Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Major07
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Kostki po beczkach whisky

Postautor: Major07 » niedziela, 18 paź 2020, 19:34

Cześć, zakupiłem te kostki i zalałem destylatem 45%. Dawkę jaką zastosowałem to 6g na litr, stoi to sobie już 4 tygodnie i kolor nadal biały, nie próbowałem jeszcze, czy ktoś stosował te kostki? Inny destylat na platkach z biowinu ma już ładny kolor, a tutaj nic...
https://allegro.pl/oferta/kostki-debowe-whiskycubes-po-whisky-100g-9370945946?utm_medium=app_share&utm_source=facebook


Rabat 5%
Alembik Alquitar Three Bodies 30 litrów (nr 1118)
Cena: 1,799.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
1000
Posty: 1048
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Kostki po beczkach whisky

Postautor: defacto » poniedziałek, 19 paź 2020, 05:10

Serwus.
Stosowalem kostkę z beczki po bourbonie w ilości nieco mniejszej niż wyżej wskazana lecz nie pamiętam teraz od kogo. Próżniowo pakowana, szare opakowanie etc.
2 kostki/1litr destylatu (ważyły przeciętnie 2,5gr) wystarczyły, żeby po ok 72h, zawartość damy, zmienił kolor na słomkowy. Po 2 miesiącach, barwa b. nieznacznie się wzmocniła. Obecnie, raczej nic się nie zmieniło, no może przypomina lekką herbatkę. W smaku czuć dąb, wytrawność, lekkie taniny. Podchodzi mi to. Płatki średnio czy mocno palone, dają całkowicie inny smak i aromat.
Wolę kostkę, zdecydowanie :ok:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Major07
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kostki po beczkach whisky

Postautor: Major07 » poniedziałek, 19 paź 2020, 09:19

A widzisz,czyli nie sugerować się kolorem,trzeba będzie spróbować i ocenić2

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 811
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Kostki po beczkach whisky

Postautor: psotamt » poniedziałek, 19 paź 2020, 09:47

Jeśli smak będzie dobry, albo będzie mu jakąś "odrobinę" czegoś brakować, a kolor będzie zdecydowanie za jasny, to możesz zrobić tak jak ja opisałem:
topic22523.html
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell

Awatar użytkownika

defacto
1000
Posty: 1048
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Kostki po beczkach whisky

Postautor: defacto » poniedziałek, 19 paź 2020, 12:09

@Major07
Nie napisałem, czym masz się sugerować. Uważam, że po miesiącu leżakowania, destylat raczej zmieni barwę, zarówno ten przechowywany w beczce jak i ten zamknięty w szklanej damie z dodatkami. Dębiłem wielokrotnie zarówno wyroby z owoców, glukozy i zwykłego cukru. Uważam ponad to, że jakaś lipa jest z tymi kostakami skoro po miesiącu leżakowania, nic się nie zmieniło. :scratch:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2231
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kostki po beczkach whisky

Postautor: Doody » wtorek, 20 paź 2020, 08:01

A czego się spodziewacie?
To jest dąb "PO" whisky.... Przecież nikt nie potnie beczki, w której leżakowała whisky przez 1 -2 lata. To są stare zużyte, wyługowane do cna beczki, które nadają się na ...kwietnik w ogrodzie. Może i jest w nich jeszcze jakiś zapach ale taniny i wszystko to co barwi alkohol już dawno zostało wyciągnięte.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

defacto
1000
Posty: 1048
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Kostki po beczkach whisky

Postautor: defacto » wtorek, 20 paź 2020, 08:39

Moje kostki pięknie whisky pachną, przekazując to czego oczekuję. Nie wiem, po co te nerwy.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2231
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kostki po beczkach whisky

Postautor: Doody » wtorek, 20 paź 2020, 09:59

@defacto
Nerwów żadnych nie ma ;)
No może trochę mi odbija z powodu kwarantanny ;)
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości