg +2.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: lesgo58 »

Był to pojedyńczy wyskok czy reguła. Może to kwestia cukru.
Bo u mnie jak jeszcze na tych drożdżach robiłęm to przy podwójnym nastawie nigdy się nie zatrzymywały prędzej jak na -3,-4, i pracowały 5,5 dnia. Nastawy były na glukozie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: olo 69 »

Robiłem na cukrze dwa razy i dwa razy przy podwojonej proporcji na paczkę stanęły na +1 może nawet +2 blg.
U mnie Alcotec Star Vodka już więcej szansy nie dostaną, bo nie zauważyłem nic na plus w smaku i zapachu wódki na nich robionej.
Pozdrawiam,olo 69

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Brzydal »

Olo daj im szanse tylko nie licz na cud :D Daj ciut mniej cukru lub więcej wody i zmień dostawce bakterii. Nie lubię wazeliny ale uczciwie muszę powiedzieć, że na bakteriach od Jana Okowity jeszcze się nie zawiodłem :lol: (dobrze wyszło?)
PS
Tych akurat nie próbowałem ;)
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

siwucha
20
Posty: 21
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 21:09
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: siwucha »

Vodka Star dzielę na 2 razy po 33gramy i daje na 21 L wody i 6kg cukru.
Robi toto bardzo długo około 3 tyg,ale otrzymuję z 6kg 3L 96%.Z kolumny.
Na pot stillu była różnica z np alcotec 48h,natomiast na kolumnie nie ma
kolosalnej różnicy-no chyba ,żeby je jeszcze raz przerektyfikować,a wcześ-
niej czyścić sodą i nadmanganianem,i chyba tak zrobię ... :D

zwirowaci
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 12 cze 2009, 15:32
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: zwirowaci »

Jak dla mnie Alcotec 24h turbo pure.
Po zakończonej pracy wlewam Turbo Clear i w 24h mam czyściutki nastaw. :D
"Pędzę i Wędzę"
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1847
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: drgranatt »

Czy ktoś już próbował te drożdże :?: Jeżeli tak to jakie są wasze opinie :?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

clips
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 15 lis 2011, 21:21
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: clips »

Ja używam od lat ALCOTEC 24 i jestem zadowolony.
CUKRÓWKA:
20 kg cukru, 1 paczka ALCOTEC 24, 90 l nastawu, 3 tygodnie (temp 20 st C) i gonie jeden raz na aabratku z filtrem węglowym.
Wynik: 11 - 12 l - 95-96% bezwonnego alkoholu.
OWOCÓWKA:
ALCOTEC 24 chyba się nie nadają, bo różnicy żadnej nie ma. Proszę o porady na jakich drożdżach gonić zacier z jabłek.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Wald »

Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

siwucha
20
Posty: 21
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 21:09
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: siwucha »

Jeszcze dodam jedną kwestię: dzieląc Vodka Star na dwie części i otrzymując po około miesiącu (może nie całym) dwa nastawy 15-16% smakowo wychodziło mi m/w tak samo jak Vodka Star na pot-stillu a T48 na kolumnie i to z delikatnym wskazaniem na Vodka Star.
Do Vodka Star trzeba dodać 5 g Activitu i 2-3 tabletki multivitaminy co kilka dni.
Więc dzielenie na dwie częsci średnio wychodzi ekonomicznie,choć trochę taniej.
A co do smakoszy drożdży piekarniczych - różnicą jest chociażby te 12 % do których max
dojdą piekarnicze - no i organoleptycznie wychodzi inaczej.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Które drożdże najlepsze?

Post autor: Emiel Regis »

siwucha pisze:wychodziło mi m/w tak samo jak Vodka Star na pot-stillu a T48 na kolumnie i to z delikatnym wskazaniem na Vodka Star.
Jeśli na pot stilu i kolumnie uzyskujesz podobne efekty to znaczy że źle obsługujesz to drugie.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”