Znaleziono 95 wyników
- poniedziałek, 12 wrz 2022, 14:12
- Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- Temat: Prośba o dobór sprzętu - destylatorymiedziane czy dobrydestylator
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 6494
Re: Prośba o dobór sprzętu - destylatorymiedziane czy dobrydestylator
Witam. Sprawa wygląda tak, że po 2 latach pędzenia jakiś tam cukrówek z dodatkami jabłek czy wiśni na bardzo prostej aparaturze sklejonej kiedyś tam z wujkiem postanowiłem zainwestować w bardziej profesjonalny sprzęt. Chcę coś w miarę uniwersalnego dlatego zdecydowałem się na kolumnę rektyfikacyjną...
- środa, 29 gru 2021, 18:41
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Jak myślicie: dawać jakieś wypełnienie do pierwszego pędzenia? Trochę sprężynek miedzianych albo zmywaki. Poleci to 2 razy na PS. Drugi raz z wypełnieniem plipek ko 70cm z refluksem. I do beczki na 10 lat ;-) Na Koji ryż-żyto-jęczmień. Najlepsze efekty mam na tym co na zdjęciu, pierwszy odpęd do 10...
- wtorek, 7 gru 2021, 17:54
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
5 półek to za dużo, mnie fajna kukurydza wyszła dopiero z tego sprzętu co na foto. 20 cm sprężynek nierdzewnych klasy kiepskiej bo z deptany, stabilne 70% praktycznie do 98 stopni w zbiorniku. Do 96 stopni odbierałem serce, potem osobne buteleczki które i tak dolałem do serca. Skończyłem przy 30% i ...
- czwartek, 2 gru 2021, 19:29
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Mąkę też przypali, nastaw jest jednak lepki i jakaś tam gęstość od mąki jest..
Tylko w butelce od wody, już mądrzejsi w tym fachu i w tym temacie pisali..
Tylko w butelce od wody, już mądrzejsi w tym fachu i w tym temacie pisali..
- środa, 1 gru 2021, 19:43
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Kukurydza to śruta, reszta mąka, 18 stopni to mało. Ja grzałkę dałem do butelki po 2l tymbarku, wystarczyło owinąć taśmą teflonową i wcisnąć. Z wodą nic się nie dzieje, nie dawaj bezpośrednio bo przypali nastaw. Też się przymierzam, robiłeś ze śruty, czy z mąki? To coś w beczce to grzałka? Mam 18*C ...
- środa, 1 gru 2021, 16:13
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Cisza w temacie, a u mnie pracuje nastaw 6 kg kuku plus 9 kg mąki pszennej razem ok. 55 - 58l. 1638371159006.png A teraz pracuje tylko na takiej konfiguracji jak na foto, bardzo dobre serce po jednym przebiegu i miesiącu w kamionce. 298058278886484.png Stabilne 70% po pierwszych 250 ml, przy grzaniu...
- poniedziałek, 22 lis 2021, 18:57
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Wędzarnia elektryczna Browin
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 7844
Re: Wędzarnia elektryczna Browin
Chodzi o tą, Ja jej używam pod kątem parzenia po wędzeniu.
Patrzę na temp. parzenia np. 59 stopni(wiem jakiej krwistości się spodziewać) i mniej więcej czas parzenia.
Resztę robię po swojemu.
Patrzę na temp. parzenia np. 59 stopni(wiem jakiej krwistości się spodziewać) i mniej więcej czas parzenia.
Resztę robię po swojemu.
- poniedziałek, 22 lis 2021, 17:07
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Wędzarnia elektryczna Browin
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 7844
Re: Wędzarnia elektryczna Browin
@ kol. lesgo58 masz przepisy i podane różne temp. dla danego produktu, oraz czasy np. schab 58,60,64,68 stopni plus różne czasy od grubości. Łatwo się wstrzelić w produkt i do czegoś dążyć. Ja np. wchodzę sobie na apkę, temp. dla polędwicy mam już wypróbowaną 59 stopni i tylko od grubości mięsa spra...
- poniedziałek, 22 lis 2021, 12:56
- Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- Temat: Zakup aabratka od producenta z forum
- Odpowiedzi: 34
- Odsłony: 6291
Re: Zakup aabratka od producenta z forum
Kolego po zdjęciu to widać kolumnę lekko krzywą z wizjerem i olm, ocieploną z buforem. Mnie się nie podoba i nie polecam. P.S A jak chcesz żeby ktoś Ci doradził poprawnie to albo link, albo szczegółowy opis.. Ja też kupiłem bufor na zdjęciu był piękny, a po założeniu okazało się ze krzywo wspawany t...
- piątek, 19 lis 2021, 22:57
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Galeria domowego wyrobu wędlin
- Odpowiedzi: 124
- Odsłony: 73067
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Faktycznie czeski błąd, za to dziś już bez błędu:
1.5 kg fileta z indyka w kostkę 1x1
900g szynki w kostke 1x1
400g. mięsa z uda indyka,
ok. 500 g skrawków z mięsa na wędzonki
Udo i skrawki 2x na sitku do maku.
Efekt na zdjęciu.
1.5 kg fileta z indyka w kostkę 1x1
900g szynki w kostke 1x1
400g. mięsa z uda indyka,
ok. 500 g skrawków z mięsa na wędzonki
Udo i skrawki 2x na sitku do maku.
Efekt na zdjęciu.
- środa, 17 lis 2021, 22:36
- Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- Temat: Destylator z płaszczem, Aabratek AP-system - ocena.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 2858
Re: Destylator z płaszczem, Aabratek AP-system - ocena.
Jeśli odbierasz osobiście i dopilnujesz to AP spaw, spawy miał ok..
Ale jak chłopaki polecają p. Tomka..
Ale jak chłopaki polecają p. Tomka..
- środa, 17 lis 2021, 21:44
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Wędzarnia elektryczna Browin
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 7844
Re: Wędzarnia elektryczna Browin
bo sam bym jej za 1000zł nie kupił ale za 150zl uznałem że warto zaryzykować. No to teraz ja ociepl, dokup dymogenerator i możesz wędzić. Nie syp zrębek na grzałkę, jeśli chcesz tak próbować to bezpośrednio na grzałkę połóż tacę nierdzewną i daj szczapki lub kawałki drewna żeby się dymiły. Zajedzie...
- środa, 17 lis 2021, 20:58
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Galeria domowego wyrobu wędlin
- Odpowiedzi: 124
- Odsłony: 73067
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
To i Ja odświeżę temat wędzenie 11.11.2021, niestety ale zdjęcie mam tylko polędwicy. Wędzona w elektryku temp. max 50 stopni, parzona metodą Sous Vide w woreczku próżniowym. Czas parzenia 1.15h, temp. 59 stopni. Efekt lekko łososiowa, ale w stronę już parzonego. https://ibb.co/Wt56S24 Edycja: Dzięk...
- środa, 17 lis 2021, 20:20
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Wędzarnia elektryczna Browin
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 7844
Re: Wędzarnia elektryczna Browin
Widzisz za tyle kupiłem powystawowy Caso 1100W, tylko trzeba poczekać i zalicytować. Za 240 to już chyba nówka Silvercrast.. Tu masz od 56 zł : https://allegro.pl/oferta/klarstein-quickstick-wolnowar-sous-vide-1300w-11439022291 A dokładnie taki dorwałem za 107 zł i polecam jest super.. https://alleg...
- środa, 17 lis 2021, 20:01
- Forum: Wędliny Domowe
- Temat: Wędzarnia elektryczna Browin
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 7844
Re: Wędzarnia elektryczna Browin
Kolego przy tych temp. to Ty piekłeś z dodatkiem dymu i parzenie nie było już potrzebne. To nie było wędzenie, weź nie kombinuj i za 230 zł z OLX zamów dymogenerator wg. systemu Roger(rurka nie przechodzi od tyłu, tylko w rurę dymną wchodzi). Ustaw temperaturę na 40 stopni i wędź na kolor, bez dymog...
- środa, 17 lis 2021, 19:49
- Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- Temat: Destylator z płaszczem, Aabratek AP-system - ocena.
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 2858
Re: Destylator z płaszczem, Aabratek AP-system - ocena.
Kolego AP System kupiłem bufor i niestety oddałem, OLM zamówionego na tel, muszę przerabiać(domówiłem po zakupie bufora, zanim go zobaczyłem i to był błąd). W buforze TC wspawany tak krzywo że cała kolumna była krzywo, to samo w OLM. Spawy i trawienie ok, ale wysłać do klienta bufor za 699 zł z krzy...
- niedziela, 14 lis 2021, 23:29
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Problemy destylacyjne na kolumnie półkowej
- Odpowiedzi: 146
- Odsłony: 28915
Re: Problemy destylacyjne na kolumnie półkowej
@Góral Bagienny, a kiedy rozbierałeś kolumnę i ją czyściłeś? Kolumna nie stawia takich oporów, Ja nakładam pokrywę na garnek od warzenia piwa i spinam klipsami biurowymi. Gdyby w zbiorniku panowało takie ciśnienie to wywaliło by to Mi w piz...u. Coś się gdzieś przytyka i pierwsza myśl to kolumna, cz...
- niedziela, 14 lis 2021, 15:45
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Problemy destylacyjne na kolumnie półkowej
- Odpowiedzi: 146
- Odsłony: 28915
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej
W zeszłą niedzielę robiłem odpęd 16l surówki 42% z kukurydzy na koji na kolumnie półkowej, rozrobiłem do ok. 25% i nie miałem problemów z pracą kolumny(najpierw procenty do kotła, potem woda, przed samym procesem). Proces przebiegł tak samo jak zawsze. W kolumnie mam 4 półki x 4 szt. kołpaków z mied...
- poniedziałek, 8 lis 2021, 20:41
- Forum: Alembiki
- Temat: Alembik modułowy - mój ostatni projekt
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 32742
Re: Alembik modułowy - mój ostatni projekt
Fajny temat, Ja poszedłem na łatwiznę. Efekt jaki osiągnąłem jest bardzo fajny. Robiłem już 2 x kukurydzę i jestem po destylacji surówki. Surówka obrabiana na półkowej, ale sama surówka pachniała obłędnie. Gdybym miał kocioł z płaszczem to zostawił bym po jednokrotnej destylacji. W połowie jak moc d...
- niedziela, 7 lis 2021, 16:31
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
No jak, wszystko jest na złączach TC i stoi pionowo
Jednak dziś kolumna za dużo kastrowała i znów robię na puzonie..
Pierwsze zdjęcie, do surówki dam kolumnę ale max 2 - 3 półki..
Jednak 95% to nie to co chciałem z kukurydzy..
Jednak dziś kolumna za dużo kastrowała i znów robię na puzonie..
Pierwsze zdjęcie, do surówki dam kolumnę ale max 2 - 3 półki..
Jednak 95% to nie to co chciałem z kukurydzy..
- niedziela, 7 lis 2021, 09:28
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Żeby wiedzieć ile litrów wlać do kega.. A tak poważnie to wiadomo literówka.. Zaczynamy od 8.40 grzeje się wsad na 35% mocy 3300W. Grzeje wolno gdyż musi się ogrzać gęste wlane do kosza do zacierania. Na godz. 10.24 mam 71 stopni w kotle i początek parowania lekkich frakcji od 68 stopni. Dziś puzon ...
- sobota, 6 lis 2021, 18:39
- Forum: Destylacja metodą reflux ratio
- Temat: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
- Odpowiedzi: 222
- Odsłony: 60371
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację
To nie prawda. Trzeba wiedzieć czego się chce od półkowej..Rebeli@nt pisze:Wniosek nasuwa się jeden, po przeczytaniu wątku, że wcześniej można umrzeć ze starości zanim się opanuje półkową , ale brawa za wytrwałość...
- środa, 3 lis 2021, 22:57
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
@Kamex Mam Coobra CB 50 do warzenia piwa, więc robi za kocioł z płaszczem..
Steruje CraftBeeryPi3 poprzez przekaźnik SSR, oryginalny sterownik wywaliłem bo kiepski był..
Po co dublować sprzęt
Steruje CraftBeeryPi3 poprzez przekaźnik SSR, oryginalny sterownik wywaliłem bo kiepski był..
Po co dublować sprzęt
- wtorek, 2 lis 2021, 14:12
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Szybkie pytanie, w ten weekend będę destylował następny nastaw kukurydzy na koji.
Mam kilka nie udanych flaszek, czy mogę dodać do pierwszego odpędu?
Nie popsuje sobie urobku?
Potem to plus surówka z poprzedniego odpędu pójdzie na kolumnę półkową.
Mam kilka nie udanych flaszek, czy mogę dodać do pierwszego odpędu?
Nie popsuje sobie urobku?
Potem to plus surówka z poprzedniego odpędu pójdzie na kolumnę półkową.
- poniedziałek, 1 lis 2021, 16:30
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Aparatura a smak
- Odpowiedzi: 33
- Odsłony: 5809
Re: Aparatura a smak
Wszystko jest pijalne jak się człowiek uprze. Tylko nie o to w tym chodzi… Kolega Mnie nie zrozumiał jak bym miał wypić kieliszek pogonów powstałych z destylacji nastawu z cukru to bym się chyba zrzygał. Te pogony z kukurydzy wypiłem z apetytem, po za smakiem kukurydzy i lekkiego procentu nie było ...
- niedziela, 31 paź 2021, 19:52
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Aparatura a smak
- Odpowiedzi: 33
- Odsłony: 5809
Re: Aparatura a smak
A ja powiem tak, teraz robiłem kukurydzę na sprzęcie za 400 - 500 zł i pogony są pijalne.. Wiem jedno, cukier, glukoza to nie to co zboże. Surówka jest pijalna, po odlaniu 50ml acetonu.. Zero posmaku bimbru, po prostu czuć kukurydzą i jak by to wlać w kamionki dało by się to pić. Oczywiście doczyszc...
- niedziela, 31 paź 2021, 13:23
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Kurcze nie, Ja kupowałem tu i w miarę drobno zmielone jest..
Choć w opisie grubo..
https://allegro.pl/oferta/sruta-kukuryd ... 7178004699
Choć w opisie grubo..
https://allegro.pl/oferta/sruta-kukuryd ... 7178004699
- niedziela, 31 paź 2021, 10:59
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
@seneka to nie pomyłka, gdyż ja również dostałem zamiast 5kg, 25 kg śruty kukurydzianej. I nic z tą śrutą nie robiłem, a z 6kg plus 3 kg mąki 650, otrzymałem 8l surówki 42%, fermentowałem 2 tyg. Teraz nastawiłem 6,6kg śruty plus 3 kg mąki 450 i już tydzień ładnie pracuje. Jedynie teraz kukurydzę zal...
- niedziela, 31 paź 2021, 07:53
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
W Lidlu widziałem po mąkę kukurydzianą 3.5 zł za kg.. A tu masz po 3.98 1 kg: https://zakupywgodzine.pl/pl/p/MELVIT-Maka-Kukurydziana-1kg.-/5340?gclid=EAIaIQobChMIwr_LrIj08wIVj9CyCh1AUAmiEAQYBCABEgJjv_D_BwE Ja nastawiam śrutę kukurydzy drobno mieloną i z 6 kg plus 3 kg maki pszennej uzyskałem 8l sur...
- sobota, 30 paź 2021, 17:44
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
@wolan no pewnie że tak , Moja córa nawet teraz katuje Psi Patrol
Dodatkowe zbiorniki na paliwo, w postaci kamionek z białego forum, tez się znajdą
Dodatkowe zbiorniki na paliwo, w postaci kamionek z białego forum, tez się znajdą
- sobota, 30 paź 2021, 13:58
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
A Ja już w przyszłym tygodniu odpalam Rakietę,
a mówią że my Polacy nie damy rady z podbojem kosmosu:D
Jeśli paliwem będzie etanol, to na pewno damy radę
P.S
Drugie zdjęcie to już do surówki, bo nastaw destyluje jak na pierwszym zdjęciu..
a mówią że my Polacy nie damy rady z podbojem kosmosu:D
Jeśli paliwem będzie etanol, to na pewno damy radę
P.S
Drugie zdjęcie to już do surówki, bo nastaw destyluje jak na pierwszym zdjęciu..
- środa, 27 paź 2021, 20:28
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Znalazłem: No i poooszło... :D Nastaw na drożdżach Mellow & Mellow dzisiaj przedestylowałem :ok: Wydajność taka sama jak na drożdżach KOJI. W przeliczeniu na spirytus 96% - 0,35 l z kilograma słodu :ok: Pierwsze spostrzeżenia co do zapachu to jest trochę bardziej zbożowy niż na drożdżach KOJI i ...
- środa, 27 paź 2021, 19:44
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Anulowali Mi zamówienie na Angel i zamówiłem 1kg M&M.
Ktoś używał, jakieś opinie?
Ktoś używał, jakieś opinie?
- sobota, 23 paź 2021, 18:19
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Kolejny nastaw dziś nastawiony 6,6 kg śruty kukurydzianej i 3 kg. mąki 450 tortowej pszenicznej. Dziś zrobiłem inaczej, nagrzałem wodę do 72 stopni i dodałem kukurydzę, pomieszałem i uzyskalem piękny zapach. Dodałem resztę 15 litrów wody zimnej i uzyskałem 38 stopni, dodałem 3 kg. maki. Mieszałem rę...
- piątek, 22 paź 2021, 17:06
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Nie sądzę żeby był jakiś mocny efekt, za mało jej dałem. Napiszę po jaki efekt, pierwszy raz robię taki nastaw. Destylacja na samym Puzonie do zera %. Druga destylacja, i tu się zastanowię, ale raczej założę kolumnę pułkową i olm. Dam znać co uzyskałem :) Zostało mi 19 kg śruty więc na pewno powtórz...
- piątek, 22 paź 2021, 16:54
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Ok, masz rację nie wiem. Ale widzę że do środy zacier był jak krem, w kolorze kukurydzy( bez mieszania). Dziś od góry zaczyna się robić przezroczysty, kukurydza siada na dnie.. To oznacza że fermentacja się kończy, nie chce ryzykować zakażenia i w weekend pójdzie na rurki. Musiał bym czekać cały tyd...
- piątek, 22 paź 2021, 16:38
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
@Kopocz mieszam, mieszam raz dziennie i coraz więcej kukurydzy mam na dnie.. Balingomierz jak najbardziej pokazuje, bo jak tydzień temu go włożyłem to pokazywał ok. 7 a teraz praktycznie zero.. Grzybki szybko i mocno przerabiają skrobię w cukry, tylko fermentacja trochę trwa. Tak, Ja to zaobserwował...
- piątek, 22 paź 2021, 15:06
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Mijają dwa tyg. od nastawienia.
Przypomnę 6kg śruty kukurydzy i 3 kg mąki 650 pszennej, plus paczka sparzonej suszonej żurawiny dodana 5 dni temu.
Dziś to wygląda jak na zdjęciu i chyba zaczyna powoli się klarować.
Przypomnę 6kg śruty kukurydzy i 3 kg mąki 650 pszennej, plus paczka sparzonej suszonej żurawiny dodana 5 dni temu.
Dziś to wygląda jak na zdjęciu i chyba zaczyna powoli się klarować.
- wtorek, 19 paź 2021, 20:30
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1624
- Odsłony: 372013
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Kurcze mam nastawione 6kg śruty kukurydzy plus 3 kg mąki pszennej i piszecie że śmierdzi..
U Mnie stoi w korytarzu z grzałką ustawioną na 28 stopni i oprócz zapachu winnego nic innego nie czuć..
Prawdo podobnie do Soboty będzie po fermentacji..
U Mnie stoi w korytarzu z grzałką ustawioną na 28 stopni i oprócz zapachu winnego nic innego nie czuć..
Prawdo podobnie do Soboty będzie po fermentacji..
- sobota, 16 paź 2021, 17:32
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Opinie o firmie AP System
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 6764
Re: Opinie o firmie AP System
Kupiłem bufor z tej firmy i niestety, ale zdecydowałem się oddać. Górne złącze TC wspawane krzywo lub skrzywione podczas spawania.. 2-3 mm różnicy do poziomu na poziomicy mierzone na złączu daje już dużą różnice 1.5 metra wyżej.. Taki produkt nie powinien wyjść do klienta.. Reszta czyli spawy itp.. ...