Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 07:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: sylcia » piątek, 15 wrz 2017, 12:23

Odświeżę lekko temat dorzucając swoje 3 grosze na temat krupniku. Jeśli chodzi o smak to bajka. Kto nie pił niech wierzy na słowo albo najlepiej niech nastawia. Aktualnie mam niecały roczny, który się fajnie odstał, bardzo aromatyczny, ciut za słodki ale kropla wody i cytryny i jest idealny. Robiłam go na gotowanych przyprawach, które wymieszałam ze spirytusem, po kilku dniach przecedziłam i poszło do butelek.

W tym roku zrobiłam wersję na zaprawce macerowanej 2 tyg., którą dolewałam łyżkami do alkoholu. Do jednej części dorzuciłam też ziarna kawy dla testu oraz do obu słoików skórkę z pomarańczy i cytryny a także przyprawy wg własnych upodobań, ponieważ czegoś mi brakowało. Był to zdecydowanie anyż i goździki (a były one w zaprawce). Postało to sobie kilka dni aż uznałam, że smak jest ok. Wszystko to robione na zimno, miodu nie podgrzewałam, ponieważ szkoda mi jego dobroci. I tutaj problemu z klarowaniem nie miałam żadnego. W miarę szybko przeszło przez filtr do kawy. Na pewno jest to zasługa zaprawki, która już wcześniej była filtrowana a był z niej niezły glut przyprawowy.

Na pewno najlepiej jest robić większą ilość, szczególnie, jeżeli ma dłużej stać. Potem zostaje raptem jedna flaszeczka i żal pić bo kolejna tura dojrzeje dopiero za rok :D


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Kawo
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
Załączniki
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: Kawo » piątek, 15 wrz 2017, 19:00

Jak już odświeżyłeś to podaj swój przepis. Również uważam, że miodu nie powinno się gotować, a w poprzednich przepisach jest intensywnie gotowany, cukier się z niego robi a to co wartościowe tracimy.


mardok
150
Posty: 190
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 22:53
Załączniki
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: mardok » piątek, 15 wrz 2017, 21:33

@Kawo, sylcia to raczej Sylwia, a więc rodzaj żeński, więc nie odświeżyłeś, a odświeżyłaś...
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...


sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 07:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: sylcia » wtorek, 19 wrz 2017, 19:22

Mój przepis:
1 litr spirytusu +/- 90%
trochę wody, niestety nie zapisałam ile,
0,3 l miodu,
6 ziaren ziela angielskiego,
9 goździków,
1 laska cynamonu,
1,5 laski wanilii,
1/3 gałki muszkatołowej,
skórka z pomarańczy,
skórka z cytryny,
sok z cytryny,
2 gwiazdki anyżu,
6 szt. kardamonu,
8 ziaren pieprzu,
kawałek imbiru.

Wodę gotowałam z przyprawami, dodałam miód i trochę wody, żeby się rozpuścił, lekko podgrzałam aby było jak w przepisie ;) Wszystko przerzuciłam do słoika i dolałam %. Leżało to sobie dobę lub dwie po czym poszło na filtry i do leżakowania w piwnicy.
Generalnie poczytałam dużo przepisów, głównie te z samego początku wątku a przyprawy dałam wszystkie, jakie miałam w domu.


acurlydrug
300
Posty: 306
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: acurlydrug » środa, 4 lip 2018, 16:31

Hmmm, 'opłaca' się robić krupnik wyborowy, który chciałabym postawić na stół na początek września? Zaprawkę już mam, próbny litr gotowej stoi dopiero dwa tygodnie, i całkiem całkiem smakuje. Tylko czy przez niecałe już dwa miesiące sklaruje się by wyglądać i odpowiednio smakować? Jako zamiennik myślę o trojance litewskiej wg przepisu psotamt.


redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: redhot » środa, 4 lip 2018, 16:37

Gosciom będzie smakować nawet jak w kanony sie nie wpiszesz. Słodkie i mocne, a że trochę mętne będzie? To nie problem.


acurlydrug
300
Posty: 306
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: acurlydrug » środa, 4 lip 2018, 17:07

Słodkość będę chciała zredukować lekko, bo 0,5 kg to trochę zbyt słodkie jak dla mnie.

Generalnie teraz wiem, że popełniłam jeden zasadniczy błąd. Wiedząc już w marcu że we wrześniu będzie impreza, porobiłam po 2 l trunków z chipsami dębowymi, whisky, kasztanem i cognac (łącznie aktualnie 12l). A było jednak celować w dwa rodzaje (jeden dąb plus korzeń niego coś) i byłyby konkretne, w miarę odleżane ilości... Do połowy lipca, jeśli się uprę, z 10 l wódki może jeszcze bym stworzyła, ale czasu na układanie już mało :/


mich@l
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 31 maja 2020, 12:52
Załączniki
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: mich@l » czwartek, 4 cze 2020, 15:10

oskarxyz pisze:Krupnik wyborowy
Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45.
• 500 g miodu pszczelego,
• 500 ml spirytusu o mocy 95,
• 5-10 ml zaprawy korzennej,
• 1 łyżeczka soku z cytryny,
• 200 ml wody.
Zaprawa korzenna:
• 3 g cynamonu,
• 1 g goździków,
• 3 g imbiru,
• 2 g gałki muszkatołowej,
• 1 laska wanilii (4 g),
• 150 ml spirytusu o mocy 60.
1. 95 ml spirytusu o mocy 95żrozcieńczyć 60 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60ż.
2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika.
[...]


Macerować zaprawę korzenną w 150ml spirytusu 60%, a pozniej dodać z tego tylko 5-10ml do calości? Co zrobić z reszta zaprawy ? :scratch:


mocho
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: mocho » czwartek, 4 cze 2020, 21:26

Zachować do kolejnych porcji?


użytkownik usunięty
Re: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Postautor: użytkownik usunięty » piątek, 5 cze 2020, 14:26

Mam pytanie do wszystkich którzy robili Krupnik.
Czy u was również na początku (ok. 2 miesiące po zrobieniu) Krupnik ma "ostry" smak? Mój był zalewany wódką 43%, która była delikatna i łagodna i miało się wrażenie, że ma 30%. Teraz jest wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że ma ok. 65% :scratch: Pomimo tej "ostrości" jest bardzo smaczna.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość