Faktycznie nie dopisałem. Ja używam maltów a też byłem zainteresowany zakupem safwhisky. Opisy w Browamatorze miały prawie identyczne. Jednak jakaś różnica między nimi musi być. Pytanie czy wyczuwalna dla przeciętnego śmiertelnika .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Ostatnio zacierałem pszenżyto,jęczmień i kukurydzę używałem Alcotec Turbo Whisky . Na paczce napisane na 25-30L a ja użyłem jednej paczki na 20kg. zboża 90L i muszę powiedzieć, że pracowały sprawnie. Całość była na -2blg. po 5 dniach. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? Chodzi mi bardziej czy nie dają jakichś zapaszków niepożądanych do psotki? A właśnie ostatnia paczka jaka mi została to te z Browinu no i tu zonk bo nie ruszyły wcale. Nawet po uwodnieniu nie było pianki. pilnowałem co będzie dalej i niestety musiałem ratować się Bayanusami. Muszę teraz dokupić żarłoków i się zastanawiam jakie wybrać?
edit: (używałem kilku różnych rodzajów drożdży i została mi ostatnia paczka zapomniałem, że poprzednie były inne i pomyliłem nazwy )
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 mar 2017, 06:57 przez marcek10, łącznie zmieniany 1 raz.
Różne drożdże "wyciągają" z zacieru różne profile smakowo-zapachowe. Używałem już Red Ethanoli, Fermioli, drożdży Turbo Whisky i czułem bardzo różne zapachy w zależności od użytych, od kiszonki poprzez świeżo młócone zboże do pieczonego chleba
Safspirit wg mnie wydobywają najgłębszy bukiet i bardzo dobrze przerabiają zboże, bez zbędnej ilości niepożądanych produktów fermentacji.
Ostatnio zacieram żyto w różnej postaci (śruta, mąka 2000, mąka 720) i żadne inne drożdże tak ładnie mi przy nim nie pracowały
Niedawno pisałem że drożdże do cukrówek Moskwa Pure, powstaje z nich niedobry produkt, i nadal tak uważam. A z tych samych drożdży zrobiłem nowy, powiększony nastaw: Moskwa Pure + Moskwa Style w jednym fermentatorze. Wyszedł delikatny jakby karmelowy produkt. A wcześniej myślałem że nie powinno się mieszać rożnych drożdży razem. Pomimo że nazwa podobna, ale to są inaczej pracujące grzybki. I tu niespodzianka : Pure dają gorzki alkohol, Style raczej słodki i wszystko razem jest bardzo dobre, delikatne i było tylko 300ml. przedgonów w pierwszym przebiegu i 150 w drugim.
Wydaje mi się, że w zbożówkach wynik "0" jest bardzo dobry. Biorąc pod uwagę dekstryny, które fałszują pomiar na plus. Raczej cukier został przerobiony do końca.
Kurna Olek, koledzy. Te drożdże nie są przeznaczone do cukrówek tylko do zbóż
Żebyście potem nie robili zdziwionych min, gdy nie spełnią waszych oczekiwań
No, koledzy.
Dzisiaj zakończyłem destylację zacieru żytniego nastawionego na wcześniej opisywanych drożdżach Safspirit American Whiskey.
Z 12 kg materiału (5 kg mąki 720 + 7 kg mąki z pełnego przemiału), uzyskałem w przeliczeniu na etanol 100% - 3,7 l
Wynik, jak dla mnie idealny Jest to górna granica wydajności alkoholowej z żyta, więc jest to kolejny powód, dla którego używam tych drożdży
@seneka25
Pytanie jak drożdże safspirit grain. Chciałem zakupić drożdże do nastawów zbożowych. Niestety safspirit malt nie są dostępne w przystępnych cenach, dlatego czy ktoś nastawiał na safspirit grain i może je porównać do safspirit malt? Czy drożdże z rodziny safspirit można pogrupować w zależności od nastawów zbożowych, samych cukrówek itd?
dzięki
Używałem i mogę potwierdzić, że rzeczywiście nastaw jest mniej "aromatyczny" w czasie fermentacji i fajnie się klaruje. Wydajność i końcowy efekt podobny do innych drożdży.
Zrobiłem dwa identyczne nastawy po 20 blg, temperatura w pomieszczeniu 20 stopni. Jeden potraktowałem drożdżami T3, drugi Moskwa. Po 3 dniach w nastawie z T3 było 13 blg, w nastawie z Moskwy było 1 blg. Nastaw z T3 jest żółty a nastaw z Moskwy biały, obydwa nastawy bez zapachu drożdży. Nastawy z glukozy - 25 l.wody, 6,5 kg glukozy. Moim zdaniem wygrywają drożdże Moskwa.
Dotyczy mojego wcześniejszego wpisu.Moskwa przerobiły w sumie 36blg i blg spadło do -3 nie wiem jak to liczyć czy to będzie w sumie 39 blg ale to nie ważne . Drożdże T3 były wolniejsze o jakieś 4 dni i blg było 0.Obawiałem się że nie dadzą rady zejść na minus blg więc po spuszczeniu z nad osadu nastawu z Moskwy dodałem zużyte drożdże Moskwa do T3.Moskwa są zdecydowanie szybsze i mocniejsze od T3 ale nastaw na T3 ładniej pachnie .Można wyczuć lekką nutkę owocową nastaw z Moskwy jest taki normalny.Podejżewam że w destylat ach nie będzie różnicy dam znać.
Może ktoś próbował i się wypowie bo cena w porównaniu do innych jest dużo wyższa, żeby nie wklejać linków, które z czasem przestaną działać to wrzucę opis:
Alcotec 48 Carbon to drożdże z węglem aktywnym są one prawdopodobnie najbardziej rozwiniętymi drożdżami turbo w sprzedaży. Oparte na "czystych" szczepach drożdży, tolerancyjne na wysoką temperaturę, oraz wysoką zawartość alkoholu. Dzięki unikalnej kompozycji zawartych odżywek, oraz węgla aktywnego są idealnym związkiem do tworzenia fermentacji czystego i mocnego alkoholu. Dodaliśmy węgiel aktywny wysokiej jakości w celu usunięcia zanieczyszczeń oraz niepożądanego zapachu podczas fermentacji.
Czy mimo wszystko to i tak jeden i ten grzyb tylko w innym opakowaniu?