Która kolumna "lepsza"?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
A jakie wypełnienie producenci których wymieniłeś Ci zaproponowali w tych kolumnach?
Ze swojej strony zwrócę Ci tylko uwagę na jeszcze 1 rzecz - średnica, bo to od niej zależy wydajność sprzętu: 54:60,3(a jak jeszcze poszukasz w linku który dostałeś wyżej to znajdziesz i taką 63,5). Zastanów się jaki jest ostateczny budżet, bo może inni producenci też będą mogli coś jeszcze zaproponować w takich pieniądzach...
Ze swojej strony zwrócę Ci tylko uwagę na jeszcze 1 rzecz - średnica, bo to od niej zależy wydajność sprzętu: 54:60,3(a jak jeszcze poszukasz w linku który dostałeś wyżej to znajdziesz i taką 63,5). Zastanów się jaki jest ostateczny budżet, bo może inni producenci też będą mogli coś jeszcze zaproponować w takich pieniądzach...
-
- Posty: 310
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Ja mam Elite od Zygmunta i z kolei nie zamieniłbym jej na stal. Widziałeś kiedyś w destylarni whisky stalowy alembik? No właśnie. Stal jest tania jak barszcz a sprzęty stalowe są takim plastikowym meblem ogrodowym. Niby tanie i na długo ale jak siądziesz na drewnianym to jednak jest różnica i iwdzisz że przyoszczędziłeś.
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Od alembika do kolumny daleka droga i nie porównywałbym w żaden sposób obydwu urządzeń. Stał jest łatwiejsza w utrzymaniu, nie ulega utlenianiu i nie ciemnieje jak miedź a kolumna z ko daje sie łatwiej rozbudować bo na rynku jest wszystko od buforow po głowice na nierdzewnych sms'ach czy złaczach triclamp. Dodatkowo spójrz na wykonanie kolumn stalowych i miedzianych mi np. Produkty ze sklepu Zygmunta nie wpadają w oko choć wiem, ze posypie sie fala krytyki i napiszecie, że nie o wygląd tu chodzi a o prace kolumny. Jestem pedantem i mam w pracy doczynienia ze sztuką i wygląd uważam za równie ważny element.
-
- Posty: 62
- Rejestracja: sobota, 9 sty 2010, 14:09
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Towar dla niemieckich dużych knajpy, które robią same piwo zamawiaj takie instalacje które wyglądają jak miedziane. Tyle ze blacha miedziana jest tylko ozdobną osłoną nierdzewnej instalacji.
Kosztuje to fortunę - ale klient nasz PAN .
Tu akurat nie jest dobry argument . Diabeł tkwi w szczegółach, których zazwyczaj nie widać. Robiłem kiedyś dokumentację do tanko-fermentatorów dla firmy zajmującej sie produkcja instalacji do mini-browarów. Widziałem tam przepiękne instalacja "miedziane" które były prawdzimy dziełami sztuki.jpiwek pisze:Ja mam Elite od Zygmunta i z kolei nie zamieniłbym jej na stal. Widziałeś kiedyś w destylarni whisky stalowy alembik? No właśnie. Stal jest tania jak barszcz a sprzęty stalowe są takim plastikowym meblem ogrodowym. Niby tanie i na długo ale jak siądziesz na drewnianym to jednak jest różnica i iwdzisz że przyoszczędziłeś.
Towar dla niemieckich dużych knajpy, które robią same piwo zamawiaj takie instalacje które wyglądają jak miedziane. Tyle ze blacha miedziana jest tylko ozdobną osłoną nierdzewnej instalacji.
Kosztuje to fortunę - ale klient nasz PAN .
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Która kolumna "lepsza"?
Kadzie i tanki w browarach robione są z KO z tego samego powodu, dla którego raczej nie stosuje się miedzianych zbiorników w destylatorach. Zarówno nasze zaciery i nastawy, jak i brzeczka w browarze są lekko kwaśne. Dlatego zawsze miedziane są tylko płaszcze dekoracyjne, kolumny frakcyjne, deflegmatory i ogólnie cala reszta nad kotłem. Tak to działa w destylarniach np. whisky. Oczywiście spotyka się kolumny przemysłowe z KO, ale są w znacznej mniejszości.
W kwestii materiału- ja z przekonania wybieram miedź, bo według mnie jest lepsza. Jakby było inaczej, to robił bym ze stali. Spawać wszak umiem:) Na razie wszelka znana mi literatura poruszająca temat jest mojej stronie.
Nasza duża instalacja będzie stała w Warszawie w jednej z nowo otwieranych knajp przy Placu Teatralnym, więc będzie można przyjść, napić się piwa, usiąść metr od duuużej kolumny i poczuć ducha miedzi:)
W kwestii materiału- ja z przekonania wybieram miedź, bo według mnie jest lepsza. Jakby było inaczej, to robił bym ze stali. Spawać wszak umiem:) Na razie wszelka znana mi literatura poruszająca temat jest mojej stronie.
Nasza duża instalacja będzie stała w Warszawie w jednej z nowo otwieranych knajp przy Placu Teatralnym, więc będzie można przyjść, napić się piwa, usiąść metr od duuużej kolumny i poczuć ducha miedzi:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Która kolumna "lepsza"?
@jpiwek
To strasznym badziewiem się bujasz. Dla mnie jedyny samochód nadający się do jazdy to Bugatti Veyron. Każdy inny to kupa złomu.
A co to ma wspólnego z dyskusją?? Ano to, że moje stwierdzenie jest tak samo bez sensy jak Twoje, że kolumny z kwasówki są jak tanie meble ogrodowe. Najbardziej spodobało mi się Twoje uzasadnienie o destylarniach whisky. Zawsze mi się wydawało, że większość kolumn jest używana do uzyskiwania czystego produktu, ale pewnie się mylę.
Przepraszam za OT. Nie mogłem się powstrzymać.
P.S.
Swoją drogą ELITE to fajny sprzęt.
To strasznym badziewiem się bujasz. Dla mnie jedyny samochód nadający się do jazdy to Bugatti Veyron. Każdy inny to kupa złomu.
A co to ma wspólnego z dyskusją?? Ano to, że moje stwierdzenie jest tak samo bez sensy jak Twoje, że kolumny z kwasówki są jak tanie meble ogrodowe. Najbardziej spodobało mi się Twoje uzasadnienie o destylarniach whisky. Zawsze mi się wydawało, że większość kolumn jest używana do uzyskiwania czystego produktu, ale pewnie się mylę.
Przepraszam za OT. Nie mogłem się powstrzymać.
P.S.
Swoją drogą ELITE to fajny sprzęt.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 95
- Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Która kolumna "lepsza"?
Zaiste ciekawe. Mam taką propozycję: chętnie wystawię swój "tani stalowy" sprzęt przeciwko twojemu miedzianemu. Mogę dostarczyć próbkę swojego towaru do porównania z towarem "miedzianym" W sumie sam jestem ciekaw wyniku. Destyluję jeden raz, nie widzę potrzeby ponownego przepuszczania. I z takim raz destylowanym twoim towarem z miedzi chętnie się zmierzę.jpiwek pisze: Stal jest tania jak barszcz a sprzęty stalowe są takim plastikowym meblem ogrodowym.
-
- Posty: 95
- Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Która kolumna "lepsza"?
Też jestem za spirytusem. Można z ciekawości obie metody zrobić. Nie to żebym jakoś wielce się znał na tym, ale słyszałem, że nie zawsze to co jest czystsze jest smaczniejsze. Smak zależy od wielu rzeczy. Więc obie kategorie (smak i chromatograf) warto zrobić. Pozostaje tylko pytanie: kto i gdzie?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Jak coś mogę spróbować załatwić badania na chromatografie. Dodatkowo wsadzę wam kij w mrowisko - http://alkohole-domowe.com/forum/nie-uz ... 11772.html. Bez miedzi da się żyć, a osobiście uważam że jej obecność zniekształca smak większości destylatów i dlatego nie zagości w moim sprzęcie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 95
- Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Która kolumna "lepsza"?
Przeczytaj wyniki zamieszczone przez kolegę gr000by - 28 kwietnia 19:57, próbka 9.
Sprzęt w całości z kwasówki z miedzią na dole w katalizatorze.
EDIT
Tak naprawdę nie spodziewam się, że produkt ze stalowej kolumny będzie lepszy od produktu z kolumny miedzianej. Jeśli dobrze przygotujesz produkt to oba będą porównywalne.
http://alkohole-domowe.com/forum/sprawd ... romatografjpiwek pisze:Podejmę rękawicę. Oddajemy na chromatograf czy wybieramy męża zaufania i wysyłamy mu próbki?? Spirytus czy wódka??
Przeczytaj wyniki zamieszczone przez kolegę gr000by - 28 kwietnia 19:57, próbka 9.
Sprzęt w całości z kwasówki z miedzią na dole w katalizatorze.
EDIT
Tak naprawdę nie spodziewam się, że produkt ze stalowej kolumny będzie lepszy od produktu z kolumny miedzianej. Jeśli dobrze przygotujesz produkt to oba będą porównywalne.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Normalnie ubaw po pachy, co to za różnica czy to CU czy KO i tak wszystko zależy od operatora i rodzaju sprzętu na jakim się gra . Dla mnie osobiście miedz jest za delikatna i to lutowanie jakieś takie słabe, jednak stal pospawana prawidłowo i wytrawiona dużo ładniej wygląda (ale tak jak pisze to są moje odczucia). Z miedzi w moim odczuciu to tylko alembik, a kolumna tylko stal.
PS.
Dużo osób robi miedziane kolumny, jest to podyktowane głównie tym że nie posiadają warsztatu żeby dobrze przygotować i pospawać stal nierdzewną a na końcu ja wytrawić. Sama obróbka nierdzewki jest o wiele bardziej pracochłonna niż miedzi.
PS.
Dużo osób robi miedziane kolumny, jest to podyktowane głównie tym że nie posiadają warsztatu żeby dobrze przygotować i pospawać stal nierdzewną a na końcu ja wytrawić. Sama obróbka nierdzewki jest o wiele bardziej pracochłonna niż miedzi.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 310
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Ja mam swoje zdanie bo niejedno próbowalem i swoje wiem. Poczytajcie co robią za zachodnią a nie wschodnią granicą. Albo za dużą kałużą. Spór o pietruszkę niech badanie rozstrzygnie. Proponuję nastaw na 7kg cukru, paczce Voodka Star i jednokrotną rektyfikację. Możemy umówic się na konkretny cukier na przykład Diamant z racji dostepności. Kto sie podejmie kodowania próbek i przesłania ich na badanie? Jeżeli Grooby jest w stanie takie badanie zorganizować to ja jestem w stanie pokrywać wysyłki.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Która kolumna "lepsza"?
Wyniki będą na pewno zbliżone, jeżeli miałyby być jakieś różnice to właśnie na prostym sprzęcie byłyby bardziej wyczuwalne- i mierzalne. Tylko, że jeżeli chodzi o związki wpływające na smak i zapach to odpowiedniej komercyjnie dostępnej bazy wzorców praktycznie w kraju nie ma. Zostają uniwersyteckie, a tam da się takie coś zlecić praktycznie wyłącznie "po znajomości". Świetną bazą dysponuje np. UM w Warszawie na Banacha, ale... no właśnie, nie ma jak tego zlecić.
Badanie spirytusów z dwóch wysokich kolumn, powstałych z nastawów cukrowych będzie trochę badaniem "kto ma większego" (większą?) i w sumie nic nie powie. Ciekawsze byłyby wyniki spirytusu owocowego- wtedy rzeczywiście kolumny mogłyby się wykazać.
Badanie spirytusów z dwóch wysokich kolumn, powstałych z nastawów cukrowych będzie trochę badaniem "kto ma większego" (większą?) i w sumie nic nie powie. Ciekawsze byłyby wyniki spirytusu owocowego- wtedy rzeczywiście kolumny mogłyby się wykazać.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 95
- Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Która kolumna "lepsza"?
Generalnie uważam to samo, co pisze Zygmunt. No ale skoro mam "tani, plastikowy mebel ogrodowy" to chętnie go sprawdzę.
Jeśli chodzi o nastaw to niech każdy z nas zrobi z tego, co uważa za najlepsze. To też pokaże jakiś kunszt. Ja używam 8 kg cukru (zwykle Diamant) i drożdże Alcotec 48 Turbo Pure. Rektyfikuję 1 raz, osobiście nie czuję potrzeby puszczania po raz drugi.
Osobiście uważam, że ten cały zakład jest pozbawiony sensu, ale chętnie pokażę, że na "taniej stali" da się tyle samo zrobić co na miedzi.
Jeśli chodzi o nastaw to niech każdy z nas zrobi z tego, co uważa za najlepsze. To też pokaże jakiś kunszt. Ja używam 8 kg cukru (zwykle Diamant) i drożdże Alcotec 48 Turbo Pure. Rektyfikuję 1 raz, osobiście nie czuję potrzeby puszczania po raz drugi.
Osobiście uważam, że ten cały zakład jest pozbawiony sensu, ale chętnie pokażę, że na "taniej stali" da się tyle samo zrobić co na miedzi.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Kodowanie - nie widzę potrzeby, 2 próbki to co tu kodować. Bardziej przydałby się dokładny opis - jaki nastaw(drożdże, ile cukru, ile wody) oraz ilość poszczególnych części: przedgonu, serca i pogonu w odniesieniu do ilości wsadu - i tutaj pełna dowolność, bo każdy robi jak umie/lubi - tylko podanie tych informacji do ogólnej wiadomości. I jakieś informacje o aparaturach na których były zrobione - zasyp, odbiór itp. Oczywiście próbki powinny być pobrane z całego serca, a nie celowo wydzielone.
Zygmunt to jak duża baza związków by Ciebie zadowalała? Jak dla mnie taka która jest stosowana przez duży zakład przemysłowy jest w zupełności wystarczająca.
A co do tego czy nic nie powie - to zależy jak sobie każdy zinterpretuje wyniki, bo np. dla kogoś kto stoi przed decyzją jaki materiał wybrać mogą być dość istotne( http://joemonster.org/art/14087 ), ale dyskusja się rozpocznie jak takowe będą, bo nie ma co strzępić języka.
Zygmunt to jak duża baza związków by Ciebie zadowalała? Jak dla mnie taka która jest stosowana przez duży zakład przemysłowy jest w zupełności wystarczająca.
A co do tego czy nic nie powie - to zależy jak sobie każdy zinterpretuje wyniki, bo np. dla kogoś kto stoi przed decyzją jaki materiał wybrać mogą być dość istotne( http://joemonster.org/art/14087 ), ale dyskusja się rozpocznie jak takowe będą, bo nie ma co strzępić języka.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Ale co tu porównywać, takie porównanie jest z . Trzeba by przyjąć jakieś założenia, testy powinien być robiony na takim samym sprzęcie jedyną różnicą może być tylko materiał z którego jest zbudowany czy to destylator czy cała kolumna. Przy okazji powinny zostać pobrane przynajmniej 3 próbki, żebyśmy przynajmniej w jakimś stopniu wyeliminowali błędy i uśrednili wyniki. A tak to można sobie porównać w domu prawy i lewy półdupek .
PS.
Ja dokręcę do swojej kolumny dodatkowy odcinek metrowy i będę miał 350cm zasypu z KO, dam refluks 1:6 i odbiorę próbkę po odciągnięciu jakiś 2l serca, ciekawe czy wtedy Kolegi spiryt z miedzianej rurki będzie lepszy ?. Jedno krótkie stwierdzenie- Strata Czasu.
PS.
Ja dokręcę do swojej kolumny dodatkowy odcinek metrowy i będę miał 350cm zasypu z KO, dam refluks 1:6 i odbiorę próbkę po odciągnięciu jakiś 2l serca, ciekawe czy wtedy Kolegi spiryt z miedzianej rurki będzie lepszy ?. Jedno krótkie stwierdzenie- Strata Czasu.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Ale miarodajne w jakim sensie ?. Jeżeli obie kolumny będą różniły się prawie wszystkim, a w dodatku będą miały dwóch operatorów. W takim wypadku różnica między CU a KO będzie ostatnią rzeczą która będzie miała wpływ na jakość i różnorodność próbki.
PS.
Na pewno nie będzie to test porównawczy dla materiału z którego zbudowana jest kolumna.
Takie są moje delikatne spostrzeżenia .
PS.
Na pewno nie będzie to test porównawczy dla materiału z którego zbudowana jest kolumna.
Takie są moje delikatne spostrzeżenia .
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 27 mar 2016, 11:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Która kolumna "lepsza"?
Witam
Jest to mój pierwszy wpis. Przeczytałem wszystkie posty z tego tematu. I mam kilka pytań. Ze względu na małą ilość czasu tj praca, dom, praca w domu. Nie mam czasu na zakup podstawowego modelu przy, którym należy stać i pilnować procesu. I spędzić przy tym kilka dobrych godzin.
Dlatego proszę o rzeczową poradę jestem totalnym laikiem, w wolnych chwilach przeglądam te forum, czytam i postanowiłem pójść jednak w stronę automatyki. Może z powodu braku czasu, może z powodu wykonywanego zwodu informatyka . Zależy mi na urządzeniu do, którego wleje nastaw ( głównie cukrówka, na smakowe nie bardzo mam czasu a chcę mieć czym poczęstować gości bądź kontrahentów, samemu czasem usiąść ze szklaneczką czegoś dobrego przed snem ) i urządzenie wykona za mnie cały proces. Proszę nie piszcie postów typu " A wiesz co to rektyfikacja " itp. Nie nie wiem ale może z czasem się dowiem.I proszę nie odbierajcie tego jako obrazę dla waszego zmiłowania i hobby, ja także mam nadzieje uczynić to moją rozrywką, hobby itp. Ale ciężko jest mi zorganizować czas by móc zacząć od podstawowych manualnych urządzeń. Naprawdę zależy mi na aparacie automatycznym.
Wracając do meritum znalazłem sporo urządzeń w internecie i wybór zawęziłem do dwóch :
http://allegro.pl/de50-automat-standard ... 62591.html
http://allegro.pl/kolumna-automat-desty ... 84672.html
I tu pojawia się moja prośba o poradę.
1. Czy faktycznie te aparaty wykonają całą pracę i mój obowiązek przy tym to " wlej, włącz, ustaw, wciśnij start, wyłącz "
2. Skąd taka różnica cenowa czy to z tytułu sterownika czy wypełnienia
3. Czy ten filtr węglowy jest taki ważny.
4. Czy ktoś z obecnych osób na forum używa któregoś z tych aparatów
5. Jak wygląda generalnie obsługa tego typu urządzenia oraz ile zajmuje cały proces
6. Czy faktycznie można zostawić ten aparat bez opieki na kilka godzin, i nic się nie stanie złego ?
7. I ostatnie czy dla totalnie zielonego użytkownika obsługa aparatu nie sprawi żadnego problemu ?
Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi. I te krytykujące moją postawę i te z poradami.
Pozdrawiam Adam
Jest to mój pierwszy wpis. Przeczytałem wszystkie posty z tego tematu. I mam kilka pytań. Ze względu na małą ilość czasu tj praca, dom, praca w domu. Nie mam czasu na zakup podstawowego modelu przy, którym należy stać i pilnować procesu. I spędzić przy tym kilka dobrych godzin.
Dlatego proszę o rzeczową poradę jestem totalnym laikiem, w wolnych chwilach przeglądam te forum, czytam i postanowiłem pójść jednak w stronę automatyki. Może z powodu braku czasu, może z powodu wykonywanego zwodu informatyka . Zależy mi na urządzeniu do, którego wleje nastaw ( głównie cukrówka, na smakowe nie bardzo mam czasu a chcę mieć czym poczęstować gości bądź kontrahentów, samemu czasem usiąść ze szklaneczką czegoś dobrego przed snem ) i urządzenie wykona za mnie cały proces. Proszę nie piszcie postów typu " A wiesz co to rektyfikacja " itp. Nie nie wiem ale może z czasem się dowiem.I proszę nie odbierajcie tego jako obrazę dla waszego zmiłowania i hobby, ja także mam nadzieje uczynić to moją rozrywką, hobby itp. Ale ciężko jest mi zorganizować czas by móc zacząć od podstawowych manualnych urządzeń. Naprawdę zależy mi na aparacie automatycznym.
Wracając do meritum znalazłem sporo urządzeń w internecie i wybór zawęziłem do dwóch :
http://allegro.pl/de50-automat-standard ... 62591.html
http://allegro.pl/kolumna-automat-desty ... 84672.html
I tu pojawia się moja prośba o poradę.
1. Czy faktycznie te aparaty wykonają całą pracę i mój obowiązek przy tym to " wlej, włącz, ustaw, wciśnij start, wyłącz "
2. Skąd taka różnica cenowa czy to z tytułu sterownika czy wypełnienia
3. Czy ten filtr węglowy jest taki ważny.
4. Czy ktoś z obecnych osób na forum używa któregoś z tych aparatów
5. Jak wygląda generalnie obsługa tego typu urządzenia oraz ile zajmuje cały proces
6. Czy faktycznie można zostawić ten aparat bez opieki na kilka godzin, i nic się nie stanie złego ?
7. I ostatnie czy dla totalnie zielonego użytkownika obsługa aparatu nie sprawi żadnego problemu ?
Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi. I te krytykujące moją postawę i te z poradami.
Pozdrawiam Adam
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Która kolumna "lepsza"?
Butą jest, że przewidziało się wszystko, co może pójść "nie tak".
Wbrew temu co piszą producenci, my nie polecamy zostawiania żadnego sprzętu bez opieki. Nie musisz siedzieć i patrzeć się w niego, ale nigdy nie opuszczaj pomieszczenia w którym pracuje destylator. Naszą zasadą jest też zakaz konsumpcji urobku podczas procesu destylacji.
Poczytaj o tych, którzy myśleli, że mają wszystko pod kontrolą http://alkohole-domowe.com/forum/zdrowi ... lacji.html
NIE i jeszcze raz NIE!adasko300 pisze: Ze względu na małą ilość czasu tj praca, dom, praca w domu. Nie mam czasu na zakup podstawowego modelu przy, którym należy stać i pilnować procesu. I spędzić przy tym kilka dobrych godzin.
6. Czy faktycznie można zostawić ten aparat bez opieki na kilka godzin, i nic się nie stanie złego ?
Butą jest, że przewidziało się wszystko, co może pójść "nie tak".
Wbrew temu co piszą producenci, my nie polecamy zostawiania żadnego sprzętu bez opieki. Nie musisz siedzieć i patrzeć się w niego, ale nigdy nie opuszczaj pomieszczenia w którym pracuje destylator. Naszą zasadą jest też zakaz konsumpcji urobku podczas procesu destylacji.
Poczytaj o tych, którzy myśleli, że mają wszystko pod kontrolą http://alkohole-domowe.com/forum/zdrowi ... lacji.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!