Kożuch na nastawie z jabłek

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59

Post autor: moryske »

Witam
Zrobiłem nastaw z jabłek renet w proporcji 23 kg drobno pokrojonych jabłek;
9 kg cukru, 15-16 litrów wody na drożdżach turboGrappa w 50 l pojemniku ze
stali nierdzewnej i przykryłem pokrywą. Wszystko ładnie pracuje z tym, że na
wierzchu powstał kożuch z tych owoców, no i blg spadło na razie z 20 do
10-12 dość w krótkim czasie nie całe dwa dni. Trochę się niepokoję
wszystkim gdyż to dopiero 4-6 dzień jak pracują drożdże. W zacierze jest
jeszcze cukier i octem nie nuci, gorzej martwi mi ten kożuch z owoców,
staje się bardziej suchy. "Kwachu" czy możesz się do tego odnieść co
napisałem, nie mam się z kim podzielić tematem, może należy dokonać
jakiegoś dodatkowego zabiegu przed ewentualnym zepsuciem się mego "dzieła",
proszę o radę
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 lis 2017, 18:22 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Kożuch na nastawie z jabłek

Post autor: masterpaw2 »

Czapa z owoców zawsze będzie się unosić na wierzchu pracującego NASTAWU (nie jak napisałeś zacieru ;)), jest to normalne zjawisko, gdyż pracujące drożdże wytwarzają CO2, które w postaci drobnych pęcherzyków unosi cząstki owoców i utrzymuje je na górze.
Możesz co jakiś czas zanurzyć czapę.
Jesli chodzi o szybki spadek BLG, to tylko świadczy o prawidłowej pracy drożdży :ok:, także nie masz się czym przejmować.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Re: Kożuch na nastawie z jabłek

Post autor: moryske »

masterpaw2 dziękuję za podpowiedź, jestem trochę spokojniejszy, jestem tu nowy, pierwszy raz robię ten nastaw jak mówisz. Po zakończeniu fermentacji należy to co wyjdzie sklarować? Jabłka chyba przeznaczyć do kolejnego nastawu czy razem do destylacji? Jeśli możesz podpowiedzieć będę wdzięczny.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Kożuch na nastawie z jabłek

Post autor: masterpaw2 »

Jabłka z tego co piszesz dałeś w kawałkach, a powinieneś z nich sok wycisnąć i dopiero fermentować. Nie jestem do końca pewien, czy nie jest trochę za późno (ja bym tak zrobił) na zmiksowanie pływającej pulpy mieszadłem do farb.
W czym zamierzasz to destylować?
Jesli dysponujesz kotłem z płaszczem to dawaj wszystko jak leci.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kożuch na nastawie z jabłek

Post autor: Pretender »

Zadziałaj jak najszybciej mieszadłem. Jabłka na pewno nie nadają się do kolejnego nastawu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”