Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
Lich555
50
Posty: 50
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
Załączniki
Krupnik

Postautor: Lich555 » środa, 29 gru 2021, 13:12

Witam.
W książce pt. "Nalewki, kordiały i likiery oraz inne domowe spirytualia" Z. Skibickiego jest m.in. taki oto przepis na krupnik:

Składniki:
• 1 szklanka miodu wielokwiatowego
• 0,5 laski wanilii
• 5 goździków
• 3 ziarna ziela angielskiego
• Kawałek laski cynamonu - wielkości paznokcia
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Skórka z cytryny lub pomarańczy bez albedo
• 0,5 l wody
• 0,5 l spirytusu 95%

Sposób przygotowania:
• Miód i cukier rozpuścić w wodzie, dodać wszystkie przyprawy
• Zalać spirytusem
• 2-3 miesiące macerować
• Przefiltrować
• Leżakować min. 3 miesiące.

Czas maceracji i leżakowania wziąłem z innych przepisów na krupnik z tej samej książki. Jak autor sam podaje, jest to przepis "na szybko" i można go pić od razu po zrobieniu. Sam jednak podkreśla w innych przepisach, że gdy się leżakuje to jest oczywiście lepiej.

Obliczona przeze mnie końcowa moc alkoholu: 39-40%.

Co sądzicie o tym przepisie? Czy wszystko wydaje się w porządku? Ja nie widzę tutaj nic złego, ale zawsze wolę spytać innych o zdanie.
Ostatnio zmieniony środa, 29 gru 2021, 13:15 przez Lich555, łącznie zmieniany 1 raz.



HeniekStarr
100
Posty: 101
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Lokalizacja: pomorskie
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: HeniekStarr » środa, 29 gru 2021, 17:40

Przepis brzmi wiarygodnie. Możesz też z przypraw zrobić macerat/zaprawkę. Zalane 50% są już dobre do dalszej obróbki po dwóch tygodniach. Krupnik bywa mdły, dobrze jest zbalansować słodycz np. sokiem z cytryny
Я, признаться откровенно, очень рад
Лечь под этот электронный агрегат,
Чтобы капал самогон мне в рот
Днем и ночью круглый год!


Autor tematu
Lich555
50
Posty: 50
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: Lich555 » środa, 29 gru 2021, 17:49

Tutaj jest skórka z cytryny lub pomarańczy. Myślisz, że to nie wystarczy?


HeniekStarr
100
Posty: 101
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Lokalizacja: pomorskie
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: HeniekStarr » środa, 29 gru 2021, 18:21

Skórka z cytryny to olejki eteryczne. Sok z cytryny to kwas cytrynowy. Dwie różne sprawy.
Ale skorygować kwasowość do własnych upodobań zawsze zdążysz.
Ja robię krupnik wg Cieślaka i tam ze względu na ilość miodu, dodatek soku z cytryny jest moim zdaniem konieczny.
Я, признаться откровенно, очень рад
Лечь под этот электронный агрегат,
Чтобы капал самогон мне в рот
Днем и ночью круглый год!


Autor tematu
Lich555
50
Posty: 50
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: Lich555 » środa, 29 gru 2021, 19:42

HeniekStarr pisze:Ja robię krupnik wg Cieślaka i tam ze względu na ilość miodu, dodatek soku z cytryny jest moim zdaniem konieczny.

Jaką ilość cytryny dajesz na litr krupniku? W jakie % celujesz przy Krupniku? Z tego co widzę to z większości przepisów jest 35-45%. Nie jest to za dużo? Nie psuje smaku? :D Pewnie z pół roku dojrzewania minimum
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 gru 2021, 11:20 przez Lich555, łącznie zmieniany 1 raz.


HeniekStarr
100
Posty: 101
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Lokalizacja: pomorskie
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: HeniekStarr » czwartek, 30 gru 2021, 12:17

Przepis na krupnik wyborowy jest na 45 %.
Nie jest wcale odczuwalna ta moc, a już po pół roku dojrzewania wcale.
Ten sam przepis mówi o łyżeczce soku na litr. Dałem łyżkę i uważam, że mógłbym i więcej.
Po dojrzewaniu taki krupnik jest też fajną zaprawką do wódki. Lesgo gdzieś pisał,jak na szybko dodał 50 ml krupniku do 450 ml wódki 38%.
Woltaż argumentował faktem, że sam krupnik już mocno grzeje, więc można moc ustawić nieco niżej.
Я, признаться откровенно, очень рад
Лечь под этот электронный агрегат,
Чтобы капал самогон мне в рот
Днем и ночью круглый год!


Autor tematu
Lich555
50
Posty: 50
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: Lich555 » czwartek, 30 gru 2021, 12:40

HeniekStarr pisze:Przepis na krupnik wyborowy jest na 45 %.


Planuję zrobić to w ten sposób:
1.Zrobić syrop z miodu i wody
2.Do ciepłego syropu (35-40°C) dodać skórki cytrusów + sok, wszystkie przyprawy i ostudzić
3.Dodać spirytus, i wszystko to macerować... no właśnie, ile? W Wyborowym widzę, że zaprawa korzenna maceruje się 2 tygodnie. Myślisz, że tyle wystarczy? W podobnym przepisie z książki, którą posiadam jest podane 6 tygodni
4.Przecedzić
5.Leżakować 4-6 miesięcy


LuarvikLuarvik
150
Posty: 175
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: LuarvikLuarvik » czwartek, 30 gru 2021, 13:37

Myślę, że 3 miesiące maceracji i 6 maturacji będzie optymalne. Niby można krócej, ale ja odczuwam różnicę. Przecedzić nie wystarczy, trzeba filtrować. I miód jakiś neutralny, najlepiej wielokwiat, ale na pewno nie gryczany, spadziowy lub z tych białych.


LuarvikLuarvik
150
Posty: 175
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: LuarvikLuarvik » czwartek, 30 gru 2021, 13:41

O, zniknął gdzieś mój powyższy post, by w tym przepisie podwoić ilość miodu i spirytusu, a także dodać sok z 2-3 cytryn. Sprawdzone.


HeniekStarr
100
Posty: 101
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Lokalizacja: pomorskie
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: HeniekStarr » czwartek, 30 gru 2021, 15:20

Lich555, jeżeli wymieszasz wszystkie składniki, to i maceracja dłużej jak LuarvikLuarvik pisze.
W wyborowym maceruje się same przyprawy i dopiero potem miesza z miodem, wodą i spirytusem.
Я, признаться откровенно, очень рад
Лечь под этот электронный агрегат,
Чтобы капал самогон мне в рот
Днем и ночью круглый год!


Autor tematu
Lich555
50
Posty: 50
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: Lich555 » czwartek, 30 gru 2021, 18:05

LuarvikLuarvik pisze:I miód jakiś neutralny, najlepiej wielokwiat, ale na pewno nie gryczany, spadziowy lub z tych białych.

Tak, dałem wielokwiatowy, ale nie powiem, zaciekawiło mnie jak to by smakowało na gryczanym albo spadziowym :D Ktoś próbował? Może warto z ciekawości. W necie widzę, że coś tam wyskakuje po wpisaniu "krupnik miód gryczany". Będę musiał kiedyś przetestować.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 gru 2021, 18:17 przez Lich555, łącznie zmieniany 1 raz.


LuarvikLuarvik
150
Posty: 175
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: LuarvikLuarvik » czwartek, 30 gru 2021, 19:17

W małych ilościach to można by i z melasą spróbować ;)

Awatar użytkownika

rozrywek
3000
Posty: 3271
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: rozrywek » piątek, 31 gru 2021, 17:55

Lich555 pisze:
Planuję zrobić to w ten sposób:
1.Zrobić syrop z miodu i wody
2.Do ciepłego syropu (35-40°C)


Mam nadzieję że te 40⁰C to max.

Wiesz że miodu nie można podgrzewać zbytnio.

Wiele osób robi ten błąd, rozrabia z wrzącą wodą bo się szybko rozpuści.

Wspominam tylko na zapas, nie twierdzę że będziesz go gotował.
A dlatego o tym wspominam bo w większości przepisów w necie właśnie tak jest, zagotuj wodę z miodem i odszumuj.


Ps: A dokładnym przepisem się nie przejmuj zbytnio.
To wariacja twórcy, czyli twoja. Ziarrnko w tę czy tamtę różnicy nie zrobi.

To fajny, korzenny trunek i warto z nim eksperemyntować.
Oczywiście nie można przesadzić, niektóre ze składników są niesamowicie aromatyczne, warto aby było akurat wszystkiego po trochu, każdy składnik coś wnosi.
Ostatnio zmieniony piątek, 31 gru 2021, 23:21 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


LuarvikLuarvik
150
Posty: 175
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: LuarvikLuarvik » sobota, 1 sty 2022, 14:47

Tak jest, krupnik to nalewka tysiąca odsłon. Ja dodaję jeszcze imbir i tak jak nie lubię anyżu to tutaj gwiaździsty uważam za niezbędny. No i daję nieco więcej cynamonu, na powyższą ilość mniej więcej 1 laskę. No ale wiadomo jak to z nalewkami, co kto lubi.

Awatar użytkownika

rozrywek
3000
Posty: 3271
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: rozrywek » sobota, 1 sty 2022, 15:32

Zgadzam się z przedmówcą.
Bywa tak że jakiejś konkretnej przyprawy nie lubimy, ale....jej brak nie dałby tego finalnego efektu końcowego.
To musi współgrać. Lubię porównania to pozwolę sobie użyć:

To jak orkiestra i jej wspólne brzmienie całości. Vuvuzela sama w sobie u człowieka powoduje złość, a sąsiadka za ścianą rypiąca na skrzypcach didudidu doprowadzi do szału.
Ale jak się to połączy w harmoniczną całość to i cymbałki nie przeszkadzają.

Ja osobiście nie lubię cynamonu, jednak szczyptę dodam.
Tak samo nie lubię cytryny, ale fajna cytrynówka z miodem i przyprawami, taka porządna mętna, to już całkiem co innego

Tak to jest ogólnie ze smakiem, musi współgrać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


czytam
500
Posty: 514
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: czytam » niedziela, 2 sty 2022, 09:22

Ja przepis na krupnik mam nieco prostszy. Miód pół na pół ze spirytusem. Przyprawy, to już według własnego uznania. Lepiej jednak robić z przypraw zaprawki i dodawać do tego krupniku po jego wyklarowaniu i stabilizacji- 2-3 lata. Uprzedzając pytania zapewniam, że nie jest mdły ale raczej ostry. Z czasem łagodnieje i wygładza się.


LuarvikLuarvik
150
Posty: 175
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: LuarvikLuarvik » niedziela, 2 sty 2022, 14:32

Uuu, 2-3 lata to już pewnie krupnik artystyczny ;)
Mam też taki, ale wydaje mi się, że po tych ustawowych 6 miesiącach poprawa jakości nie jest jakaś znacząca, dla mnie niezauważalna. Może gdybyś zmienił proporcje to cukier nie przykrywałby przypraw aż tak bardzo i wcześniej by się eksponowały w smaku?


wawaldek11
2500
Posty: 2536
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 2 sty 2022, 15:09

czytam pisze:Ja przepis na krupnik mam nieco prostszy. Miód pół na pół ze spirytusem...

Wagowo czy objętościowo?
Słodki chyba?
Pozdrawiam,
Waldek


czytam
500
Posty: 514
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: czytam » niedziela, 2 sty 2022, 15:49

Objętościowo. Smak i ostrość zależy od miodu. Od gryczanego (najostrzejszy) po akacjowy (najłagodniejszy). Przyprawiam zaprawką dopiero po zlaniu, więc aromaty i smaki wtedy się pojawiają. Zaprawki różne - wermut, gorzka, przepalanka... Do smaku. Potem całość nieco się harmonizuje. Technologia jest taka, bo nastawiam większą ilość krupniku (jak dla mnie) a z przyprawami łatwo przesadzić. Nawet dodawane w tych samych proporcjach mogą dać nieco inne efekty - zależy od źródła, roku, wieku itd. Czasami część wyklarowanego (bez przypraw) używam do dosładzania nalewek.


wawaldek11
2500
Posty: 2536
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Krupnik

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 2 sty 2022, 18:48

To ja nie wiedziałem, że mam krupnik :mrgreen:
Od wielu lat rozrabiam miód ze spirytusem właśnie do dosładzania po sklarowaniu. Obecny ma ze cztery lata. Nie pamiętam jakie proporcje, ale raczej z przewagą miodu, bo wydaje mi się, że to ulepek i nie próbowałem.
Pozdrawiam,
Waldek


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość